: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Monday, September 28, 2009

apabila naufal bertakbir..

salam sumer,

alhamdulillah.. sumer dah selamat beraya.. dah selesai sumernye.. hehhe... nak tgk naufal bertakbir raya tak... ekceli video nih daddy nyer amik ms on the way nak blik kipark *umah PIL*... pastu, naufal ni dok la bertakbir *klu dlm keter memang gitu, kekadang mengaji... kekadang dok nyanyi2*... tu yg cepat2 rekodkan tu.. hurmm... klu raya aidil fitri ni kan x bnyk takbir raya kan, tu yg mcm pelik jer mcm mane dia bleh cepat hafal takbir raya tu.. padahal 2-3 kali jer dia dgr takbir kat tv... alhamdulillah.. mudah-mudahan, cepat la naufal terima pelajaran bile dah skolah nanti... amin... jom layan naufal bertakbir di petang 8 Syawal...

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidil Fitri...

salam sumer,

dikesempatan ini sy & keluarga ingin mengucapkan Salam Aidil Fitri kepada semua teman2 yg disayangi... pembaca2 blog n blogger2 semua... ampun maaf sekiranya sepanjang perkenalan dan penulisan ini, terdapat salah dan silap dr pihak sy... semoga lebaran ini membawa kebahagian dan kesenangan dunia akhirat buat kita semua... pandu kereta dengan berhemat... hati2 dijln raya..



*raya ni kami balik ke Kg. Air Baruk, Jasin... jemput la dtg ke sane.. sebut jer nama NEK TIK... mesti org kenal... heheheh...

Alhamdulillah...

salam sumer,

ehem... ehem... alhamdulillah... nak raye ni ade jer rezekinye kan... thn lps dapat.. thn ni pun dapat.. aminnnnnnn....


semoga Tan Sri sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yg berpanjangan dan berada didalam lindungan ALLAH swt... terima kasih Tan Sri... thn depan blh bagi duit raye lagi... yeaaahuuuuuu......

Wednesday, September 16, 2009

pembakar...

salam sumer,

hehehe.. tajuk ntahapeapejer kan.. hehhe... pembakar konon.. pembakar ape ekk.. hah.. meh sini meh.. me nak citer skit.. aritu isnin lps me pi sopping kat 1utama.. hurm... kirenye balik kejer tu x singgah umah pun.. amik naufal n hayyan n hubby pastu terus pi 1utama... kengkonon nak bukak poser kat luar.. hampes jer... sumer pun full.. lgpun kitorg smpi 1utama dah nak masuk maghrib.. so, lpk dulu dlm keter n kami minum air kotak jer dulu.. oppsss.. sblm tu kitorg gi amik bj melayu hubby n naufal kat PJ.. hurmmm.. ntahapeapentah buatannye kali nih.. sungguh menjengkelkan.. x kena ngan jiwa... ade ke bj melayu naufal sampai ke lutut.. alang2 baik pki jubah jer... hurmmm... hubby plak.. naseb hubby diam jer walaupun hangen satu bdn dah meluap2... back 2 the story mory morning glory... dah dok merayau dlm 1utama tu, dpt lar sambar sepasang 2 baju naufal.. hayyan nye me dah beli siap.. dah selesai sesi soping moping tu hubby ajak pi makan plak.. hurmmm... moh kite ke williammmmmmmm... nyum nyum nyum... mlm tu me order nasi goreng ketam yg x berapa nak ketam sebab ketam x der plak mlm tu, so depa tukaq ngan sotong.. pun sedap gak... pastu, hubby order mee raja ayam... minum plak me order ribena longan ice blended small + hubby tembikai longan bapak besar punyer mug.... hurmm.. kat william ni portion dia besar2 tau.. satu dish tu blh 3 org mkn klu poms la tp klu lelaki 2 org pun blh jer... heheheh...

pembakar nafsu makan..

nasi goreng ketam... naufal feberet... bertambah2 dia makan nasi goreng nih...

mee raja ayam

pembakar semangat plak....


hah.. ni lar pembakar semangat me... semangat gigih me nak fully BF kan si hayyan...
sebab abgnye dulu x dpt nak BF... x cukup susu la katakan.. muakakakka...


utk 30mins me cuma dpt 7.5 oz jer... alhamdulillah.. rezeki hayyan utk tghr niih... doakan me dpt BF hayyan yer... so, blik kejer ni me blh terus hntr kat bbsitter... pg td dah hantar 5.5 oz... tp hayyan klu pki botol, dia x banyak minum sgt.. nak gak bergayut ngan mummy.. haih... tunggu mummy balik yer sayang....




