: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, January 28, 2010

hilang...


salam sumer,

me br dpt email dr seorg kwn... kes remaja hilang.. x tau la samade lari dr umah tau diculik.. sebab hingga sekarang x ade khabar berita pun.. so, to anyone yg pernah nampak @ ternampak adik ni, tolong la call no. ni yer... 03-87233184 @ 0123970018 : Pn. Sharifa




Friday, January 22, 2010

tanda2 anak mengasihi ibu/bapanya...

salam sumer,

artikel ni sy amik dr utusan malaysia : MEGA, ms. 8, 21/jan/2010... mcm best n nak share ngan saper2 yg x sempat bc.. ekceli artikel ni utk ibu... tp x kisah la kan klu utk ayah pun... jom bc...

tanda-tanda anak mengasihi ibunya / bapanya :

- bayi anda yg baru lahir merenung ke dlm mata anda : baby sebenarnye sedang cuba mengingati wajah anda. memang dia belum faham tentang apa jua perkara namun naluri bayi memang mengetahui bahawa ibu adalah orang penting bagi dirinya.

- ketika usia anak anda dalam 8 hingga 12 bln, dia akan mengamuk jika anda tinggalkannya di rumah dan dia akan tersenyum bila anda pulang kepadanya.

- apabila anak anda mula memukul dan menjerit, itu tidak bermakna dia tidak menyayangi anda. sebab apa dikata begitu kerana dia tidak akan menunjukkan perangai sebenarnya jika dia tidak mempercayai anda.

- anak anda akan berlari kepada anda apabila dia mengalami kesedihan atau terjatuh. memang pada usia bayi mereka tidak mampu meluahkan dengan perkataan namun setiap reaksi diluahkan menerusi perlakuan.

- anak anda yang memasuki sekolah tadika membawa pulang bunga yang dipetiknya dari taman, atau mungkin juga hadiah yang dibuatnya sendiri di sekolah

- apabila anak anda mahukan kebenaran dari anda untuk setiap perkara yang mahu dilakukannya. contohnya, dia rajin menolong dan apabila dia berjaya nenbuat sesuatu perkara, dia mahukan anda memberi pujian yang menyenangkan hatinya.


renung-renungkan lah...

hayyan 7 mths young

salam sumer,

alhamdulillah.. hr ni hayyan genap 7 bulan... sepanjang temph 7 bulan hayyan nak membesar ni, mcm2 hal jd.. hehehhe... jatuh katil lar.. kena geget ngan abg lar... kena babap ngan abg lar.. huh.. mcm2 la lg... hayyan pun dah makin cerdik... pantang nampak mummy.. mule la sengih2 nak mintak dukung... ekceli, sesape yg dia knl pun dia sajer jer sengih2 cam kerang busuk sebab nak suh dukung.. hehheeh.. lawak la si kecik tu... hayyan ni klu dr segi fizikal beza skit ngan abg dia si naufal tu.. hayyan ni kecik halus panjang.. maknanye, si hayyan ni kurus tinggi... compare dgn naufal.. ms naufal sebaya hayyan, naufal bulat jer bdn nye... heheh.. agak berisi la jugak... tp x per la kan.. janji anak2 me sihat n kuat.. membesar bagai juara.. chewahhh...

eh.. eh.. adik nak wat ape tu sayang....

ohhhh... adik nak start merangkak yer.. ok2..
ish.. tergolek plak anak mummy nih.. penat ke sayang.. x per.. cube lg yer.. caiyok2...

yah.. yah... mummyyyyyy... adik dah merangkak dah.. heheheh.. adik dah angkat montot nih... yeayyyyyyy....

haiyo.. jatuh balik lar... hurmmm.. adik dah penat la... nanti kite cube lg yer...

