: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Saturday, September 27, 2008

aduh... Raya tag la plak...

salam sumer,

wahh... dah nak dekat raye pun ade gak main tag2 nih.. x per lar.. me layan jer.. syok jugak kan... tag kali ni diberi oleh pn. suhana aka mama maryam... suhana, jgn marah ekk klu me lambat buat... pening wooo...

1. Berapa pasang baju anda tahun ini dan colour apa?
- alhamdulillah, thn ni me ade 4 pasang baju raye.. heheh.. ade batik sutera gold utk raye pertama *mak belikan*... cotton red *mak belikan*... kaler biru... last, kaler purple *mak belikan jugak*.. hehehh...

2. Makanan raya tradisional kesukaan...
- nasi impit + kuah kacang + rendang ayam... home made nasi minyak by mak

3. Bape banyak duit raya anda dapat n spend kat budak
- thn ni dpt dari Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari... alhamdulillah, terima kaseh Tan Sri... me doakan T.S dipanjangkan umur dah dimurahkan rezeki, insyaALLAH next year blh dpt lagi...:p...me dah tukar duit raya RM350 *jumlah plg besar setakat ni*... yg lain2 dah diketepikan n separuh dah diberi pd baby sitter n anak2 nye...semoga murah rezeki sy.. amin...

4. Aktiviti malam raya
- tolong mak masak, kemas rumah, iron baju n siap2kan baju nak balik kg pule... borak ramai2 sampai lebam... abah plak, mesti buat takbir mlm raya...

hah.. itu la sj buat kali ni... seronok kan biler rase nak raya nih.. me mcm biase la... mlm raye mesti ade umah mak... hehehehhe...
cume me sedih skit thn ni sebab utk thn ni dah masuk 3 thn me x lawat pusara arwah ABE... arwah abg me yg sgt me syg... genap 23/Sept yg lepas genap 8 thn arwah meninggal kan kami... dan tahun ni juga kami *belah me lar* beraya biase2 jer.. sebab abah pun x sihat kan.. semoga abah cepat sembuh n kembali ceria...

*perasan x kain utk bj raya me bnyk yg mak belikan... sebabnye, me x reti nak pilih kain utk buat bj... klu dah bnyk2 tu me jd rambang mata... so, me lbh ske mak jer yg belikan... hehehe... saper yg kenal me tu tau la kan... *wink... :p

suhana, me dah buat tag ni... harap berpuas hati yer pn. Abu... hehehh... sesiapa yg nak buat tag ni dipersilakan sgt2... boleh kite share persiapan raya kite sama2 kan.. kan....

Selamat Hari Raya kwn2...

Friday, September 26, 2008

4 hari lagi...

salam sumer,

pejam celik, pejam celik.. dah nak muncul Syawal kan.. bermakna tak lame lagi beraya lah kite... ade 4 hari jer lagi utk kite berpuasa pd thn ni.. insyaALLAH, panjang umur dpt lah kite berpuasa utk thn depan dan thn2 seterusnya.. jika diizinkan ALLAH...

ini bermakna, cuma ada 4 hr jer lagi utk Naufal berusia 1 tahun.. x sabar rasenya nak tunggu saat tu.. teringat lagi masa me peknen kan naufal.. alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung tu me x de rase penat atau muntah2... bersyukur sgt.. me sihat dan bile dah sampai tempoh nak bersalin pun me x rase ape... siap blh puasa lg... hingga la tiba saat me DI PAKSA bersalin sebab tempoh dah terlebih.. blh dikatakan me peknen hampir 10 bulan... heheheh... sebab memule tu me dijangka bersalin pd 19 Sept 2007.. pastu x rase ape2... doc kat mungkin 22 Sept 2007.. same gak.. x rase ape2 pun... last2, pd 29 Sept 2007 aku terpaksa jugak pergi hospital sebab risaukan baby.. so far, doc kate baby ok... x der masalah... pastu, me pun ok jer.. heheheh... then, ptg 30 Sept 2007 me kena injection antibiotik.. pastu, nurse kata klu lebih dr 3 jam me x rase sakit jugak so me kena induce...

sepanjang dok kat spital sblm delivered tu me rase sunyi sgt.. klu blh, me nak hubby ade skali ngan me... tiap kali hubby dtg me rase happy sgt, tp bile hubby nak blik tu me dah nangis dulu.. sedihnye.. x dpt nak dibayangkan... nak tau x ape jd... me kena induce gak akhirnye... nak kena PAKSA bersalin... pastu, baby x blh kuar gak.. hubby kata dia dah nampak kpl baby nak kuar.. tp mungkin me x kuat or my tulang pelvik kecik, so baby x blh nak kuar... akhirnye, baby kuar ikut tingkap...
1 Oktober 2007, jam 7.35 pg lahirlah baby lelaki seberat 3.35 kg... alhamdulillah.. berkat doa mak kat Tanah Haram... syukur sangat... hubby kata, dia takut nak pegang sebab lembik.. heheh... tp, pastu dia ok jer... so, thn ni kami sambut skali Aidil Fitri berskali dgn Birthday Naufal... alhamdulillah...

