: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Sunday, December 22, 2013

rebus rebus

Assalam semua,

Alhamdulillah
Td fil bwk g dinner kat shah alam
Kali ni kami mkn steamboat grill
Kat area jpj padang jawa
Depan skit ke traffic lite tu
Then belok kiri
Kedai ni kat lorong ke dua deret bangunan kat situ

So far, dr segi rasa tu sedap blh tahan
Pilihan ayam n daging ada macam2 rasa
Ketam udang ikan pun ada jugak
Nasi goreng n mee goreng pun ada
Aiskrim... air plak ade 3 jenis air sejuk
Dan 2 jenis air panas which is good la kan
Sos pun ada mcm2

Tp korang jgn la put high expectations plak
Mcm restoren kuali merah itu
Kihkihkih
Ape2 pun kitorg puas hati mkn kat situ
Yg penting bersih n selesa
Oh ya.. ada surau jugak ye
Senang nak solat

Monday, December 16, 2013

retreat

Assalam semua,

last jumaat amik 1/2 day sbb nak g retreat kat pd
nasib baik cuti banyak lg
klu ikutkan mcm mls jer nak join
tp bila fikir2 balik mcm rugi je klu x gi
sbbnya x tau bila zaman leh join bnda2 mcm ni
sanggup pg pun sbb x lama kan retreat ni
ptg jumaat pg
tghr esok dah blik
anak2 post umah mak
pastu ikut mak skali blik bidor
sbb cousin kawen

ngan geng pu3 sengal.. seronok geng ngan diorg... hope korang x sombong2 n gila kuasa eh..



Wednesday, December 11, 2013

Nak hapdet jugek

Assalam sumer,

katanya hr ini dlm sejarah kan
iyer lah
tarikh cantik 11-12-13
so bila tgk org lain semua hapdet
awak pun nak hapdet jugak
asalkan ade tarikh tu jugak

ngeeeee

okeh
pestaim hapdet guna henpon
kg.com skjp sebab bnyk typo
pastu nak kena cek satu-satu
hiks

gAmbar selingan.. klu berminat blh ccontact sy

Tuesday, December 10, 2013

kueteow

as-salam sumer

jom citer pasal makan2 jom
sebab skang ni tgh sakan berdiet kan
hahahahha
so bila tgk makanan jer terus jd x keruan

 kue teow bulan.. yg ni biasanya punyer x dok telur.. klu ade telur tu nanti lps jer kue teow ni masak terus uncle tu letak telur mentah sebijik atas kueteow panas ni... tp mcm ni pun sodap dah

yg ni all time feberet... kue teow cantonese or kue teow putih... meleleh ailio tgk gambor nih.. makan panas-panas dengan cili kicap... menangis wa cakap lu... huhuhuhu

mlm ni nak ajak suami n anak2 gi makan kat sini
tmpatnya kat deret food court lama kat PJ old town
dekat dgn pejabat agama petaling
gerai no. 8
cina muslim eh yg masak ni

silalah teray

x sabar nak tunggu malam


Thursday, December 5, 2013

shaklee : omega guard

as-salam sumer,

pernah dgr omega
omega guard shaklee
ok.. bulan doblas ni.. ye hanya bulan doblas jer ye
shaklee buat promo besar-besaran utk omega guard nya
sebab ramai sgt yg suke mkn omega guard ni

so utk bulan bulan doblas ni
rege nya mmg sgt2 murah
harga runtuh katanya
dr rm??? terus jd rm?? sahaja

hahahah... x caya...
ye sila percaya dgn membelinya
sbb sy pun amik skali bnyk...




siapa yg blh mkn OG???

warga emas - pesakit jantung - wanita (termasuk yg lps deliver) - lelaki - pelajar - kanak2 satu tahun ke atas - ibu menyusu - ibu hamil - dan yg pentingkan kesihatan shj

nak tau khasiatnya... blh contact sy atau google jer kat internet... sebab klu kita nak sihat kita kena mkn suppliment... klu nak dpt info kena bnyk google...

klu berminat blh contact sy :) :) :)


Tuesday, December 3, 2013

jumpa kawan lama

as-salam semua,

hikhikhik

citer lama sbnrnya nih
raya hrtu kot x silap
see... see.. punyer lah lama kan
pestaim pg umah makcik erni ni
x pernah2 sampai sblm ni

hahahhha

makcik erni ni kwn sy ms bljr kat uitm shah alam dulu
rajin gak borak2 kat ym
tp skang ni masing2 dah bizi plak
slalu gak jengok2 blog dia
makcik ni ske makan tp bdn cikeding jer
jeles mak henchek disini tau...

ms ni dtg beraya umah makcik ni
sominye wat nasi minyok
sedak weh
pastu ade laksa ganu
sedak jugak weh
ngeeeeeeee



 tgk la dia... bila zamang la mung nok gemuk ni ernie wehhhh

 ngan hayyan skali... pantang tgk org bergambor... nak jumpe prof ashroff, tp x dek rejeki...


percubaan nak wat muke tirus gaya ernie... hahahhah... x jd2 gok...


panjang umur kita jumpe lg mek deh
senang2 dtg umah kite plop... hiks
jg aboh bebaik k...


