: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Wednesday, April 25, 2012

doakan yg terbaik

as-salam,


semoga ALLAH lindungi adik Sofiyya Khadeja... berdoa x perlu bayar.. meminta2 pd ALLAH pun x perlu bayar... mohon kawan2 semua doakan yg terbaik buat adik Sofiyya Khadeja... semoga kita semua dirahmati ALLAH dunia akhirat.. aminnn...
 



Tuesday, April 24, 2012

muka hayyan x bengkak lg

as-salam,

alhamdulillah
muke hayyan dah x bengkak2 lg dah
tp masih ade lg spot2 merah kat pipi n dagu dia
pastu masih ade lg skit2 bintat kecik2 merah bawah bibir

cuma kat tangan je la yg ade bengkak2 tu
spot2 merah pun banyak jugak di kaki-tangan dan belakang badan
ade nampak gayanya macam nak surut bengkak2 tu
alhamdulillah
lega sgt2
muka hayyan pun dah nampak yg original
klu x, hummpppp lain bebenor mukenya tu

lps ni mummy kena lebih alert pd ubat yg hayyan makan
klu ubat selsema, hayyan x leh mkn ubat yg ade kandungan actifade dalamnya
td dah gugel..
baca3 tp mcm x ada kena mengena je
tp x per lah.. yg penting dah tau hayyan x blh mkn ubat ape dah

gambar mlm td... mummy nak solat maghrib, dia pun sama nak solat jugak.. dok berebut nak pakai telekung sama mcm mummy.. sudahnya, amik tudung opah, pinkan thena pakaikan kat dia... kemain suke lagi... 
harap2 dah besar nanti jgn kamu malas nak solat sudah... semoga hayyan secerdik dan sekacak ustaz don... aminnn...


Monday, April 23, 2012

inilah burger bakar sy

as-salam,


masih tajuk burger bakar
sebab dah x tau nak letak tajuk ape
hehehehheheheh

jumaat lps opismet nak mkn burger bakar kaw kaw
so, sebagai seorg yg ingin merealisasikan impian burger bakar
sy pun bwk la diorg pi sana
hiks..
sebab dah dekat sgt ngan umah
jom tgk jom ape sy n kwn2 makan

kami sampai lebih kurang pukul 6.35pm... ms tu org x ramai sgt tp kami dpt order no. 15... hiks... selamat...

 beger ayam bakar kaw-kaw... yg ni zaza n kchik punyer sebab diorg x mkn daging... pun sedap jugak sebab ayam nye mcm ayam yg cikencop punye tu... juicy too...

yg ni sy punya... beef baconizer with cheese... sedap juga.. tp klu cheese sos ngan cili sos dilebihkan pastu additional ngan mayo pasti akan bertambah2 sedap.. sebab bila dah separuh beger tu rasa mcm kering sebab sos x bnyk... hukhukhuk... klu sayur banyak pun sedap jugak...

ceria muke dpt mkn beger.. hiks... beger sumer kami dpt lps maghrib dlm kol 7.45pm kot.. sebab ms tu sy n the geng gi solat... kat sini ade surau tp kena share.. so, klu nak lebih selesa blh gi surau kat area flat sebelah lokas makana ni...
antara makan sampingan yg mereka2 order... takoyaki = sedap... mee hailam = sedap (tp sy x rasa pun, mereka2 yg kata)... roti vanilla eskem (x tau apa nama btul roti ni) = sedap sedap sedap... roti tu lembut n panas pastu mkn ngan eskem yg sejuk nyaman... nyum nyum...



