: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Tuesday, December 30, 2008

nofalheycarl farm...

salam sumer,

pitcha terbaru nofalheycarl farm... seronok n meriah kan biler tgk buah n pokok kentang dah kuarkan hasil.. heheheheh.... siap ade pokok krismas tau... heheheh....


sgt berpuas hati...

sila klik pada gambar utk gambaran lbh jelas... heheheh...



Friday, December 26, 2008

saya sgt giler kan facebook...

salam sumer,

ayat sgt x bleh blah... heheheh... iyer lar... asyik dok main ni jer... opss.. bukan asyik yer.. biler dah agak2 busan membuat kijer, maka saya akan bukak facebook ini... abg mursz, tolong jgn block tau... heheheh... alkisahnye, myfarm ni kwn me yg invite dok ajak main... heheh... lelame dah addicted plak ngan game ni.. iyer lar, kite dok tanam, tuai n dpt duit... pastu, blh tukar2 gift ngan kengkwn.. sgt best...
mungkin kwn2 yg lain dah start lame kot... me jer yg hegeh baru nak start.. tp kan, bile dah start main memang x blh nak stop.. pastu, tgk ladang kwn2 yg lain... uish... sgt teruja... so, ini la kegemaran me wat ms nih... jom lar kite reramai main myfarm nih...

nak add me.. alhamdulillah.. silakan lar.. niza_nin[@]yahoo[.]com[.]my... nanti me kasik lembu, kambing, kuda n pokok2 buah ekkk...


ini lar ladang saya... nofalheycarl farm...

saya dah ade sebuah barn, 2 chicken coop dan sebuah rustic shack...
pitcha nih sy baru lps menuai yer... ptg nih sy nak tanam semula.. so, hr selasa sy blh start menuai n tambah duit lagi... yuhuuuuuu....



Monday, December 22, 2008

teringat ms naufal kecik2 dulu...

salam sumer...

me try nak upload video naufal merangkak n he's trying to sit by him self...
kenangan utk naufal bile dia dah besar nanti... jom layan...





sayang naufal...

Monday, December 15, 2008

sedihnye henponku..

salam sumer,

ingat lg tak kat n3 henponku yg lepas... huhuhu.. me dok puji2 jer henpon tu kan, tp skang ni dah x blh nak guna lagi... sedih sgt tau.. iyer lar... dah lame me pakai henpon tu tetibe skang ni dah x blh pki plak... dah seminggu lebih me x der henpon... hubby bising jer ajak beli henpon, tp me mcm mls jer nak pi beli.. sebab me sayang sgt kat henpon tu...

alkisahnye, ade satu mlm tu me charged henpon sebab bateri dah kong.. pastu, pepagi cam biase me pun nak on kan balik henpon tu... oh ye... kes ni jd ms tayar kete me kempis masuk paku pakis... me cube on kan bnyk kali.. but still x bleh nak on... aduh... kes naya nih... mcm maner nak call opis mcm nih... dah la segala nombor ade dlm tu.. huhu... naya betul... last2 pinjam henpon hubby... aku sempat sms kat suli jer.. sebab namecard dia aku simpan dlm keter.. huhuu.... so, skang ni aku dah x der henpon... nak berhubung sgt2 la susahnye... smlm pun hubby dah bising ajak aku kuar pi beli henpon... me x nak beli henpon memahal.. klu ade mcm henpon lame me pun dah cukup bagus dah...

maaf yer kengkwn, sebab susah kite nak berhubung...

setelah lama tidak bersiaran...

salam sumer,

aduh... title x bleh blah.. hehehe.. kekonon mcm la slalu sgt ngedate nye... haru jer lebey... hehehe... last week kan me cuti seminggu... hah amik... cuti aidil adha skali ngan cuti cuti malaysia... kemana me pergi???... hui.. x jauh mana pun.. dekat ja.. nanti klu me free, me citer la skit2 yer... sikitttttttt keeeeee.... heheh... ekceli... banyak sgt nak cite nih... tp, masa tu belum mengizinkan lagi... huhuh... tunggu yer... *chait.. ade ke yg nak tunggu... hheheh.. lantak lar.. janji me nak citer gak... huhuh....

so, nantikan episode cuti2 malaysia me n family yer... termasuk la citer pasal raya haji... heheheh...

ops... naufal dah pandai nyanyi skang nih.. nak tau lagu ape... tunggguuuuuuuuuuuu.....

Wednesday, December 3, 2008

betul ke.. mcm x caye jer..

salam sumer,

ptg smlm me mcm biaser amik naufal kat umah bbsitter.. me sampai jer x sempat nak duduk, one of the kid yg ade kat situ bgtau me sumthing.. ish... ape plak kali nih.. sebabnye, bdk2 kat umah bbsitter tu ske kacau naufal sebab naufal jenis mulut bising.. nanti mule la dia dok hangen jer.. tp, naufal ni jenis x kisah kan org... hehehhe...
alkisahnye...

amira : acik2, td naufal marah saya...
me : marah amira...? mcm mane naufal marah amira ... sajer tanye sebab me tau naufal klu marah2 dia dok bebel2 jer.. heheh... like me lar...
amira : naufal cakap 'jgn kacau kite lar'... hah, dia ckp mcm tu lar... kan mimi... *sambil rujuk kat adik dia
me : mira ade kacau naufal ehhh... btul ke naufal kata cenggitu.. *me mcm x caye sebab my naufal baru 14 bln kan...
amira : btul acik.. td mira ngan mimi kacau naufal main pastu dia marah mira...

ish.. btul ke naufal dok kate lagu tu.. aduh.. tp, me memang ade ajar naufal pun.. klu sesape dok buli @ kacau dia, kata jer jgn kacau saya... heheh.. menjadi la plak.. tp, mungkin naufal ckp dlm versi pelat2 kan.. heheheh...
klu ngan daddy lg la.. dua beranak ni klu gurau mesti mulut bising jer... naufal plak klu dah geram sgt, dia dok tampor2 muke daddy dia.. me plak, padan kan ajer.. heheheh... ade skali tu, me suh naufal tdo.. sebab dah tgh mlm, me pun dah ngantuk + penat.. tp bdk kenit tu still x nak tdo lg.. me suh tdo pastu bleh plak dia kata 'diam ar'... aduh... nak kena nih.. ntah maner la dia dok dgr perkataan nih.. huhuu.. anak mummy niih... me plak yg di suruh diam... hehh...


perkembangan naufal pd 14 bln
- pandai naik tangga... dah blh sampai tingkat 3.. sgt bahaya kan...
- pandai tekan button air yg sejuk n panas tu
- x kedekut, sebab klu mummy n daddy mintak makanan kat tangan dia, cepat jer naufal sua kat mulut kitorg... alhamdulillah...
- dah tahu bekas makanan sendiri
- suke main tolak2 kerusi.. x kire lar besar mana pun kerusi tu, tetap nak tolak jugak...
- suke bergambar.. pantang tgk hp daddy mesti nak amik gambar...
- dah pandai sebut certain words...
- suke berlari
- dah pandai sepak bola... klu x sblm ni dia dok pegang jer bola tu
- klu tdo mlm mesti terjg tgh malam.. pastu dok nangis kejap then sambung tdo balik
- jarang bangun menyusu tgh malam
- pantang klu org dok cium n gomol.. naufal x suke yer...
- x blh tgk me siap2 pki cecantik @ pki tudung.. mesti tangan kembang jer nak suh dukung...
- sgt lasak bile diluar @ kedai makan.. memang x leh duk diam.. nak berjalan jer...
- suke main kat celah2 kerusi... klu me or sesape dok sandar kat kerusi, seboleh2 nye naufal nak gak lalu kat celah tu.. hehehh


*nanti me update lg yer perkembangan naufal...

