: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Wednesday, February 29, 2012

mainan budak2 dulu dan sekarang...

as-salam,


pg td opah tepon... sajer je nak bgtau dia x pi kejer hr nih... hiks... pastu, dok gebang nak gi sana sini ngan no'oi... ches.. x patut btul la kan... alasan x pi kejer sebab jam semata2... x patut btul tau opah nih.. dah le bwk keter auto je pun... hahahhha... tp x per, sebab cuti opah pun bnyk lg... hahahahhah...
pastu opah kata, elok jer motor 2 beradik tu parking kat dlm umah... sederet jer... hahahahhah... tuan motor plak x der... study obersi katanya... ekceli, motor tu naufal ngan hayyan yg punyer... opah le yg belikan... kesian kat cucu yg semput tu.. sanggup pi beli motor x nak kasik cucu dia dok lari sana sini... opah.. opah... pastu, skang ni plak si naufal request beli PSP... seblm tu dah mintak beli ipad... amboi la anak.. amboi la cucu... dia ingat opah dia kejer chop duit ke hape... opah pun sama naik jugak... selalu jer hint kat anak dia nih... ayat standard opah selalu guna "mak tgk skang ni budk2 dok main ipad jer... kesian pulak dkt naufal... dia tu semput, sesuai sgt le klu nak main ipad..." phewww... tp memang btul pun... sana sini dok ralit ngan ipad ngan tablet... paling koman pun PSP... x pun gameboy... maybe budak2 skang ni dah makin advance kan.. menan pun kemain advance lg....
x mcm kita dulu2... dok sibuk main congkak, batu seremban, ceper botol, main guli... pastu, main tengteng pun ade kan...
 batu seremban... hebat tak, budak lelaki pun pandai main batu seremban... buah batu seremban ni pun ade 2 set... ade yg main 7 bj... ade yg main 5 bj... me biasa main yg 5 biji jer... senang nak kaup...

 main ceper oren aka penutup botol... klu nak main yg ni kena atas simen yg licin.. baru best... ms ni lah leh tgk mcm2 style nak tembak ceper tu... sampai terbaring tertonggeng pun ade kan... mesti korang pernah buat aksi tu... heheheheheh....

 congkak... game paling best... sebab kita kena kreatif n tau kira2 utk menang... plg best klu leh main tembak2... pastu dpt tembak umah yg penuh guli plak tu... best gilak... melimpah2 guli... hahahhaha... klasik gile kan gambor nih... 

tengteng... ok, yg ni mainan kat luar umah.. biasa lukis kat atas tanah... pastu, cr la buah yg paling hebat skali utk guna baling kat atas lukisan tu... dah habes satu round leh dpt umah sebiji kat kotak2 tu... klu kita nye umah leh letak 2 kaki.. klu umah org lain plak kita x leh nak pijak.. pepandai la korang nak lompat camner... hahahahah... tp tengteng ni bagus utk menguatkan kekuda...

pastu, ade konda-kondi... yg ni plak kena guna 2 batang kayu... satu panjang, satu pendek.. pastu kena gali lubang...kena ada 2 team plak tu... sape team yg kalah kena kejar team yg menang ngan baling kayu pendek tu... pastu main baling selipar... cara ngan teknik pun sama jer... ekceli permainan traditional mcm ni bnyk kebaikannya... sebab, mainan ni bantu kita lari laju pastu bantu otak kita fikir secara kreatif n berani... klu nak ikutkan, bnyk lg permainan traditional kat malaysia ni... cuma skang x dipraktikkan sgt... klu me blik kg pun jarang nampak budak2 kampung main games nih... pendek kata memang skang ni permainan budak2 lebih tertumpu ke arah electronic base... ape2 pun, klu ade games tradisional yg di modernkan masuk kat tablet pun best jugak kan...

*petang ni nak beli getah pastu nak kait pastu nak main getah ngan anak2.... hahahahaahha...

*semua gambor adalah digugel... terima kasik en.gugel...
 