Friday, September 11, 2009

teka lagu...

salam sumer,

okies... ms ni kitorg dlm keter otw nak balik umah.. heheh... naufal dok ralit nyanyi lagu nih... pastu, daddy cepat2 record pki enpon... heheh... so, klu kengkwn tau, ape tajuk lagu yg naufal nyanyi... heheh... saper cepat dia dpt hadiah... kuiz open hr ni jer tau.. smpi kol 1605pm... hehehh... ade ke org nak teka nih... layan jer lar...


aksi tdo...

salam sumer..

jom layan aksi tdo double NH niih...


perasan x naufal tdo x pki seluar.. sebab pitcha taken lps me salinkn pampers bdk berdua nih... tu yg togel jer tu... heheh...

naufal klu tdo mesti nak skali ngan adik n mummy... tp, klu bab kco adik pun blh thn gak... pantang tgk adik dia tdo...

sama x aksi 2 beradik ni tdo.. huhuhu... selalunye me yg beralah bg bdk berdua ni space luas skit...

skang ni me tdo kat bwh jer.. x tdo atas katil lg.. sebab, 2 beradik ni tdo buas... lasak kemain...


Thursday, September 10, 2009

my PA

salam sumer,

hurmmm... sejak2 ade baby nih makin bz jer me ni tau.. chewahhh... bukannye bz ape yer.. bz memerah susu... heheeh... alhamdulillah.. kali nih me berjaya memBFkan hayyan secara xclusive... sebab ms naufal dulu cume seminggu jer naufal BF... sebab 2 hr lps BF dia kencing berdarah.. doc kata mungkin sebab susu dah bnyk ngan ubat.. cheh.. boleh gitu ekkk... heheheh... ms dlm pantang tu me ade gak simpan stok susu kat umah.. tp cpt le pulak abesnye sebab me pg peksa n ade plak interview.. so, nak x nak kena gak guna susu yg ade... rmi gak tanye knp x nak campur susu ke? hurmmm... seboleh2 nye me memang x bak campur, x kisah la susah mcm mane pun... biar susu me abes kering baru la me campur... selagi ade ni, selagi itu la me nak BF kan hayyan... lgpun, hayyan kena ade cukup nutrient n protein sebab hayyan kan kena dok seminggu kat NICU ms laher hrtu... memula dulu me perah manual jer pki tangan... pastu, pki pureen lar avent lar.. hurmmm... sumer mcm x beshhh jer... last2 me guna MH... itupun after kak yol n aishah advice me... memang senang.. x bnyk ketememeh pun guna MH nih... mungkin lain org lain ragamnye kan... ape2 pun me senang gunakan MH ni... puas hati n x sakit... oh yer... kot2 ade saper2 yg berminat leh ler contact ngan aishah ni... siap main kutu lg tau...


my new PA.... heheh...



Wednesday, September 9, 2009

naufal buat hal plak...