*gambor2 nih sumer diamik ms baru blik dr sg.congkak minggu lps... hayyan dah boleh angkat montot since 4 mths ++... baru skang sempat amik gambor dia.. hehheh...


jom lepak2..

salam sumer,

hehehh.. basi dah citer nih.. blik dr sg.congkak tu kitorg lepak2 baring2 jer kat hall.. dah kepenatan sgt kan.. naufal n hayyan dan slmt tdo dlm keter ms nak blik puchong... mummy n daddy jer yg x dpt tdo2 lagik.. huhuhuu.. penat... mummy best skit jer la sebab dpt tdo dlm keter kejappppp jer... daddy as ussual.. jd driver.. heheheh...

hayyan tgh mamam nestum...

abg tgh mamam coco crunch.. suke sgt mkn bnda alah tu... blh ke ekk???

2 beradik yg dok melepak sambil tgk tv.. hehheeh...



Wednesday, January 20, 2010

kasih abg...

salam sumer,

let the pictures tell u the story...



kasih sayang seorg abg pd adik yg tiada penghujungnya... x kenal erti penat, usia dan segala2nya.. mummy doakan agar kamu berdua sentiasa dilindungi ALLAH dan kekal kasih sayang antara kita... amin....


hegeh2 nak hapdate...

salam sumer...

ahad lps kami g mandi2 kat sg. congkak.. yg pg pun sumer conti families jer.. best gak sebab dpt bergumbira ngan kwn2 sambil lyn anak2.. heheh.. kat saner kitorg main bakar2.. wat BBQ.. sedap sgt2... x puas mkn rasenye.. hurmm.. kambing bakar tu bagai terase2 jer kat lidah nih... hehhehe.. hover btull... sumer makanan, mr. joe kwn hubby yg bawak.. sebab dia PRO perap2 nih... heheheh... kitorang mkn kambing bakar, kepak ayam, pastu ade tortilla burger.. simple dishes but really2 nice... sape2 yg diet tu memang sgt2 sesuai mkn tortilla nih.. yg special nye ade ayam tin.. heheheh.. ekceli ayam tu dimasak dlm tin.. hurmmm... alar.. tin biskut kering tu.. tp, guna tin biskut yg besar tu la.. klu yg kecik takut x muat plak... sedapnye... hurmmm... jom kite tgk gambor ye... tp gmbor makanan x der kat me.. sumer tu dlm camera mr. joe...


my all...

my heart...

my soul...

naufal yg takut ngan fish... heheh... ape da... nasib baik x nanges jer... tp dok jerit2 bile kak sarah acah ngan fish.. heheheh...

adik hayyan yg bnyk songeh...

ramai kata hayyan ni pendiam n sombong.. tp klu dpt gelak.. hui, kemain lg dia...

daddy yg ditugaskan utk jg anak2 ms mandi.. heheh.. sebab me mls nak basah2 nih..

ini la chef of the day.. heheheh... Mr. JOE...

kecut2 tgn abg dok mandi jer.. mane x nye, sampai2 jer dia dah nak terjun dulu.. kejap2 jer dia naik ke darat... ms nye lbh bnyk dlm air... heheh.. ekceli ms nak ke tapak khemah tu, 2 kali gak la si naufal ni jatuh.. habes calar lutut ngan lengan dia.. heheh.. cian naufal.. end up, dia suh daddy dukung... kelakar...

adik hayyan dah start ngantuk.. hehehhe... ade citer disebalik gambor nih.. nanti me sambung nxt n3 ekk...



Tuesday, January 19, 2010

kemalasan melanda


nak update.. tp malas gile gaban..

Friday, January 15, 2010

jatuh

salam sumer,

hish.. pg td.. subuh2 td la kan, hayyan jatuh dr katil... me x tau pun dia jatuh katil... tibe2 jer hubby dok jerit dr atas.. duh.. berlari me dr bwh ke atas.. smpi atas dah mencungap.. sebabnye me naik terus ke tingkat 3... hehehe... *tu yg blh cepat kurus tu... smpi atas hayyan dah nangis meraung2.. mungkin sebab terkejut + sakit kot.. hubby plak dah bebel2.. heheheh.. sebabnye ms hayyan jatuh hubby ade kat dlm toilet... ekceli, me dah sendal keliling katil tu ngan bantal.. tp, jatuh gak sikecik tu.. x per la hayyan... baru la anak lelaki main terjun2 katil nih... ingatkan hayyan jatuh atas abg dia.. rupe2 nye dia jatuh bedebuk kat atas lantai... haiyoo.. manyak sakit wooo... nak x nak, me hangkut hayyan bw turun bwh, sebab me tgh masak ms hayyan jatuh... heheh.. so, memasak la kami anak beranak sambil hayyan tersengguk2 tahan sakit... sian anak mummy ekk...

sian budak tecik nih jatuh katil... nxt time mummy ikat awak kat katil ekk.. so, awak x leh nak guling2 kompom awak x jatuh dah...