*picture credit to zaza... mekase bebanyak...

cian kat hayyan

as-salam,

kesian sgt2 kat hayyan..
sedih pun ade kelakar pun ade...
rasa bersalah pun ada jugak..
sebab mcm x sangka jer hayyan blh jd cenggitu disebabkan ubat yg dia makan...

ekceli rabu lepas kami bwk dia ngan naufal gi klinik
sebabnya dua beradik ni batuk2 ngan selsema
tp naufal up lg sebab asthma dia tu
so, dah selesai check sumer amik ubat mcm biasa

mlm tu kasik ubat kat 2 beradik ni
tp biasanya sy memang x consistent bg anak2 mkn ubat
kecuali naufal
sebabnya, kdg2 kat umah bbsitter pun diorg x diberi mkn ubat
ubat tu me bg skali mlm rabu, pg khamis, pg jumaat n last pg sabtu
semua pun sekali sehari jer
then, sy perasan since jumaat bdn hayyan dah penuh merah2
mcm rashes tp bukan rashes
ingatkan dia demam tp bdn x panas
until saturday nite, dah start nampak tumbuh bengkak2 kat muka dan belakang tengkuk dia
memang dah rasa lain mcm dah
pastu sapu minyak habbatus sauda, nak kasi surut skit bengkak tu
subuh tu sy peratikan muka hayyan dah berubah sgt2
satu muka dia bengkak... mata bengkak sampai x blh nak bukak
kesian n sedih sgt2 tgk hayyan ms tu

nasib baik dia x meragam nangis2
cuma dia gatal je la
pastu siang tu bwk hayyan gi hospital putrajaya terus masuk semi kritikal
bgtau n tunjuk kat dokter ubat yg dia mkn sumer tu
even dokter pun terbengkak bibir dia sebab sebab lepas dia pegang botol (area penutup)
then dia terpegang plak bibir dia...
dokter col klinik yg kasik ubat tu sumer sebab nak confirmkan ubat apa yg hayyan dpt
alhamdulillah.. nasib baik x kena thn wad
sebab umah dekat ngan hospital so dokter suh pantau dr umah
hayyan siap nangis2 kata x nak duduk hospital
pastu bila nangis lansung x nampak mata dia

ms dok tunggu amik ubat
semua pun tgk muka hayyan
sebab memang lain sgt2 pastu kepala lg besar dr bdn
harap2 lps mkn ubat yg dokter kasik tu bengkak allergy kat bdn dia makin surut
aminnnnn....

kesian budak allergy ubat nih... sorry ye sayang.. mummy pun x tau kamu ade allergy kat ubat... sayang sgt2 kat hayyan... even dah nak masuk 3 yrs pun mummy still anggap awak mcm baby busyuk tomey2 mummy... semoga ALLAH lindungi adik dunia akhirat.. aminnn...


*kawan2.. sama2 doakan hayyan cepat baik yer.. moga2 kesan ubat tu cepat hilang dr dlm darah dia... mekaseh.. semoga kita semua dirahmati ALLAH...



Wednesday, April 18, 2012

sejarah burger bakar kaw kaw

as-salam,


eh.. sejarah ni sy dpt tau dr inventor burger bakar tu sndr
nama.. lupa plak nak tanya
sebab nya sy x tanya pun pasal sejarah tu
sebab ms tu sy lebih minat tgk patty (yg banyak) dibakar
tp dia yg beria-ia nak bgtau
sambil2 tu dia dok bakar2 patty
so, sy dgr jer lah...
hehehehhehhe

ekceli burger bakar kaw2 ni start kat seksyen 5 wangsa maju
diorg ni tumpang kat arena cafe
lps tu (read: dah fofular) tuan punya arena cafe ni plak nak bukak dia nye burger bakar sndr
so, terpaksalah owner burger bakar ni moved out dr situ
skang ni kat arena cafe pun ade burger bakar tp nama nya 'rawang burger bakar kaw kaw'
burger bakar yg mula2 sy makan

pastu burger bakar kaw kaw ni bukak payung kat seksyen 2 wangsa maju
sampai lah sekarang
now, dah ade cawangan kat puchong utama
dlm kawasan food court LOKAS MAKANA
sape2 yg belum pernah try blh la gi sana
tp kena dtg awal la... sebab dlm kol 6pm dah blh start order
mcm isnin lps sy order kol 6.30pm pastu dpt burger dlm kol 7.45pm
ms nak ngambik burger tu pun no order dah cecah 40++...
yg tu x tau la pukul baper baru leh mkn...
hiks...

ape2 pun, burger bakar kaw2 lg sedap (skit) dari rawang burger bakar
tp citarasa masing2 berbeza kan
yg tu, tepuk dada tanya selera...

hiks.. selamat berburger...