Monday, December 2, 2013

taska

as-salam semua,

hr ni officially naufal ngan hayyan start dok kat taska
dua beradik tu x dok kat umah pengasuh lg dah
sebabnya nak biasakan diorg
lgpun tahun dpn naufal dah masuk darjah 1
hayyan plak dah 5 tahun

so, turn sy plak dok hntr n amik anak2 dr skolah

klu nak ikutkan lama jugak la naufal dok ngan pengasuh dia tu
ikutkan dah 6 thn dia dok sana
dr umur dia 2 bulan... sama jer mcm hayyan
genap 2 bulan jer sy hntr gi umah pengasuh

so far alhamdulillah.. pengasuh budak2 ni ok jer
cumanya bab makan tu idok le dikasi
yg tu sy kena prepared sndr
baju bajan kotor pun sy sndr basuh bawak blik

tp x kisah lah kan
janji anak kita dia jaga sihat alhamdulillah

tp kadang2 tu ade jugak naufal balik ngadu ngan sy
katanya mak x buatkan susu utk dia
pastu mak marah2 dia sebab dia muntah

erkkk... apekah...

tp sy x der lah cepat nak marah blik pengasuh tu kan
so sy ckp la kat anak2 nxt time klu nak muntah cepat2 masuk toilet
klu nak susu, blik umah nanti mummy buatkan
klu blh x nak budak2 tu takut ngan pengasuh dia

then hr ni hari pertama kat taska
x tau la mcm mana diorg kat sana
tunggu je lah makcik nye update
sebab adik sy kijer kat taska tu
weeehoooooo...

tp rasanya sebulan ni je lah diorg dok situ
start nxt yr tukar lain pulak

in sha ALLAH






Friday, November 22, 2013

conceive with shaklee


assalam semua,

rasanya semua pun pernah dgr product shaklee kan
pastu yg dah pernah mkn shaklee ni mesti tau kan keberkesanan product ni
dengan izin ALLAH insyaALLAh semua pun boleh

utk yg tgh planning nak peknen tu
blh la makan set yg ada kat bawah ni
selalunya isteri jer yg kena mkn kan
kali ni 2-2 pun kena makan jugak
ngeeeeee... kata nak babyyyyyy...


  ♦ SET KESUBURAN SHAKLEE ♦

SUKAR DAPAT ANAK? ANDA INGIN HAMIL?

✔ Anda dah kahwin berbulan-bulan namun masih sukar untuk hamil?
✔ Hormon tidak stabil? Period tidak teratur? Sukar untuk mengetahui hari subur anda?
✔ Masalah Rahim? Cyst? Fibroid?
✔ Sperma tidak berkualiti?
✔ Tiada masalah kesuburan namun masih tidak lekat2?
✔ Banyak ambil pemakanan yang kurang sihat seperti fast food, junk food dan minuman bergas?

Jika diusahakan bersungguh2 set SHAKLEE akan merealisasikan hajat anda untuk memiliki cahaya mata.



klu ade yg berminat boleh contact sy ye
jgn malu2... klu malu nanti rugi
hiks


call/watsup/wechat : 0123606841 (nizahashim)

Friday, November 15, 2013

bersawang

as-salam semua,

phewwwww

acchhhoooommmmm
aduyai... dok terbersin2 dah nih
bersawang sungguh la blog ni

dah lama bebenor x update
M pun ade
x sempat pun ade

heheheh

bnyk bnda nak citer ni
tp nanti2 la ye
kang sy hapdet banyak2 ye

daaaaaaaaaaaaa






Tuesday, October 1, 2013

selamat hari lahir sayang

as-salam semua,

hari ni dah 1hb seploh 2013
rs kejap sgt masa berjalan kan
pejam celik pejam celik
anak2 pun dah besar

alhamdulillah
hr ni genap naufal hyecarl 6 tahun
rs kejap sgt ms tu berjalan
kejap sgt dia dah besar
rindu ms tgk dia dibedung
wangi jer bau baby

huuhuhuhuhuhuu
nak baby lagiiiiii

naufal skang ni x mcm dulu
skang dah pandai menjawab
pastu dah pandai tunjuk perasaan
ape yg dia x suka dia akan protes

tp, dia masih abang yg prihatin pd adik
cuma adik jer la suke belasah abang dia
sian abang kan...

mummy daddy n adik syng sgt2 kat abang
kami doakan abang berjaya dunia akhirat
semoga ALLAH beri kejayaan dan jalan yg benar buat abang di dunia dan akhirat

jg diri baik2 ye sayang...

#huaaaaa.... syahdunya anak dah makin besar ni...




Wednesday, September 4, 2013

raya... dah nak sampai hujung pun ha

as-salam,

selamat hari raya semua
maaf la yer dah lama x update n3 kat sini
malas pun iyer.. x sempat pun iyer

hiks...
gambor pun x berapa nak ada
sebabnya... malas le ape lagi...
ngeeeeeeeeee...
jom le kita layan gambor yg ade ye


 gambor anak beranak di pg raya

abang n adik berbaju melayu nak gi sambut raya kat tadika... hensem anak mummy... hiks..

 pg raya ngan mak n no'oi... 

 sy kakak tp paling kecik dlm adik-beradik... hahahha... adik bongsu kat sblh sy.. dia yg paling besar... hahahhah

duit raya TSH bagi kat 2 beradik tu... alhamdulillah... semoga THS n TDM diberikan kesihatan yg baik dan dimurahkan rezeki ALLAH dunia akhirat... amiinn...


pg raya mcm biasa tiap2 thn pun mesti ade kat umah mak
tghr skit gi umah makcik fizu sbb family dia sumer dok berkumpul kat sana
makan2 salam2... lepak2 kejap pastu blik umah kipark pulak
kemas2 barang n cabut ke melaka...

