: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Monday, February 28, 2011

coklat

as salam sumer,


rasenye sumer pun pernah mkn cokat bulat dlm ade oreo tu kan... heheheh... sedap jugak kan... n senang jugak nak buat klu rajin... heheheheh... hr tu ade farewell kat opis.. sempena zara nak blik kampung bersalin n terus dok kat sitiawan... sebab hubby dia navy so, terpaksa stay sane tp klu nak dtg sini lg pun blh... heheheh.... then, dia ade bwk coklat nih.. makcik dia yg buat... sedap jugak... nanti nak try buat sndr la... so, ms besday hayyan n naufal leh la buat kan... dah jimat dah.... huhuhhhu...

 bulat mate dikyan makan cekelat nih... belemuih muke dia dgn coklat...
 pooh, abg punyer... tiger, adik punyer... barbie, mummy punyer.... heheheheh....



abg mkn pooh... same tembam ngan abg.... tenkiu untie zara sebab kasik coklat kat naufal n hayyan.... muah.. muah kat baby untie zara....

alhamdulillah

rezeki anak-anak...
w/pun x dpt lg dlm tangan
tp kertas putih tu dah beri jwpn sebenar
alhamdulillah... aminnnn...

Friday, February 25, 2011

saya anak MALAYSIA

salam sumer,


kelmarin kan malaysia menang 2-0 ngan Pakistan kan... heheheh... suke2... tp x suke sgt la... sebab me x leh dok kosentret ngk bola... sbabnye sibuk memasak di dapur... hahahhaha... alar goreng tlor kicap ngan goreng ikan bilis cili bawang jer pon... tp sodapppp... heheheh...

yg benornye, me nak tunjuk anak bujang me yg kecek nih... heheheh... dik yan suke sgt klu org pkaikan dia headband cenggini... cap ke.. kopiah ke... memang suke sgt2... pehtu, dia cepat2 panjat kusi sebab nak suluh muke ke cermin... oh ye... gambor nih sblm dik yan kena chickenpox... hehehehh

cinta sempurna

Yuna - Cinta Sempurna



Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh
Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba
Aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
Tak mampu 'tuk menanggung
Sebuah cinta sempurna
Darimu
Darimu ohhh

Bukan aku tak pernah
Mengerti dirmu
Ku sanjung setiap
Kata cinta kau berikan aku
Hilangkan rasa itu
Akhirkankan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
Tak mampu 'tuk menanggung
Sebuah cinta sempurna
Darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhh



Thursday, February 24, 2011

comot

salam sumer,

cian hayyan.. sebab chickenpox terus comot muke dia.. x per la sayang... nanti mummy beli bio oil eh... pasni ni kompom awak dah x kena chickenpox lg dah...

 yo.. peace mummy... dok meragam bgn kol 2 pg... huhuhu... sebab bdn dah miang2 gatal...

teruk kan muke dik yan... abg kena sikit jer...

 cian kaki debob dik yan... tu kat celah2 jari kontot dia tu abes kena plentong... siap nampak isi putih lg... huhuuu... alhamdulillah... nasib baik lah dik yan ni jenis yg thn sakit...

mummy nak sapu dia x nak... last2, dia sapu sndr... itu je la yg blh buat dia diam... kang pelan2 dia masuk dlm mulut... hai la anak...


*alhamdulillah, hayyan dah makin sembuh n start smlm me dah hantar pi umah pengasuh.. abg plak dah start school dr laswik lg... alhamdulillah... aminnnn....

air ku tersenyum

salam sumer,

ptg smlm buat kopi radix.. mai secawan... hahahaha... then tgk kat buih air tu nampak mcm tgh semyum jer.. alar, yg smiley face tu... heheheeh... comel...

senyum.. x perlu kata apa2...

sy dpt ini...

salam sumer,

kelmarin ade event kat opis... hehehhe... book launching... "An Interview with TDM"... ramai gak la press yg dtg... dgr citer masuk TV3, astro bagai... heheehhe... tp me x tau pun pasal tu... hahahah... yg bestnye, ms nak blik tu me dpt goodies bag dr organizer... mcm2 ada... ade susu, ade air, ade nescafe 3in1 thailand product.. pastu ade buku resepi manisan by chef wan... me n my colleagues yg balik lambat sumer dpt... heheheh... mekaseh cik organizer...


sumer ni ade dlm bag Marshall Cavendish tuh... x silap me, MC ni antara book publisher subsidiary from Times Publishing yg based kat Singapore... ermm... rasenye MPH kot organizer event nih...
mekaseh bebanyak ye...

