: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Tuesday, January 31, 2012

andai kata satu hr nanti sy ada anak perempuan, beginikah rupanya...

as-salam,


amboi... x hagak2 kan tajuk n3 kemain pahanjang lg... hahahahha.. pdhal nak citer kisah hayyan jer... jom layan gambor...

nufa'il hayyan... sgt berkenan ngan brooch mummy... pastu nak pki tudung mummy... last2 amik kain selimut dia buat tudung... geram sgt2 tgk muka dia... ramai ckp hayyan mcm gegel... 

 peeewiiiitttt... budak hayyan ni memang suke bergambar... ms ni kitorg sumer dlm keter on the way nak blik puchong dr raub... yg tu nanti me citer eh... itu kisah ms cuti CNY hr tu... hiks.. kemain posing lg anak bujang me nih... 
opsss... tanjat ayyan... hahahhahhaah... tgk la jari gebus2 dia tu... hiks.. kemain susah nak potong kuku tau budak kecik nih... bila dah potong satu, nanti kang cepat2 dia pi lari tmpt lain... geram betul... 
skang ni hayyan dah makin pandai bercakap.. tp pelat... but comel sgt.. hahhaha... sblm dia ckp nanti kang dia akan fikir dulu apa bnda yg dia nak ckpkan... so, akan amik ms la... sgt kuat menyakat abang dia... hahahhaha... masih lg pakai pempes dan sgt2 independent compare ngan abang naufal dia tu... hehehehh... sgt2 manja n kuat minum susu....



nanti2 me citer pasal kisah cuti CNY kami plak eh....

Thursday, January 26, 2012

puding caramel tragedi

as-salam,

minggu lps ade sesi bincang2 kat umah PIL.. so, sedara mara en.fizu sumer dtg.. sebab nak discuss sape kena buat ape... pastu nak bwk ape... ape yg nak kena bayar...so, me pun sediakan la apa2 yg patut.. masak yg simple2 jer pun... me buat bihun goreng pedas ngan bihun goreng putih... yg putih tu memang x pedas lansung la kan.. sebab nak kasik budak2 makan.. kang klu depa dok tala yg pedas masing2 mengaum plak nanti... pastu, me teringin nak mkn cream caramel plak... fyi, me memang x tau nak buat mcm mana.. pdhal mak kata cream caramel tu la yg paling senang nak buat... hahahahhahaha... trifle tau buat.. cream caramel x tau plak.. memang terbaek la... hahahahahha... dah la ms tgh masak bihun ngan cream caramel tu tiba2 plak gas blh abes... nak mintak tolong ngan jejantans, sorang pun x ada kat umah... nak x nak, me kena la buat sndr... dok hangkut tong gas kosong masuk keter pastu berdesup pi kedai... hangkut lg tong gas penuh dr kedai ke keter then dr keter ke dapur... so bayang kan.. dgn makanan x masak lg sumer atas dapur... phuiiiii... mencabar mental fizikal ok... tp alhamdulillah.. semua selamat dimasak dan dimakan dengan jayanya... mendapat pujian ramai plak tu... double alhamdulillah... aminnnnn....

 inilah cream caramel sy... w/pun caramel agak hitam skit.. tp tetap sedap... lalalalalaal...

 dak jue.. wife cousin en.fizu.. mule2 dia komplen kata cream caramel tu manis.. tp dia la plg bnyk bedal sampai habis cream caramel tu... hahahhahaah...

owh.. itu lah bihun goreng me... yg pedas dpt 3 bekas.. yg putih 1 bekas... hiks.. alhamdulillah, habissss....




*lps ni klu ade meeting lg me nak wat kue teow goreng plak... yippa....


Tuesday, January 17, 2012

jangan la sombong sangat

as-salam,



x tau la apesal ntah sejak 2 menjak 3-4 menjak ni sombong semacam jer diorg tu ngan me... eh.. bukan skang jer.. since thn lps pun memang mcm tu... tp x tau la kot diorg memang mcm tu atau sengaja buat mcm tu... ade la jugak me dgr2 diorg dok citer pasal me... tp sajer mls nak amik port... buat masam muka jer wat pe kan.. x guna... klu kat dpn2 ni kemahen baik lg... tp kdg2 tu x de jugak nak tegur sapa nya... ko-ko.. aku-aku... eh x baik lah gitu kan... me plak memang suke2 jer nak tegur org... lantak pi la nak suke ke x nak ke... nak ikut, silakan.. x nak ikut, sila duduk diam2... klu dulu kemain lg offer2 kat kite nih.. pantang ada... tp, skang tidak lg... no no no... x per lah.. kita bwk la haluan masing2.. klu dah kamu kamu dan kamu selesa begini kan...