dikesempatan ini, saya n family mengucapkan Selamat Aidil Fitri... sy mohon maaf sekiranya sepanjang saya berblog saya ade mengguris hati sesiapa.. bukan niat dihati.. mungkin keterlanjuran diri... MAAF sekali lagi tulus luhur dari hati...



berbuka puasa

salam sumer,

smlm me berbuka kat luar.. ngan team Nameless, Continental... kwn2 hubby la tu.. heheh.. nak bgtau nih, kwn2 dia ade yg dah kawen n ade yg belum kawen.. tp me smlm join ngan kwn2 dia yg x kawen lagi... hehehh... ekceli, event semalam tu nak meraikan one of the bos yg nak resign.. kire mcm farewell party la kan.. tp, diorg nak blanjer bukak poser jer... ok la.. alhamdulillah... tmpt me mkn ni kat Tasik Idaman... sumwer kat Dengkil... klu ikut putrajaya *laluan ke Dengkil*, dekat la skit.. tp klu ikut Bangi, jauh kemain... heeheh... yg penting me ado... hehhe... so, jom la layan gegambaran yg ado yer...


on the way nak ke sana... ms ni jam dah kol 6.55.. dah smpi kat area dengkil.. bertolak dr puchong kol 6.35... hehheh... naik kancil...

me n naufal.. harus lar bergegambaran kan... heheheh...
daddy n naufal...

makan-makan... sembang-sembang.... makan-makan...

tomyam kat sini memang best giler... tp, takut nak mkn bnyk2.. pastu ade sotong n udang plak tu.. aduh.. gatal nanti nih... tgk la joe dah tersandar... hehhheh...

hafizu junior pun nak mkn jugak... hah, nasi tu bukan penuh kat mulut dia tp penuh kat bwh... x per, learning time for my baby...


antara lelauk yang ade... hubby team order food memang bnyk, tp yg mkn cume 6 org jer... yg lain x dtg...


ikan kerapu steam limau.. sedap n pedas... x thn la mkn pedas2 skang nih... takut sakit perut... skang ni ape2 yg me mkn kena alert skit... al-maklum lar... heheh....


antara yg ade... *dr kiri ke kanan* sharul, joe, bob, en. hafizu, hafizu junior... yg x der dlm gambor... en. zamzul n me... heheheheh....

pastu kan, kbtulan plak our table sblh ngan motorbike riders nye table... wah.. riuhnye.... pastu ade sorg minah nih dok sengih2 ngan me... org dah senyum x kan kite nak masam plak kan.. so, me senyum la balik kat dia... sgt baik ok... ekceli, me ni x nampak sgt sebab kerabunan yg makin melampau... hehehe... dah selesai mkn sumer, minah ni ngan team motorbike dia dah nak blah... ske giler tgk motorbike yg besar2 gedabak tu.. agak2 biler la me blh dpt satu ekkk... naufal pun cam berkenan jer... heheheh... ade lah dlm 30 bijik motorbike kot.. or more than that.... b4 nak blik tu minah tu dtg kat tabble kitorg... main2 jap ngan naufal... oppsss... alamak, korang nak tau x saper minah tu.. heheh... she is maznah.... *sowey me lupe surname dia*....


ini lar dia 'minah' yg me maksudkan... sgt frenly ok... tgk lar, siap peluk2 lg bergegambaran.. memule tu me dah gedik2 nak amik gambar... layan jer.. pastu, ramai plak yg nak gegambaran ngan dia.. sgt baik...

perasan x naufal tgk jer kat maznah... sebabkan, kulit dia sgtttttt la cantik, putih n bersih... naufal bleh tersipu2 jer ngan maznah.... tinggi tau dr me... tp, dia dgn rendah diri merendahkan dirinye utk same paras ngan me... aduhh... sgt terharu ok.. siap main cak2 ngan naufal lg... hah naufal, jgn nak menggatal yer... kat blakang tu team dia dah nak balik... yups, maznah dah nak blik time nih, tp dia x tolak pun me nak amik gambar dgn dia.. thanks kak maz... sgt sokaaaaaaaaa jumpe kak maz....

dah nak blik dah nih... syok2 dpt mkn luar... sumer skali utk mlm td bg 5 jenis lauk yg di doublekan ialah RM300.11 shj... termasuk air dan nasi yer... alhamdulillah... itu yg termampu... thanks abg, bw ayg mkn luar n thanks to others yg sgt sporting...

