: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Monday, August 29, 2011

saya masih bekerja dia penghujung ramadhan...

as-salam,


esok dah raya.. tp me masih lg ade kat opis... bukan bz dgn kejer pun.. tp, disebabkan cuti yg tinggal sedikit... rasa sayang plak nak amik cuti hr ni.. pdhal ok jer pun klu nak cuti sebab opis kasik 1/2 day leaved.. cuma, alang2 jer kan amik cuti 1/2 day nih.. baik me kejer... sebab dah x der ape pun nak buat kat umah.. langsir, awal2 lg me dah gantung... nak buat biskut raya... x la kot... kacang ngan kerisik pun me dah siapkan... sebab memang itu tugas me setiap kali nak raya... cuma, skang ni bila abah dah x der.. mood raya tu pun kureng jugak la... sebab klu dia ade me memang akan cuti... hiks... sebab semangat nak masak rendang, ketupat pulut, n semua juadah hari raya tu... then abah akan jd tukang rasa... sebab abah kan x sihat dan tidak digalakkan untuk berpuasa... tp, tahun ni semua tu dah x da.. tu sebab me siapkan sumer awal2... n me dtg kejer jugak hr ni.. sebab me x nak perasaan sedih tu dtg... ape2 pun, memang sedih la kan... urmmmm....

hr ni plak dtg opis sunyi sepi jer... sebab kwn2 sumer dah blik kampung masing2... yg ade pun 2 org jer la kat library nih... kat admin ade 3 org... kat opis tun plak maybe 3 org jugak kot... ermm... maybe tun m ngan tun siti masuk opis kot.. sebab td nampak bekas mkn ikan dah siap standby kat tepi kolam...


insyaALLAH, tahun ni me balik jasin... on hubyy's site... naik satu keter ngan PIL... penjimatan berganda kan.. sebab nak raya mesti bnyk pki duit kan, so x kan lps raya nak mkn serdak biskut raya kot... heheheheh... tidak la... satu sebabnya, adik ipar me x ikut balik jasin.. sebab nak jg nenek hubby kat KL nih... dan keter PIL plak kosong.. tu yg kitorang follow skali jer... my mak pulak akan blik ke pasir salak... skali dgn adik2 me yg belum berkahwin... hiks... sebab since abah sakit memang jarang kami blik pasir salak bila tiba raya nih... kami semua balik kg lps solat raya n mkn2 sumer... maybe dlm pukul 10 cenggitu la kot.. sebab pg2 tu nak pergi ziarah kubur abah ngan abe... tp, me nak pi ziarah petang nih.. mula2 nak pg kubur abe.. pastu, baru pi kubur abah... mesti sedih kan... tp me kena tahan sebab abah dah pesan jgn menangis... insyaALLAH abah...


tghri ni blik kejer, me nak siap2kan ape2 yang patut.. pastu kuar jap cr barang... pi melawat kuburan... pastu, baru blik umah mak... berbuka puasa terakhir utk ramadhan kali ni kat umah mak... then, insyaALLAH lps maghrib nak pegi umah maksu sebab ade takbir raya...


untuk kawan2 semua... me ingin mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

bagi yang pulang ke kampung tu, hati2 lah memandu.. ingat yang tersayang... sebab kita berhari raya ni nak seronok2.. bukan nak bersedih2... take care uolls... semoga jumpa lg lps raya nanti... insyaALLAH...


 



Thursday, August 25, 2011

bahagianya bile ada anak lelaki ni... grrrrr...

as-salam,


rasenya, semua pun dah tahu kan me ade 2 anak lelaki... yg sulung lelaki yg kecik pun lelaki.. ape, perempuan... hiks... tunggu dulu la, sebab rase mcm x ready lg kot nak conceive dlm waktu terdekat ni... memang teringin nak baby gurl plak.. tp, kita usahakan kemudian... apa2 pun semua ketentuan ALLAH...

for those yang ada anak lelaki tu mesti ade masalah mcm me jugak.. klu x bnyk pun sikit jer la... actually, bukan nak kata masalah pun.. cuma perasaan tu jer... ahaks...