Wednesday, February 23, 2011

kukutangankukukakiku

salam sumer,


kata pun hr rabu kan... wordless wednesday katanya... klu korang nak kuku yg menawan kan... eh, tpkan me suke tau tgk Tun Siti nye kuku... shining yu... kompom buat mani + pedi kan... huhhu... jom.. jom... best offer only at MilkADeal


MAD - RM35 for a Manicure + Pedicure at Jacqs & Jans - 

Beauty comes at a price. But in this case, a cheaper price! Get the MAD Deal of the Day: RM35 instead of RM70 for a Manicure + Pedicure at Jacqs & Jans, Damansara Heights.

churp churp : http://www.churpchurp.com//share/JacqsJans




*percubaan pertama-tama nih...

Tuesday, February 22, 2011

idea x mari

salam sumer,


idea nak mengarang kat blog x mari plak 2-3 hr nih... sebabnye, dok pikir saper nak jg anak yg dok kena chickenpox kat umah... ade yg kate amik helper... tp blh ke kite nak amik helper dlm sekejapan ms jer... agak2, boleh ke kite puas hati ngan helper yg kite hire tu nanti... huhuhuhuhuuu... w/pun sy x kaya harta.. tp, insyaALLAH sy masih kaya dgn budi bahasa....

Thursday, February 17, 2011

hayyan : connected tots

salam sumer,


skang hayyan dah 20 bln kan... n hayyan pun dah lame start minum susu formula... me pilih anmum.. sebab anmum ni ada gangliosides n DHA kan which is bagus dlm membantu perkembangan otak bayi n also for brain cell connections development... even hayyan x lar cepat berjalan n bercakap.. tp, so far alhamdulillah dia faham apa yang kita ckp... now... hayyan dah blh ckp skit2.. means, kite dah faham la apa perkataan yg dia sebut... sgt comel je.. hiks... klu mcm dia dah main2 ngan toys, then dia akan simpan segala bnda tu kat dlm cabinet... susun bantal elok2... just like ape yg kite buat tu dia akan follow... sgt bagus la kan klu mcm tu... klu nak susu, dia akan tunjuk botol susu... tp, klu kite x bgn buat kan susu, nanti hayyan akan tarik tgn ajak pi dapur n tunjuk bekas susu dia... so, bijak... maybe dia pun tahu yg org lain mungkin susah nak catch-up ape yg dia ckp kan... but, for those yg rapat ngan dia memang akan tahu la kan... sgt2 rapat ngan abg naufal w/pun slalu jer kena buli ngan abg dia tu... and abang naufal pun sedih jer tgk adik dia sakit... klu adik merengek jer, nanti abg dia dtg la pujuk adik dia tu... "yan, jgn nangis ye... nanti hyecarl sapu ubat tau"... huhuhuu... comel... cume bile abg dia tdor jer dia ade peluang utk balas dendam... ahhahahahha... alar... balas dendam pun mcm jerit2 n cubit2 skit abg dia jer.. memang x luak ar.... heheheheh...

ok2... jom tgk video hayyan dok sapu ubat pg2 bute tadi... dia bngn merengek2 kol 2.30am... huhuhuh... me pun merengek2 suh hubby bgn skali... 







comel sgt tgk hayyan... sedih pun ade jugak sebab chickenpox dia naik lebat sgt2....
mummy, daddy n abang doakan semoga hayyan cepat sembuh and blh main ngan abg mcm selalu.... take care sayang....

turn hayyan kena chickenpox

salam sumer,

hr ni genap 5 hari hayyan kena chickenpox hasil jangkitan dr abg naufal... huhuhuhu... kesian sgt2 kat hayyan.. sebab hayyan kena lg banyk dr abgnye... naufal kena pun x seteruk hayyan... ms ahad lps me dah perasan bintik2 merah tp x obvious sgt so, ptg tu kasik la hayyan minum air kelapa... then, pg isnin tu dah nampak skit2... tp hayyan ok jugak lg... masih active mcm biasa... bile ptg tu la nampak lain skit... me just sapu2 calamine lotion yg abg dia dpt hr tu... tgk makin lebat naik chickenpox tp bdn x panas... nasib baik hr selasa cuti sebabnye start hr selasa la hayyan dok melepek jer... main pun kurang... nak berdukung jer n bdn dah start panas...