Tuesday, February 28, 2012

children's vaporbalm

as-salam,


semua pun tau kot naufal ni asthma kan... so, budak2 asthma ni klu selsema kompom la akan batuk.. bila dah batuk memang kompom2 la kena asthma attack kan... so, akan ada mcm2 ubat or minyak yg me guna utk dia... ms kecik2 dulu me sapu minyak yuyi cap limau tu kat tapak kaki, perut ngan belakang badan.. kay ubun2 pun me sapu jugak... pastu bila dah besar ni me guna vicks... yg balm berangin tu la... yg kaler biru tu... mule2 ok la kan... if kena selsema n batuk2 me akan sapu kat belakang badan ngan kat dada dia... tp lama2 mcm dia x thn dah ngan vicks tu... sebab dia nye berangin tu mcm kuat sgt... sampai la satu hr tu me nampak cousin en.daddy guna vicks utk kanak2... botol samer jer kaler biru tp cover nye kaler pink... bau pun bestttttttttttt jer... ade bau2 strawberry...
ini lah bnda yg me katakan td... bila sapu kat bdn naufal n hayyan, diorg rasa selesa jer... pastu x de la rasa berangin sgt2... nyaman jer... wangi strawberry lagi... siap ckp mcm nak mkn jer... hahahahhah... children's vaporbalm ni product dr 21st century... sesuai utk kanak2... utk dewasa pun ok jer... hehehehhe... harga pun x der la mahal mana pun... rm8.90 x silap me... boleh cari kat pharmacy2 terpilih... eceh..






*ini iklan tidak berbayar yer... sharing is caring...

Monday, February 27, 2012

resepi daging lada hitam berkacang panjang

as-salam,

bahan2 nya memang senang n sempoi

- lada hitam (corn)
- bawang putih 4 ulas
- bawang besar sebiji
- sos tiram sesudu besar
- garam secukup rasa
- kacang panjang ikut suka nak bnyk mana


cara2 masak 
- tumbuk lada hitam ngan bawang putih (mula2 tumbuk lada hitam dulu bagi hancur pastu baru masukkan skali bwg putih
- pastu tumis, agak2 dah naik bau masukkan air lesung ngan sos tiram
- kacau2 skit pastu masukkan daging... tambah air lagi utk lembutkan daging
- agak2 dah lembut daging, masukkan bwng besar yg dihiris dgn kacang panjang yg dah dihiris jugak
- kacau2 skit, agak2 dah cukup rasa sumer... angkat dan blh dimakan...


mkn ngan nasi panas... puhhhh... meleleh....

kesian naufal

as-salam,



ingat lg x n3 nih... alar, citer pasal naufal tu... yg tgh2 syok tgk bola selangor vs kelantan tu... yg rushing bwk naufal gi spital tu... hah.. yg tu lar... hiks... lps amik neb tu dia ok jap.. pastu, dokter suh balik kan... tp dlm kol 2 pg tu dia start balik... nafas turun naik jer... bg dia nye inhaler tu... mule2 bg sekali jer... pastu, selang sejam tu dia mintak lg... memang nampak susah pun dia nak bernafas... baru nak lelap, dia terbangun balik... me pun x dapat nak tdor sebab kenangkan anak mcm tu... en.daddy pun sama... mule2 kan sejam sekali naufal mintak puff... lps tu makin kerap dia mintak puff... ade la dlm 3-4 kali jugak dia mintak puff (selang 1/2 jam)... pastu, dia mintak lg memang me x bg dah... sebab x elok utk dia jugak nanti... last2, dlm kol 6pg tu siap2 mandi sumer... then, siapkan barang hayyan sebab nak hantar hayyan umah opah pastu terus bwk naufal gi spital... dlm hati dok la berzikir x nak naufal kena warded... hahahha... sampai 3 dokter check naufal... si mamat ni dah genang2 air mata.... cuak le tew... dokter dah bg neb 3 kali... x ok jugak.. then gi x-ray plak.. dokter kata ade infection kat lung dia... pastu, bg ubat ikut drip kat tangan tu... tunggu dlm 1/2 jam... pun x ok jugak... hiks... last2, kena warded jugak dia pg tu...yg sedihnye mamat nih.. tangan dia atenden spital dok cocok sampai kiri kanan... maybe tangan kanan tu diorg cocok nak amik darah... pastu tangan kiri plak diorg cocok nak masukkan drip.. tp kesian le kat dia... meraung melalak dlm tu... hahahah... siap ckp "jgn la buat sy mcm ni.. sy x salah"... "sy x suka awak, sy x nak kwn dgn awak"... hahahhaha... ujong2 tu dia dok panggil me "mana mak sy?.. sy nak mak sy..."... hahahhaah... sempat ok dia berlakon dlm tu...

budak asthma yg active... tgh amik neb ngan masuk ubat ikut drip... baru lps tukar katil.. sebab ms mula2 masuk dia dok katil baby yg mcm sangkar tu.. sebab panjang sgt, nurse kasik tukar katil... yeahaaaaa....