mcm skang ni nak dekat2 raya kan.. org mesti sibuk dok shopping bj2 anak... same goes to me... tgk blog bj sana sini.. aduhhhh... bj comey jer... tppppppppppp... yg comey baju gegel... baju boboy, kurengs... lg satu, me memang x bleh beli baju online utk budak2 nih... x ngam size or else bj tu akan jd mcm pelik bila budak2 tu pakai... hiks... so, nak x nak memang kena terjah mall... bila sampai mall pulak, bj budak lelaki memang sgt2 limited atau dengan kata lainnya.. sgt tidak menepati citarasa... klu cantik pun, material pulak x best... mcm POL*... design menarik, tp material agak keras... harga pulak, memang blh thnnnnnnnn semput dibuatnya... try tgk PONE* jugak... pun sama... jeans nye... aduh duh duh... tp tahun lps ok jer... cantek pun cantek... GA* n GUES*... hurmmmmm... x tau nak kata dah... klu beli yg original, nanti akan ade jugak yg fake... tp opkos material berbeza... thn ni masuk 2-2 butik tu, sumer pun hampeh.. eh tak la hampeh sgt... cuma nak cr size tu dah x der... sebab me nak cr sama pattern, color n design utk budak berdua ni... baru ngam... baru la satu team gitu... hiks...


masalahnya, klu naufal dah ok.. hayyan plak x der size... dan begitu lah sebaliknya... aduh duh duh lagi... last2 pg aeon bukit tinggi... hah... ko pilih la ape yg ade kat sana... bnyk kot pilihan... huk huk huk... maybe tmpt jauh kot (bagi me yg dok kat utara puchong nih) huhuhuuuh... lps tu, bila time shopping plak, anak2 buat hal... wuwuwuwuwwuwu... dok lari-larian dlm mall mcm di padang bola gayanya... x cukup dgn berlari... dok masuk kat celahan baju gantung2 tu lg... huwwwaaaaaaaaaaaaaaaa.... hebatnya anak2 ku... itu belum tambah lg bila mana diorg nak main game2 mencekik syiling yg ade dlm mall tu... huk huk huk... memang kena sediakan syiling jer la... silap hrbulan, me bukak both tukar syiling kat situ... hahahhahahah


klu pi PKNS shah alam plak, memang la rambang mata... tp nye rambang mata sebab bj lip lap lip lap gegel2 nih.. yg boboy nye baju melayu, kemain la limited nye... color, size.. sumer pun limited.. sedih... knp x tempah jer???... klu tempah utk budak bwh 7 thn memang sgt2 rugi... beli kain dah baper hengget.. pastu, upah tempah baju melayu jer dah 90 hengget... utk budak ye... so, klu dah 2 org, x 180 hengget terbang melayang begitu sj... ye... memang la raya setahun sekali.. tp klu dah baju melayu pun pki setahun sekali perlu ke berhabis sampai begitu sekali... owh... so not me... better cr bj dah siap... ade ke x ke, bantai la kan... hahahaah.... cr sampai ke kedai yg terakhir... hahahahha...

like naufal n hayyan.. ade ms diorg ok jer klu pi shopping mall ni sumer.. tp ikut mood la... ade skali tu, kitorg pi mall nak shopping skit... mule2 masuk ok jer... dah sampai kat tgh2 mall tibe si hayyan ni dok mengamuk... dah la x nak berjalan.. masuk stroller pun x nak.. so, just imagine dia dok ngamuk sambil tarik2 me nye tudung n sepak2 muke me... last2, en.fizu ajak balik... x bleh thn ngan perangai hayyan... klu setakat 10 min tu ok la lagi kan.. ini dekat 1 jam pun x hilang... ngamuk-diam-ngamuk balik.... wuwuwuwuwuwuwu....

so, kesimpulannya... ada anak lelaki ni memerlukan kesabaran yang tinggi ye kawan2... mulut pun nak kena jg jugak... biasa la klu tgh marah, ade jer bnd nak kuar dr mulut ni... plg2 tdk pun perkataan bertuah tu pasti akan keluar kan... yg penting, ckp yg elok2 jer kat anak klu nak marah sekalipun.. sebab ape yg keluar dr mulut kita tu umpama doa...





Tuesday, August 23, 2011

mcm mane boleh x perasan ni... grrrrrr...

as-salam,


duh... td tgk email.. ade MILKADEAL yg ni... Addara Kaftan... cantek2 nyeeeeeeeeeee... cantik sgt2.. pastu deal nye pun sgt2 menarik yer...