hr rabu me g kejer n daddy yg jg hayyan... abg plak dah start pi skolah balik... 4 kali daddy wat video call sebab hayyan dok merengek jer... memang penuh bdn n muke dia... kepala x yah citer ar... besar2 naik... ade tu mcm bernanah plak me tgk... risau hati nih... so, ptg smlm pi klinik... dokter zul tgk pun terdiam kejap dia... sebab dia mcm x sangka plak budak kecik halus cam hayyan leh kena teruk mcm tu sebab abg naufal ok jer... then, dokter kasik 2 jenis calamine lotion n cream... memang yg utk gatal2 plg chronic... sebab hayyan jenis x thn gatal... tu yg abis dok luke2 bdn dia... mlm td me x lena tdor dibuatnye... setiap 1/2 jam jer dia terjaga... klu bgn then tdor balik x per... ni jenis bgn yg x tdor2... merengek jer... memang sabar jer la... me siap kejutkan daddy lg ajak teman jg si hayyan... huhuuhu...

hr ni pun daddy cuti lg dok jg hayyan kat umah... td daddy call kata hayyan merengek... x tau la nak ape... miang kot kan... then gatal2 lg... kesian kat hayyan...

 ni gambar hr selasa belah ptg... dah makin bnyk naik kat muke... compare kan plak ngan gambar kat bwh nih..

 gambar hr yg sama cuma yg ni waktu pg.. kurang skit kan...

 yang ni belah ptg jugak... dah makin lebat naik kat bdn... naufal dulu x la sepenuh gini... 

rase nak lumur calamine lotion tu satu bdn dia... sebabnye penuh bintik2 merah... tu blm tgk kat dlm pampers lg... penuh... kesian hayyan....


* nanti me upload video hayyan eh... panas lg sebab x sampai 24 jam pun video tu... amik kol 3 pg td... huhuhuhuhuhuhu....

Wednesday, February 16, 2011

sy ade pokok kelapak.. kamu adakah...

salam sumer,



ms naufal kena chickenpox... kena panas pun x bleh.. tu yg pki spek itam tu... heheheheh.... me ikat rambut depan dia tu sebab dah panjang n dia rimas sebab masuk2 mata... nampak comel plak... dah mcm gegirl jer... heheheheh.... alhamdulillah, naufal dah baik n dah hr ni dia start pi skolah... owh yer.. ade sambutan Maulidur Rasul kat tadika dia hari nih... pg td pi tadika pki baju melayu jer.. tp x sempat nak snap gambor...

::comel::

Monday, February 14, 2011

dari kipark ke serdang ke bandar kinrara kembali ke putrajaya

salam sumer,



kipark
- bgn seawal 5am... mskkan bekalan utk naufal n hayyan nak bwk pi umah bbsitter
- pg2 dah kuar umah bw hayyan pi spital serdang sebab dah setahn lbh baru hegeh2 balik nak pi jumpe paed.
- naufal ikut daddy pi umah bbsitter
- dah nampak bintik2 merah naik kat bdn hayyan

serdang
- alhamdulillah ade satu parking kosong... berkat bc doa parking ms masuk kat simpang mardi....
- mak aih... kemain ghamai lg umat... pkul 7.30 am, me dpt no. 1051... nak tunggu turn panggil no. tu kemain berjangguit lg tau...
- kaunter ade 7... tp yg bukak 3 kaunter jer... kaunter lain katup...
- pukul 8.30 another 2 counters baru hegeh2 nak bukak...
- 8.50am baru dpt masuk klinik paed... kena tunggu lg...

- gedebak gedebuk pukul 10.30 baru selesai sumer kejer... itupun kena tunggu surat refer ke putrajaya pulak
- hayyan maybe akan kena asthma sebab doktor tgk dr kesan lekuk kat tulang rusuk/ dada si hayyan...
- nanti kena wat appointment skali ngan abg naufal...
-kuar dr kwsn hospital pukul 11am

bandar kinrara
- hantar hayyan.. kesian si halus tu... tertido dia dlm keter... mane taknye, dia pun bgn awal.. kol 6am dah bngn...
- tgk naufal tgh tdo... so, baringkan skali hayyan ngan abg dia
- alhamdulillah... hampir habis satu tupperware naufal mkn spaghetti yg me masak pg td... tinggalkan skit utk adik yan...

putrajaya
- aminnnnnn... selamat sampai opis kol 11.50am...
- gigih masuk opis sebab..... chiep mai dr petronas buat appraisal...
- dan dah selamat dah pun.... aminnnnn....