Tuesday, December 2, 2008

tag by mrs. hafiz...

salam sumer,

ekceli maria dah kasik lame dah kejer nih.. tp me jer yg x berkesempatan nak buat... ampun yer... tag kali nih tajuk nyer...

tag : bagaimana rupa anda semasa mengandung..

heehhe... mcm maner ekk nak citer nih... sebabnye me pun x tau ms bile me start peknen.. amboi.. start lg tu... ermm.. ms tu my mum nak pergi haji ngan my untie.. pastu, ade la skit2 kenduri... me ni jenis x thn ngan bau-bauan... ms tu me x tau ape2 pun.. iyo lar, x do pengalaman kan.. sebabnye, me nih jenis klu nak pe'od pun memang akan loya2 n muntah2.. so, memang x bleh nak kata ape la kan.... heheheh...

pastu, dlm tempop sbln mak gi haji me rase penat yg teramat.. sebab me ulang-alik dok umah my parents sebab my abah and adik2 yg lain ade umah kan.. sbgi kakak yg agak sulung, me kena lah tgk abah n adik2... ade skali tu me blik dr kejer ngan hubby.. pastu, siap suh hubby benti kat tepi jln.. me ugut hubby klu x benti me muntah jer dlm keter... pastu hubby siap2 benti tepi jln... nasib baik...

ms mak balik dr haji tu, me citer kat mak yg my pe'od x btul... dtg sehari jer.. tp x bnyk... heheh.. pastu, mak kata baik2 jgn lasak2.. iye.. me seorg yg lasak... sblm tu me dah rase lain n me dah siap beli peknen test lg.. tp x buat pun.. pastu, lps jer mak kata kena hati2 me pun terus jer cek urine.. heheheh... alhamdulillah... me nangis gembira n syukur sgt.. bgtau kat hubby, dia relaks sebab x caye ngan me until dia tgk sndri peknen tester tu... alhamdulillah..
kirenye, doa my mak kat Mekah dimakbulkan ALLAH... dah my mak dapat haji akhbar ms disana.. alhamdulillah.. kegembiraan berganda...



1. Berat sebelum mengandung
= 50-53

2. Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
= 73

3. Berat selepas habis pantang
= 53 dan semakin bertambah... tp x cecah ke angka 6 yer... alhamdulillah...

4. Apa yang korang suka makan masa mengandung
= ske mkn char kuew teow, chicken chop

5. Hospital mana anda bersalin
= Hospital Serdang.. sgt puas hati sebab layanan bagus... me kena c-sert yer... so, memalam my mak dtg tolong jg me n baby.. thanks n sayang sgt kat mak.. x terbalas rasenye jasa mak tu... sebab me bersalin ms bulan poser... thanks to my PIL, my family sebab sanggup tunggu kat bilik menunggu ms me tgh bertarung kat wad bersalin and special thanks to hubby sebab temankan me kat dlm wad tu... and alhamdulillah, me dpt dok wad 1st class kat situ.. n ade sorg maid indon yg baik hati tolong me... opss... lupe plak.. me overdue 11 hr ye kengkwn.. heheheh.. pastu, baby pun x leh nak kuar.. hubby dah nampak kepala kuar skit, tp me x larat nak teran.. last2 my baby kuar kot tingkap.. lalalllal... sblm tu me g check-up kat private n x amik kad merah pun kat klinik gomen.. nasib baik nurse kat spital serdang tu x marah... alhamdulillah.. lega sangat...

6. Tunjukkan gambar mengandung at least 5 kpg.. yg penting sekali gambar masa last pregnant
biler check2 balik x banyak la gambar mase peknen.. klu ade pun sumer dlm collection hubby.. heheheh..


gambor nih ms me peknen 5 bln... kat klia hantar mak, abah, napit, no'oi
& makcik 2 org g umrah...
ms ni hubby rambut panjang sebab me ske tgk dia rambut panjang.. me x kasik dia potong
2 hr sblm naufal lahir, hubby dah siap2 potong rambut...


ms nih me peknan 6 bln.. heheh... tgk lar.. still leh pki baju kurung g opis.. me masih lg kulikutive kat MPC *ms gambor ni diambil... gambar perot x fokus plak.. yg pasti, segala2 nye dah start kembang ms nih.. hehhehe...


7. Sila tag kawan2 anda sebanyak 5 orang
= x tau nak tag saper.. so, sesaper yg teringin tu blh la buat yer... opss.. sblm tu.. me nak suh erni ibu eishah buat tag nih.. heheheh.. lelain tu ske hati la yer...


*maria, tag satu lg aku wat esok yer...

Thursday, November 27, 2008

n3 tertunggak

salam sumer,

maaf yer pn maria... sy x buat homework lg.. nanti bile2 free sy buat yer... ampun...

Tuesday, November 25, 2008

sayangi dan ciumi lah anak kita...

salam sumer,

me dpt email ni dr one of my fren.. puan ari... dia pun tgh peknen skang nih.. alhamdulillah.. semoga dilindungi diri dan kandungannya itu...

jom la kita sama2 hayatinya...

Cium anak pun boleh dapat pahala

Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama
orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis
takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap
ciuman itu dibalas dengan satu darjat
syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah
500 darjat. Syurga itu ialah sebuah
kampung kesenangan, tiada masuk ke
dalamnya melainkan orang yang
menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah
dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan
tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa
memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang
dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut
diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;
“Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.”

Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi..”
Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia
memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat
berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka
barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi
Ismail.

Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? ”
Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.”
Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.”
Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak
terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.”


*mesti semua sayang kan anak2 kan... dan secara lansungnya, kita tetap akan cium dan peluk anak kita setiap hari w/pun hanya sekali shj.. itu sudah memadai dr kita lansung x beri perhatian pada mereka.. btul tak...



naufal, mummy and daddy sayang sangat kat naufal dunia dan akhirat...

my new layout

salam sumer,

erm.. amacam ngn layout baru sy nih.. ok tak... sajer jer nak tukor2 layout kan.. sebab mcm dah boring jer ngan yg lamer tu.. heheh... layout nih senang sgt nak tukornye... saya amik dr blog hanis mama hariz... thanks ya.. kite main amik jer... ampun... pasni, klu sy busan2 lagi haruslah ditukar layout ini.. hehehhe.... klu ade sesiape yg sakit mata or pening2 lalat tu, ampunkan sy yer... me x sengaja...


p/s : sila komen layout baru sy nih.. kot2 perlu dibuang ape2 yg patut ke...

