: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Friday, October 28, 2011

sakit tekak.. demam.. selsema...

as-salam,


huhuhuu... since dr minggu lps lg kami rasa sgt2 x sihat... ngan batuknye... selsema lg.. demam... skang ni tgh perit tekak plak... rasa yg x selesa sgt2... alhamdulillah.. w/pun x sihat tp masih mampu bekerja mcm biasa.. cuma, lemau disini sana... hahahhahah...

naufal n hayyan pun sama.. kesian kat budak berdua tu... naufal ngan asthma dia.. seminggu ni di x pi skolah... itupun dah sibuk tanya bile dia leh gi skolah blik... masalahnya, me risau ngan dia tu... bukan x kasik pi skolah tp dia klu dah jumpe kwn2 sibuk nak main jer... kang kena asthma blik, naya jer... mlm2 x bleh tdor... 1 jam skali kena amik puff ventolin tu... huhuhuhuu...

hayyan pun sama.. yg kecik tu lg kesian.. sebabnya tiap2 mlm merengek.. itu x kena.. ini x kena... ade jer bnda yg dia nak rengekkan... x bleh klu mummy dia x ada... tdor plak memang kena peluk dia... yg dia pun sama dok peluk kita... tp tangan x sampai.. klu ngan daddy, blh la dia tdor atas daddy dia tu... hayyan ni manja dia beza skit ngan abang dia... bab mkn ubat yg pening kpl... klu masing2 senang mkn ubat ok jugak... naufal klu mkn ubat memang ok, tp ikut mood dia.. skali kena mood angin dia dtg, memang berkuntau la mummy daddy... hayyan pun sama... nak kena pujuk puji sumer bagai... klu x, mummy daddy jd tarzan kat umah... hahhahaahha....

harap2 kami semua cepat sembuh... so, blh la pi jln2... raya haji pun minggu dpn je nih... huhuuuuu... kami nak blik kampung... so, kena make sure anak2 pak ngan mak sumer sihat2 belaka.. klu x, x bermakna la kepulangan kami ke kampung nanti... wahhhhhhhhhh... hehehhheeh...




doakan kami cepat sembuh yer kwn2 sumer....

Friday, October 21, 2011

ucapan buat suami

as-salam


abang.. ayang x ada duit berjuta untuk belikan hadiah mahal2 buat abang... ayang x ada harta untuk wasiatkan pada abang... tp ayang ada hati untuk terus mengasihi abang, ayang ada cinta untuk terus menyayangi abang, ayang ada jiwa untuk terus menjaga abang... dan ayang ada doa, yang sentiasa ayang kirimkan buat abang supaya abang sentiasa dirahmati, dikasihi, dilindungi, dimurahkan rezeki dan diberikan kejayaan dr ALLAH dunia dan akhirat... semoga kita akan kekal bersama didunia dan diakhirat... Selamat Hari Lahir Sahabatku, Kekasihku, Suamiku Nadznin Hafizu
 sayang abang...
ayang...


Tuesday, October 18, 2011

bahagianya klu hr2 mcm ni... mekaseh sayang...

as-salam,



smlm dr pg me dah start sakit kepala.. migrain... sakit yg teramat sgt2... nak bukak mata pun dah x larat... en.fizu plak dah siap tanya nak mkn apa for dinner.. sebab kitorg memang jarang masak kat umah.. beli n tapau siap2 jer... ate, klu dah sampai umah pun dah 7.30 ngan bdn penat bagai... mcm mana nak masak kan... hiks... adakah itu namanya alasan... pang skali.... hahahahah.... boleh jer nak masak, tp takut lambat mkn n lambat bwk anak2 masuk tdor...

pastu smlm dah tentu2 sakit paler kan... kompom la x lalu nak mkn... last2 sampai umah smlm en. fizu yg masakkan dinner kitorg anak beranak mlm td...
amik gambor curi2 ms en.fizu nak start beraksi...
 
 en.fizu yg malu2 kucing... auuuuwwwwww....

dinner almost ready... en.fizu masak ikan bilis goreng special ngan telur dadar special... (sebab dia letak mcm2 kat dlm tu)






*thanks sayang sebab masakkan dinner utk kita semua... mula2 tu ayng takut nak mkn sebab tgk mcm pelik jer kan... tp x sangka plak rasa nya meletups.... nanti sayang masak lg yer... nyum nyum ...