Saturday, February 12, 2011

giveaway : "mama, saya mahu ini"

salam sumer,


GA pertama utk 2011 nih... mana tau ade rezeki kan... insyaALLAH... leh tambah collection menan budak2 kecik tu... hehehehe....
note: ini adalah n3 melekat... sila scroll utk n3 baru... ngeeee~~~


jom la join beramei2... klik jer kat SINI... senang, mudah dan simple... heheheheh...

Friday, February 11, 2011

sekinchan ikan bakar... memang terbakar...

salam sumer,


heheheh.. sajer jer kan nak cetus bara.. eh.. eh.. bukan... maksud disini ialah.. memang terbakar la mkn kat sekinchan ikan bakar nih... heheheheh... kitorg pg bulan lps.. ms tu me baru lps sehari cabut gigi kot... so, feel mkn tu kureng skit... tempat kat puchong bandar puteri atas skit dr GIANT... deco santek tp padat... maksud padat disini adalah vontot kusi bertemu vontot kusi yer... ruang utk bergerak adalah terhad.. maybe ms tu terlalu ramai umat.. alhamdulillah, murah rezeki tokey kedai... kitorg tunggu dlm limebelasminit utk dptkan tmpt duduk.. itupun kena mcm rebut2 kusi gitu... hahahahah....


 sebelum pi makan, bw anak2 singgah giant jap sebab BIL nak beli henpon... hayyan yg sgt-bising-mulut-dia klu dpt main benda alah nih...

naufal yg memang active sokmo... ok la kan.. sebabnye budak active ni cerdik... ade jer bnda dorg nak xplore... huhuhuhu... lame2 mummy dia pun terjulor kaki kepenatan...
 sila percaya me dah ke sekinchan ye... huhuhuhuh....

 ok... jgn tgk tuan umah tp peratikan keadaan dlm kedai... penuh bukan... hahahahaha... w/pun penuh tp service tip top... ikan bakar cepat sampai... tp knp ade cha ya nun alip tu komplen ikan dia lambat sampai ek... kami mkn ikan siakap n ikan pari bakar, nasi lemak comel size 30seng 8 pinggan (naufal mkn 2 pinggan), air buah 3, milo es 1, sirap 2, ais kosong 1 = rm140 hengget
ikan bakar sedap... nasik lemak biase2 jer tp sambal nye tu boleh tahan... klu boleh, lebihkan la skit sambal nye tu yer.... 

naufal yg tembum... tp skang dah susut skit sebab demam CP... dak kecik ni request nak mkn char kue teow.. tp x blh lg sebab ada udang, kerang n teloq... gatai nanti nak oiiiiiiii... dah sihat mummy belikan utk awak eh... cayang dia....




*kebetulan plak adik owner sekinchan ikan bakar bandar puteri ni kwn ngan adik me... kelmarin dia dtg umah... hahahahah.... kesian kat dia sebab me komplen kaw2 nye kat dia... tp, komplen pun utk mantopkan lg kedai kakak nye tu... hehehhehehe.... semoga terus maju...

Thursday, February 10, 2011

kejadian seram di bagan lalang....

salam sumer,

kejadian ni jd ms CNY lps.. khamis tu kitorg family semara mara belah hubby pi cuti2 kat area bagan lalang... urmmm... kami dok kat area chalet btul2 depan laut... boleh la nampak sepang water chalet tu... kat situ kami pilih dok kat dorm so blh dok n kumpul ramai2... mlm tu kitorg pi mkn dlm kol 10.30... jln kaki jer pun.. x koser nak bw keter sebab dekat sgt2 kedai mkn nye pun... pastu, keter yg park kat luar pun berdoyon2....  penuh keter jer park kat tepi2 pantai tu... yg siap berkhemah pun ade... lg best, ade yg dok dlm lori.... seronok woooo... nak dijadikan cerita, mlm tu me tdo ngan hayyan n daddy tdo ngan naufal... alhamdulillah, naufal bleh tdo w/pun ade gak merengek2 sebab panas n rimas gatal2 CP... so, gosok2 la blakang bdn dia sampai dia tertdor n daddy take over plak... me n hayyan tdo atas katil... sila refer gambor sebab me nak start citer nih...