Friday, February 24, 2012

al-fatihah...

as-salam,




sy tidak sekuat mereka... tp ALLAH tetap uji sy bila naufal kena asthma... dan itu mungkin ujian kecil bagi sy... tetapi tidak mereka... mereka sgt kuat dan tabah...


semoga keluarga adik faris tabah dan redha dengan ketentuan ALLAH... hanya doa yg mampu kami kirimkan utk adik kecil itu... al-fatihah....


Pesanan dari Shamrulismawi Abah BlackPearl, ayah kepada Allahyarham Faris Nur Daniel buat semua ibu bapa...

Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she doe.........s that.
2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.
3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.
4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.
5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.

Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.
*copy dr blog sulie
sy akan terus bersabar dan berusaha utk membahagiakan anak2 sy... semoga ALLAH beri kekuatan pd sy...

Thursday, February 23, 2012

apa jadi malam 14 Feb 2012

as-salam,


ehem2... jap nak basahkan tekak dulu... ingat lg x n3 nih... ms game ni kami (en.daddy + pn.mummy + naufal + hayyan) pi layan bola kat stadium bukit jalil... eh, kami memang peminat bola... sebetulnya, en.daddy la yg gemornya pun.. peminat kipas mati selangor katanya... kami ni tukang ikut jer... eh, gemor jugak... hahahhaha... eh, sebelum tu korang fikir kita nak citer ape eh... ekceli kita bukan nak citer pasal tgk bola... klu bola pun sipi2 jer la... hahahhaha... sebabnya memang x sempat nak abes tgk bola pun... baru tgk dlm 15 minit gitu, kite dah angkut anak2 kuar stadium...

ekceli naufal dah start batuk dah siang tu... ingatkan x nak pg, tp dia nak jugak pg... pastu, sampai dok kejap dia start batuk muntah2 gitu... bila dah nampak condition dia mcm tu, memang risau jugak la kan.. tp bertahan gak lg dia tu semata2 nak tgk bola... inhaler ngan aerochamber dia blh plak kite lupe nak bwk... last2, hangkut diorg sumer kuar stadium pastu drive terus pi hospital putrajaya... sampai2 terus pi emergency... ms nak on the way nak ke hospital tu la yg sedih skit... dah la kite ni tgh emergency, pastu siap kasik signal kiri kanan tu... pecut keter memang x yah citer ar kan... siap bg high beam lg kat keter dpn, tp... hampeh jer... bukan nye diorg nak ke tepi... makin hegeh2 ade la... memang sakit jiwa btul... dah la naufal dok batuk2 n nafas laju dlm keter... mengerang2 plak tu... ngan keter bwk mcm siput... pdhal keter besar, hebat... tp sampai sudah x nak ke tepi... kite honk keter dia pun blh jugak buat x reti... tau la kita pki keter kecik jer.. tp x blh ke korang bg laluan bila dah nampak kecemasan mcm kite nih...
pastu, dah sampai dpn kecemasan plak ade keter wish ni dok tunggu sedara dia kot... ape la salahnya ko letak depan skit ke, tepi sikit ke.. senang la org nak drop pesakit dpn pintu kecemasan tu... tp x... blh plak dia wat keras kat situ... last2, me hangkut naufal terus masuk triage... pastu terus masuk zone separa kritikal... amik neb sumer... check ape2 yg patut... lebih kurang dlm sejam jugak le.. pastu, dokter kasik balik... alhamdulillah... tp, citer nye x abes kat situ jer... ade lg sambungan... so, esok la kite sambung eh... bubyes...

lauk ntah minggu bila

as-salam,


sajer jer nak wat n3 masak2 nih... hahaha... konon2 biar la ade bukti yg kite pun pandai tau masak... selama ni dok la tgk blog masak2 yg lain... phuiiiii... merembes saliva ku... hukhukhukhuk... ekceli, semua org pun tau masak.. cuma rajin ngan x rajin jer... klu rajin n cukup bahan2, memang senang... tp, klu bhn x cukup pastu memang dah dasar pemalas, memang la x kan jd ape... hhahaahhaa... owh, alasan semata2....