RM50 for RM100 Kaftans Cash Voucher + 10% Discount on 2nd Kaftans Purchase from Addara. Limited Vouchers Available! [50% OFF]

huhuhuhuu... sape nak bg weh... tgk ini cantik... tgk itu cantik... tpkan.. tpkan... huk huk huk... me udah terlepas deal nyeeeee... gerammmmm...

Sorry you missed out on this deal.

We have more deals like this coming up!
Sign up for our newsletter so we can keep you posted of similar deals!



maybe x der rezeki lg kan.. x per lar.. kite jamu mata jer la...

 cantik2 kan... for those yg tinggi melampai tu memang cocok sgt la klu pakai.. tp, klu mcm me ni... hiks... alamatnye, jd majlis perbandaran la kejap... hehehehheeh...




*lps ni kena slalu cek email...



Monday, August 22, 2011

x tau nak citer ape dah

as-salam,


bulan pose ni buat me jd sangapppppppppppp jer... mls melampau2... memang dah x der alasan lg dah sebab syaiton sumer dah kena ikat kan... huhuhuhuhu.. tp jin ade jugak lg... so, blh la kate kena sampuk ngan jin malas.. boleh ke idok?


minggu sudah dok umah PIL... dok kemas umah atas... jenuh dok mengadap kain baju jer... rase mcm nak humban jer sumer kain baju tu.. tp klu dok humban, kami nak pki ape pulak kan... wawawawawa.... nak x nak, kena jugak la lipat kain baju tu sumer... mule2 lipat kain yg dlm bakul.. pastu, ingat kan dah habes.. atas kusi punye pun ade jugak... huhuhuhuhuu... ni la akibat lps basuh baju x nak terus lipat kain.. tu yg menimbun tu... masalahnya, me ni membasuh rajin.. melipat lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lah 'rajin'... memang A1 la grednye tu... hukhukhukhuk...


selesai sumer kejer, dok mengadap langsir plak... opssss.. bukan mengadap menjahit yer... tp, dok gantung langsir yg disponsored sepenuhnya oleh ayah(FIL) and mama(MIL)... bertuahkan jd menantu hantu mcm me nih... sebelum tu, sahur pun mak mentua yg buatkan... menantu cuma bngn dan mkn sajork... eh, ade jugak la kemas skit2 kan... nak kena sumpah plak ke... hiks.. korang ade mak mentua mcm ni... mekaseh mama... hiks...


ptg2 skit, en.fizu ajak kuar pi ziarah kubur arwah bob n sekali pi melawat family arwah bob... sedih bile sampai kat tanah kubur tu... sebab tiba2 je kan arwah pg... hasil keputusan post-mortem, punca kematian disebabkan salur darah tersumbat... adalah nama term nye tu.. tp me x sempat nak save dlm paler otak nih... maybe berpunca dr knee surgery yg arwah buat tu dan salur darah yg membawa darah ke jantung tersumbat dah mengakibatkan mati serta merta... nanti me copy & save ek...

lps melawat... kitorg... geng2 conti, pi bukak pose kat kedai mkn singgang kat area chowkit... sedap.. besttttttttttttt... kuah singgang tu masam2 jer... mcm nak hirup2 jer kuah ikan tu.. tp acik sogan ngan bos en.fizu... heheheheheheh... semua skali disponsored oleh en.hazmal... blik ikut jln TAR... umangai... kemain ramai lg umat kat situ... tibe2 rase mcm takut jer nak jln2 kat jln TAR time tu.. bukan takut ape, takut anak hilang jer... huhuhuhuhuhu...

ok dah.. itu jer nak citer... sebab otak dah black-out... nak kena polish balik... nak tgk kat MILKDEAL, ade lg x offer polish molish tu lg.. bubyes...