ok... mcm nih... me n hayyan tdo atas katil.. daddy n naufal plak letak tilam n tdo kat lantai jer... cer imagine dorm yg ade katil 2 tingkat... hah, cenggitu le ghopenye... mane2 katil yg melekat tu dah dirapatkan... selang satu katil dr me tu pakngah tdo n sebelah pakngah plak makngah.. yg ade dot hitam tu kan.. hah kat situ la...
alkisahnye, dlm kol 2.30 kot me terjg sebab hayyan merengek kepanasan n me pun buatkan susu skali.. then nampak la org duduk (yg dot hitam tu) kat sisi katil makngah tu... me ingatkan makngah, so buat x reti je la... me mcm nak tegur tp x terkeluar plak... tgk lg, ade lg... hurmmm... me baring pelan2 mengadap dinding... hayyan still rengek2 lg... pastu, me dah rase lain mcm jer... tibe2 dgr plak bunyi semacam je kan... x tau la nak ckp mcm mane... tp bunyi tu memang dekat jer ngan me... huhuhuh... peluh menjejes memang x hengat punye la... me lansung x blh tdo... penat weh... bdn rase keras semacam ngan peluh bagai... rasenye sampai ke subuh jugak la me x leh tdo.. mata je lelap... hehehheh....
pagi tu kitorg dok la borak2 kosong kan.. then me tanye la makngah ade x bgn dlm kol 2.30pg tu... then dia kata x da.. dia lena jer tdo mlm td.... jeng.. jeng.. jeng... hohohooo... apakah itu... bile me citer ape yg dah jd kat me, masing2 seram... rupe2nye, nani (makngah helper) pun dgr jugak.. dia pun x dpt tdo... huhuhuhuu.... seram weh... pasni klu blh x nak dah tdo2 kat dorm lg... nak dok chalet jer... huhuhuu....



*me tanye ngan mak ape bnda bunyi mcm tu... then, mak kata klu mcm tu bunyi langsuir... mak kata bnda tu sajer nak menyakat... hurmmm... maybe bnda tu dah aim me kot sebab me ade lari blik umah sat sebab nak buat susu hayyan... ms tu sumer dok kumpul kat kedai mkn... tp kan, time tu baru kol 11.30pm... huhuhuhuu....

Wednesday, February 9, 2011

semangat.. azam...

salam sumer,

setelah difikir kan perkara nih.. me akan cube sedaya upaya untuk teruskan usaha nih.. sebab memang wajib pun... x kisah la ape yg akan jd skalipun kan... insyaALLAH, rezeki tetap akan ada.. cuma kite x tau bila dan dimana.. yg penting, semangat dan usaha... x nak pandang belakang lg dah.. sumer ni utk anak2....

lame x hapdet sebab... chickenpox

salam sumer,



perasan x blog me nih sunyi sepi jer kan... huhuhuu.... sebab nye, cuti CNY dah seminggu (dah mcm cuti raye plak)... pastu sambung plak mc n EL.... huhuhuhu... bukan me yg kena chickenpox ni...  sebabnye, naufal kena chickenpox pulak... ekceli dr minggu lps lg naufal kena CP nih... tp, hr khamis la CP tu baru start nak melebat.... besar2 gabak plak tu... kesian kat dia... mulenye hari sabtu mlm ahad tu badan dia dah panas2 dah... pastu, kasik la mkn ubat kan... then, ptg ahad tu tgk dah kebah skit dah demamnye tu... alhamdulillah... blik umah kipark la me baru perasan dia kena CP... itupun ms lps mandikan naufal... dia kata sakit kat 'elephant' dia tu... me check tgk x der ape2... ghupe2 nye kat tel*r 'elephant' dia daaaaaa.... hahahhah... tu yg dia dok heboh sakit2 tu... tp x pecah pun lg... then, me  puas hati n me check satu badan... tgk CP tu naik pun manja2 jer.... tp, memang merenyam le tgk si naufal tu... nasib baik dia dgr kata.. sebabnye me kata klu nak garu jgn guna kuku.. nanti luka berdarah... so, klu nak garu kena guna kain... gosok pelan2 jer... hehehheeheh... pastu, me x kasik dia kopek CP yg dah kering2 tu... nanti berdarah n berparut, dah x hensem.... hahahhahaah... agaknya dia tau nanti x hensem, memang dia x kopek pun.... hahhahaha... yg x bestnye, naufal x leh pi kindy lg sampai minggu dpn..... huhuhuuuh... bnyk wo tertinggal....







*hr ni daddy dok umah jg anak2... hope umah x tunggang langgang n daddy x jd tarzan + org ijo... huhuhuu... takuit....