 daging lada hitam berkacang panjang... hamboi nama x hagak2 kan... hiks... sesuai utk org dlm pantang tp jgn mkn kacang panjang nye tu... en. daddy mkn x jeling kiri kanan dah...

 ini mcm lala, tp kulit dia lebih kembung dr lala... lala goreng bercili serai... pun sedap jugak... kite dok main ratah2 jer...

yg ni pulak... sawi batang putih berlemak udang... kite jer mkn sorang.. sebab yg lain x gemor sayur... anak2 plak mkn kuah ngan nasi jer...

nak resepi.. eh senang jer semua2 nih... nak sedap?... senang jer...
rahsianya, semua bahan2 masak tu ditumbuk... x yah guna blender... hehehehheehh....
selamat memasak...




*gambor x baper nak clear sebab guna henpon je pun...



apa jadi malam tadi

as-salam,


rasanya semua pun tahu kan malam tadi ada apa... hurmmmm... nak marah pun ada... nak rasa kecewa pun ada... tp semua pun dah terjadi... senyum2 aje... :)
ok lah, nak citer skit nih... malam td kami (en.daddy + pn. mummy + naufal + hayyan) ramai2 gi stadium bukit jalil... kan semalam ade match jepun lawan malaysia... memang semangat la kami sebabnya ini kali ke-2 malaysia lawan ngan jepun utk qualified to olimpik kat london nanti... tp, mungkin dah x ade rezeki kan... klu malaysia dpt point, itu satu bonus... sebab malaysia memang awal2 lg dah disqualified... cuma kali ni jepun nak cr mata tambahan jer... kekalahan mlm td mungkin disebabkan defender kita x baper kuat... or x baper sedia... sebab senang nak bolos... tp ade masa pertahanan kita dpt jugak buang bola ke tengah balik... apek pun bnyk selamatkan gol... dan player malaysia nampak sgt2 penat... player jepun menten cute je... dan sgt kuat lari tau.... hahahhahaha.... ekceli player malaysia bnyk jugak peluang utk score bola, tp biasa lah kan... player kita jenis suka tunggu kwn2 pastu suka gelecek bola sorang2... or, mungkin dah diorg di trained begitu kot... siap tahu kan...
urmmmm... klu ikutkan boleh jer tgk bola kat umah.. tp, tu lah... kita x leh nampak yg tersirat dan tersurat klu kat tibi.. tp klu kat stadium, macam2 kite leh nampak... lines-man ngan referee yg bias... pastu, seronok tgk pasukan sorak team malaysia ngan team ultras malaya... meriah sungguh...
ape2 pun.. tahniah utk pasukan jepun dan seluruh warga jepun di malaysia... bg malaysia plak... menang kalah adat permainan... klu nak menang jer, siapa pulak yg nak kalahkan... utk supporter malaysia plak, klu dah kalah tu jgn la terus down n marah2... klu korang rasa nak marah or nak maki2 player better x payah kot... sebab korang penat sorak... player malaysia penat kejar bola n penat otak dok pikir strategy...




bersukan utk kesihatan bukan bersukan nak jd mcm orang utan...  renung2 kan lah....

Tuesday, February 14, 2012

ape ada 14 Feb 2012

as-salam sumer,


e'eh... me bukan nak citer pasal VD nih... me nak citer pasal bnda best punyer...





 vs






Monday, February 13, 2012

hafalan shalat delisa

as-salam,


saper yg ade astro kat umah tu, sila2 lah langgan movie ni kat astro first yer... memang x menyesal... lebih sedih dari ombak rindu... 

kisah seorg kanak-kanak bernama Delisa yg rapat dgn ibunya UMMI dan dicemburui oleh kakaknya Aisyah kerana kemanjaan dan keletahnya... Fatimah dan Zahra juga kakaknya.. mereka tinggal di sebuah perkampungan yg bernama Lhok Nga di pantai Acheh... mempunyai seorg ayah yg bekerja dengan syarikat perkapalan yg dipanggil ABI... 