 



Thursday, August 1, 2013

SEBARKAN CINTAMU

as-salam,

td jalan2 ke blog inAchik
terbaca n3 sayu nih tentang adik iskandar
yg sakit leukimia
rasa sedih pulak sebab mak dia jer yg kena cover
semua perbelanjaan adik is ni

nama : muhammad iskandar zulkarnain (nama gelaran is)
DOB : 8.9.2012
usia ketika mula sakit : 7 bulan
usia skrg : 10bulan

so, sempena bulan berkat ni
jom lah kita sama2 sumbangkan duit raya pd adik is
supaya dpt kurangkan beban mereka
memandangkan ibunya tidak bekerja
kerana perlu memantau kesihatan adik is

x mampu bg duit raya
kita sedekahkan doa supaya ALLAH permudahkan
semua urusan adik is kita ni

credit to inAchik


semoga ALLAH permudahkan dan meringakan semua urusan dan beban mereka anak beranak...

Pak Teh

as-salam,

minggu ni terasa sedih sgt
sebab ahad mlm (29/7 : 11.55pm) lepas pakteh sy telah meninggal dunia
al-fatihah
arwah meninggal sebab jangkitan kuman pada paru-paru
lgpun arwah pakteh ni merokok orangnya

last jumpa pakteh ms musim jerebu teruk bln lps
ms tu pakteh baru nak start baik
sbb makteh kata pakteh dok kuar masuk hospital jer
pakteh pun ade semput jugak
rindu kat pakteh
sebab pakteh n makteh la yg jg sy ms kecik2 dulu
bila diorg pindah PJ jer tiap2 minggu akan tdo umah diorg
cuti skolah jer mesti gi umah makteh pakteh

pastu bila pakteh dah pencen
diorg sumer pindah seremban pulak
so, rutin pun masih sama
sampai dah masuk uni pun tetap gak blik umah makteh pakteh
mereka org yg sy sayang lps parents sy...
sebab mereka la yg mengasuh sy adik beradik ms mak n abah pg kejer
naik basikal tua pakteh
seronok sgt bila kenangkan semua tu

al-fatihah untuk PakTeh, Abdul Hamid B. Mad Said
org doakan pakteh ditempatkan dikalangan umat-NYA yg beramal soleh
semoga pakteh lebih tenang di sana

amiinn...


Wednesday, July 17, 2013

bila naufal berpuasa

as-salam,

sedar x sedar dah masuk 8 hr kita berpuasa
alhamdulillah
setakat ni sy xder cuti panjang lg
yiehaaaa

dan tahun ni juga sy n suami mula ajar naufal berpuasa
sebab dia pun dah 6 thn kan
so, kita start ajar puasa n solat skali
sblm ni ade jugak dia solat
tp bila kat umah ngan tadika je lah
klu kat umah pengasuh mmg x der

alhamdulillah
naufal x culas puasa lagi
mmg nampak layu jer mamat tu
tp kita kena bg semangat la kat dia kan
klu hr biasa dia puasa ok jer
sebab pg pergi skolah mmg x makan bulan puasa ni
then blik umah pengasuh pun mmg dia x makan
biasanya minum susu jer
bila dah mcm tu baik puasa jer kan
cumanya klu hr minggu jer la
dia punye merengek tu... haiiiiii la anak...
ngan si hayyan dok makan minum depan abang dia
nasib daddy blh tolong pujuk...

puasa hr pertama hingga ke 4, dia ok lagi
masih blh makan sahur
tp bila dah nak masuk tgh2 ni dia dah x nak mkn pulak
mummy pun kena la suap kan nasi kat dia
makan pun nasi putih ngan telur dadar jer pun

 ni gambar sahur pagi td.. sempat snap... ade fibre, protein ngan fat..

 makan sampai terbaring2... roti tu pun dia mkn secubit jer... yg ada kat tangan dia tu jer yg dia mampu telan... buah apple 2 potong tu habis la dia makan... air putih ngan susu + smartcoco pun habis jugak... harap2 dia mampu bertahan sampai azan maghrib nanti.




*hayyan x puasa, tp bila gi param dia yg beria2 nak membeli...klu x ade bnda yg dia nak tu, mengamuk bagai nak rak... mcm kan dia puasa penuh... naufal gak relax... bukak puasa jer nak minum air kelapa... klu nasi pun makan sesenduk jer ngan lauk dia telur dadar...



Friday, July 12, 2013

iftar dan teraweh di rumah TDM n TDSH

assalam,

ini kisah smlm
kisah puasa hr ke-2 ramadhan
smlm sy x bukak pose ngan family 
alhamdulillah

tahun di beri kesempatan dan jemputan dr TDM
untuk iftar kat rumah beliau
syoknye syoknye

dan ini kali pertama yer..
sblm ni tun slalu buat kat opis jer
hiks...
terima kasih en.suami sebab izinkan sy join iftar ni

actually jemputan pun x ramai
sebab dr sumber yg memberitahu
rumah tun ni kecik so x leh nak masuk ramai2
so, jom kita layan gegambor yg ade

 
 terharu sgt2 bila tun dtg sndr jumpa semua staff PLF n JPM sebab nak ucap terima kasih pd kami dtg ke jemputan iftar beliau... terima kasih kat tun sebab jemput kami...

dgn tun ct yg super comel bila pakai tudung n berjubah... very soft spoken person... 

 kat dapur umah tun... luas nyeeeee... seronok klu dpt dapur cenggini.. hr2 iollsss masak...

 kat bahagian belakang rumah tun... mengadap tasik n blh nampak PLF dr sini.. wow... seronok sgt2..

 jemput masuk.. eceh... kat pintu utam umah tun... hahahah... knp pintu utama? sebab umah tun bnyk sgt pintu kuar masuk..

ms ni dah siap iftar semua.. time nak solat teraweh.. kami dok posing kat hall umah tun... rasanya hall ni tun khaskan utk tetamu kot... rumah tun sgt2 simple tp very classic... so elegance... suka sgt...

pic makan2 memang x der yer
x sempat nak amik sebab dah lapor sgt2
memula kami mkn kurma dulu then solat maghrib
lps tu baru makan nasi beriani kambing n ayam
nyum nyum...


terima kasih Tun n Tun Siti jemput kami buka puasa di rumah... tahun dpn jemput lah lg yer... semoga tun n tun siti sentiasa dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yg baik2 dr ALLAH... amiinn...