*sesape yg teringin nak mkn kat sini, amat dipersilakan... ade tmpt utk karok sumer.. tp, klu nak karok kena smart n pki kasut yer.. klu pki sandle x dilayan... pastu, ade deejay n service sampaikan lagu.. tp, x der la dlm radio kan.. cume kat situ2 jer... sile2 la ke sane yer...

Thursday, September 25, 2008

nasib baik...

salam sumer,

ini kisah seminggu lps.. hehehhe... ms ni me at umah mak.. biase lar, klu weekend jer me mesti blik umah mak... seronok sebab adik bdik ramai kan... meriah gitu... heheheh...

nak dijadikan citer, me bangun utk sahur la kononnye... siap tgk jam lg.. pastu, kejutkan no'oi *my sis* n tanye dia nak sahur ke tak... klu x nak, blh tolong tgkkan naufal *my hubby x der yer ms nih*... fine, no'oi x nak sahur.. hehheeh.. me pun turun la gi dapur, amik nasik sumer... bukak tudung saji, amik lauk bagai.. mak dlm bilik air, tgh mandi... rase cam pelik jer knp mak x kejutkan me utk bersahur.. heheheh... elok jer nak masuk nasi dlm mulut, mak tetibe jer jerit panggil me..

mak : hei.. kamu nak buat ape tu???
me : nak sahur la mak, x kan nak mandi plak... *blur...
mak : cube kamu tgk jam tu dah pukul baper..
me : baru pukul 5.25.. awal lg.. belum azan pun
mak : cube kamu tgk bebetul skit niza oii...
me : ish.. *memang blur x hengat lar...
me : alamak, dah kol 6.30.. aduhhh... asal mak x kejutkan org td...
mak : *gelak2.. rasekan...

ekceli, my mum dah kejut kan me n no'oi.. tp kitorg yg x sedar.. mak kate, dia siap dok sebelah me lagi... tp, me kate x nak sahur plak.. aduyaiii... no'oi lg best, sblm me turun bawah dia suh me bw air masak utk dia.. tp, me suh jer dia minum air masak me dlm botol... heheheh.. bygkan dia minum tu dah kol baper... heheheheh...

aduh.. abah plak blh diam jer dok dlm bilik... nasib baik x kantoi poser hr tu... hehehehe...

kesimpulannye : bgn tdo cuci muke dulu, pastu pastikan tgk jam betul2... klu x cukup lg, bukak astro #oasis... hehehehhe

update : abah

salam sumer,

my abah skang ni dah stop chemo.. tp, kena wat chemo heavy after raya.. sebab skang ni doc kasik my abah chemo yg dose rendah punyer.. mak pun mungkin masuk ofis after raya sebab my bro *faiz* blh jaga abah..
sebab abah skang ni kena papah klu nak berjln.. sumtimes abah kena pakai pampers sebab kekadang tu abah tak rase biler nak buang air.. lgpun rongga dubur abah dah x blh nak thn lagi... abah pun slalu kata bdn dia panas2.. mungkin sebab kesan dr radiography tu kan.. iyer lar, radio tu abah kena laser utk stopkan sel2 kanser yg halus tu dr merebak...

skang ni klu mak nak masak pun kena ikut selera abah... sebab, klu x kena gaya abah x selera nak makan... so far, abah alhamdulillah.. rambut pun x gugur lagi.. cume agak kurang bermaya la utk buat sendiri mcm dulu... harap abah dapat hadapi semua dugaan ini dgn tabah...

Wednesday, September 24, 2008

sedih plak...

salam sumer,

pg ni me dgr "Pagi di ERA".. ish.. tetibe plak sedih.. sebab topik pg ni "Pulanglah".. sedih sgt... ade yg col tu, suh abg dia balik beraya kat kg. sebab dah 3 thn x blik jenguk mak hanya kerana salah faham... jgn la mcm tu kan.. kita ni anak, kena la faham knp org tua buat mcm tu...

pastu, adik badik yg terpisah... kesian lar... mungkin sebab dulu diorg susah kan, so terpaksa la kasik kat org lain utk dijaga... kesian, bukan diorg mintak utk jd gitu...

alhamdulillah, aku ngan adik badik masih bersatu w/pun kekadang tu ade gak yg x puas hati nye.. bak kata pepatah.. air dicincang x akan putus... so, sesama la kita mengikat semula ikatan yg terputus... Selamat Hari Raya...