Friday, November 21, 2008

henpon ku

salam sumer,

heheh.. mcm lawak jer kan.. iyer la skang ni kan dah moden.. bebudak pun lg advance dr yg dewasa ni hah.. tp me still pki henpon yg ala2 cekai.. tp, alhamulillah.. sebab henpon ku ini bnyak sgt jasanye... sebab, me rase senang kot pki henpon yg mcm nih.. pasalnye, bg me klu dah blh buat call n receive call pun dah kire bagus kan.. pastu taip2 msg la.. senang jer... ataupun, mungkin me dah boring gune henpon yg canggih manggih nih.. bukan ape pun.. klu nak ikutkan, dh berjenis2 henpon yg me gune.. tpm sume x lekat di tangan.. ade jer halnye, itu bermakna... me memang x blh pki henpon yg canggih manggih n mahal2.... heheheheh...
klu stakat nak amik gambor, digital camera kan ade... hehehe... klu nak online, lappy kan lbh selesa.. heheheh... banyak plak alasan nye kan... ape2 pun, me selesa ngan henpon yg ado nih w/pon henpon ku ini slalu saje mati tanpa sebab... hehehehehe...


inilah henpon kesayanganku... 5 thn woooo acik pakai henpon nih....



minggu yg memenatkan...

salam sumer,

aduhai... since dah pindah umah ni, kitorg dah makin jarang dok kat umah.. biasernye klu blik kejer tu me trus jer amik naufal... tp, skang ni me kena amik hubby gak.. but still in same area.. bdr kinrara... amik naufal n daddy skali... plg awal pun kitorg sampai umah dlm kol 8.30 kot.. tp x pernah pun lagi.. huhuu...

activity minggu nih...

isnin - me n hubby mc - dok kemas mane2 yg patut
selasa - masuk opis - blik dr opis - amik naufal - amik hubby *sampai umah BK lambat sebab ujan..hubby naik scooter yer.. - pergi umah m.ngah hubby - sampai umah BBP2 - 11.30pm
rabu - masuk opis - blik dr opis - amik naufal - amik hubby - blik umah mak kat SP - mkn2 - blik umah BBP2 - sampai kol 9.30pm - kuar blik ngan PIL - blik umah kol 11pm
khamis - masuk opis - blik dr opis - amik naufal - amik hubby kat panglobal PJ - beli susu - g umah m.ngah hubby - mkn2 - balik umah - 11.30pm
jumaat - masuk opis - blik dr opis - amik naufal - g conti PJ jumpe hubby - blik umah mak - ???

penat giler... sampai umah x tdo lg... iron baju kejer - masak air panas - salin pampers naufal - tdokan naufal *ms iron baju hubby dok main2 ngan naufal... seb baik... baru me blh tdo... huhuhu... *x kire lg me bangun utk buat susu si kenit tu...
pepagi kena bngn kol 5.30.. kekadang terlajak ke kol 6 gak.. heheheh.. dimaafkan...

itu la aktiviti aku, hubby n naufal since dok umah BBP2 tu... heheheh... my PIL pun kena kuar awal gak.. klu x my PIL slalu kuar umah dlm kol 8.... sebab dulu umah dokek yo ngan opis.. hehehe... skang ni hubby n my MIL yg dok hantar naufal g umah bbsitter kat BK.. me plak keseorangan g opis.. huahuahua... nanges pepagi sebab naufal x do kat sblh... huhuhuhuh.....

*mlm ni hubby x der sebab g perak.. ades.. windu la plak.. klu setakat x jumpe 2-3 hr ngan hubby, me x kesah sgt... asalkan hubby kena ade kat area puchong gak.. tp klu dah satu hr me x jumpe pastu hubby kat luar kwsn plak, memang la rindu gile rasenye... huhuhu...


my hero...


*abg, take care ya... we miss u lotssssssssssssssssss..............

Wednesday, November 19, 2008

::malam pertama::

salam sumer,

hehheeh... ekceli me nak citer kisah mlm pertama kat umah baru.. huhuhu... last sunday me n my PIL berpindah rumah dari bdr kinrara ke kipark kat bdr bkt puchong 2 nuuu... jauh woooo.. penat x hengat... sampai hr ni masih x hilang lg penatnye...
naufal mcm biaser la me post ke umah mak... senang skit nak wat kejer... alhamdulillah, my naufal x nakal2 n pandai bw diri... my mak pun kata senang nak jg si naufal tu... okes... berbalik pd kisah umah... my PIL beli umah kat kipark tu so, kitorg pun memfollow la mereka... heheh... klu nak tahu... next year cukup 4 thn kami dok ngan PIL.. heheh.. mekaseh yer mama n ayah... heheeheh... so, skang ni kami dah ade space sndri sebab my PIL beli semi-D, triple storey... hehh... btul ke eja nye tu... kami amik yg part plg atas skali.. aduh.. bayangkan la kami nak mengangkut barang dr umah lame, pastu bw masuk umah baru, pastu angkut plak ke tingkat 3... hehheh....
me angkut skit2 jer... biler nak naik atas, me angkut skit2.. sampai la habis brg2 kat bwh tu.. hehehe... almari 2 biji n katil+tilam.. heheh... king size plak tu... cian bdk2 yg dok angkut barng2 tu naik atas... kami nye katil plak jenis yg x bleh nak bukak2 tu.. hehehe.. aduh... jenuh tau.. smlm, me terperasan ade luke skit kat tepi katil tu.. x per la.. nak buat camner kan...

kelmarin, me n naufal first time tdo kat umah tu... memula tu memang la x selesa... umah baru kan.. aduh.. mcm maner nih... naufal pun dok pusing kiri, pusing kanan... hurmmm... hubby dah lamer belayar... last2, me suh hubby on kan ayat2 suci al-quran dr hp dia... lega skit... pastu, x lamer kejap tu tetibe plak me dgr bunyi.. toooooottttttt..... dua kali plak tu... ngupe2 nye bateri hp dah kong... tup, terus mati... alhamdulillah, selamat naufal dah lelap... me yg terkebil2... dlm 1/2 jam jugak lar... me baru nak terlelap tetibe naufal plak menjerit.. aduh... cepat2 la me panggil nama dia... tepuk2 skit, pastu baru di slow skit... tertido blik tp dlm keadaan yg terkejut2.. x per la sayang... mlm pertama kan... hurmm... harap2 lps nih naufal dah blh tdo lena mcm biaser...


*nanti me upload gambor umah baru tu yer... brg sumer x siap kemas lg... penat sungguh...

Friday, November 14, 2008

PDS 8

salam sumer,

hr rabu lps *12/11 kitorg ade program PDS... PDS tu Perdana Discourse Series utk kali ke 8... klu nak tahu lebih lanjut better check kat PLF nih.. hehehe... rasenye ini kali pertama participan nye ramai sgt... lbh kurang 500 org kot... sbab sblm ni shime n team prepared lbh kurang 300 file jer utk PDS... hehehe.. bagus2... ade peningkatan... kirenye ramai la yg berminat dgn PDS kali ni..
oh ya, lupe nak bgtau... PDS nih kerjasama antara PLF, UiTM dan InQka sponsored by Proton...


keynote address by Tun M... harus ada..


yg penting muke aku harus aka wajib ade bersama2 Tun... hehehh....


x cukup ngan Tun, ngan driver Tun pun aku nak jugak.. heheheh.. nama pakcik ni Syawal..
dah 26 thn jd driver Tun.. lamer siut... tp, pakcik ni memang best.. sempoiii...


antara participant yg hadir... ini baru separuh jer nih.. sian dorg terpaksa dok kat luar auditorium... x per la yer...


fokus pd mamat 'bangla' tu.. huh... aku memang hangen ngan dia... sumer nak free.. sumer nak murah... pastu, siap rembat poskad lg.. x pasal2 kitorg kena cover.. bongek tul larr... kwn dia plak dok ushar jer.. bkn nye nak tegur si mamat 'bangla' nih... memang aku banned dah ber*k sekor nih...



nanti me upload gegambaran yg ado lg yer...