Wednesday, January 13, 2010

oppsss... glamer sudah...

salam sumer,

heheheh.... x pasal2 pg nih kwn saya sudah glamer la pulak.. ntah mcm mane dia leh gatai tgn pi col sinar fm.. ekceli kami memang suke dgr sinar fm tu.. syok sgt dgr dj sinar pagi dok celoteh.. pg2 mesti ade je lawak yg dorg buat.. nway, syabas kat suhana sebab berjaya col sinar fm.. uiiiissshhhh... susah woooo nak col stesen radia pepg nih.. heheheh...




naufal x sehat...

salam sumer,

smlm me terpaksa amik EL sebab naufal x sehat.. sian sgt kat budak kecik tu.. ekceli dr mlm kelmarin lg dia x sihat.. pastu, kami bw dia pi klinik.. sampai klinik, doc kasik neb.. hurmm... nampak mcm x ok jer.. x per lar.. kasik ubat jer dulu.. mlm tu, naufal x leh nak tdo sebab x selesa nak bernafas.. me tgk pun nafas dia laju semacam.. risau gak hati nih.. sapu viks kat dada, leher ngan blakang mamt nih... same gak.. hurmm... x per2, tunggu lg.. subuh tu me bgn tgk naufal masih sama.. tdo pun x berape lena sgt.. mungkin sebab kepenatan n nafas yg sangkut2... pg tu me n daddy bw naufal gi spital putrajaya... terus g emergency.. ops.. sorry hayyan.. mummy terpaksa letak hayyan kat umah mak milah yer...
smntara daddy cr parking *keter bnyk giler*, me g emergency n check kat bilik saringan.. pastu, MA tu terus bw me n naufal masuk dlm utk jumpe doc.. hurmm.. dlm blik tu naufal kena neb.. memula tu ok jer.. dia nak la pegang bagai... dah 15 min cenggitu, dia dah start boring plak.. hurmm.. nak lps la pulak kejer nye... dah habis ubat neb tu doc dtg cek lg.. hurmm.. doc x puas hati lg sebab dada naufal mcm penuh jer... heart beat pun laju semacam jer.. pastu, doc kasik 2nd neb + tambah dose lg.. dah la mamat tu x nak amik neb pastu, kena tambah plak lg.. x tau lar... mengamuk2 la dia kan.. nasib baik ramai jer dtg pujuk.. heheh.. nurse2 pun cun2 belaka.. dtg la ok pujuk naufal reramai.. heheh... daddy x bleh masuk, klu x mesti daddy leh pujuk naufal kan...

first neb, naufal ok lagi.. relax jer... bl dah 2nd neb tu yg dia meragam.. penuh asap kat muke.. heheheh...
sampai senget2 neb mask... hehehhe... naufal dah start ngantuk...

adik hayyan yg kena tinggal kat umah mak milah...

klu naufal x sihat, me memang akan bw dia ke spital putrajaya nih.. since dr baby lg... sebabnye, service dorg not bad gak ar.. pastu, klu baby yg betul2 emergency dorg akan terus bw gi jumpe doc.. mcm kes naufal.. murah pun murah.. sebab gomen kan... syabas hospital putrajaya.. opss.. lupe nak bgtau.. hospital putrajaya dah di anugerahkan sbgi hospital rakan bayi.. tahniah yer...