Tuesday, September 23, 2008

wat a stupid driver...

salam sumer,



ptg td mcm biase ar me blik kejer singgah kat pasar ramadhan kat putrajaya... dah nama pun dekat kan... so, bile dah dpt ape yg dihajati me blik lar... lalaal... skang ni me bw keter dgn penuh berhemah... so, sesape yg nampak kete slow jer.. me la tu.. hehehh...



slalunye me blik ikut Lestari Perdana, senang n cepat sebab blh amik naufal skali.. ikut jln blakang... fyi, jln kat situ bengkok n berbukit... so, pepaham la kan.. tp me klu turun bukit tu me x tekan minyak pun.. meter pun maintain jer 60-70... relax jer... tp td ms me balik... aduhh... sakit jiwa dibuatnye... turun dr bukit - corner ade satu U-turn... pastu, ade satu van bong*k ni gi wat U-turn plak kat situ... jarak antara keter me n U-turn tu cuma satu bijik keter jer... si mangkuk tu bleh plak nak masuk kat situ.. bknnye dia x nampak keter me kat situ.. klu me break, kompom keter blakang hentak montot waja ku... oh tidakkkk...



alhamdulillah, me sempat elak dan nasib baik x der keter or motor kat blah kiri... klu x, dah jd lain plak citernye...

geram nye pasal, me stop keter kat tepi pastu thn van tu suh dia berhenti... wahhh... sedap ngko je ekkk terus jln... pastu, bini dia bleh pandang kerek jer ngan me... aduhhh... klu ngko stakat angkat tgn tp x stop, nampak sgt x gentle...



ngko jgn pk me ni driver pompuan yg penakut aka lemah aka kecut.. silapppppppppppppppppp la yer... klu dah melampau, me sanggup kejar balik keter tu.. x kire la ngko laki ke pompuan...



keter2 yg kat blakang me pun siap kasik hon lagi kat driver van sengal tu...

minggu ni jer, dah bnyk me jumpe driver keter yg sengal mangkuk jamban cam tu.. huh.. hangennnnn jer bdn nih....

beraya dimana...?

salam sumer,

bile dah nak dekat raye nih pergi mane2 mesti ade lagu raye kan.. ekceli dr awal2 ramadhan lg dah kuar lagu raya.. tp, x la galakkan sangat mcm skang nih... pepagi me kuar umah mesti on radio dulu.. pastu, syahdu sesorg sebab dgr lagu raya.. heheheh.. iyer la dulu me gi kejer ngan hubby.. tp, start thn ni me gi kejer sesorg jer.. layan lagu raya pun sesorg la jugak.. opss.. naufal temankan me for 10 mins jer... pastu, me sesorg balik.. huhu... ish, melalut plak...

sebenarnye, me nak citer pasal balik kg... mcm kite2 yg dah ade family ni mesti kena plan awal2 kan... macam me, thn ni ikut hubby n PIL balik JASIN.. so, sesaper yg dok MELAKA tu meh lar dtg beraya ke JASIN.. kg. air barok... tp, sblm tu me balik umah my parents dulu.. wajib la kan... heheh...

jumaat ni kan kite last kejer *me start cuti dr isnin - isnin, 6/10* , so lps b'buka me balik umah mak.. kirenye, mlm raya n pagi raya me ade kat umah my parents... iye la, abah pun x sihat kan.. rasesye, better me ade kat rumah mlm raye tu.. at least happy la abah dpt tgk anak cucu sumer berkumpul... *nanti me citer pasal abah ekkk*... lps minum raya n solat aidil fitri, salam2 sumer me n hubby pg plak kat umah PIL... tp, my PIL akan berkumpul kat umah mak ngah hubby sebab nenek my hubby ade kat saner...

oh... x sabarnye nak raye... alhamdulillah, kami akan sambut Aidil Fitri ni sama dengan 1 tahun kelahiran Naufal Hyecarl...


gambar raya thn lps...

Monday, September 22, 2008

naufal...

salam sumer,

sajer jer nak letak gambar naufal mase kecik2 dulu...


naufal baru lepas bercukur - 3 months young


budak botak yg sgt suke gelak


naufal n mommy tgh berpantang kat umah opah - my mum...


alahai... baiknye anak mommy ngan daddy ni.. cayang sgt...


naufal hyecarl... bdk kecik kuat nangis...
love u so much dearie...




.:iklan sat:.

salam sumer,

n3 ni dr blog my hubby yer.. so, sesiape yg ade team futsal bleh la contact en. hafizu...


FUTSAL

Sesiapa yang ada team futsal...
yang konon konon power...
yang konon konon terer...
yang konon konon hebat...