Friday, November 7, 2008

suka dalam duka...

salam sumer,

knp yer me letak tajuk n3 ni mcm nih... 'suka dalam duka'... smlm me ymish ngan my fren erni... alhamdulillah, dia dah peknen balik sebab a few month b4 dia miscarriage... sedih jugak... insyaALLAH, thn dpn dlm bulan 6 kot erni bersalin... pastu, kitorg pun citer la bnda yg same... hehehh... erni x sabar2 nak tahu kputusn me.. faham2 dah la yer... bkn nye ape... me nih cuak skit... heheh.. alhamdulillah... +ve... teringin nak perempuan plak... tp, klu dpt boy pun alhamdulillah.. yg penting sihat sempurna... mungkin sebab ini lah naufal makin manja dgn me... ape2 pun, naufal tetap yg teratas dlm hidup me...




citer pasal naufal plak, pasni me dah x dpt nak hantar naufal gi umah pengasuh nye lg... sebab we all nak pindah ke rumah baru... *me sefamily dok ngan PIL yer*... sedih sgt hati nih... nak nangis pun ade gak... opsss.. termeleleh sudah... itu pasal lar hubby kata me ni lembik sebab skit2 nak nangis.. huhuuh... sedih tau.... dr baby sampai la ni, me yg hantar naufal pg2 ke rumah pengasuh... lps kejer otw nak blik umah pun me yg amik naufal dulu... tp pas pindah ni, me x dpt la nak hantar naufal lg... uuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaa......... so, daddy n MIL yg akan hantar naufal... sebab klu me yg hantar, terpaksa berpatah balik... cume ptg tu me n hubby akan amik naufal... pastu, baru sampai umah... sian kat my baby, dok membesar dlm keter jer lar... x per la sayang yer... kite tunggu 2010, pastu opah pun dah pencen... so, me plan nak letak naufal kat umah my mak... pastu, leh g skool... sayang naufal sokmo...




Thursday, November 6, 2008

misi gagal

salam sumer,

ingat x semalam sy nak try lg kasik puting baru kat naufal.. aduh.. misi gagal lg.. heheheh... dia tetap nak puting lama tu... me kata dah buang dah puting tu, tp dia tetap gak nangis2 nak puting lamer dia tu... adekah anakku terkena mandrem puting.. oh tidak...
yg pasti, bile puting baru masuk mulut, dia cepat2 cabut n campak puting tu jauh.. jenuh la me kutip puting tu... huhuhuu... naufal, tolong la amik puting baru nih... nasib baik, naufal cume nak puting time tdo jer.. kat umah pengasuh dia x isap puting lansung sebab pengasuh tu x nak ajar naufal isap puting.. alhamdulillah.. amin...

agak2 mlm ni naufal nak x isap puting baru dia tu...

Wednesday, November 5, 2008

puting oh puting...

salam sumer,

smlm me kuar ke Alam**da ngan sue... sajer la konon nak temankan su pergi bank.. hehehhe... pastu, me teringat yg puting naufal dah berbulan - ops - setahun dah x bertukar... bukan nye me sengaja x nak tukar, tp dah jenuh beli puting lain naufal x nak jugak... dia tetap nak yg lame tu.. huhu... sebab tu la my mak kata naufal ni pandai berjimat.. menan dia cume hanger baju jer... heheheh....
so, nak dijadikan citer, me pun belikan la naufal puting baru... hehehhe... siap sorok2 lg dr hubby sebab takut dia bising... balik opis tu, ngan semangat nye me cuci n rendam dlm air panas...
try la bg kat naufal... huhu.. memule tu dia cam pelik jer... last2, tau x ape dia buat... dia pi buang puting tu.. aduhai... pastu, leh siap baling2 plak puting tu.. siap ngan sengih2 dia lagi.. alahai anak mommy sorg nih.. ngaper cenggitu lak gayanye...

ms nak tdo me letak puting baru n lame kat atas tilam dia.. boleh plak dia g amik puting lama tu.. huhuhu.. naufal, amik la puting baru nih... sengih2 jer kat me.. pastu, dia amik puting baru n lempar kat bawah... penyudahnye.. tetap la naufal ngan puting lame dia tu...
yg kelakarnye, ms tgh tdo tu me cabut la puting lama n masukkan puting baru dlm mulut naufal... pastu, dia bleh cabut puting baru n capai puting lama kat tangan me.. heheheh... geram jer tau ngan si bujang sorg tu...




* mlm nih nak cube lagi lar...

Monday, November 3, 2008

13 month naufal...

salam sumer,

Toddlers, like babies, love to explore and learn; their favorite object happens to be their own body. They also love to explore body parts like their genitals much to your disapproval! Your baby's skills and play interests in other areas grow as well along with her vocabulary skills once he starts to talk. Language experts opine that the words they choose fall into well established categories which reflect their interest. Although skills growth spirals upwards, physical growth slows down after the end of the first year - many toddlers show a marked decrease in appetite.

alhamdulillah... naufal dah 13 bulan... dah makin cerdik, bnyk cakap n suke main... naufal skang ni dah makin pandai klu nak menyusu... biasenye klu me nak buatkan susu utk naufal, me akan panggil dia skali... ajak buat susu sama, belajar sambil mengira...

perkembangan naufal skarang...
- pandai main cak cak
- x ske main toys... tp, ske sgt main hanger baju... x kisah ngan menan2 yg ade...
- mkn pun dah x berape nak sangat.. tp, sgt kuat menyusu... ok la tu kan...
- ske berlari... me yg takut tgk dia dok lari2...
- ske main kat celah2 sofa... x kisah la sempt mane pun ruang antara sofa tu, kat situ gak la dia ske main...
- x ske pki baju.. amboi...
- ske sebut ammmboiiii.... konon2 mcm marah kat kite balik la... cute sgt...
- ske tgk org masak kat dapor... ade potensi nak jd chef nih...
- semakin manja ngan me.. aduh, ni yg lotih nih...
- x ske org dukung or peluk2, naufal ske lps bebas... tp, bile dah sampai ngengade sgt tu, dia nak gak org dukung dia... klu blh, me x nak ajar naufal berdukung...
- klu boleh nak pki kasut 24 jam sehari... klu x pkikan, nanti dia usung kasut tu kemana sajer...
- ske isap jari... yg penting bantal busuk tetap diusung skali.. heheheh...
- klu nak susu or nak tdo, naufal pandai panggil miii.. miii...
- ske main coin tp selamat la dia x masukkan dlm mulut...
- klu me minta sumting kat naufal, mesti dia kasik...
- ske menyengih.. ske bergurau2 ngan org...

so far, ini jer yg ade dlm memori me skang nih.. sebab tgh pening2 lalat.. huhuu... nanti me update lg yer pasal naufal...