*klu ade fakta lain tentang sejarah burger bakar kaw2 nih bolehlah share2 ngan semua... :p

Friday, April 13, 2012

hayyan ke hospital

as-salam,


mlm td x semena2 sy kena bwk hayyan pi hospital putrajaya
sebab kepala di luka siap berdarah bagai...

huhuhuhuhhuhuhuh...

before kena tu diorg dok main2 kat hall dpn
while me tgh kemas2 dapur dok basuh la bekal2 makanan siang td
ms tu almost clear la jugak tupperware sumer
pastu dgr bunyi jatuh then dgr suara hayyan menjerit

dlm hati dok padan kan aje
sebab dok main melasak je dua beradik tu
pastu, hayyan dtg dapur kata sakit2...
tgk2 kepala dia berdarah
berderau le darah naik ke muka
sebab x sangka plak budak2 tu main sampai mcm tu skali
ye, anak lelaki memang lasak...

naufal plak dah takut... mana x nya
dia je yg ade kat situ
tp sy x blh nak salahkan dia 100%
sebab hayyan n naufal sama jer
klu x abg sakat adik
adik yg akan sakat abang
vice versa... so sama aje 2 beradik tu

then, basuh luka hayyan.. tekap dulu ngan jari
pastu tgk still bleeding
basuh lg ngan air... tekap ngan jari kuat...
pastu, tgk mcm bleeding pun skit2 jer
suh dia duduk diam2
while abang dia kena bebel ngan daddy
buat susu 2 beradik tu pastu punggah masuk keter
so, mlm td bwk hayyan skali ngan naufal gi hospital
mulanya daddy suh naufal tinggal je kat umah
tp sy bwk gak naufal gi hospital sebab kesian kat dia
takut nanti klu tinggal dia kena marah ngan daddy
so, daddy je tinggal kat umah x payah ikut
sebab nanti sy pening kepala dgr dia membebel non-stop

alhamdulillah... dokter kata luka hayyan x ada apa2 yg serius
koyak pun sikit jer.. luka pun x dalam
so, dokter kasik ubat suh sapu
then biar luka baik sndr...

Tuesday, April 10, 2012

kk owh kk

as-salam,


dah masuk 2 minggu dah sy balik dr trip ke sabah
tp x tau bila nak citer kat blog
hadoi...
bile la roh rajin nak meresap nih
hurmmmm.. mungkin sebab gegambor sumer x bleh nak transfer kot
ye.. btul tu...
gambor dr camera sumer dah kaput
lansung x bleh nak diselamatkan
beribu tu weh...
hadoi (lagi)
x per lah..
nanti2 mintak gambor dr no'oi
x pun cilok dr fb dia...

Friday, April 6, 2012

ye.. sekali lg sy dipersalahkan

as-salam,


sedih nye la hai rs hati ni
mana x nya
bnda yg kita x buat sedap2 hati tuduh kita yg buat
knp x periksa dr awal
knp x tanya terus ngan tuan punya diri
ini tidak
main serkap jarang jer
yg dah tau pun cuba2 la buat x tau
ini tidak
makin sedap canang sana sini
makin sedap dok sindir sana sini
almaklumlah...
bukan awak yg kena ye dok


tp x per lah
mungkin ini ujian buat sy
sebab ALLAH sayang sy
sebab tu DIA uji sy macam2... kan.. kan..
mungkin ade hikmah disebalik kejadian ni
mungkin ALLAH nak tunjuk pd sy x semua manusia itu sempurna kejadiannya
tp, yg x sempurna tu pun dr mereka sndr
sebab setiap ciptaan ALLAH adalah sempurna...