Ate ape tunggu lagi...
Contact ler aku...
Leh wat frenly match....
itu pun klu brann lar...
hebah hebah kan kat kengkawan sedara mara..
sahabat handai pakcik pakcik atok atok...
suami boipren sesapa jew lar...

anyway...anyplace...
just contact me...

just leave ur name and number in comment colum..
and i will cal u back soon...
dun worry...mesti cal punya...




jazakumullah khairan kathira

nhfam..


tak lame jer lagi...

salam sumer,

hari ni dah masuk hari yg ke 22 kita berpuase.. nikmatnye... thn lps me x dpt poser selama nih.. sebabnye, thn lps me melahirkan naufal...

alkisahnye...
tahun lps me start x poser hari yg ke 17 poser, tp dlm pd tu ade gak me kantoi poser sehari - dua... hehehe... sepatutnye naufal lahir pada 19 Sept 2007... tp, bile me pergi hospital doc wat check-up dia kata x bukak lagi... hurmm... ok la tu, so me blh balik rumah n sambung tdo... kompem la x poser plak pastu kan... heheheh... pastu doc kate klu x der ape2 dia suh me dtg balik pd 22 Sept... same gak keputusannye.. me x rase sakit lansung nak mcm nak beranak ke ape kan.. my mom kate klu nak beranak, perut jd tegang pastu pinggang mcm nak patah.. uishhh.. ngerinye... tp me lansung x rase paper pun.. siyes babe... tu yg blh relax lagi tu.. sampai ke saat2 akhir me blh pi kejer lagi.. walhal perut dah memboyot dah... heheheh...

pastu, hr sabtu pagi... me bangun nak bersahur la kan.. terase mcm ade air jer kuar... dah suspen dah nih.. heheh.. relax dulu, pg mkn sat.. heheheh.. then me called my cousin, tanye ngan dia.. heheh.. pastu dia kata tu air ketuban.. wah... called mak sumer, pastu mak suh siap2 gi spital... fyi, me dok ngan PIL yer... sblm tu me mandi dulu n solat subuh.. kejut2 kan hubby n bgtau kat PIL about me... heheh.. my MIL suggest bw ke private.. okes... hubby on jer... sebabnye, me ni mcm org x mengandung jer... berjln pun kemain laju lagi.. sesiape yg kejer ngan me dulu tau ler... hehehehh... okes...

kite sambung next episode yer...

mommy n naufal - 1st day Aidil Fitri, Syawal 1428


daddy n naufal - 7 hari


naufal - 5 hari



Friday, September 19, 2008

hok aloh lar...

salam sumer,

alahai.. perasan x ape dah jd ngan blog aku nih.. memule tu lg lar.. uish, sgt x pueh hati aku..
alkisahnye, smlm aku nak enter blog.. masuk password sumer.. x blh plak... ape kes nih...

last2, aku dah mls nak layan... pastu, aku on of blog ni.. tetibe screen putih plak.. hah.. apa dah jd nih... dah tu tetibe blog aku jd huru hara... hilang gambor header...

so, skang ni aku ingat nak format blik la blog nih...
kpd kwn2 blogger ku... harap dpt ler saya link2 kamu yer...

ish..ish..ish...

Tuesday, September 16, 2008

sentap

salam sumer,

smlm me penat sgt... so, x masak la jwbnye.. beli kat pasar ramadhan jer.. smlm hubby hantar gi opis sebab scooter dia rosak.. ches.. rosak lagi.. ade harapan nak kena humban nih...

ops.. knp sentap yer... iyer la, smlm tv tetibe jer rosak.. masa tu kitorg tgh tgk BOLOS... tgh gelak guling2, blh plak tv tu tetibe padam.. oh.. sangat x ske yer... so, ape lagi.. on lappy.. ingat nak update blog, naufal plak kaco.. oh tidak... aku suh my hubby jg naufal jap... u know wat... naufal x nak ngan daddy dia... still nak kaco me update blog... fyi, naufal memang pantang tgk mommy dia dok dpn lappy... huhu.. sgt x soka... so, terjd la insiden dimana me dgn x sengaja marah2 kat hubby... hubby bengang n tertinggi sore kat me... oh.. sentap siut...

amik naufal... dukung, masuk bilik... on dvd.. wat susu naufal... golek2 atas katil... hubby panggil, me wat x reti jer... ah, lantak lah.. mls nak layan... bnyk kali gak lar dia panggil... tp, me wat donno jer... mls lar.. sentap la katakan.. huhuuh... konon nak pujuk la tu.. x layan.. blh blah.. wahhh... x sangka ekk.. betape sentapnye aku...

pg td, hubby hantar aku pi kejer.. scooter x baik lg.. dlm keter td aku diam jer.. mls nak layan... tp, kitorg dah ok dah sbnrnye.. sajer jer aku nak emo.. hahahah.... pehtu, sampai opis aku tgk blog dia.. wahhh... syahdu la plak...

abang, ayang minta maaf yer... halalkan makan minum.. selamat bulan ramadhan..