Friday, October 31, 2008

knp yer...

salam sumer,

lately me rase mcm penat sgt... boring pun ade gak.. ape masalahnye ekk... yg pasti, naufal makin manja ngan me... pantang nampak me baring2 golek2.. mesti naufal dtg kat me sambil landing baikkkkkkkk punye... heheh.. daddy jgn jeles ekkk.. dah lumrah kan, anak lelaki manja ngan ibu... alhamdulillah, sebab me memang nak sangat baby boy ms me dpt tau me peknen dulu...

nak mkn skang ni pun x berape nak selera.. td beli nasi minyak hujan panas.. biasernye me blh habiskan nasi tu, but not today... sgt x berselera... sungguh... aduyai...

ops... lupe nak citer... ahad lps, me balik kg my mak... seronoknye dpt jumpe sepupu sepapat.. naufal pun baik sangat... sumer geram kt naufal... iyer la kan, kami ni jarang sgt balik ke pasir salak tu.. bile dah ade peluang, memang susah nak lpskan... tp, maaf la yer.. me x amik gambar pun... almaklum lar, my hp x canggih... camera plak lupe nak bw... sume sepupu2 nye nak main ngan naufal... geram ya amat kat naufal tu.. mulut, alahai.. x reti nak diam... aktif jer... alhamdulillah, me biarkan jer naufal gitu sebabnye klu anak kite x aktif nanti takut sumting plak kan... hehheh... nauzubillah...
rindu la kat naufal...

KLFCW : Royal Charity Dinner : part III

salam sumer,

ini ade lg gambar kat PWTC ms mlm KLFCW yg lps... layan jer la ye...


DYM Agung & Permaisuri


gambar atas tu dgn Tan Sri Nik, CED of PLF


ngan minaq jinggo... plg bwh sblh kanan ngan Dato' Yaakob


Ampun Tuanku...


kesengalan jelas kelihatan...




*thanks abg mus sebab layan kitorg amik gambor... heheheh...


Tuesday, October 28, 2008

KLFCW : Royal Charity Dinner : part II

salam sumer,

ini antara gegambaran yang ade.. me x bw camera.. so, harapkan ihsan dr kwn2 saje.. heheh... gambor ni me upload dr camera kak fiza aka raph.. dia dah kena chop ngan h***m.. heheeh.. lari laju2... yeah.. yeah...

nanti me upload lagi ekkk... nak kena tunggu gambor dr camera suli, suhana, ninie si ratu chantek n abg musy plak... heheheh...

ops, nak bgtau nih.. ekceli, mlm tu sumer staff leh masuk.. tp ade plak yg termiss sitting plak.. mlm tu me dpt dok kat table 2A.. heheeh... dgrnye rege table tu rm100 ribu.. yeay... sebabnye, table tu selang 1 table jer ngan table Tuanku Sultan Mizan.. alhamdulillah... amin... tp, me dok kejap jer...


me n frens... ms ni kitorg sumer dah lepaking kat luar dewan...


ngan ninie si ratu chantek...



KLFCW : Royal Charity Dinner

salam sumer,

mungkin citer ni agak basi... tp, x bagi me.. sebab, me rase seronok sgt dpt jumpe ngan DYM Sultan Mizan n Permaisuri Nur Zahirah...

kami ni sebagai sebahagian tenaga kerja dlm memastikan kelancaran program... sprti biase, me n kwn2 kena jp book stall mlm tu... ape2 pun, bile Tuanku dah nak masuk dewan.. kami kena sama2 sambut Tuanku n Permaisuri... Tun M n Tun Siti pun ade gak mlm tu.. me n kwn2 sumer penat sebab tolong susun gift kat dlm Dewan Merdeka PWTC tu.. huhu.. sampai la ni, bahu ni still sengal2... x per la, yg penting me happy mlm tu...

Tun M n DYM Sultan Mizan


bile me tgk escort Tuanku Zahirah, me teringin sgt nak jd cam diorg.. tp, apakan daya.. me x cukup tinggi.... huhuhu....

Tuesday, October 21, 2008

.:Happy 27th Birthday Abang:.

salam sumer,

hari ni dah 27 thn umur my hubby.. heheh.. dah nak menghampiri ke 30 nampaknye... tp, sblm me hubby smpi ke 30 tu me yg akan pegang no. tu dulu.. hehehehhe.. mcm x aci jer kan... iyer lar... sebabnye me tua 7 bulan jer ngan hubby.. me bln 3 n hubby plak bln 10... heheheh... korang jgn x tau, dlm bulan 10 ni jer ade 4 bufday dlm my family...

1/10 - my muchkin naufal n my bro
14/10 - my dearie mak
21/10 - my luvly hubby...

heheheh... jenuh nak beli hadiah tau.. tp, kekadang tu me postpone jugak hadiah nye.. jgn mara yer... hehheh... thn lps hadiah plg besar n x ternilai yg me beri kat hubby is our lovey dovey son.. naufal hyecarl... x celebrate pun ms tu... and hubby pun x kisah... hehehh...
ekceli, me dah wish smlm... pastu, pepagi td b4 g opis... me dah letak bufday card kat dlm boot scooter dia... heheh... my hubby g kejer naik scooter yer... jd, x blh la nak merempit... heheheh.. x tau la klu dia terperasan ke tidak nanti... huhuhu...

ape2 pun me doakan semoga En. Nadznin Hafizu sentiasa didalam lindungan ALLAH, dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia, diberi kesihatan dan kehidupan yang sempurna bersama kami sekeluarga...
Abang, ayg n naufal sayang sangat kat abang... semoga keluarga kita hidup dalam lindungan ALLAH dan sentiasa ceria... insyaALLAH....


ms follow hubby main futsal kat rio de futsal


bufday boy... heheh... boy lg ke... dah jd bapak org weh...


cuppies utk hubby... me order kat bake_freshly..
thanks ye kak anna...



opppsss... terkunci pulak...

salam sumer,

ini kisah smlm... ingat nak update kat umah, tp x sempat sebab bz sgt... konon la kan...

smlm sprti biase me amik naufal kat umah kak milah *bbsitter*... me sampai umah k.milah dlm kol 1820 sebab hujan lbt sgt... me pun skang ni takut nak bw lelaju..
sampai je kat umah k.milah me tgk budak2 x main2 pun kat luar.. mungkin hujan kot.. x per lah.. pintu pun tutup jer.. senyap plak tu.. ish, x kan tdo kot... me beri salam n masuk cam biaser...
me pelik sangat sebab klu me sampai jer naufal dah ade kat dpn pintu sambil tunggu me jemput dia.. klu x jgn harap dia nak dok diam dlm umah tu... huhu...
me masuk jer, me tgk budak2 x tdo... naufal plak x ade.. ish... me pun panggil2 la nama naufal... pastu, me dgr saore naufal dok merengek2 tp x nampak kat ner...
tetibe atika dtg n dia kata "acik, acik... hyecarl terkunci kat dlm bilik... sorg2 jer..."
aduh.. patutlah me nampak kak long *anak k.milah* dok kat dpn pintu bilik tu.. huhuu.. me dah rase nak nangis dah ni.. dlm hati... ya, ALLAH, sian nye anak aku.. mintak2 dia x buat ape2 kat dlm tu... dlm 5 minit pastu, diorg dpt bukak pintu bilik... nasib baik ade kunci, klu x me pecahkan aje tombol pintu tu... heheheh...
kitorg bukak jer pintu tu kan, me tgk naufal.. bukannye dia nangis... dia dok sengih2 jer kat dlm bilik tu... tangan kanan pegang hanger, tangan kiri plak pegang kain... ish... anak.. anak... org dok risau kat dia, blh plak dia dok sengih2 ngan kite... konon2 nye mcm kite ni dok main nyorok2 ngan dia.. aduh... alhamdulillah... nasib baik naufal x ape2...


naufal hyecarl ushuk asham...


alahai.. shuke nye dia... nampak gigi tu sayang oiii...


anak manja mommy n daddy...
luv u dear...