Thursday, July 11, 2013

ramadhan dtg lagi


as-salam,

alhamdulilllah jumpa juga kita dgn ramadhan kali ni
terasa cepat sgt ms kan

iyer lah.. skang ni dah puasa
pastu raya pulak
pastu raya haji plak
then umur pun terasa makin cepat jer meningkat...

puasa tahun ni x bnyk beza pun
cuma nak train naufal supaya dpt puasa penuh
pastu nak ajar hayyan puasa jugak

pd kawan2 bloggers semua
selamat berpuasa dan selamat manambah amal ibadah kita
sepanjang ramadhan ni
maaf klu ade yg terasa hati dgn penulisan sy sepanjang sy berblog ni


selamat bertaraweh.. selamat bersahur dan selamat berpuasa semuaaaaa....


Tuesday, June 25, 2013

selamat hari lahir nufa'il hayyan

as-salam,

sabtu lps 22 June 2013
genap 4 thn umur anak sy si nufa'il hayyan tu
x sangka kejap jer budak halus tu dah 4 thn
dr x pandai ckp
skang ni mulut dah mcm bertih jagung
heheheheh... alhamdulillah...

besday  hayyan kali ni kitorg bwk dia gi main air kat
gold coast morib
beli kat streetdeal x silap sy
belinya thn lps.. n patut pg ms thaipusam hr tu
skali ade masalah plak dr pihak gcmr
tu yg sy sengaja pilih tarikh 22hb 6 tu
hadiah utk hayyan n naufal jugak

saje nak bg anak2 seronok
sebab ms cuti skolah hrtu diorg x gi mana pun

insyaALLAH lps raya ni akan ada lg cuti singkat kami anak beranak
tp yg tu pun kena booking dulu

maaf lah ye sebab sy mmg x amik gambor pun ms kat sana
henpon sumer simpan siap2 kat bilik
sebab jiwa raga xleh nak control
x menahan nak main air ngan anak2

ape2 pun, sya puas hati dgn gcmr ni
bilik semua tip top n bersih
cuma sauna tu jer la x baper nak bersih kan
so, terpaksa cuci sebelum nak guna

hayyan baby n hayyan x baper nak baby

untuk anak mummy nufa'il hayyan,
membesarlah kamu sebagai manusia yg berjaya dunia dan akhirat
peliharalah maruahmu sebagai islam sejati
semoga kamu dilindungi dan dikasihi ALLAH sepanjang kehidupanmu
dunia dan akhirat

abang-mummy-daddy- dan kami semua sayang sgt2 kat hayyan.


Monday, June 10, 2013

jom masak meatbal cabonara sempoi

as-salam,

minggu ni kita hidangkan makanan lg yer
memang masak2 sungguh
hahahha
kali ni sy buat meatball cabonara pulak
ala2 pija hutt gitu kan

resepi ni pun sy amik dr kwn sy jugak
mcm2 versi lah resepi nya
tp sy buat cr sy
plg senang n cepat
yg lain2 tu buatnye kena pki oven
sy ni oven x dak
yg ade microwave jer pun
so kena pepandai la olah kannya

ok jom layan gegambor

 cabonara meatball sempoi

 effect cheezy gummy x dok yer.. sebab gunakan microwave jer.. tp klu nak effect mcm chewing gum tu blh jer ltk masa memasak tu lama skit... hiks...

anak beranak makan berebut... tgk la si naufal tu.. sampai terjelir lidah... hahahhah...

resepinya pulak,

meatball (x kisah ape brand pun)
sos cabonara preego
fresh milk (sy pki susu HL - rendah lemak katanya)
garlic (ikut suka)
bawang kuning
cili benggala 
olive oil
garam
keju morzarella


1.goreng meatbal-bawang kuning+cili benggala (secara berasingan tau)
daging tu agak2 jer masaknya... cili n bawang pun hanya nak layur2 kan jer
2.pastu, pecahkan garlic (tumis sampai wangi) n masukkan sos cabonara
kacau2 sekejap, then masukkan susu (ikut tekak sndr nak lemak mana)
masukkan garam n air skit (sebab kuah tu akan pekat)
klu nak bg wangi sos tu, pepandai la ltk rempah ratus omputih
nak senang, ltk jer mix hers tu

dalam bekas lain,
- masukkan bahan 1 kemudian tutup dgn bahan 2
- taburkan keju atas bahan 2 pulak...

dah siap cover semua bahan2 tu
masukkan dlm microwave n set la ms ikut suka juga
sy buat 3 mins jer
tu yg x der effect chewing gum kat cheese sy tu..

hiks

ok darlings... selamat mencuba yer...