Friday, September 12, 2008

ohh...

salam sumer,

aduh.. tragisnye nak update blog nih... naufal dok kacau2 me tgh update.. aduh... naufal, please go n play with ur dad... mummy bz la sayang...

okies... berbuka td me masak ayam kicap jer n telur bistik... aduh... bistik lagi... iyolah, dah itu yg paling senang nak masak.. mudah n simple... hehheheh....

alkisahnye, me suh hubby kalihkan ayam letak kat belah bwh... but my hubby lupe plak... so, pepaham la kan.. me balik dr opis tgk ayam beku keras kejung dlm petiais tu... ishh... mcm mane me nak masak nih.... last, me rendam dulu ayam tu... kasik lembut skit...
jam dah kol 6.15, lauk satu pun x masak lagi... so, me amik keputusan masak telur bistik jer... ayam me dah cuci n gaul garam kunyit.. sambil masak bistik, ayam blh cair skkit kan...

ape2 pun, sempat gak la me masak ayam kicap tu... hehehe... so, nama lauk tu me letak ayam masak kicap tragis... huhuhu.... nanti me upload gambor key... hubby x transfer lagi... hukhukhuk...

ermm.... hr ni besday my hubby niece... HAPPY 3 BIRTHDAY NUR FARAH ADLINA... ok la, me nak gi umah makngah hubby... nak celebrate burfday farah kat saner... oh ya, this gurl is cucu sulung dlm family my MIL... kesayangan semua tu... nanti me upload her pitcha ya...

.::wat per tu::.

salam sumer,

biaser nye me citer pasal naufal jer kan.. kali nih me nak citer pasal sebahagian drpd naufal... hehehe... blh gitu ekk... ermmm... ini la my lovey dovey hubby... nama beliau nadznin hafizu... klu nak tau, ms baby dulu my FIL dah letak nama dlm surat beranak my hubby NADZNIN HAFIZU RIEDZNAN NIELDA... heheh... memule tu aku x caye, sampai la my FIL tunjukkan surat brnak nye itu... heheh.. bile nak buat I/C, JPN cume approved nama NADZNIN HAFIZU jer yg blh letak dlm I/C tu... cian abg kan.. nama panjang.. sepanjang orgnye... opppssss, terlbih sudah... ramai org ingat my hubby ni org Sabah or Sarawak.. tp, my hubby ni org selangor jer... his parents plak asal melaka... so, ini lar antara gelagat mu hubby kat opis... me curik gambor ni dr hp beliau... heheheh... syuhhhh... jgn ckp ngan beliau tau... syuhhhh.... heheheh


hah... tu dok kiss2 gambor saper plak tu.. x poser ke..?


bangun la cik abg oii... kasi angkat itu kapla tinggi2...


uiks.. dah lolap.. itu la, len kali tdo lambat2 lagi... bangun2...


hah, camtu lar.. pis... pis... cepat bangun.. g coci muke tu... bughuk la aii ghoman eh tu...

balik nanti ayg masak lagi ekkk... so, abg mkn puas2 pastu kite bleh balik umah mak... bile berat abg dah naik nanti jgn salahkan ayg masak sedap2 tau... huhuu.. pasan nye diriku ini.. huhuh...

*sayang n rindu sangat kat abg...


masak-masak ramadhan...

salam sumer,

hehehhe.. poyo jer kan tajuk tu... ekceli x der mende pong... cume aku jer yg terase mcm nak publish ape yg aku masak dlm bulan ramadhan al mubarak nih.... hehehhe... aku pun bukannye rajin sgt pun nak masak2 nih... tp, disebabkan ketidakrasaan makanan kat psr ramadhan tu *dimaafkan sebab puase* so kitorg pun decide utk masak2 jer kat umah.... lgpun my hubby pun dah request utk me masak jer... kbtulan, ade lauk mentah kat dlm petiais... so, hentam sajalah nak masak ape pun...
berbuka hr rabu me masak sambal sotong n kari telur rebus... teringin plak nak makan lauk kari telur kan... lgpun simple jer masaknye... sambil rebus telur, blh masak kuahnye dulu... upss... me goreng ikan pekasam... cedap2....


sambal sotong

kari telur rebus *abaikan yg comot2 tu ekkk... gambar diambil lps berbuke...


my cheese cake... yummyyyy....

semalam plak me masak ikan siakap sweet sour... huhuu... main campak2 jer bhn2 nye... pastu me masak sayur kacang panjang hitam dgn minced chicken... hehhehe... ntah ape2 je kan namanye... pastu, ade sambal hitam resepi dr pn suhana.... thanks cekna_cikna... cedap... hubby plak beli paru berlada... teringin la tu.. hhehhe... my hubby tu memang ske giler mkn paru... heheh...

ikan siakap sweet sour


sayur kacang panjang hitam dgn minced chicken


sambal hitam cekna_cikna

paru berlado continental...