Monday, October 20, 2008

salam sumer,

skang ni tgh x der mood nak berblog...
bdn rase x sihat sgt.. penat jer...
huhuu.. x kan penangan makan kat open house kot...
mustahillllll...
knp yer...


oh ya.. sedikit tentang naufal.. my lovey dovey son...

naufal yg suke sgt geget bantal busyuk... geram mummy nih..


- skang ni dah pandai nak ajak mommy n daddy g jln2...
- klu kite bukakkan kasut, mesti naufal pegang jer kasut tu n bw kemane shj...
klu blh, tdo pun nak pki kasut jugak... bertuah sungguh...
- klu nampak GIANT, tersangat la girang nye hati si kecik tu... heheh..
- me ajar naufal sebut TESCO.. tp naufal sebut ETHO... so cute...
- takut dgr bunyi belon.. time angin belon tu dikeluarkan... mesti nangis lari2 kat me...
- klu dgr bunyi menan yg ade lampu2 tu pun naufal takut... daddy kata naufal penakut cam mummy.. chait... x per.. anak mummy la katakan...
- nak mkn nasi cam org besar.. dah x ske mkn nasi bubur lagi... bagus2 senang mummy sayang...
- klu kite suh syg, nanti naufal ltk muke dia kat muke kite... comel tau...
- dah pandai salam n cium tangan mummy... sgt bangga... kesabaran tau nak tunggu...
- ske tgk me basuh baju... tunggu besar skit blh tolong mummy yer...
- dah pandai nak bergurau...
- pandai buat hal sndri... x kisah ngan org sekeliling... sayang sgt anak mummy nih..
- jgn x tau, naufal ni kind yg pemalu jugak.. klu ade org kate naufal hensem ke comel ke.. mule lar nak sorok2 muke... suke tau mummy...
- naufal ske sgt berlari... bknnye berjln... nak cepat jer..
- oh ya, naufal dah tukar susu ke enfagrow a+... alhamdulillah... memule tu naufal be*ak keras, sebab me salah bancuh.. maaf yer sayang.. mummy x sengaja...
- ske acah2 tok abah bile tok abah jln2 gune tongkat... noty nih
- x ske org gomol2 n cium2.. knp yer.. mungkin rimas kot...
- dah pndi lwn ckp org... naufal dah blh faham klu kita marah @ gurau2 ngan dia...
- mulut bising jer... pastu ske menjerit plak tu.. dah mcm gurl kekdahnye...

itu sj la kot yg me perasan setakat nih... nanti me update lg yer...

Wednesday, October 15, 2008

hepi besday mak..

salam sumer,

heheh.. maaf lah yer.. patutnye n3 ni sy buat smlm.. sebab smlm hari lahir mak saya yg terchenta, 14 oct... alhmdulillah.. mak dah 53 thn... lagi 2 thn mak pencen.. sebab mak optional pencen umur 55 thn.. x per mak.. x lamer jer lagi.. pastu, mak bleh dok umah jg cucu.. hehhehe.. bijak2... skang ni pun mak tgh bercuti.. ops... mak amik cuti sbnrnye sebab nak jg abah.. kan my abah x sihat... mak cuti 3 bln spruh gaji.. ermm... biase la kan, org gomen nih bnyk kelebihannye.. biler la me nak kejer ngan gomen plak nih... huhuu....

smlm me n hubby bw mak n all family g mkn2 kat Alisara.. sebab mak ske mkn kat situ.. ekceli, my mak memang x kisah mkn kat mane pun... sebab my mak memang ske mkn.. same as me.. hehehe... tp, bile memikirkan keadaan abh, we decided utk mkn kat area puchong gak.. x per lar... janji mak n abah selesa... *maaf la yer, x snap pitcha pun...*

ape2 pun, kami doakan semoga mak diberi kesihatan yg baik, dipanjangkan usia, murah rezeki dan kesabaran yang tinggi dari ALLAH supaya mak dapat terus bersama2 dgn kami terutamanye abah... kami sayang sgt2 kat mak... tanpa mak siapalah kami...


gambar raya 1429

Tuesday, October 14, 2008

.:naufal 1st bufday bash:part II:.

salam sumer,

ermm.. me sajer jer nak tambah skit2 masa bufday naufal yg lepas... gegambaran yg ade pun me cilok dr kwn2 yg datang.. almaklum lar.. me made sempat nak snap sane sini.. tuan rumah kan.. haruslar sentiasa menyibukkan diri.. tp kan, me memang betul2 bz tau hr tu.. alhamdulillah, ramai gak tetamu yang datang.. murah rezeki kami.. petang tu plak hujan.. maaf yer klu layanan x memuaskan...

antara menu pada hr tu;
- laksa
- lontong + sambal ikan bilis
- pulut kuning
- rendang daging & rendang ayam
- kuah kacang resepi tradisi my mum
- mihun goreng
- cake from SR
- dadih - my cousin yg buat
- buah tembikan n air oren...

thanks a trillion to my mum sebab sudi masakkan juadah... my dad, sebab gagahkan diri duduk layan tetamu... my siblings - no'oi, pa'ed, arepit n li yang sgt rajin n baik hati sebab tolong kekandanya ini... hehehe... my cousin, farzura.. thanks sebab dtg pepagi utk tolong kami... my BIL hazroy, cause tolong amik cake kat SR Giant BK5... hehehh... my dear hubby, even abg dtg lambat sebab ade tournament but its fine for me... asalkan dia blh layan org yg dtg... n pd semua yang hadir pada majlis tersebut.. tuan rumah sangat berbesar hati dengan hadiah2 yg diberi... hehehe.. syukran.. alhamdulillah....

naufal 1 year... sedih + happy tau masa nih...


naufal n me.. daddy x tau g mane... naufal muke blur sebab pelik tgk org.. hehehhe...
me yg lebih2 tiup lilin.. apa da....


yeay... mummy dpt potong kek.. naufal x nak potong kek sebab dia tgh blur sesgt...


sblm potong kek tu, ade bacaan doa skt dr cousin hubby..
alhamdulillah.. semoga diberkati


perasan x paler my baby dah botak skit.. me botakkan a day b4 raye..
sebab naufal kuat berpeluh...


baby boy yg amt pemalu n x tau nak dodok diam... geram mommy nih...


tetamu yang hadir.. mekaceh kengkwn...


maryam n co, suli + zaidi, cik nan + ita + tomato boy...


thanks yer kengkawan.. next year sy invite lg utk 2 thn plak... insyaALLAH... doa2 kan lah yer...