 


Thursday, June 6, 2013

masak lemak cili api sotong dgn cendawan

assalam,

wah...

tajuk n3 kemahen hebat lagi kan
dah ala-ala blog masakan gitu
kihkihkih

yg sebenarnya nak citer mlm td sy masak lauk kat atas tu le
sebab stok sutung kat umah bnyk lg kan
dah sebulan rasanya sutun tu dok dlm esbok
hahahahahaha
mana tak nya... hr buruh lps PIL sy gi candat sutun
so, stok sutun byk la
sblm2 ni pun sy dah buat masak dah

tp kali ni special skit (bg sy la kan)
sebab pestaim ni masak sutun cenggini...
dok la gugel resipi
last2, mak jugak yg ku cari
mekaseh mak resepi sempoi tp sedap mak tu
lebiu kiss2 pipi kiri kanan

nak resepi.. ok jom...


bahan2 yg kena ada

sutun
cili api
kunyit idup (baru sodap)
serai
asam keping
pati santan
garam

simple dimple jer kan...
korang cuma tumbuk cili api ngan kunyit idup tu jer
pastu titik kan serai...
renehkan sotong ngan bahan2 tumbuk tu
agak2 dah kuar air sutun korang masukkan santan plak
klu agak2 pekat santan tu masukkan air skit
sebab sutun ni bnyk air so guna pati santan pun dah ok

ms kuah mendidih tu korang masukkan asam keping, garam ngan cendawan
x yah kacau selalu cuma kena pandai jg api jer

dah siap pun
sap sap soi jer kan...

*org nismilan ni klu msk makanan laut msk lomak cili api x pki bawang yo... sobab eh, x nak ilangkan raso manih lauk tu nanti... hiks... ops, omak den org perak tp pandai masak style nismilan sobab arwah abah org rantau...


Friday, May 31, 2013

masak-masak cuti sekolah

as-salam,

hiks..
kenmain lg tajuk n3
macam lah time skolah x masak kan
eh, mmg pun.. bukan x masak
tp jarang masak
sebab anak2 skolah
so, bila balik umah pengasuh diorg dah penat
then balik2 jer salin baju minum susu-tdo
bila ptg tu jer baru anak2 mintak makan

tp bila dah start cuti skolah ni
mami kena la masak
klu x diorg nak mkn ape kan kat umah pengasuh
bukan pengasuh x bg makan
tp anak2 sy ni manja hangat2...
hahahhahaha..

si naufal klu pedas lansung x nak usik
klu nasi tu kaler merah terus dia rejek
pedas katanya
tp klu hayyan dia ok skit
pedas2 skit boleh lah tahan
so, mami kena la masak utk anak2 mkn
cuma nasi jer pengasuh sediakan
thanks mak milah... hiks

hr cuti isnin tu sy masakkan nasi goreng ikan bilis jer utk anak2
bekpes plak sy gorengkan sosej n nugget

hr selasa, bekpes sy buatkan sosej roll
lunch plak sy masakkan kari ayam

hr rabu, bekpes chicken fingers n chicken popcorn
lunch plak lauk ayam n telur sweet sour

hr khamis, bekpes sy bekalkan biskut munchys'
lunch plak nasi goreng sosej

hr ni sy masakkan ayam masak kicap
bekpes plak chicken fingers sebab hayyan request kan

tiap2 hr bgun seawal 5.30am utk memasak
dan semua makanan tu sy masakkan dlm portion yg sgt kecil
ayam biasanya sy buat 2 ketul jer
tp sy masukkan skali sayur mayur
biasanya sy letak kentang ngan carrot jer pun.. hiks...
ade org tanya, blh plak naufal mkn kari
hahahhha... alhamdulillah.. itu mmg fav dia pun
tp kena buat cair2 jer.. rempah kari x blh bnyk n x blh letak cili pun dlm kari tu
klu x mmg dia x nak mkn
klu ade lauk kari 3 kali dia leh tambah nasi
hehehehheeheh...

gambor lauk mmg x ade
x dan nak amik gambor pepagi subuh
hahahhah...






Wednesday, May 29, 2013

cheongdamdong alice

as-salam sumer,

ermm... lamer dah sy x mengarut dlm blog ni kan
rindu jugak nak mengarut
tp x tau ape yg nak di karutkan
ok.. kali ni sy nak mengarut pasal drama korea plak
tp sy x nak citer bnyk2

skang ni sy tgh layan citer cheongdamdong alice
kisah tntg seorg gadis yg impikan hidup mewah kat chengdamdong
lebih kurang mcm citer alice in wonderland
tp yg ni lg best... wuwuwuwuwuwuwu...

dah la citer best... hero pulak...
ermmmm... sedap mata memandang...
hahahahha... dah la kacak... comel plak tu
ngan perangai cam budak2...
memang best...
heroin pun comel sgt
terasa mcm diri ini adalah heroin dlm citer tu
kahkahkah.. mengarut dah nih..

 watak utama cheongdamdong alice...

 Moon Geun-young as Han Se-kyung
sy dlm versi korea... hahahahha... berangan sj ye.. x salah kan klu berangan..
mihmihmih

Park Si-hoo as Jean Thierry Cha (Cha Seung-jo)
apsal la mamat ni comel sgt2... asal nampak muke dia jer mesti cair... hahhahaha...
suka tgk bila dia senyum... :)

citer ni bg sy mmg best
sebab ajar kita jgn cepat putus asa
then bakat yg kita ada jgn sia-siakan

nak tgk kat mana???
wokeh.. sape2 yg ada astro byond blh tgk kat 393hd
klu x der tu pepandai la cr sumber lain yer
sebab sy pun tgk kat byond jugak
hahahahhaha
so, jo reramai langgan astro byond...