Thursday, August 18, 2011

kami dikejutkan dengan berita itu...

as-salam,


mlm td en.fizu dpt col dr kawan opis dia - sharul... bgtau, bob also his office-mate terjatuh... then family bob dah hntr hospital but kami masih x tau condition sbnr... en.fizu col sumer kwn2 opis dia n bgtau tentang perkara ni... actually bob ni BFF en.fizu... ade lg 3 org x silap me... mereka berlima... segala masalah dorg akan share sama2.. tp, apa yg me pasti en.fizu n bob memang rapat each other... bob pernah hntr sms to calm en.fizu... believe it, me nangis bc sms tu... x sangka yg bob sgt2 concern n sayang en.fizu...
on the way nak sampai umah, sharul col balik... dia kata bob dah x ada... dah meninggal... kami terkejut sgt2... sebab sebelum tu sharul ade bgtau yg bob pengsan ms jatuh tu tp x sangka plak sampai mcm tu skali... en.fizu terus diam... last me jumpe dia ms kat hospital... arwah baru lps operation lutut.. arwah ok jer.. happy mcm biasa... memang x nampak perubahan pun... en.fizu pg HKL ngan sharul... blik dr HKL, around 3am... dia x ckp apa2 pun... cuma dia bgtau, bob dah x ada... ms tu me memang sebak sgt2...

td col gf arwah... ana... sedih dgr suara ana... sebab diorg memang plan nak kawen... cuma ana agak sibuk sebab kena follow kakak dia pi shooting... so, mcm x sempat... then, ana citer last sms yg dia terima dr arwah ms lps berbuka puasa... arwah nak masuk toilet... then, ana x dpt apa2 sms pun lps tu... ana, citer lg... adik arwah col hp dia.. bgtau arwah jatuh dr kerusi sebab after kuar toilet nampak dia mcm sesak nafas... then ms tgh duduk tu la arwah jatuh... fainted... then cousin dia bg CPR, pun sama jugak x jln... last2 bwk pi HKL, sebab itu yg plg dekat... after a minutes, ana dpt col balik kata arwah bob dah x ade... mudahnya arwah pergi... bulan ramadhan pulak tu... dah janji arwah dgn ALLAH... pg ni en.fizu pi melawat ngan kwn2 yg lain...

semoga arwah ditempatkan dikalangan umat-NYA yg beriman dan beramal soleh... al-fatihah...





Wednesday, August 17, 2011

kematian.. innalillah...

as-salam,


pg ni me check hp ade 9 miscol... x perasan.. sebab smlm ade meeting so me silentkan dan x teringat plak nak tukar mode...


pg ni me col no'oi dia bising kat me sebab susah sgt nak angkat phone... sorry... then dia bgtau saufi anak jiran kat umah mak dah meninggal sebab eksiden... sedih sgt2... sebab arwah agak rapat jugak dgn family kami... dari sama2 dok kat seri petaling then pindah ke puchong, kami tetap dlm kwsn perumahan yg sama... rumah pun dekat2.. selorong jer...

no'oi bgtau, arwah meninggal sebab terlanggar kerbau (dlm kwsn UPM)... kebetulan arwah baru blik dr solat terawih... arwah sama2 dgn adik n abang nya... alhamdulillah adik n abang selamat tp masih trauma...
sedih sebab ayah arwah x da kat malaysia ni sebab kejer kat dubai.. so, simpati pd kak siti n keluarga yg kehilangan arwah... sepanjang me kenal dgn arwah, dia budak yg baik... lurus dan x bnyk bercakap... cerdik... sedih bile teringat kat arwah... al-fatihah...


semoga kak siti n seluruh keluarga tabah dan cekal dengan dugaan ALLAH... kami doakan arwah ditempatkan dikalangan umat-NYA yg beriman dan beramal soleh.... al-fatihah...





Friday, August 12, 2011

info : syarat wajib zakat

as-salam,
sempena bulan ramadhan ni, marilah kita sama2 berzakat... klu bulan2 lain pun blh jugak berzakat... drpd kena kejar ngan LHDN, lebih baik kita berzakat kan...

Assalaamualaikum Sila Pilih Hasniza,
Saya doakan semoga kehidupan harian Hasniza diberkati Allah hendaknya, Amin. Disini saya sediakan syarat-syarat wajib berzakat untuk Hasniza.


SYARAT WAJIB
Syarat-syarat Umum Wajib Membayar Zakat: 

1. IslamZakat hanya dikenakan ke atas orang Islam. Bagi perniagaan perkongsian orang Islam dengan bukan Islam hanya peratusan ekuiti orang Islam sahaja diambilkira untuk zakat.

2. MerdekaHamba abdi tidak wajib berzakat kecuali zakat fitrah. Walau bagaimanapun tidak timbul persoalan hamba abdi masa kini, tetapi syarat merdeka masih lagi dikekalkan sebagai salah satu syarat wajib berzakat.