hurmmmm... sy redha
sy bertabah

Thursday, April 5, 2012

sesi luahan hati

as-salam,


sebenarnya x tau nak mula dr mana
sebab sy pun x tau nak cerita mcm mane
mungkin kali lebih kepada luahan hati kot
tp takut korang boring je bc nye nanti
x per lah, agak2 korang boring x yah la bc eh
sebab ni saje je sy nak luahkan perasaan sndr

beberapa hr ni sy x baik dgn seseorg
pdhal dia lah manusi yg rapat dgn sy
memang lah sedih
tp nak buat mcm mana sebab sy x nak keruhkan lg keadaan
sy tau dia sayang kat sy dan amik berat pasal sy
tp cara dia berckp tu buatkan sy rasa sgt2 kecil hati
kecewa pun ade jugak
disebabkan perkara tu dan org tu
sy pula yg dipersalahkan
sy pula yg dikatakan punca org tu jd mcm tu
sedangkan sy x buat ape2 pun
x pernah pulak sy bermasam muka dgn org tu
x pernah lah pulak sy sindir org tu
tp sampai hati org tu dok mengata sy sampai org yg sy sayang mula marah2 dan benci pd sy
memang sy kecewa yg teramat2 kecewa
sy dipersalahkan atas kesalahan org lain
sy dinilai dengan tiada kasih sayang
sy dituduh atas perkara yg sy x lakukan

buat sementara waktu biarlah sy sndr
sy nak rehatkan dulu perasaan sy nih
sy nak jg dulu hati sy ni
sebab sy dah penat jg perasaan dan hati org lain
sebab sy dah penat tolong org lain
sedangkan sy x pernah dihargai seperti yg sepatutnya

sy harap sgt2 biarlah org tu nampak ape sbnrnya yg terjadi
sy harap sgt2 biarlah org tu dapat menilai siapa yg benar dan siapa yg salah

Wednesday, April 4, 2012

new product.. utk sy la kan...

as-salam,

rasanya product ni dah ada lama kat pasaran... cuma skang ni dah dipelbagaikan... being me yg memang ade masalah kulit so agak payah jugak la nak pki product2 keshantekan yg sedia ada nih... sebelum ni me guna sabun papaya tu jer.. tp, skang ni mcm2 org kata yg sabun papaya tu x elok lah.. ini lah.. itu lah... so, terpaksa stop... tpkan, ms pki sabun papaya tu kulit muka sy ok la jugak... warna kulit pun sekata jer... hukhukhuk... pastu ade lg la product yg sy guna.. mak plak siap belikan product loreal tu... satu set.. tp anak dia ni haprak (read: malas) skit... hahahahah... bukan nya pakai pun... yg rajin nye seminggu, yg malasnya berminggu2 masuk tahun... hahahhahhah.. baru2 ni sy pakai eucerin.. yg tu utk kulit sensitip mcm ai la... hahahahhahahaktui... eh, kulit muka sy memang sensitip pon.... mula2 pakai tu ok jer... ade la nampak perubahan skit... pastu, lama2 x ok plak.. sebab kulit muka nampak kusam...
eh, sy bukan nak citer pasal tabita... tp ade gak teringin nak pki tabita nih... pernah la jugak dok beremail bagai ngan peej dok tanya pasal tabita... sekali x dok... cuma ade makcik tu belikan tp x berani nak pakai... huhuhuhu.. apekah... takut sebab muke dah la x baper nak molek, kang pakai tabita terus x molek... eh, tp korang2 pakai je la eh... kot2 sesuai ke... mcm sy ni phsycho je lebih... hahahhahaha... tp serius lah yg pakai tabita sumer kulit licin halus mulus kan... eh, terlajak plak...
ekceli sy nak citer skang ni sy suke je nak kepochi mcm le satu kampung nak tau dah pakai produk baru... hiks...
palmers' cocoa butter formula.. tgh pki product ni skang.. nasib baik ade org nak belikan (mekaseh shayang)... klu nak beli sndr jgn harap.. itupun tgh ade promosi, so kita kasik teray tes dulu... hiks...

 model bersama product kecantikan.... hiks... owh ye, beli set ni dpt skali ngan bag kaler gold tu... besar n santek... senang nak isi barang nanti.. heheheheh

model gedik si hayyan gonjeng.. hiks... geram tau ngan budak nih... makin besar makin mengade2... tp tetap menjadi kesayangan semua... hiks... sayang adik bnyk2...


lps ni sy nak tgk perubahan pd kulit sy... hahahahah.. takut makin lebam je nanti... ahaks... sebab sy pun memang rajin sangat (read: malas) nak pakai2 produk2 keshantekan nih... hahahhaahhaha....