Monday, October 13, 2008

.:naufal 1st bufday bash:.

salam sumer,

alhamdulillah.. terima kasih kepada yang sudi dtg ke majlis kami... chewah.. cam besar jer kan sambutannye... heheheh... boleh lah kami wat mane yang termampu... heheheh... yang pasti, kami berpuas hati pd hari tu.. cuma penat nye... ya ALLAH, sakit segala sendi...

sabtu lps, me ade buat bufday naufal + mkn2 kat umah my mom... senang kan, sebab my mom yg masak2 nye... heheheh... ekceli, naufal nye bufday pun sumer dah tau kan.. sama hr ngan hari raya pertama 1 Okt 2008... seronok sgt tau... tp, x kan kite nak buat hr tu plak kan... so, me postpone ke 11/10 yg lps... x der paper pun.. just sajer ske2...

ms nak tiup lilin tu, me rase sedih + happy... x sangka naufal dah sethn... n x sangka me akhirnya ade gak baby... alhamdulillah, baby boy... naufal plak cam biase, memang lepas bebas jer main.. x nak lansung org dukung dia... ngades2 sungguh hr tu... jatuh skit nangis.. hehehhe.. lucu la naufal nih...


naufal bufday cake...


nanti me upload gambar lg yer...

citer hari jumaat...

salam sumer,

heheh.. mentang2 la bulan poser dah lps... skang ni bulan raye plak.. me n kwn2 plan g mkn kat KR kat alamanda.. ekceli kami dah plan since bulan poser lg.. bile dah masuk jer bulan raye kononnye nak bls dendam la nak mkn itu ini.. heheheh.. nafsu sungguh...
so, kesudahannye kami g alamanda.. siok sgt.. dpt mkn ngan puas skali... me pergi awal.. sebab ade urusan kat bank skali... dah siap sumer me gi booking tmpt kat KR.. nasib baik awal.. klu x kompom kami kena beratur panjang.. heheh.. almaklum lar kan, gomen nye staff kan kat area tu jugak... heheheh....


my meal = ch. quarter + coleslaw + mashed potato + macaroni cheese...


geng makan2..

Friday, October 10, 2008

bersawang...

salam sumer,

hishh... assshuummmm... huk.. huk... aduh.. lamer nye dah x update blog nih.. cian dia bersawang sudah...
sbnrnye me x de idea + mood nak update blog nih... ntah ler.. x tau nak knp... nak kata masih dlm mood raye x jugak.. mungkin penat sgt kot.. tp, bukan penat kerje tau.. penat pasal org dtg beraye n me pergi beraye.. heheh.. boleh gitu...

pastu, naufal pun x baper sihat... mungkin sebab cuaca kot... last wednesday bw naufal gi cocok MMR *btul ke nih*... sebab naufal pun dah setahun... alhamdulillah, naufal x demam... pastu, trus g bank nak settle kan hal hubby... mkn2 kat giant BK5 jer.. sebab nak kena tunggu sampai 1 jam... lps selesai sumer tu, g hantar cek kat MIL office... dah ade kat area subang jaya, me decide nak tgk abah kat SJMC... fyi, my abah dah start buat chemo yg kuat nye... sel kanser tu doc kate skang ni x merebak kat memane lagi.. masih ditmpt yg same... mcm kat liver pun x merebak... doc kata sel kanser tu tgh tidur means for meanwhile sel tu active... Alhamdulillah, berkat doa kwn semua... my uncle kata, ini lah berkat doa dr semua org yg tahu tentang penyakit my abah...
doa dr kwn2.. and doa dr saudara mara... semoga ALLAH shj yg dpt budi kalian semua... terima kasih yg x terhingga dr kami...

n3 raye nanti me update yer... masih x der idea lg nih... gambar pun ade kat my adik... hehhe...

Wednesday, October 1, 2008

.:Happy Birthday Sayang:.

salam sumer,
Pg ni dah satu hari raya.. bermakna, hari ni genap umur Naufal Hyecarl Nadznin Hafizu yg pertama... Alhamdulillah... syukur sgt kpd ALLAH sebab dengan kelahiran Naufal maka lengkaplah kehidupan kami suami isteri... dengan kelahiran Naufal juga, tertutup lah mulut2 manusia yg selama ini memandang rendah pada aku n fizu...

Pesan dan doa mommy pada Naufal;

semoga Naufal menjadi anak yg soleh dah mengikut ajaran Islam yg sebenarnya... mommy doakan semoga Naufal diberi kesihatan yg baik, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur supaya Naufal dpt jaga mommy n daddy hingga ke akhir hayat kami.. insyaALLAH... semoga Naufal menjadi anak yg taat, soleh dan bijak dlm setiap saat yg Naufal lalui...
Mommy n daddy sayang sgt kat Naufal...

minum susu ngan bantal busyuk...

tgh leka tgk #oasis
mommy akan selalu berada disamping naufal...
daddy syg sgt kat naufal...

Saturday, September 27, 2008

aduh... Raya tag la plak...

salam sumer,

wahh... dah nak dekat raye pun ade gak main tag2 nih.. x per lar.. me layan jer.. syok jugak kan... tag kali ni diberi oleh pn. suhana aka mama maryam... suhana, jgn marah ekk klu me lambat buat... pening wooo...

1. Berapa pasang baju anda tahun ini dan colour apa?
- alhamdulillah, thn ni me ade 4 pasang baju raye.. heheh.. ade batik sutera gold utk raye pertama *mak belikan*... cotton red *mak belikan*... kaler biru... last, kaler purple *mak belikan jugak*.. hehehh...

2. Makanan raya tradisional kesukaan...
- nasi impit + kuah kacang + rendang ayam... home made nasi minyak by mak

3. Bape banyak duit raya anda dapat n spend kat budak
- thn ni dpt dari Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari... alhamdulillah, terima kaseh Tan Sri... me doakan T.S dipanjangkan umur dah dimurahkan rezeki, insyaALLAH next year blh dpt lagi...:p...me dah tukar duit raya RM350 *jumlah plg besar setakat ni*... yg lain2 dah diketepikan n separuh dah diberi pd baby sitter n anak2 nye...semoga murah rezeki sy.. amin...

4. Aktiviti malam raya
- tolong mak masak, kemas rumah, iron baju n siap2kan baju nak balik kg pule... borak ramai2 sampai lebam... abah plak, mesti buat takbir mlm raya...

hah.. itu la sj buat kali ni... seronok kan biler rase nak raya nih.. me mcm biase la... mlm raye mesti ade umah mak... hehehehhe...
cume me sedih skit thn ni sebab utk thn ni dah masuk 3 thn me x lawat pusara arwah ABE... arwah abg me yg sgt me syg... genap 23/Sept yg lepas genap 8 thn arwah meninggal kan kami... dan tahun ni juga kami *belah me lar* beraya biase2 jer.. sebab abah pun x sihat kan.. semoga abah cepat sembuh n kembali ceria...

*perasan x kain utk bj raya me bnyk yg mak belikan... sebabnye, me x reti nak pilih kain utk buat bj... klu dah bnyk2 tu me jd rambang mata... so, me lbh ske mak jer yg belikan... hehehe... saper yg kenal me tu tau la kan... *wink... :p

suhana, me dah buat tag ni... harap berpuas hati yer pn. Abu... hehehh... sesiapa yg nak buat tag ni dipersilakan sgt2... boleh kite share persiapan raya kite sama2 kan.. kan....