salam sumer,

aduh... dah 2-3 mlm me n hubby tdor lambat.. semata2 nak menemankan si naufal tgk tv.. hurmm.. kisahnye start mlm kelmarin lar.. mungkin dia tertido awal, pastu dia bngn dlm kol 9 gitu... bile dah pukul 10.30pm, me n hayyan dah siap2 nak naik bilik tdo.. naufal pun ikut skali lar... *naufal dah blh panjat tangga sampai tingkat 3 yer*... sampai kat atas, hayyan memang dah lamer belayar.. tp si naufal plak x nak tdo2 lg.. me buatkan susu, habis minum tp x tdo2 lg.. me plak dah siap tertdo blh terkejut sebab si naufal nih dok tgk upin ipin sampai terjerit2.. aduh... bukannye seram pun... cume dia kelakar jer... hik hik hik.. ape lar naufal nih... biler abes jer vcd upin ipin tu, naufal suh me bukak balik... rasenye lbh 3 kali kot me dok ulang citer yg samer... hurmm.. dah itu jer yg dia gemar... me try gak cr me nye vcd cartoon *yer, sy memang hantu cartoon* tp ntah mane pgnye.. nak selongkar dlm kotak *kotak penuh ngan vcd+dvd x abes kemas lg ms pindah thn lps* mls plak rasenye.. hurmm.. terpakse la naufal layan upin ipin jer... mlm td plak turn hubby dok temankan naufal... last2, masing2 dah x larat... hubby dok angkut naufal masuk bilik sambung tgk upin ipin kat henpon plak.. huh.. lg haru... sebab dia dok terjerit n gelak besar dlm bilik *cer bygkan hayyan yg tgh lena tdo leh terkejut dgr sore abg dia*... aduh... penin paler nih...

Thursday, September 3, 2009

hayyan di awal kelahiran...

salam sumer,

pitcha ni me cilok dr FB hubby... waktu nih hayyan baru 2 hr... di wad NICU neonatal intensive care unit... nak amik pitcha pun kena curi2 sebab x bleh bw camera masuk... hayyan sebijik cam muke anak sedare hubby, farisha.. nak tau knp... sebab me ms peknenkan hayyan x suke giler kat farisha.. bukan nye x suke ape, cume klu nampak jer farisha mesti me nak geget dia... geram la tu kan... hayyan sgt merah waktu ni... segala wayar yg berselirat pun dah cabut... paler yg bengkak pun dah surut.. cume ade kesan merah kat paler jer sebab kena vakum... kesian kat hayyan...


NUFA'IL HAYYAN

Tuesday, September 1, 2009

naufal n hayyan...

abg naufal yg dah makin besar... manja sgt... pastu, nakal... slalu nak kan perhatian sumer org...
mulut dah potpet potpet... dah pandai mengaji... alhamdulillah, klu me suh bc al-fatihah nanti naufal akan bc pastu terus sambung bc ayat kursi *ikut pelat dia la kan, tp still blh faham lg ... tp naufal ni kite x blh paksa.. klu paksa alamatnye, hurmmm hampeh... dah blh count 1-10 *in english... bc ABC - Z... klu nak susu, nanti dia bg botol susu or tunjuk bag susu kt me... klu nampak iklan ogawa, mesti dia kata Macam-Macam Aznil *sambil lambai2 tangan style aznil.. heheh... dah pandai ikut mummy solat.. klu me pki telekung, mesti naufal kt "mummy syoyat, mummy syoyat".. heheh.. sgt chumel... suke pki bnda yg cantek2.. pantang dipuji, sengih memanjang... suke tgk #106 Oasis astro... segala zikir yg ade, alhamdulillah.. naufal dah blh ikut n hafal tp ikut pelat dia lar...


nufa'il hayyan.. 2 bln dah... sekejap jer ms berlalu.. tp me masih teringatlg saat sakit nak kuarkan hayyan.. memang x bleh lupe... hayyan skang ni ske sgt tdo mengiring... klu me ade rumah, asyik nak bergayut jer... penat gak sebab kurang rest.. tp nak buek camnor, anak punye pasal... masih BF sepenuhnye.. alhamdulillah... mintak2 lar EBM cukup sampai hayyan 2 thn... amin...


naufal hyecarl & nufa'il hayyan...
ade rupe sama tak... hayyan muke x puas hati jer ngan abg knp???


hayyan kena pki bedak sejuk sebab pipi hayyan kena kurap susu.. pastu, mata hayyan berair n bertaik mata.. kesian sgt kat hayyan... bgn tdo jer mesti susah nak bukak mata... penuh ngan taik mate jer... last2, ms mummy pg peksa opah yg tolong jg naufal n hayyan... pastu, opah pkikan hayyan ngan bedak sejuk lps mandi... ptg tu tgk mata hayyan dah kurang skit bertaik nye... sampai la skang ni, hayyan masih lg pki bedak sejuk pas mandi... alhamdulillah... berkat tawakal pd ALLAH n bedak sejuk yg opah buat...