Thursday, September 11, 2008

bersinar katanya tag nih...

salam sumer,


adoiyai.. td jln2 ke blog kak yol ni hah.. pastu kena tag la plak... nasib tag ni senang n mudah... pastu, main tepek2 jer.. huhuhu...




Cara2nyer..
1. copy gmbr kat atas tu n post kat blog korang
2. teruskan mencari mangsa seramai 5 org..(nk lbh pun xpe..kalau kurang bleh..)
3. setelah mengenalpasti mangsa yg sesuai, sila tgglkan pesanan di blog mereka
4. lastly, jgn lupe tempek url korang slps url saya punya - mybabynaufal -


Dibuat oleh: antownholic.blogspot.com, reskitrianto.blogspot.com, bashrie.blogspot.com, juzzyouandme.blogspot.com, sweethoneysofiaroxy, Zhoewynz.blogspot.com, UmmiRosma,Munirah Abd, lilred799.blogspot.com, puancokolat.blogspot.com, shuzana.blogspot.com, mybabynaufal.blogspot.com dan anda selepas saya itu....

Pasni..orang seterusnyer..:


1. mama maryam
2. mama nawfal
3. pn. suli
4. cik non
5. mama a'eishah
6. mama 2H - shafa

selamat berpuaser n berbuke yer...

Wednesday, September 10, 2008

::percubaan pertama::


salam sumer,


smlm *selasa* aku EL... dah smpi cyberjaya pastu hubby suh turn back... ntah ape la hal nye...


nak tau knp percubaan pertama?... smlm aku berjaya memasak sepanjang bulan poser nih.. yeah..yeah....


klu weekend blik umah mak, aku ade gak masak... tp masak yg simple2 lar... hehheh... smlm, dah alang2 aku EL kan, so aku masak ikan 3 rase n telur bistik...

wahhhh.... cedap2... first time tu woooooo.... cam x caye jer... bln poser plak tu... hehehehh....

ikan siakap 3 rase...


gambor ikan aku smpt amik, sebab semlm aku masak 2 ekor... tp, telur bistik dah khatam masuk la peyot....

hubby cakap cedap, nanti bleh wat lagi....

Tuesday, September 9, 2008

::RAM::

salam sumer,

mesti korang pelik kan... asal plak RAM nih.. heheh... sajer je nak kasik gempak kat korang...




ermm... korang pernah gr nama Ramlee Awang Murshid tak... ya.. dia adalah penulis novel thriller yg tersohor di Malaysia... chewahh... bangga la plak... ape kena mengana aku ngan dia??? oh... x der kena mengena ape2 pong... cuma aku ngan hubby peminat novel dia jer...

boleh dikatakan sumer novel yg dia tulis, dah ade dlm koleksi kami... ade yg bosan.. ade yg agak nasionalis... seram.. blh dikatakan sumer rase ade dlm koleksi novel dia nih... yang paling terbaru skali novel "Hijab Sang Pencinta"... rentetan dr novel yg terdahulu... "Bagaikan Puteri" and "Cinta Sang Ratu"... sgt best... aku syorkan korang baca ketiga2 novel nih... kompem korang akan jatuh cinta dgn hero novel nih...





key lar.. aku citer skit pasal "Bagaikan Puteri"..... *dr pembacaan aku tau....


kisah dimana seorg gadis bernama Haryani terperangkap di zaman Hang Tuah... tp, by that time, org ingatkan dia puteri raja dr kerajaan Majapahit.... pastu, dia bertemu dgn Laksamana Sunan..*wah, hensemnye*... so, bermula la kisah Haryani di zaman lain... tp, sebnrnya Haryani tu tgh koma ms zaman kini... kisah Sunan bertarung ngan Nyi Burga Kelara...


hah.. kan betul, korang cam boring kan....



setrusny, korg cr n baca lar buku ni sndri...












pastu kisah "Cinta Sang Ratu"...