Thursday, May 2, 2013

lamanya x berupdate

as-salam semua,

maaf lah dah lama blog ni terabai
x berupdate...

nak kata x sempat.. x jugak
nak kata x der masa.. pun x jugak

blh jer klu nak selit2 masa tu kan
tu lah dia nye...

ce.. ce.. ade jer alasan ko kan
kihkihkih...

bnyk bnda nak citer sbnrnya
kisah jln2 ke langkawi
kisah naufal ngan hayyan
dan yg paling baru.. kisah tgk wayang citer ironman 3
memang best dan terbaik

saper2 blom tgk blh gi beli tiket wayang skang

ok lah...
nanti2 sy update yer
tp sy memang nak citer pasal langkawi tu
kena tunggu transfer gambor dulu...
bubyess....


*sdg sibuk meraih undi skang ni... heheheeh...



Monday, March 25, 2013

tgk wayang kat TGV setia walk_the croods

as-salam semua,

hadoi.. lama sungguh x hapdet
dah la ngan x sihat nye
pastu mood berblog pun hilang ntah kemana

dr minggu lps lg daddy dah janji ngan kiddos nak bwk gi jln2
eh.. jln2 tu memang ade
cuma tgk wayang jer x tunai lg
so, since daddy dah janji
n kiddos pun dah tuntut janji
then kena lah kita tepati kan

daddy bwk kami anak beranak pi tgk movie kat setia walk puchong
kat TGV baru tu
mula nak masuk tu agak berpusing jugak la
sebab kompius skit jln nye yg berdabel2 itu

dgn hujan lebatnya
tp dah duduk dlm keter kan
kompom la x basah
hahahaah... ok x kelakar

plan nak tgk citer lain.. skali x der plak
naufal nak tgk bola kampung
tp daddy plak x nak
last2, mummy decide nak tgk citer the croods
x tau ape jadah citer nyer


 the family... guy... new added in family team actually... heheheheh

eep... pompuan zaman batu yg lurus bendul tp gagah perkasa
 
 guy.. lelaki matahari... comel jer

ms ni sgt2 la romentik nyeeeee... heheheheeh...

citer ni memang sgt2 patut di tonton
best...
semua rasa pun ada... sedih, takut, gerun, happy
cukup rasa serba serbi
klu saper2 yg x tgk lg tu
sila-silalah ke panggung yer...

sgt puas hati
sy bg 5/5 star

hiks....


*w/pun hanya katun, tp sy tetap nangis ms anak ngan bapak tu terpaksa berpisah... sedih sgt2... tik tik tik ayor mate teman... huaaaaaaaaaaaaaaaaa...




Thursday, March 14, 2013

kisah malam td


as-salam,

ni citer 2 beradik
naufal dan hayyan
kisah mlm td sebelum 2 beradik ni tdor

mami: hayyan.. amik pempers tu suh dedi pakaikan
hayyan: x nak dedi
mami: alar... mami nak turun bawah jap nak amik ubat abng
hayyan: ayan x nak dedi pakaikan.. ayan nak abang...
          : abang pakaikan ayan pempers...

mami: uikss.... ???

abang pun dgn penuh sifat ke-abang-an terus amik pempers n terus pakaikan adik dia pempers tu
alhamdulillah... dah blh diharap jugak
tp tetapppp lah mami dia kena grip kan skit sticker pempers tu
klu x mau bocor...

heheheheheh...


*budak berdua ni bila dah baik tu memang baik btul.. tp bila mood masing2 x ok, cuit sikit pun blh bawak bergaduh... hihihihihi... adik beradik kan... so gaduh2 manja je lah... agak2 melampau tu mami memang join skali la jd mami monster... hahahahaha...

Wednesday, March 13, 2013

ape nak mengarut nih

as-salam,

hi semua ape kabor
aduih.. lamanya dah x menulis kat sini
mesti boring jer kan tiap kali korang masuk
asyik2 n3 yg sama
ntah bila la tuan punyer blog nak hapdet...

hahahahahha
perahsantan la sgt kannnnn

ekceli lately ni ade buat-buat busy skit
dok kejar itu ini
dengan kejer rasmi n x rasmi lg

tgh dok plan strategy macam2
tp bila nak apply x tau lah kan
cuma skang ni sy buat mana yg mampu jer

jualan CCC...
masih lagi berjalan seperti biasa
alhamdulillah.. rezeki jugak tu kan
w/pun kita hanya membantu...

klu ade sape2 nak blh jer kontek email sy
niza_nin[at]yahoo[dot]com[dot]my

skang ni kena place order dulu baru leh dpt
sebab kwn sy x cukup kakitangan nak buat
cake freshly handmade kan




skang ni dah masuk tgh bulan 3 dah
ade yg sy plan dah jln skit2
semoga perjalanan kami diredhai ALLAH
kawan2 doakan usaha sy yer...

in sha ALLAH
klu ada ms nanti sy akn menulis lg
sebab jari dah terasa beku dok dlm ekon nih...






Friday, March 1, 2013

apa perasaan korang

as-salam,

dah lama rasanya x share n3 ngan korang sumer kan.. tp ade ke yg nak baca.. heheheheh... maaf lah sebab lately ni bizi sgt.. ngan bisnes cake.. tolong kwn jer pun tp alhamdulillah sebab permintaan tinggi kan.. pastu skang ni slalu jer blik lmbt... alhamdulillah jugak sebab murah rezeki dpt mengajar al-baghdadi secara private kat umah org... terima kasih kak sebab percaya kat saya.. syukur sgt pd ALLAH..

sebenarnya sy nak share sumthing atau lebih kepada nak luahkan perasaan... klu kita luahkan kat sini bukan la nak bukak pekung di dada.. tp mana tau ade jugak yg pernah alami apa yg sy alami skang ni... owh ini bukan kisah rumahtangga yer kawan2.. tp lebih kepada hal anak2...