3. Milik Sempurna Harta yang dimiliki mestilah sempurna dalam kekuasaan seseorang dan tidak bersangkutan dengan orang lain. Pemilik juga dapat memperlakukan dan memperolehi manfaat daripadanya.

4. Cukup Nisab Nisab adalah paras nilai minima yang menentukan samada wajib atau tidak sesuatu harta dikeluarkan. Nisab adalah bersamaan dengan 85 gram emas nilai semasa. Nilainya lebih kurang RM 3700 (bergantung kepada harga semasa emas). 

5. Cukup HaulCukup haul bermaksud genap setahun harta disimpan.

6. Niat Untuk BerniagaSyarat ini hanya bagi zakat perniagaan sahaja


Mengapa Wajib Membayar Zakat?
Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Ianya diwajibkan ke atas tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya. Rukun yang lain ialah Syahadah, Sembahyang, Puasa dan Haji ke Mekah. Zakat adalah diwajibkan ke atas Muslim yang layak untuk membantu golongan-golongan yang memerlukan bantuan. Zakat mula diwajibkan pada tahun kedua Hijrah.


Firman Allah s.w.t dengan bermaksud :
"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk)."

InsyaALLAH selepas ini saya akan emailkan kepada Hasniza info tentang PANDUAN MENGIRA ZAKAT PENDAPATAN.


Sehingga jumpa lagi.
Wassalam

Tuan Hj Mohd Rais Hj Alias
Pengurus Besar PPZ
www.zakat.com.my | facebook : zakat.my

"Berzakat Menyucikan Harta & Jiwa"




sumber : sy dpt dari email yg dihantar terus oleh pusat pungutan zakat

Thursday, August 11, 2011

di pondok kecil

as-salam,

mlm td on the way blik dari putrajaya tiba2 dgr lagu ni kat radio IKIM... dipondok kecil.. sedih sgt2... sebab me suke sgt nyanyi lagu ni ngan arwah abe (abang me)... kami akan nyanyi lagu ni berdua pastu tgk gambar abah... waktu kami kecik2 lagi.. sebab dulu arwah abah slalu outstation... keset lagu tu pun mak yg belikan... then, smlm bile dgr balik lagu tu rasa syahdu n sedih sgt2...





semoga arwah abah dan arwah abe yg sgt2 saya sayang, bahagia di sana... al-fatihah...

Wednesday, August 10, 2011

jangan gelak kuat-kuat... klu nak gelak jugak sila tutup mulut


Aminah adalah sorang budak pompuan yang malas dan tak pernah tumpukan
perhatian. 1 hari kat kelas agama,dia tido je cam biasa. Ustazah pun tanya
soalan "Sape orang yang patut kita hormati dan sayangi?". Takde sape jawab.
Ada ar sorang budak laki kat belakang Aminah tu jahat sikit. Dia pun cocok
bontot Aminah dengan jarum,Aminah pun menjerit "MAK!!" Ustazah pun puji
Aminah sebab bagi jawapan yang betol.

Aminah sambung tido balik. Ustazah tanya lagi soalan. "Sape pencipta alam
dan segalanya?" Budak tu cocok lagi ngan jarum,Aminah pun menjerit "YA
ALLAH!!" Sekali lagi ustazah puji dia sebab bagi jawapan yang betol.

Aminah sambung tido balik. Pastu ustazah tanya lagi soalan. "Apa yang patut
sorang isteri ucapkan pada suami setiap kali sebelum tidur?" Budak tu cocok
lagi. Tapi kali ni Aminah bengang dan dia kata "Ko cocok bontot aku pakai
benda tu lagi siap ko!!" Ustazah tu terus pengsan.



sumber : email dr en.fizu (sebab dia tau bini dia sangap bile dah masuk ptg...hiks)



mimpi apakah ini

as-salam,


sejak bulan posa ni me makin awal mengantuk
masuk bilik kol 10.. tp belum tentu leh tdo
sebab anak2 dok layan toy story x abeh2
last2, dah kol 11 ajak anak2 masuk bilik
upah susu sorg sebotol... tdo....
owh mlm td hayyan dok main sapu2 viks
abes muka, tangan n mummy nye badan jugak.. sumer dia sapu...
cuci2 sumer... pastu bwk dia tdo balik...
tiba2...
me bermimpi... ... mengarut la klu mcm tu kan... wakakakakaka...