Apa yang berlaku kepada Laksamana Sunan dan Haryani? Akhir kurun ke-15, Ratu Sulaman terus memerhatikan kerumunan orang ramai. Dia tertinjau-tinjau dan mengharapkan Laksamana Sunan segera bangkit. Seketika tadi dia berjaya melepaskan sebilah anak panah tepat ke belakang lelaki itu. Jantungnya kini bagai direntap kasar apabila melihat jasad Laksamana Sunan diusung beramai-ramai. Hatinya rawan teringatkan ucapan lelaki itu kepadanya.

dlm novel ni, Sunan berkahwin dgn .... pastu, pertarungan sengit yg melibatkan Taghut dan kerajaan Pulau Utara... kisah percintaan Sunan dgn isterinya selapas ijab n kabul... cinta agung yg amat2 menusuk perasaan ni.. chewahh...

seperti biaser.. korang cr ekk buku nih...


"Sebagai manusia, aku sayang padamu"....





wah... matanya menusuk ke jantungku...
and the last one.... "Hijab Sang Pencinta"

dalam kisah last ni bnyk menduga kesabaran pembaca... sebabnye, kejahatan sering mengikut Sunan walaupun Sunan tercampak ke zaman ini... yg mana akhirnya Haryani kembali menemui Sunan dan terpaksa Dani meninggalkan cinta hati yg x berbalas...


*kesimpulannya.... novel2 nih memang best... pastinya korang x sabar nak tahu kesudahan kisah2 Laksamana Sunan, Haryani, Dani, Ratna.... yang pasti, aku jd seram sejuk n x senang duduk bile bc novel nih.. especially Cinta Sang Ratu n Hijab Sang Pencinta.... sebabnya, aku meletakkan diri aku sama skali dlm novel tu.. kirenye aku sebahagian dr cerita tu lar.. cuma nama jer yg x tertulis...


aku dan Hijab Sang Pencinta....


syabas RAM... pasni, klu ade novel baru pasti hubby sy akan beli...
rasenye kan, klu kita buat epik movie cam PGL tu pun ok gak.. aku org pertama yg akan dok dlm panggung tu....

Wednesday, September 3, 2008

Alhamdulillah...

salam sumer,

kelmarin 1 Sept, naufal genap 11 bln... alhamdulillah... bahagia sgt2... insyaALLAH, 1 Syawal nanti, naufal dah genap setahun... bersyukur sgt sebab thn ni adalah tahun kedua kami beraya bertiga... baru terasa beraya... sebab thn lps aku tgh berpantang... heheheh... yg pasti, hr raya nanti sumer org akan sambut besday naufal...

sabtu lps naufal demam + selsema + batuk + kahak, so aku bw gi spital putrajaya... sian sgt kat naufal... dia kena pasang alat yg guna utk drip air tu... aku pun x tau ape namanye... hehhehe... pastu, x-ray plak naufal nyer chest...
result - doc. kata naufal kena mild pneumonia... jangkitan kat paru2 dia, tp skit jer.. blm teruk lagi... ish, risau nye aku... iye la aku slalu gak bc pasal pneumonia ni... simpang malaikat 44... pastu, doc masukkan ubat kat v****t naufal... cian die... sedih aku tau...

doc kata klu panas x surut, naufal kena admit hospital.. adoyai... mcm maner nih... x pe2... kena kuat semangat nih... alhamdulillah, naufal nye panas surut pastu doc kasik kitorg balik...

ops, lp plak nak cite... kan alat drip tu kan, ms aku tgh sms ngan hubby si naufal ni bleh tarik plak alat tu nye jarum kuar dr urat dia... bleh plak dia sengih2 time tu.. aku ni plak yg terhover... heheheh... mane x nye, darah dah kuar... bnyk plak tu... waaaaaa... aku cepat2 la cr nurse soh balut balik tangan si naufal tu.. huh... tragis sungguh... nasib aku x panik...
so, blik dr spital sampai umah dlm kol 12.30pm ... kebummmm... tdo....

naufal milestone :

- dah start jln2 jatuh...
- pandai panjat tangga
- ske panjat sofa n cubaan keluar dr walker...
- dah pandai kuar dr buaian..
- pandai ckp AMMBOOIIII.... sape la dok ngajor nih...
- pandai ajuk ckp org...
- ske main ngan bayang2
- dah pandai melambai...
- pantang nampak org bersiap, mesti dia tau nak berjln... geramnye...

heheh.. geram sgt kat naufal skang ni...
nanti aku upload gambor yer... x sempat la skang ni... maklum lar kan...

sebelum tu, me n my family nak ucapkan Selamat Berpuasa di bulan Ramadhan... semoga kita mendapat keberkatan di bulan yang mulia ini... insyaALLAH..