Monday, October 17, 2011

dah lama x bercerita

as-salam,

bukan x nak cerita.. tp mcm x tau nak citer pasal ape dah skang ni
lgpun gmbor x sempat nak transfer masuk pc.. ngan kejer2 hakiki yg ditambah dgn kejer2 x baper nak hakiki ni... gagaggagagaga...

jumaat lps (14.10) besday mak sy yg ke 56 thn... alhamdulillah... org doakan mak sentiasa dipanjangkan usia, sihat tubuh badan dan murah rezeki... insyaALLAH aminnnn....

hr sabtu plak, kuar umah pg2 tu sebab nak gi skolah naufal... amik report card...
dup dap dup dap jugak la kali ni.. sebab nya kita dah tau kan naufal tu mcm mana
kat umah melasak kat skolah pun sama la jugak... hahahahaha... jwpn utk soalan pertama yg cikgu tanya ngan kami... hahahaha... "mcm mana hyecarl kat rumah".... itu la jwpn sehabis jujur yg kami blh bagi...
sambil2 tu, segan la jugak kan.. tp nak buat mcm mana.. dah memang anak kita melasak.. so, redha sj dgn jwpn tu... heheheheheh.... x kan kat umah melasak kat skolah sopan santun pulak kan...


hiks... nasib baik la teacher afni (pengetua merangkap guru kelas yr 4) tu faham... dia pun faham jugak...
tp alhamdulillah... sebabnya teacher afni kata naufal ni jenis budak yg cepat dpt.. w/pun dia bnyk main dlm kelas.. x bleh dok diam.. tp, bila teacher tanya dia blh jwb... mcm baru2 ni ade assessment utk 4 to 6 yrs student.. utk 4 yr kena reading, hafazan and counting klu x silap me... alhamdulillah, semua tu naufal leh buat.. then teacher afni suh dia bc surah dhuha... aminnn... dia blh bc jugak... sampai abes clear... x sia2 hantar naufal skolah kat little caliphs tu... dan dia memang anak bertuah... teacher afni kata, ms graduation day nanti naufal dpt naik pentas sebab dipilih as best excellent student utk 4 yr... alhamdulillah... ms teacher afni ckp cenggitu, me dah bergenang2 air mata dah ni... nasib baik ade en.fizu, tp me tgk dia pun sama gak bergenang nya... heheheheheh....
budak kuat melasak... ms ni pun dah kuyup ngan peluh
with cousin..gurls tu niece en.fizu... cousin dia nye anak... adik hayyan yg terlebih glucose... heheheeheh....
naufal yg suke menggomol adik dia... adik pun redho je dgn abang... hahhahaha....

Wednesday, October 12, 2011

kelegaan saya

as-salam,

layan tgk photo hayyan lg syok... lega rasa hati...




paling suka photo nih.. kamu sgt cumel la sayang...

tiba2 rasa bengang... tiba2 rasa nak marah

as-salam,

serius tgh rasa bengang yg teramat...

nak marah pun ada
tp x tau mcm mana nak expresskan

pesal la suke2 jer nak komplen
pesal la suke2 nak kondem

eye level... pejadahnya eye level tu...

bilik aku kan
aku punye suke la nak buat mcm mana

aku yg nak tgk bnda tu




ckp bnyk pun x guna
cerita bnyk pun buat tambah dosa
tp dia yg suke tambah dosa org...
arrrghhhhhhhhhhhhh....




*x de kena mengena ngan korang.. korang... korang dan korang... dan semua org... so, x pyh nak canang citer satu kampung...

Thursday, October 6, 2011

Albaghdadi

as-salam,


korang pernah dgr tak pasal albaghdadi nih... ekceli albaghdadi ni adalah salah satu teknik mempelajari Al-Quran...


Dari Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah S.A.W. telah bersabda;




Barangsiapa membaca satu huruf daripada

al-Quran maka baginya satu hasanah (pahala), dan hasanah itu digandakan sepuluh kali ganda, Aku tidak mengatakan Alif Lam Mim itu satu huruf, akan tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf."
-Riwayat Imam Termizi-


 "Teknik Al-Baghdadi adalah satu lagi teknik baru yang diolah bagi memudahkan setiap lapisan masyarakat mempelajari ASAS al-Quran. Set Buku Teknik Al-Baghdadi menggunakan sistem SAS, padat dan ringkas serta kreatif melalui penemuan ABM yang dinamakan sebagai ALAT KETUK. Alat Ketuk ini dipercayai boleh menarik minat anak-anak amnya untuk belajar Al-Quran dengan cara yang lebih menyeronokkan serta merangsang kreativiti." (link)


sebenarnya, bukan kanak2 jer yg blh belajar teknik ni.. tp org dewasa pun blh jugak... sebab teknik albaghdadi ni sgt2 seronok sebab ada alatan ketuk2... cuma klu kanak2 tu ada lebih skit dlm sylibus diorg tu.. sebab kanak2 ada playtime... ms playtime ni kanak2 akan didedahkan dgn huruf2 hija'yah (basic - sebab ade budak2 yg x tau bc alif ba ta...).. sambil2 tu diorg leh main n sebut huruf2 tu dengan alat ketuk2... teknik albaghdadi ni mengajar kita cara sebutan panjang pendek yg betul...



*nanti me akan citer kan lg pasal Albaghdadi ni...


*klu ada sesiapa yg duduk area bandar kinrara, blh la dtg mlm ni selepas isya' utk dptkan info lanjut berkenaan albaghdadi.


Albaghdadi Learning Centre, no. 44, jln BK4/1J, BK4, puchong... dekat ngan petronas.. btul2 kat corner main road...