*kamu x pelawa sy.. sy ok...

Thursday, January 12, 2012

sedapnye penkek durian nih...

as-salam,



smlm cuti sebab teman en.fizu ke sdmc... alhamdulillah.. semua nya berjln lancar.. yg tu nanti2 me citer eh...


lps selesai appointmnt kat sdmc n lunch kat sg.way me n hubby gi amik budak bertuah 2 org tu kat umah pengasuh... en.fizu teringat anak dia nak mkn meatball kat ikea, so kitorg zassss plak gi ikea... sekali me ternampak plak penkek durian... huihhhh... kaler pun dah memikat qolbu gitu... x per, blh beli balik nanti.. so, selesai mkn otw nak pi parking tu me singgah beli penkek tu... aduh.. teringat2 lg nih rasa penkek tu... merembes saliva dah nih...

 budak yg kekenyangan dan kepenatan... serta pitam sebab bau durian... hahahahhaha...
penggemar durian sejati.. habis seketul penkek tu dia mkn.. itupun dok mintak nak lagi.. no no no... hiks...
huaaaaaaaaaa... sedapnye.. nak lagi la... mule2 me amik yg 2 ketul tu rege 4 hengget... pastu untie tu suh amik yg 6 ketul 10 hengget... dia kasik rasa... terus sambar yg 6 ketul punyer... huahuahuahua...
ini la ghupe isi perut penken durian tu.. sedap nye.. sebab kat dlm tu memang isi durian sesaje pastu ade whipcream kot x silap.. yg penting rasa durian meletops....






*ada penkek mangga ngan keledek jugak.. ingat nak beli tp x nak jd pentamak... hiks... hayyan mkn seketul, en.fizu mkn seketul... cer kire baper ketul me mkn... ahaks.. pastu bantai sakit paler nyut nyut... padan muke....



Thursday, January 5, 2012

semua dah start sekolah

as-salam,


sejak semalam.. eh, kelmarin kot.. dok bc status kawan2 sumer pasal skolah anak masing2... kat FB kat twitter kat blog.. sumer pun pasal skolah....
bila me bc, rasa mcm x sabar jer nak hantar naufal pi skolah... pdhal memang dia dah start pun thn lepas... cuma thn ni naufal start kindy 9/1 nanti... seminggu lewat... sebab kindy dia nak bg orientasi asing2 ngan student baru... hahahha... pepandai je kan... tp naufal kena start 10/1 sebab isnin tu dia ade appointment kat spital putrajaya...
since naufal akan start skolah next week, maka me pun kena la prepare ape2 yg patut utk mamat tu... bj skolah sumer ganti baru... cuma bag skolah je x yah beli... guna yg lama punya jugak... sebab pg skolah turun keter naik keter je kan.. so, bag skolah pun x terjejas... jimat pun jimat... urrrmmmmm....
this yr naufal start join class 5yr... so, dia kena lebih banyak menulis dan mengira... membaca pun ada jugak tp lebih kepada writing n counting point... huhuhuhuhuhuu.... risau gak hati nih... klu setakat membaca, alhamdulillah... dia memang dah boleh baca... menulis tu, so far me tgk insyaALLAH... boleh jugak... sebab baru2 ni me ajar dia menulis + mengeja... sambil me sebut perkataan later dia akan tulis... alhamdulillah... cuma tulisan je nak kena baiki lg...
huhuhuhuhuhuhu.... harap2 naufal cemerlang lg tahun nih... cuma risau dia jemu jer pi skolah lama2... sebab dia ada lg 2 thn utk stay kat kindy... 2012 + 2013....
insyaALLAH anak mummy daddy leh buat kan.... mummy daddy ngn adik hayyan support abg sampai bila2...






*risau hayyan mengamuk je bila tgk abang dia x pg umah pengasuh sama2.... hukhukhuk....