tgklar budak kenit nih... kemain suke lg bile org agah2 dia... dah pandai gelak n pandai bercakap..
klu abg dok bising2 sembang ngan mummy n daddy, nanti hayyan pun nak join borak skali.. klu tgk keliling dia x der org, mule lar hayyan kuarkan sore dia yg lemak merdu tu... agak2, hayyan ikut muke mummy ke daddy... or hayyan ikut muke abang...


huarrggghhhh... amboi.. sioknye abg menguap.. adik hayyan plak tolong gelakkan... pitcha ni me snap ms naufal n hayyan baru bgn tdo.. heheh... hayyan bgn pg kol 5.30am - 6am... naufal plak cam biase lar... kol 7 br bgn.. sebab sblm tu naufal dah bgn kol 4 minum susu... hayyan tdo kol 9.30pm - 10pm... hehhe... tu yg bgn awal tu... nak solat subuh katanya... naufal x blh berenggang ngan mummy klu nak tdo... mesti nak jugak menyelit, so terpaksa la mummy beralah... nasib baik naufal x hempap adik ms tdo... daddy plak tdo tanpa sebarang gangguan.. aduh.. jeles nye mummy... skang ni naufal n hayyan dah gunting rambut.. makin hensem anak2 me nih... smlm ikut mak pg shopping bj raya.. heheh.. mekaseh mak, belikan cucunda sepersalinan seorg... amin... ms kat parkson tu, naufal n hayyan dpt perhatian ramai.. ade sorg kakak tu siap bergambar lg ngan hayyan... nak amik gambar ngan naufal, mamat tu dok malu2 plak.. hurmm... last2 kakak tu kasik coklat kat abg.. tp me simpan, rosak gigi mkn coklat slalu.. heheh...

daddy.. biler nak pi shopping raye nih.. mummy x der bj raye lg nih...



hari pertama bg hayyan...

salam sumer,

pg ni hujan jer kan... x per lar... alhamdulillah.. org kata klu hujan pagi ni murah rezeki.. amin... pg ni me masuk opis lambat skit sebab hantar my kids, naufal n hayyan ke bbsitter.. ekceli ni bbsitter yg lame.. naufal pun dah dok ngan bbsitter ni nak hampir sethn.. so, me memang x der masalah la nak hntr kat tmpt yg same.. cume me risau hayyan x serasi... sebab hayyan BF, so sepanjang me ade kat umah dia dok bergayut jer lar... kekadang jer try guna botol.. itupun lps mak dah bising takut hayyan x nak nyusu guna botol... tp, me x guna FM tau, me tetap guna BM... caiyok.. caiyok... thumbs up pd BM... sbnrnye me lega n bersyukur sgt dpt BF kan hayyan.. sebabnye ms naufal dulu me x merase buat sumer nih... kesian gak kat naufal, tp nak buat camner.. time tu pun naufal x nak BM... me redha jer la.. tp kan, klu kita BF bb ni perut cepat terase lapar lar... hah.. skang ni pun tgh bunyik2 tau perut nih... thn2... yg bestnye, me dpt kurangkan berat bdn.. sgt soooookkkkkaaaaaaaaa........ ms peknenkan naufal me naik smpi 73kg, pastu turun 55kg, pastu naik balik sampai ke 58kg... pastu, berat b4 peknenkan hayyan plak 58-60kg... then me x mkn bnyk, vit pun x kerap sgt mkn.. sebab me takut bb besar nanti susah nak kuar or kena c-sect lagi *tp, bile kuar besar jugak... so, berat last ms peknen hayyan 68kg pastu, turun 58kg n skang maintain 55-54kg... suke sgt... alhamdulillah... tp mak kt jgn suke sgt.. nanti klu x jg berat blh naik balik... insyaALLAH tak, sebab skang ni pun me x selera sgt nak mkn... hurmmm...

nanti me update n3 pasal kelahiran hayyan ekk... nak upload pitcha, x der plak kat me.. sumer kat hubby.. hurm.. tunggu jer la ekk...