 hiks... malu nak bgtau.. tp x per lah.. citer la jugak...





me mimpi kak rosmah yu... hiks...
rosmah isteri pak najib ler..
ape kena mengena dia tiba2 masuk dlm mimpi me nih
adekah sebab pak najib, eh bukan2... gomen (sebab duit gomen kan) nak kasik bonus 1/2 bulan kat staff2 diorg...
ermmm... x jugak... sebab me bukan penjawat awam.. swasta pun bukan...


tpkan.. kak rosmah kemain fiiiwiiitttttttttttttttttt...
jelita uollsss...
tp, sebelum ni pernah face 2 face ngan dia jugak
hiks...



selamat berpuasa Datin Paduka Seri Rosmah Mansor

Monday, August 8, 2011

info : pantang larang pesakit kanser

as-salam,

seorg kwn bertanya tentang B17.. vitamin untuk pesakit kanser.. ekceli me memang x tau pun pasal B17 tu... sebab arwah abah buat rawatan kat hospital kan.. tp bnyk jugak supplement yg dia mkn.. macam2... dan mahal2 jugak... antaranya serbuk biji aprikot.. dan x sangka pulak B17 ni adalah vitamin berasaskan biji aprikot... nampak sgt vuduh n sengalnye me ni kan... bukan x nak amik tau.. tp, sedih dan kesian tgk abah bile dia nak mkn all those supplement tu... td gugel pasal B17 then jumpe blog nih... sila baca... bnyk info menarik... antaranya, le me paste here.. blh kita share sama2...

Pantang Larang Pemakanan Bagi Pengidap Kanser.

1) Dinasihatkan supaya jangan makan nasi sebelum jam 12.00 tengahari. Ianya dapat di tukar kepada gula melalui sistem badan kita. (Gula mempunyai kandungan PH5; merupakan persekitaran yang sesuai untuk kanser merebak).

2) Gula – Pemanis tiruan bukan pengganti yang baik. Pengganti yang lebih baik ialah madu asli gunakan madu sebagai gantian

3) Produk tenusu seperti keju, susu segar, mentega & lain-lain
Susu membuat tubuh menghasilkan mucus/lendir terutamanya di trek usus perut. Sel kanser memakan mukus. Bertukarlah kepada susu soya tanpa gula.

4) Seafood : seperti ketam, sotong & udang. Gamat juga tidak digalakkan (makanan ini dapat menyuburkan sel kanser)

5) Minuman : Kopi, teh, minuman bercoklat (ini akan membuat sel kanser lebih cepat merebak)

6) Daging merah wajib di elakkan terutama daging lembu, kambing, unta, rusa & khinzir. Sisa daging yang tertinggal di dalam usus akan menghasilkan asid.

7) Sayur & buah-buahan “bergetah & berangin” seperti nangka, cempedak, sukun & kundur (menyebabkan kesakitan & berdenyut)

8) Ikan bersisik seperti ikan haruan, ikan merah, ikan gelama & sebarang jenis ikan yang bersisik.

Contoh ikan tidak bersisik yang boleh dimakan, seperti ikan tongkol, ikan yu, Ikan salmon, Ikan kembung, ikan keli, ikan patin & lain-lain (Ikan yang tidak mempunyai sisik & berada di laut dalam di percayai mempunyai kandungan Omega 3 yang sangat tinggi, Omega 3 merupakan anti kanser).

9) Makanan segera & sebarang produk dalam tin: seperti ikan sardin, buah laici & jagung dalam tin, minuman bergas serta sebarang produk yang mengandungi bahan pengawet.

10) Makanan berjeruk, ikan masin, telor masin, budu, belacan tidak digalakkan untuk dimakan.

11) Makanan yang dipanggang & di bakar seperti sate, ikan bakar, daging bakar, ikan panggang & lain-lain harus di elakkan kerana makanan tersebut mengandungi kandungan karbon yang tinggi.