Monday, January 11, 2010

serkam

salam sumer,

heheh.. baru hegeh2 nak update citer pi serkam.. kan ms new year tu me blik melaka... so, ingat tak n3 me n family pi zoo.. pastu pi mydin.. hah.. pas gi mydin, kitorg gi mkn ikan bakar kat serkam... hurmmm.. dulu tmpt ikan bakar ni ala2 jeti bot2 kecik berlabuh.. best sgt.. sebab jeti tu dibina pd mac, 1983.. tp, skang ni dah dibuat baru.. dah di upgrade oleh MBM *majlis bandaraya melaka.. hik.. mcm btul jer nih..


daddy n naufal... kat hujung muara sungai

cubaan pertama mummy n hayyan nak nyelit skali... sipi2 jer...

cubaan ke-2... hurmm... lansung x lepas...

x per la hayyan.. kite gambor berdua jer lar...

kat serkam ni memang bnyk sgt kedai ikan bkr.. tp kami pilih kat sini sebab ikan2 nye fresh.. pastu ade kupang sos... sedap sgt.. harga pun blh tahan gak... yg sebenarnya, tokey ikan bakar ni kwn FIL aku... heheheh.. tp, klu kami mkn kat sini regenye tetap sama yer....


new year hairdo...

salam sumer,

sabtu lps bw naufal pi gunting rambut.. susah sgt mamat ni nak potong rambut tau.. terpaksa la me dok puji2 dia hensem lar.. comel lar... yg lawaknye, ms me masuk dlm kdi tu ade la 2 org pakcik nih *pangkat tok la kat naufal... dia ingat naufal tu budak pompuan.. skali me panggil 'abang' terus pakcik tu ternganga.. heheheh.. knp pakcik???... ramai gak yg ingat naufal ni pompuan tau.. hurmmm... sejukkkk... sebab, anak lelaki ikut muke mak sejukkan... hehheehh...

kasik sikat2 rambut dulu.. adjust dulu mana2 yg patut

mamak tu kena pegang paler naufal sebab dia dah start pusing sana sini

panjang kan rambut mamat nih.. me sajer biarkan rambut blakang dia panjang...

trim blakang skit2... kasik nipis.. sebab rambut mamat ni blh thn gak tebalnye.. heheh

dah siap.. n naufal pun dah rimas... murah jer klu potong kat sini.. klu budak kecik mcm naufal nih cume 6 hengget jer.. klu org tua, 10 hengget kot... hehheeheh... tmpt nye pun bersih jer... klu ske bleh la dtg kat saujana puchong... heheheh...
ok, jom balik.. sblm tu kite pi minum dulu...



Saturday, January 9, 2010

giveaway by deliagarden

salam sumer,

hik hik hik.. me nak cube gak join contest2 nih.. best gak pressie nye... giveaway ni alkisahnye sempena bufday tuan punya blog deliagarden ni... happy bufday cik puan lydia... so, sesiapa yg berminat nak join blh la terus ke blog deliagarden giveaway nih...

tmpt per-1.. dpt pouch sling.. best nye klu dpt...

tempat ke-2 dpt green totebag si anak katak nih.. nak jugak..

so... sesiapa yg berminat, jom la kite reramai join contest nih.. kat bwh ni ade cara2 nak join sekaligus nak menang contest.. hehehheh... jom.. jom...

Cara-cara nak menang giveaway ini adalah :

BLOGGER :

1. Jadi follower DELIAGARDEN
2. Link kan blog ini di blog list anda
3. buat entry tentang giveaway ini
4. tinggalkan comment di sini beserta link anda


SESIAPA YG X ADE BLOG:

1. Jadi follower DELIAGARDEN
2. Emailkan ttg giveaway ini kpd 5 orang dan di CC kpd deliaramone@yahoo.com
@
postkan entry ini ke facebook@website anda
3. tinggalkan comment di sini beserta email@link web@add facebook anda

Giveaway bermula pada hari ini 3 Jan 2010
close date giveaway pada 9 Jan 2010 @ 12:00 malam....
pemenang akan dipilih menggunakan random.org


Friday, January 8, 2010

kisah semalam...