nak cerita lebih2 pun x syok.. ape kata korang langgan jer movie nih... 15 hengget utk 48 jam.. ok jer kot kan...

ahad yg menterujakan (letih mak)

as-salam,

amacam hr ni.. semua ok ke ko??? hakhakhak... mesti sumer 'seronok' bekerja kan.. sama la ngan me... 'seronok' wat kerje ni hah... sebenarnya nak citer pasal semalam... sebab td terbaca blog filla dok citer pasal dia gi pasar... hahahha...
ok yg me nye citer ni agak mencabar gak la... sebab smlm pg2 bngun mcm biasa ar kan... pastu turun bwh tgk apekebenda yg blh dibuat lauk... skali tgk lauk pun sedih jer... eh, ade ayam ngan daging... so, kita defrost dulu siap... sayur mayur memang x der la kan... ingat nak goreng bihun tp bhn x complete.. so, kita kasik rendam bihun n kuar pi pasar dulu... anak2 pun me kasik hangkut masuk dlm keter... bwk skali pg pasar... en.suami, ops.. dia x der.. tinggal pn. mummy bersama anak2 terchenta sajork... so, anak2 pun ikut skali me gi pasar tp sblm tu singgah pi isi minyak dulu... sebab tank dah blink2 kan... selesai isi minyak terus zasssssss pg pasar bt 14 puchong... sebab itu je pun yg paling dekat... nak gi pasar borong selangor kang besar pulak kwasannya...

ms dlm keter dah siap2 pesan ngan naufal n hayyan jgn mintak menan... sebab dlm poket ade 40 hengget jer... eh, 30 hengget... sebab td dah isi minyak 10 hengget... dah siap buat akujanji sumer, mak budak ngan anak2 pun berbondong masuk pasar.. memula tu kitorg pg kat tmpat sayur... hah.. kat sini la me mula berangen... tgh syok2 pilih sayur, skali dgr naufal ngan hayyan dok merengek2... si adik x nak pegang tangan abang... konon dah besar sgt la kan... me thn kan lg... pilih sayur cepat2... pastu bayar... e'eh... bakor darah la pulak... org elok beratur, si chayanunalif ni blh plak dia potong line... terus dia letak cili dia atas penimbang.. kita ni elok dah beratur... ape ko hengat ko punyer cili jer nak kena timbang... hangen... tp diam je la sebab 1Malaysia kan... grrrrrrrrrr.... tgh2 nak byr tu si hayyan blh plak mengamuk tolak2 abang dia... pastu, memang kena la dua beradik tu kat situ... alar, me usik manja2 jer pun... wakakakakaakak... dah selesai bayar tu, me bwk budak2 tu pusing cr bahan lain plak...

gaya dah mcm nak masak kenduri jer gayanye kan... wakakakakkka... pg plak kat tmpt ikan... mcm x berkenan... last2, me beli udang ngan kepah (tp bukan kepah)... hahahahhaah... tp rasa mcm kepah cuma kulit dia bulat skit dr kepah.... wakakakakakak... beli 2 haiwan tu dpt la 10 hengget... beli sayur mayur lebih kurang 8 hengget jer... so dlm poket ade balance 12 hengget lg... hahahahhah... giler bajet...
blik dari pasar singgah petronas plak sebab nak w/draw duit... sampai2 tgk diorg tgh isi duit... pheeewww... menangis... tp kat sebelah tu blh jer pki tp pak guard tu x kasik guna.. muke kerek gile vavi jer tau... agaknye, diorg dah salah buat pastu org pun dah ramai, terus dia bukak line satu lagi tu... memang bertuah la pak guard tu... dah siap kuar duit, naufal ngan hayyan dok pau mummy dia beli menan... huaaaaaaaaaaa... kena jugak akhirnya... ingatkan nak terus blik umah, rupe2 nya tak... sebab ade plak barang yg lupe nak beli... singgah kedai beli sos cili, sos tiram ngan roti... pastu belikan air utk naufal n hayyan... ingatkan kat petronas je kena pau, kat kedai tu pun kena pau jugak... kali ni kena pau menan telor yg dlm tong kotak tu.... huhuhuhuhu...
sampai umah, dok rehat jap... masak air buatkan susu naufal n hayyan pastu start goreng bihun... masing2 dah kenyang mkn bihun so dpt lah me relax2 dulu.. dpt mkn bihun tu pun dah pukul 12 tghr... hahahhhha.. pastu, kol 1pm start masak utk lunch pulak...dlm pada penat2 tu pun sempat la jugak me masak 3 jenis lauk... yg tu nanti me citer lain eh... hehehheeh... dah lepas masak n makan tu, baru la dpt berehat... penat nye la hai...