Selamat Hari Raya kwn2...

Friday, September 26, 2008

4 hari lagi...

salam sumer,

pejam celik, pejam celik.. dah nak muncul Syawal kan.. bermakna tak lame lagi beraya lah kite... ade 4 hari jer lagi utk kite berpuasa pd thn ni.. insyaALLAH, panjang umur dpt lah kite berpuasa utk thn depan dan thn2 seterusnya.. jika diizinkan ALLAH...

ini bermakna, cuma ada 4 hr jer lagi utk Naufal berusia 1 tahun.. x sabar rasenya nak tunggu saat tu.. teringat lagi masa me peknen kan naufal.. alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung tu me x de rase penat atau muntah2... bersyukur sgt.. me sihat dan bile dah sampai tempoh nak bersalin pun me x rase ape... siap blh puasa lg... hingga la tiba saat me DI PAKSA bersalin sebab tempoh dah terlebih.. blh dikatakan me peknen hampir 10 bulan... heheheh... sebab memule tu me dijangka bersalin pd 19 Sept 2007.. pastu x rase ape2... doc kat mungkin 22 Sept 2007.. same gak.. x rase ape2 pun... last2, pd 29 Sept 2007 aku terpaksa jugak pergi hospital sebab risaukan baby.. so far, doc kate baby ok... x der masalah... pastu, me pun ok jer.. heheheh... then, ptg 30 Sept 2007 me kena injection antibiotik.. pastu, nurse kata klu lebih dr 3 jam me x rase sakit jugak so me kena induce...

sepanjang dok kat spital sblm delivered tu me rase sunyi sgt.. klu blh, me nak hubby ade skali ngan me... tiap kali hubby dtg me rase happy sgt, tp bile hubby nak blik tu me dah nangis dulu.. sedihnye.. x dpt nak dibayangkan... nak tau x ape jd... me kena induce gak akhirnye... nak kena PAKSA bersalin... pastu, baby x blh kuar gak.. hubby kata dia dah nampak kpl baby nak kuar.. tp mungkin me x kuat or my tulang pelvik kecik, so baby x blh nak kuar... akhirnye, baby kuar ikut tingkap...
1 Oktober 2007, jam 7.35 pg lahirlah baby lelaki seberat 3.35 kg... alhamdulillah.. berkat doa mak kat Tanah Haram... syukur sangat... hubby kata, dia takut nak pegang sebab lembik.. heheh... tp, pastu dia ok jer... so, thn ni kami sambut skali Aidil Fitri berskali dgn Birthday Naufal... alhamdulillah...

dikesempatan ini, saya n family mengucapkan Selamat Aidil Fitri... sy mohon maaf sekiranya sepanjang saya berblog saya ade mengguris hati sesiapa.. bukan niat dihati.. mungkin keterlanjuran diri... MAAF sekali lagi tulus luhur dari hati...



berbuka puasa

salam sumer,

smlm me berbuka kat luar.. ngan team Nameless, Continental... kwn2 hubby la tu.. heheh.. nak bgtau nih, kwn2 dia ade yg dah kawen n ade yg belum kawen.. tp me smlm join ngan kwn2 dia yg x kawen lagi... hehehh... ekceli, event semalam tu nak meraikan one of the bos yg nak resign.. kire mcm farewell party la kan.. tp, diorg nak blanjer bukak poser jer... ok la.. alhamdulillah... tmpt me mkn ni kat Tasik Idaman... sumwer kat Dengkil... klu ikut putrajaya *laluan ke Dengkil*, dekat la skit.. tp klu ikut Bangi, jauh kemain... heeheh... yg penting me ado... hehhe... so, jom la layan gegambaran yg ado yer...


on the way nak ke sana... ms ni jam dah kol 6.55.. dah smpi kat area dengkil.. bertolak dr puchong kol 6.35... hehheh... naik kancil...

me n naufal.. harus lar bergegambaran kan... heheheh...
daddy n naufal...

makan-makan... sembang-sembang.... makan-makan...

tomyam kat sini memang best giler... tp, takut nak mkn bnyk2.. pastu ade sotong n udang plak tu.. aduh.. gatal nanti nih... tgk la joe dah tersandar... hehhheh...

hafizu junior pun nak mkn jugak... hah, nasi tu bukan penuh kat mulut dia tp penuh kat bwh... x per, learning time for my baby...


antara lelauk yang ade... hubby team order food memang bnyk, tp yg mkn cume 6 org jer... yg lain x dtg...


ikan kerapu steam limau.. sedap n pedas... x thn la mkn pedas2 skang nih... takut sakit perut... skang ni ape2 yg me mkn kena alert skit... al-maklum lar... heheh....


antara yg ade... *dr kiri ke kanan* sharul, joe, bob, en. hafizu, hafizu junior... yg x der dlm gambor... en. zamzul n me... heheheheh....

pastu kan, kbtulan plak our table sblh ngan motorbike riders nye table... wah.. riuhnye.... pastu ade sorg minah nih dok sengih2 ngan me... org dah senyum x kan kite nak masam plak kan.. so, me senyum la balik kat dia... sgt baik ok... ekceli, me ni x nampak sgt sebab kerabunan yg makin melampau... hehehe... dah selesai mkn sumer, minah ni ngan team motorbike dia dah nak blah... ske giler tgk motorbike yg besar2 gedabak tu.. agak2 biler la me blh dpt satu ekkk... naufal pun cam berkenan jer... heheheh... ade lah dlm 30 bijik motorbike kot.. or more than that.... b4 nak blik tu minah tu dtg kat tabble kitorg... main2 jap ngan naufal... oppsss... alamak, korang nak tau x saper minah tu.. heheh... she is maznah.... *sowey me lupe surname dia*....


ini lar dia 'minah' yg me maksudkan... sgt frenly ok... tgk lar, siap peluk2 lg bergegambaran.. memule tu me dah gedik2 nak amik gambar... layan jer.. pastu, ramai plak yg nak gegambaran ngan dia.. sgt baik...

perasan x naufal tgk jer kat maznah... sebabkan, kulit dia sgtttttt la cantik, putih n bersih... naufal bleh tersipu2 jer ngan maznah.... tinggi tau dr me... tp, dia dgn rendah diri merendahkan dirinye utk same paras ngan me... aduhh... sgt terharu ok.. siap main cak2 ngan naufal lg... hah naufal, jgn nak menggatal yer... kat blakang tu team dia dah nak balik... yups, maznah dah nak blik time nih, tp dia x tolak pun me nak amik gambar dgn dia.. thanks kak maz... sgt sokaaaaaaaaa jumpe kak maz....

dah nak blik dah nih... syok2 dpt mkn luar... sumer skali utk mlm td bg 5 jenis lauk yg di doublekan ialah RM300.11 shj... termasuk air dan nasi yer... alhamdulillah... itu yg termampu... thanks abg, bw ayg mkn luar n thanks to others yg sgt sporting...

*sesape yg teringin nak mkn kat sini, amat dipersilakan... ade tmpt utk karok sumer.. tp, klu nak karok kena smart n pki kasut yer.. klu pki sandle x dilayan... pastu, ade deejay n service sampaikan lagu.. tp, x der la dlm radio kan.. cume kat situ2 jer... sile2 la ke sane yer...