salam sumer,

citer ni jd ptg smlm waktu me bw hayyan n naufal ke pasar tani.. hurmm... me tgh pilih ikan n nak suh bdk pompuan tu kasik potong 2, ms tu naufal elok lg ade dok jg adik dia.. pastu, me kalih sekejap tgk2 dia dah tolak adik dia pi tmpt lain plak.. aduh.. naufal2... bile me nak amik, dia dok marah2 kat me kata me lambat.. bertuah nye budak...
pastu, me pi pilih sayur plak.. dia pun sebuk dok pilih sayur.. ms me nak bayar duit, me tgk dia dah x der kat sblh.. aduh... melilau me cr keliling.. last2 me nampak dia pi gerai jual bawang, ikan bilis segal mak nenek bahan2 kering tu.. nak tau dia buat ape??? dia pi colek ikan bilis yg ade kat situ... sblm tu me dah pi kedai tu nak beli brg skit.. time tu pun dia dok sebuk gak pilih ikan bilis.. tp, pilih n masuk dlm mulut dia... haish budak nih.. buat malu org ja... budak yg jg ikan bilis tu dok gelak tgk naufal pi mai pi mai kat bakul ikan bilis... heheheh....

*naufal... tolong la jgn lasak sgt... awak ni dah naik taraf hyper-active tau.. haiyo.. ini macam kalu boleh kering mummy tau... huhuhu... nasib baik hayyan x meragam... amin...

Wednesday, January 6, 2010

Alhamdulillah...

salam sumer,

alhamdulillah.. syukur sgt2 akhirnya sepupu me berjaya melahirkan bayi lelaki secara normal dgn berat 2.11 kg *alalalal... tomey2...tgh mlm td di Hospital Sg. Buloh... cousin me ni umurnya br 22 thn *thn ni lar.. heheh... namanya farah... insyaALLAH, farah akan balik berpantang di kg. suaminya di Lekir, Perak... sebab cousin me ni dah x der mak... arwah makcik me *adik mak yg bongsu meninggal ms si farah ni baru habes SPM.. arwah meninggal sebab kanser usus... anak Farah ni kirenye cucu sulung dlm family disblh Farah.. suke sgt.. klu arwah mak kecik ade mesti dia org plg gembira...
Farah, tahniah dr akak n family.. akak doakan semoga farah n anak sihat dan sentiasa dalam lindungan ALLAH hndaknye... murah rezeki Farah sekeluarga.. amin...


tahniah farah... selamat menjadi ibu dan isteri terbaik...

me n farah...


lepas zoo.. kami ke mydin..

salam sumer,

heheheh... sambungan dr n3 sblm nih.. balik jer dr zoo kami terus ke mydin ayer keroh.. alar, dkt ngan MITC tu jer.. sajer singgah situ sebab nak mkn kan.. lapor nye x hengat...hurmm... agak susah gak la nak parking kat situ.. penuh sgt.. bnyk giler keter.. almaklum lar dah cukup bulan.. pastu, cuti thn baru lagi.. rase mcm dah give-up nak cr parking, so kitorg pun plan nak mkn kat mekdi jer.. last2 ms nak kuar tu ade plak satu parking kosong.. hah.. sumbat jer la kat situ... haiyoooo... jom layan gambor lagi ekk...

klu kat mall standard la kan klu kite kena tarik2 pastu isi borg itu ini kan.. same thing happened kat hubby.. hehheh.. so, smntra nak tunggu cino tu xplen kat hubby dorg kasik la me try massage chair nih.. tp, lain plak jdnye... si naufal nih plak yg nak dok kat kusi tu.. mamat ni memang pantang tau.. dia nak gak dok kat kusi tu.. hehehhe...
tgk la muke kerut2 tu.. heheh.. sedap sgt kot dpt urut badan... hehheh... klu blik umah moyang jasin pun mcm tu la jugak.. berebut ngan daddy nak dok kat kusi urut.. hahhahha...

tgk la mamat nih.. bukan nak dok diam.. ade jer bnda dia nak buat...

hah.. dia dok operate bnda nih... mcm pandai jer la mamat nih... geram jer me tgk dia.. tp nak buat camner kan.. klu tegur kang melanting bdn plak mengamuk kat situ...