Friday, February 10, 2012

triffle pujaan hati ku... ouchhh...

as-salam,


jom layan triffle jom... sedap bila mkn sejuk2... ekceli dah bnyk kali buat n ade jugak yg order.. alhamdulillah... anak2 pun suke je makan... sgt mudah n cepat nak buat...

bahan-bahan utk triffle sempoi...

swiss roll - utk lapisan bwh
tepung custard 3 sudu mkn + susu cair 1/2 tin + air 1/2 tin + gula ikut suka - lapisan kedua
jeli nona (ape2 perisa pun blh) + buah (ape2 pun blh) utk hiasan - lapisan ketiga

cara-caranya
potong swiss roll tebal 1.5cm
(susun rapat2 then lembabkan dengan air gula dlm tin buah tu)
bancuh tepung custard + susu cair + air + gula
(kacau bg sebati *jgn berketul then baru jerang atas api.. kacau jgn berhenti sampai la bancuhan membuak)
then tuang terus atas lapisan swiss roll td dan ratakan... susun buah2an dan tekan skit supaya melekat
bancuh jeli nona ikut arahan pd kotak
agak2 custard dan keras skit so blh lah tuang bancuhan jeli *perlahan-lahan kat atas custard td
biar sejuk jap then masukkan dlm esbok
dah blh mkn....

selamat mencuba dan selamat mkn...

Thursday, February 9, 2012

semalam kami pergi tengok bola kat stadium

as-salam,


hiks... sajer jer tulis tajuk panjang2 cenggitu... tp memang betul pun kami pg tgk bola mlm td... game mlm td team selangor vs team lions XII (singapore)... over all game sumer ok... iyer la kan, bukannya senang ko nak kejar bola then nak score... susah ok.. kena ade skill yg btul2 power... then, 2-2 team main pun agak ok jugak la.. sama2 kuat... selangor bnyk peluang nak score tp pertahanan singapore agak kuat jugak la nak tembus... mula2 lions XII dan scored terasa mcm down jugak ar.. siyes, diam terus stadium... time tu, baru la dgr supporter dr singapore nye suara... tp, kendian2 tu selangor plak pulun n dpt scored satu gol... alhamdulillah... lega supporter selangor.. but still ade yg x puas hati...

me plak nak kata enjoy sgt mlm td, memang x lar... actually tgk bola enjoy cuma ade some penonton ni yg buat me bengang... cer korang bayangkan, dr awal bdk sakai ni masuk sampai la abes game, non-stop dia ckp tau... diorg ni bertiga tp yg kepohnya sorg tu jer... sampai ms nak nyanyi lagu negaraku pun still dia dok bercakap.. memang sakai la... later kena nyanyi singapore nye national anthem plak kan... klu ko x tau pun, at least tolong hormat... tp xxxxxxxxxxxx... blh plak ko duduk time org lain berdiri.. klu duduk diam2 ok lg.. ini dok borak ngan kwn dia.. mcm berthn la plak ko x jumpe kwn ko kan... memang bakor darah me mlm td... lps tu ade la team ultras selangor dok nyanyi2 support gitu kan... blh plak si sakai ni dok marah2.. konon ganggu dia nak tgk bola... abes tu yg ko dok memekak kat belakang me tu x ganggu la... dasar... me tau la stadium utk tgk bola n akan bising.. tp, agak2 la kan... ko nak bising pun tunggu masa la bai... satu hal lagi, kat situ si sakai ni sorg jer yg smoking.. kwn2 dia or org2 lain x der plak sibuk nak smoking... pastu, siap tala kat hidung me plak tu.. dah la me bwk naufal ngan hayyan... memang x bagus btul la mamat sakai tu...