Wednesday, January 4, 2012

23/12/2011 - 25/12/2011

as-salam,

merasa la guna thun 2011 lg kan... hiks... bukan nya apa pun, sajer nak tinggal kenangan utk naufal
sebabnya, ms 23/12 (jumaat) mlm tu me bwk naufal gi hospital putrajaya sebab dia x baper sihat
dah 2-3 hari jugak la dia dok batuk2 semput sumer tu
bg ubat still x ok jugak... last2, me bwk jugak dia gi amik neb kat spital
bila doc tgk jer, doc siap ckp naufal kena admit... me dah cuak dah... sebab kesian kat dia
3 kali amik neb, still x ok... g x-ray sumer... checked paru2 n amik darah...
doc kata, paru2 x baper ok... saluran nafas dia sempit
result darah pun x ok jugak... ade virus n kurang kandungan garam dalam darah - sebab bnyk sgt amik neb...


last2, col en.fizu bgtau naufal tetap kena admit spital jugak...
so, tgh2 mlm tu naufal masuk wad 2c (katil no.15) kat spital putrajaya... bilik yg dia duduk tu memang khas utk pesakit yg ade akena mengena ngan asthma n paru2 je ye...
nak masuk melawat pun ade limit... tp skng ni spital putrajaya dah x kasik budak2 bwh 12 thn naik melawat dah kan... sian kat hayyan....

ok... sambung balik... bila dah naik bilik tu, start la prosedur biasa...
amik darah sumer bagai... pastu, oksigen memang kena pakai sentiasa...
selang 2 jam kena tukar neb pulak... every 2 hrs dok tukar neb-oksigen... kesian kat naufal
nak tdor pun x bleh... pastu, kena amik darah lagi...
ngan masuk ubat salbutamol bla bla bla... ngan air lg... ngan antibiotic lg.. sumer pun ikut drip  kat tangan tu...
kiri kanan kena cocok... belah kiri masuk drip, ubat sumer... belah kanan plak cocok utk amik darah...
sedih tgk dia... sepanjang masa bercocok jer la tangan kiri dia tu... tiap kali nurse cocok ubat mesti dia jerit... rasanya satu floor blh dgr dia jerit.. sebab memang sakit weh... urat budak besar mana la sgt kan...
sampai bengkak2... itupun masuk mlm ke-2 baru perasan tangan dia dah bengkak... pastu, tukar drip tangan kanan plak... situ la amik darah.. situ la masuk ubat.. situ la masuk air sumer...

sampai naufal pun dok menangis2 jerit nak blik umah... x nak dok spital... siap ckp 'saya benci pada awak'... 'saya x suka awak'... 'kenapa awak dera saya'....
bila ingat balik mcm kelakar jer dia ckp mcm tu... doc pun suka melayan dia.... lg la si naufal dok meleleh sampai kuar ayat buku... wakkakakakaak... tp tetap sedih tgk condition dia...

tp kali ni naufal masuk spital memang agak hectic jugak la me rasa... sebab ahad 25hb tu adik me nak bertunang.. hantaran satu hape pun x buat lg... 1st nite tu en.fizu tolong jg naufal... me blik umah kipark dlm kol 2pg ++ nak amik baju sumer... thanks PIL sebab temankan me sampai hntr balik umah mak.. sebab nak amik susu naufal kat sana plak... sampai umah mak dalam kol 4pg... tgk hayyan bgn nak susu... hukhukhuk.. sedih plak tgk adik sebab x tdo ngan mummy... nasib baik suh adik me amik hayyan ms otw nak gi spital... klu x, lagi haru... lepak jap ngan hayyan sebab nak suh dia tdor balik...
dlm kol 5.30pg me shoot balik gi spital... sampai2 jer terus naik atas.. tgk naufal ngan en.fizu tgh lena... x nak ganggu.. pdhal dr sndr x cukup tdor tu... then, turun jap beli sarapan...
naik atas balik... dlm kol 9pg ++ balik umah jap nak siapkan hantaran plak... huwaaaaaaaaaaaaaaa... letih...
bagai nak tercabut pinggang lutut sumer nih... kul 11pg ++ patah balik spital... lepak sana sampai ptg... skali ngan en. fizu... pastu, mlm tu me suh en. fizu blik tdo kat umah...

sebab 25/12 tu kitorg ade plan sebenarnya... yg tu nanti2 me sambung eh...



yg penting, skang ni naufal dah makin sihat dan aktif seperti biasa.. cuma risau bila asthma dia dtg balik.. itu jer... semoga naufal baik2 saja lps ni... insyaALLAH... aminnnnn....