adik hayyan gak baikkkkkk jerrrr... dok diam2 dlm stroller tu ekk... heheheh... mummy plak dok sebuk amik gambor saner sini...

lega sgt la tu dpt urut badan.. hurmmm.. bertuah punye anak... skang ni naufal banyk sgt karenah dia.. adik pun x mcm tu.. nasib baik adik baik jer.. klu bnyk ragam mcm abg gak x tau la...

daddy kena interview.. naufal kena massage.. adik hayyan dok diam2 dlm stroller... hhehehehehhe... perasan x budak bj kuning dlm trolley sblh hayyan tu.. nak tau tak.. bdk tu kan seboleh2 nye nak capai si hayyan... itupun me dah jarakkan antara hayyan ngn trolley tu tp bdk tu usaha gak nak capai hayyan... klu setakat main cak2 me ok lg, ni dah sampai tahap tangan naik kapla la plak.. uish.. cannot....

next n3.. serkam plak... hehehe...

Tuesday, January 5, 2010

kami ke melaka

salam sumer,

kami balik melaka ms new year lps.. jom kite layan gambor jom...

on the way nak ke zoo melaka... seronoknye.. heheheh... anak2 ok jer.. me yg terover skit... mane x nye, klu blik melaka pun jrg sgt kitorg berjln.. alih2 g jln umah sedara mara jer... heheheh.. ok la tu kan dr dok umah jer...

daddy n naufal.. kat blakang tu seladang-besar-x-hengat-punyer...

smileeee.... hehehh.. skng ni naufal ske posing mcm nih... klu org tanye gigi mane.. mcm ni la dia dok tunjuk gigi dia tu... naufal.. naufal...

adik yg sgt2 baik.. dok diam jer dlm stroller.. ms ni pun hayyan baru jer bng tdo.. hehehhe... sengih sokmo...

ekceli ms ni me nak amik gambor si abg.. me suh dia berdiri, tp dia x nak.. me suh dia smile, dia plak suh me smile.. last2 jd la gambor gini.. heheheheh.. konon2 mcm dia pun amik gambor me la jugak... lawak la...

kami bertiga... buatnye la binatang kat belakang tu mengamuk, mau x sempat kami nak lari... heheheh... besor gak binatang tu.. ntah ape ntah namanye.. tp spesis mcm kerbau gak lar...

naufal ske sgt lari2.. me n daddy risau jer tgk dia dok lari saner sini.. kebetulan plak dlm zoo ni bnyk nau kena daki bukit n turun bukitnye.. heheheh.. bile turun tu ok la skit.. bile nak mendaki tu yg agak termengah2.. heheheh... tgk lar abg tu, start nak lari lg tu...

dok berkawat jer dia.. heheeh.. ramai dok geram ngan si abg nih.. sebab aktif sgt.. lansung x takut kat org.. kite plak yg terjerit2 dok panggil dia.. silap hrbulan ade gak yg bertukar jd tarzan n jane kat dlm zoo tu... heheheh.. sumer pun dah ade kan.. gajah, rimau, monyet.. hahahahh....

dah kepenatan dok jln2 jer.. abg nak rest dulu.. hajat dihati nak naik tram pusing skali lg, tp hr plak dah nak hujan... huhuhu.. tu yg x sempat tu.. kite jln kaki jer la ye sayang...

hajat x sampai... abg nak tgk gajah, tp gajah plak dah kena masuk kandang.. kbtulan waktu ni dorg selesai wat show.. kami cume sempat tgk gajah tu terkucil ja.. hahhah.. dah mcm air terjun me tgk... muakkakkak... ingat nak pi amik gambar ngan cik gajah, tp x sempat gak sebab hujan dah turun rintik2.. hurmmm... abg.. jom balik...

terpaksa peluk budak ni kuat2 sebab nak lepas sokmo... ms kat dlm zoo tu mcm2 mamat nih mintak... pantang nampak kedai, mesti nak singgah... pdhal beli air jer pun.. mungkin haus sgt kot sebab bnyk berjln... heheheh... pasni ade lg citer psl cuti2 kami.. nak tau.. tungguuuuuuu....