yg sengal nye, bnyk lg tempat kosong diorg leh duduk (klu nak memekak pun x per)... tp kat situ jugak la dia nak port... hangennnnn jekkkk... dgn guna bahasa2 kasar nye lagi.. pastu dok kutuk2 player.. memang la... en.daddy berangin jugak mlm tu.. tp nak buat mcm mana kan.. PUBLIC... so, thn jer la... rasanya, bukan me sorg jer yg terganggu ngan mamat sakai nih.. org lain yg duk dekat2 situ pun terganggu jugak rasanya sebab diorg dok jeling2 jer kat mamat bertiga tu....harap muke jer cerdik tp otak x baper nak cerdik... otak letak kat kepala bukan letak kat lutut... geram nih....


ni  pun ms selangor lawan singapore.. thn lepas nye pic kat stadium shah alam...

kami ke perlis

as-salam,

ish.. skang ni x tau la pasai pa dok malas nak hapdet blog nih.. pdhal bnyk jer nak citer kat sini... citer pasal thn lepas pun x lepas2 lg nih... hahahhahaha... ingat tak kisah ni... alar, kisah naufal masuk spital tu le... hiks.. ok, ni sambungan nya... kisah kami ke perlis pulak... ptg lps naufal kuar tu, kitorg singgah umah pack2 baju... pastu, dlm kol 5.00pm gerak terus ke perlis... ops, singgah jap kat C4 nak beli pempes hayyan... sebenar2 nya dokter x kasik naufal check-out hr tu.. tp disebabkan daddy nye berkeras nak gi perlis gak, so terpaksa la sign form mintak kuar... yg kena sign nye pun, mummy jugekkkkkk... tp, dokter dah siap2 kasik surat hospital sebab if anything happened kat naufal (ms otw nak ke perlis tu) kitorg leh pg mana2 hospital dan terus bg surat dokter jer.. senang citer dokter hospital tu senang nak handle case naufal... hukhukhuk... tp alhamdulillah, naufal ok sepanjang perjalanan... adik me bertunang pun x sempat nak pg sebab diorg buat lps zohor.. by the time diorg dah siap2 mkn dah... hukhukhukhuk...

sepanjang perjalanan tu bnyk jugak la kitorg singgah... singgah minum... singgah solat.. singgah buat susu... macam2 la... pastu, en. daddy blh plak terlupa nak isi minyak kat sg perak.. last2 singgah kat caltex gurun... huhuhuuuuhuhu... sampai perlis dlm kol 10.30... pastu terpaksa patah blik sebab rumah yg inap tu kat jitra... nasib baik poksu ngan moksu jempaut kitorg.. sebab takut sesat jer.. dah mlm kan... sampai2 jer terus cr tenpat mkn... en.daddy order nasi goreng itik.. sedap sgt2... daging itik tu pun lembut... naufal ngan yan mcm biasa nasi goreng cina.. pun sedap jugak... berbaloi.. sebab semua makanan2 nya sedap dan murah...

balik umah sambung lg mkn durian... otw nak sampai perlis tu kwn FIL plak suh singgah kat rnr mana ntah (lupe dah) sebab dia nak bg durian.. alhamdulillah... mkn2 buah sambil lepak kat luar rumah.. angin memang sepoi2 x reti bahasa lah... ingatkan nak hujan tp x ado pun... tp tetap la sejuk kan... esok nya kitorg plan nak gi jenjalan... owh yg tu kita sambung n3 lain plak yer... lalalalalalallal...

tgk pic dulu.. nanti me citer lain eh... hiks...

Thursday, February 2, 2012

cream caramel tragedy ku..

as-salam,

 nak resepi.. jom salin... hahhah...

bahan-bahannya (senang dan cepat)
susu pekat manis - 1 tin (boleh kurangkan klu x kuat manis)
telur ayam 6-7 bj *ikut size
gula 3 sudu + air skit (nak hanguskan dia)
esen vanilla 2 sudu teh
air 1/2 tin susu

cara-caranya...
leburkan semua bhn2 dlm satu bekas kecuali gula.. (me kacau secara manual jer... sebab x der blander.. baru la nampak lobang2 tu... hiks)
bila gula dah bertukar kaler, masukkan bancuhan telur tu kat atas gula caramel tu tp kena tapis tau...
tuang kena perlahan2...

then kukus sampai masak
cucuk ngan lidi if nak tgk puding dah masak ke blom..

itu je.. senangkan...
selamat mencuba...