rsanya sumer pun tau kot anak sy 2-2 lelaki... itu lah jantung hati cinta sy... tp bila jd mcm ni sy rasa mcm sedih sgt... ye, anak sy hayyan (no.2) tu agak rajin tolong sy... then suka pegang bag.. x kisah bag ape pun.. janji bag... sebab dia suka simpan semua brg2 dia dlm bag... sampai satu masa ada org kata anak sy ni dah mcm perempuan... ok.. sy kecil hati disitu... memang ms peknen dulu sy teringin anak perempuan tp ALLAH dah tetapkan sy anak lelaki.. dan sy redha dan syukur pd ALLAH...

sampai satu masa ada mulut kata.. "hayyan jd girl lah"... masyaALLAH... lawak apakah itu... dia tau x perasaan sy bila dia ckp mcm tu kat anak sy didepan sy... klu ikutkan memang sy nak tegur dia blik tp bila kenangkan yg dia lebih tua dr sy (yg sepatutnya ada akal) jd sy diam dan senyum... tp dlm ms yg sama sy katakan pd hayyan "hayyan boy mana blh jd girl.. nanti ALLAH marah"...

untuk makluman, naufal n hayyan akan selalu main sama... so, istilah masak2... mekap2 memang x ada... kecuali bila dia jumpa ngan cousin dia yg perempuan.. but then, hayyan tetap main mainan lelaki.. mcm sepak bola.. gaduh2..
perasaan geram sy makin meluap bila satu hari hayyan blik rumah n bgtau sy ada org panggil dia pondan... budak sekolah tadika ye kawan2... dan bdk tu sgt close ngan family kami... sy x percaya then sy tanya naufal dan naufal mengiyakan apa yg hayyan kata... sy pesan pd hayyan, nxt time klu org kata mcm tu hayyan marah jer dia... hayyan bgtau kat dia "hayyan lelaki bukan pondan"... dengan naufal pun sy pesan mcm tu... marah org yg kata adik bukan2...

dan smlm perkara yg sama jd... naufal n hayyan dtg pd sy n mengadu kata bdk yg sama kata dia bnda yg sama... dpn mak dia, bdk tu blh kata anak sy mcm tu dan mak dia diamkan sj.. siap blh gelak... hello.. this not funny ok... sepatutnya sbgi mak  kita kena ajar anak sndr jgn ckp bnda x baik kat org lain.. but then, mak dia pun sama naik dok gelakkan anak org... astaghfirullahal'azim... kemudian, sy tegur budak tu secara 1 to 1... sy nak tahu knp dia panggil anak sy mcm tu... dan ajar dia x baik kata hayyan or sesiap pun dgn bnda2 x elok... sy tanya dia pondan tu ape? dia kata lelaki yg jd perempuan... then sy tanya dia lagi, hayyan tu lelaki ke x? then dia jawab YA.. so, why panggil dia mcm tu... then dia diam...

sy ckp elok2 ngan dia... sy slow talk ngan dia dan sy pesan ngan dia.. nxt time klu ckp hayyan mcm tu lg sy x kan teragak2 cili kan mulut dia... dan sy ckp dpn nenek dia... btul... sy x kan teragak2 cilikan mulut dia... sebab mak dia x tegur anak sndr so, biar sy tegur anak dia... sebab klu anak sy buat slah dpn sy then sy akan tegur melainkan klu bukan dpn sy then sy x kisah org lain tegur... sebab itu pun pengajaran jugak kan...


*lega dpt citer kat sini... klu ade yg nak share or advise ape2 blh lah komen nanti yer... thanks..:)


Sunday, February 17, 2013

mari order.. mari beli...

assalam,

mai rapat
mai dekat

sy nak citer skit ni
ok bukan nak mengumpat
bukan nak mengata
tp sy nak citer pasal cake yg jr. skolah sy buat

memang sedap
rs coklat nya terbaik
combination cheese n choholate
LIKE LIKE LIKE

 cheezy chocolate cake = RM18

 Cheezy Choc Cake (Mini) - RM 8
Creamy Choc Cake (Mini) - RM 7

cheezy chocolate cake... new recipe fill with cream cheese...
harga masih sama = RM18 shj.


klu ada yg nak order blh contact sy:

ym: niza_nin
email: niza_nin[at]yahoo[dot]com[dot]my
fb: iza niza hashim

stock akan sampai lg nanti
so, bg siap2 yg nak order tu
blh la order sekarang
heheheheheh...



Wednesday, January 30, 2013

appraisal yg demam

as-salam,

alhamdulillah
hr ni bos sampai jugak kat opis nih

owh ye
kitorg kat sini x dak bos
bos nun jauh kat kl tower
heheehehe

but still bos supervise dr jauh
call... email...
itu jer la kejer kitorg
but trple a month (ade ke mcm nih)
bos akan panggil meeting kat opis dia
itu yg terpaling best
sebab blh mkn best2 n siap bos kasik tapau lg

eh... melalut dah
hr ni bos dtg sebab nak buat appraisal utk kami semua
tu yg cepat2 isi form bagai
harap2 bos kasik point tinggi2 punyer...
heheheheheh... aminnn...

demam plak dah terasa2 dr smlm
rs penat sgt2
blik kejer smlm pun terasa penat
tp still thn sebab nak tgk citer RUBY
sanggup ko... hahahaha

demam kali ni rasa sakit2 sendi
sengal2 jer badan ni
tp tahan je la kan
klu ikutkan sgt ape pun x jd nanti
hukhukhuk

sy doakan diri sy semoga sihat
so dpt buat kejer n jlnkan tanggungjwb sbgi mak n binik

hadoiiiiiiiiii...
eh.. x baik mengeluh
alhamdulillah...