12) Sayuran & buah-buahan seperti kobis, tembikai, timun, nangka, lobak putih (sebarang sayur yang berwarna putih, cendawan)

source : http://cancer-b17.blogspot.com/

Friday, August 5, 2011

lauk berbuka puasa ke-3.. heheh...

as-salam,

hiks.. baru hegeh2 nak hapdet... pdhal dah masuk ramadhan ke-5 dah hr nih.. ekceli, hapdet lauk ni pun sebab gigih masak ms ramadhan ke-3 hr tu.. itupun sebab 1/2 day bw hayyan pi checkup.. klu x memang masak kat param je lar... heheheheh...

ikan siakap 3 rasa... lauk ni en.fizu yg request... dia teringin nak makan... so, me masakkan je lar... blik dr klinik terus pi cari ikan kat HERO... sedap sgt2... hahahha... eh, btul lah.. sebab tgk sumer pun suke makan.. bertambah2 nasi... hiks... cukup rasa sumer w/pun x leh nak rasa kan... me x letak nenas sebab x beli... hahahha... ikut ape yg ade jer... resepi pun senang sgt2... cili padi + bawang putih + bawang merah (potong dadu) + halia skit... tumiskan, then masukkan air asam jawa + gula + garam... siap... klu nak best lg blh la potong nenas kecik2...

masak lemak cili padi udang ngan rebung... yg ni pun sedap... 1st time try... terus jd... dah nama pun abah org n9.. so, memang sepatutnya la me kena pandai masak lauk cili padi nih... senang sgt2... tumbuk kunyit + cili padi pastu titik kan serai... x yah ltk bawang bagai.. sebab klu nak masak lmk cili padi seafood memang x yah pki bawang... klu ayam ok la pki bawang tp skit je la... pastu rebung tu basuh bersih2... masukkan air + bhn tumbuk + rebung.. tunggu sampai mendidih.. pastu, masukkan santan... then masukkan udang + garam + asam keping... tunggu la sampai masak.. ade org risau nak masak lemak cili padi ni sebab kena kacau beria takut pecah santan... so, petuanya klu x nak pecah santan ni.. bile tgk santan tu agak2 nak mengelegak, korang masukkan asam n garam skali.. pastu kacau skit2 jer then slowkan api.. senang jer...

Wednesday, August 3, 2011

carik sampai dapat

as-salam,

td bukak twitter... tibe2 terbaca nih...


sakit hati tak...

sebelum tu dah baca siap2 kat berita harian...

agak vodoh la gak poms ni... sebab dia tak tau sebabkan tweet dia tu, semua org jd menyampah n sakit hati... sebab pulut santan binasa... sebab mulut badan binasa... so, kepada si empunya diri... sila mintak maaf pada SAFEE dan AMIRUL... mereka bukan monyet...kami rakyat MALAYSIA menunggu maaf anda...







*x der niat nak melaga-lagakan 2 negara....

Tuesday, August 2, 2011

buah sentul

as-salam,


pernah dgr ke nama buah sentul ni... ade yg panggi buah stoi... eh, mcm2 lg lah nama buah ni.. tp me panggil buah sentul jer... mengidam nak mkn buah ni dr peknenkan naufal lg.. pastu ms peknenkan hayyan pun teringin jugak nak buah ni.. tp, sampai ke sudah x dpt2... hahahhaaah... minggu lps, suhana bwkkan 2 bijik utk me... besarrrrrrrrrrrr.. dia beli kat pasar kemboja dekat ngan area umah dia... puas hati dpt mkn... me kasik naufal n hayyan rasa sorg sikit.. naufal, muke kerut2 sebab dia x baper minat... hayyan plak ok jer... hahahahah....

2 bj buah sentul... kat blakang tu la si tukang beli... mekaceh suhana...
buah ni sebiji me kupas... sebab x tau nak mkn cara mana, me belah 4 bahagian buah ni... yg sebenarnya, buah ni ke kupas dulu kulit dia pastu belah kecik2... pastu mkn ngan garam... sedap....


*thanks suhana... nanti leh kirim beli lagi... hiks...

Monday, August 1, 2011

selamat berpuasa

as-salam,


hr ni hr pertama kita semua berpuasa... alhamdulillah... semoga puasa kita diberkati sehingga hujung puasa nanti... yg penting, kenalah...


mata pun puasa...
mulut pun puasa...
dan
telinga pun puasa...


baru lah berkat puasa ramadhan kita kali ini.. insyaALLAH...

sy nak mohon maaf sekiranya ada salah dan silap sepanjang sy berblogging... semoga kita semua diredhai ALLAH... 







*belum masuk tghr tp perut dah start menyanyi...