Tuesday, January 29, 2013

lemau

as-salam.

maaf lah sebab dah lama x dak n3 baru
x sempat nak karang ayat
pastu rasa mcm dah x dak idea nak mengarut dah kat blog nih

sbnrnya banyak je citer nak mengarut
tp bila nak start jer
MALAS
nak start je
LEMAU

mcm hr ni lah
rasa lemau gile sesangat
mungkin sebab penat kot
eh ni bukan sebab penat bercuti
ni sebab penat dok mengemas
mengecat n menampal

sebab cuti x sempat nak rehat
cuti kali ni bnyk abes ms kat melaka je
tolong sedara mara belah en.fizu kemaskan umah nenek


hadoiiiiiiiiii
penat x hilang lg nih...

nanti2 la sy hapdet lg eh...

Saturday, January 12, 2013

alhamdulillah... lega

as-salam,

seronok sgt2 nih
sebabnya hayyan dah fully free-diaper
yeay
*lompatbintangtinggitinggi

sbnrnya ms cuti skolah panjang tu
sy hantar anak2 kat umah mak
sebab adik sy tolong jgkan
lps blik kejer sy amik mcm biasa la
dah kata pun umah mak dekat kan
hehehehehhe

klu nak ikutkan, hayyan masih lg pki pempes ms tu
ade jugak sy try x nak kasik dia pki pempes kan
tp asyiklah terbocor
tp cuba jugak train pelan2
alhamdulillah berjaya
cuma ms nak beri jer dia nak pki pempes
klu x, seketul besar jatuh kat lantai toilet
kahkahkah...

last 2 days sy ajar hayyan x pki pempes bl tdo mlm
tp dia kena pee dulu sblm tdo...
mlm pertama kantoi
dah separuh basah baru dia tersedar
tp mlm smlm berjaya juga akhirnya
alhamdulillah...
mlm smlm hayyan bangun kejutkan sy sebab nak ke toilet
(sblm tdo pun dah pi toilet jugak)
sy dok rasa2 kat seluar.. yeay x basah...
seronok sgt2...

rs anak dah besar2 jer bila diorg x pki pempes lg
hikhikhik...


Friday, January 11, 2013

dah mula tadika


as-salam,


hayyan dah start tadika dah tahun ni
lega sgt2
kali hayyan dah blh gi tadika btul2
sebab sblm2 ni dia dok pinjam baju abang jer
konon2 mcm nak gi skolah same la
hehehehehe

alhamdulillah
hari pertama dia gi skolah elok jer
x nangis pun
mummy daddy risau gak takut dia x nak masuk skolah
heheheheheheh
cuma hr kedua tu ms nak bngnkan dia dr tdo
menangis mcm kena rasuk
sakit bdn2 dok peluk dia kuat
sebab dia meronta lg kuat dr mummy

 pagi nak gi skolah... senyum jer budak sepet nih...

 abang muka mcm x mandi pagi... heheheheh... rambut panjang x sempat nak cantas...

pg skolah abang kena jg adik... mesti ada rasa tanggung jawab eh... semoga setiap langkah mereka berdua diberkati dan dipermudahkan perjalanan hidup mereka dunia akhirat... aminnnn...

hari ke-2 adik dah mengadu kat mummy
katanya, abang tolak dia kat skolah
bila mummy tanya balik knp abang tolak adik
then adik kata "ayan x nak kolah.. abang pun tolak la ayan"
hahahahahha... mesti adik bnyk main kan...

x per lah nak
yg penting awak nak gi skolah 
n belajar rajin2 ye sayang...


Thursday, January 3, 2013

glamer ke...

as-salam,

owh
ni kisah masa PDS 15 yg lps
ape PDS tu?
PDS tu perdana discourse series
nak tau lebih2 sila masub website perdana leadership eh
sebabnya klu salah penerangan nanti susah plak
heheheheheh

 captured from astro awani 7.45pm... si naufal yg amik... hiks... melompat 2 beradik tu tgk mummy masuk tibi... kahkahkah...

 masuk paper pulak... hehehhehe... kwn tag kat fb...



*alhamdulillah... dpt gak tumpang glamer org besar2 nih... mane tau murah rezeki mcm mereka jugak... aminnnn....


naik menara aloq staq

as-salam,

ingat lg x n3 jalan2 kedah tu
ok kali ni sy nak citer pasal naik menara plak
kat KL punye melambak menara lansung x teringin nak naik
tiba2 sampi kat alor setar
rasa teringin plak nak naik
hahahahhah... apa punya turrrrrr...

owh... bukan hanya keinginan mak pak je ye
tp atas desakan anak2
so, mak pak leh tumpang sekali
heheheheheheheh...

n3 ni akan melambak ngan gambor sesajer
so pepandai wat caption sndr eh
hiks..

 dulu cita2 nak jd juru ukur tanah.. tp x kesampaian...

 si abang pun teringin nak teropong jugek..

 hotel yg kami dok tumpang tido n mandi... boleh lah... not bad...


 gunung ape tu eh... gunung jerai kah??








sy dah makin membesar... risau lah...

 lepak kat kolam ni... risau je takut naufal terjatuh ke bawah sebab blh thn dlm gak ar kolam air nih

 lepak kat sini dulu sementara tunggu daddy ngan odang solat jumaat

diakhiri dengan muke budak nih... resakse jagung... hahahhha.. kenapa jagung???
sebab dia kuat mkn jagung... dan jari domok2...


*abes dah citer pasal kedah... pasni nak wat citer lain plak... selamat tahun baru 2013 kawan2...