: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Sunday, December 23, 2012

makan-makan kat kedah

as-salam,

hamboi
bunyi kemahen jauh lg kan
mcm dah x der tmpt lain ko nak mkn
kedah jugak ko sampai
hahahhahahaha

owh.. kebetulan kan dah ada kat kedah
pastu siang tu pun dah cover kat pasar pekan rabu
so lps dr tu kita pi teray mkn kat sini pulak

kami makan kat area kuala kedah.. anjung kuala restoren ikan bakar... kwn en. fizu yg suggest suh mai sini... sebab kami pun x tau mana nak pi mkn seafood kat kuala kedah kan..

 pilih bang jgn x pilih... mlm tu kami mkn ikan siakap masak asam special, kerang rebus, telur dadar wajib ada, kangkung goreng belacan, sambal sotong ngan sotong goreng tepung... gambar makanan x sempat nak snap... bizi menshekik sebab masing2 dah lapor... hahahahhah... makanan boleh tahan tp ada rasa manis2 plak... hukhukhuk... so, potong skit kat situ...

 cantik kan... kami dok kat tepi muara... so dpt la tgk feri dari kuala kedah nak ke langkawi... MIL ajak pi langkawi... hahahaha.. x sempat la ma... kita kejap ja mai kedah... hiks...

 kawan baru... 

 semangat budak pompuan tu bercerita... heheheheheh...


 muka penat... heheheheh... alolololo... comey muke hayyan dok buat gaya tu... hiks...


*balik mkn singgah plak pasar malam yg ada kat sana... en.fizu blanjer mkn durian... sedapnya... sy dok cr musang king tp x dok plak... x per lah, durian kampung pun blh jugak... heheheheh... janji durian... nanti sy sambung kisah naik menara alor setar plak eh... hehehehheh....


jalan-jalan kedah


as-salam,

owh ini citer dah lama
dah basi dah pun
klu x silap kami pg ni ms cuti awal muharram
pg kedah ni pun sebab anak sedara FIL kawen kat sana
so, ptg hari rabu tu kami bertolak dr puchong
n bermalam kat ipoh umah kak lang
cousin en.fizu
sampai pun dah tgh mlm
sebab sepanjang jln kami dok stop bnyk kali

pastu pg khamis tu pg2 kami berkonvoi dr ipoh ke alor setar
majlis kawin tu dibuat kat dewan
tp dah lupa nama dewan tp dekat ngan alor setar mall kot
hehehheheheh

kat sana kami x der pi jln mana pun
setakat pi pekan rabu pastu pi mkn kat mana ntah
lupa plak nama tmpt tu
kami dok kat hotel samila
ok lah... sebab setakat nak tdo je pun kan...

 kanak-kanak dok pilih menan... tp, sorry la memang x dapek do...

 abg dah letih nak berjalan... hahahhaha... kesian dia keletihan... dah la x dapat menan, kena jln plak tu.. hehehehe... nasib la nak oiii...

selamat datang... yeay... kami dah sampai sini...

 hoih.. gemuknya pompuan tu... hahahahha... x kisah la kan janji bahagia... 

 patutnya gambor ni kat atas skali td... hehehehheeh...


*nanti sambung lg pasal makan2 kat kedah eh...

Saturday, December 22, 2012

libresse besttttttttt

as-salam,

td singgap speedmart99
sebab nak cr barang penting
bnda ni memang wajib ada sebab
tiap2 bulan kita akan berjumpa
ecehhhhh...

korang pernah try libresse baru tak
eh... bg sy baru la kot
sebab sblm ni beli mcm biasa jer x de ape2

biasanya beli dabel pek sebab murah n jimat
tp td pg x der plak
so beli yg 6 keping sajo

 kwn baik yg selalu ada dlm bag... hahahahhahaha...

 sy suke pakai yg panjang mcm ni.. sebab klu heavy flow memang sgt2 selamat.. nak tdo golek2 pun selamat kompom x tembus... tp kali ni lg best sebab ada bau green tea odor control.. pure fresh uollsss... heheheheh...

plg penting kat surface pad ni ade corak munge2... terasa malu plak bila nak guna... wakakakakak... 
makin selesa la pki libresse ni... bau wangiiiiiiiiii ade munge-mungeeeeeeeeeeee... hehehehheh



*ini bukan iklan berbayar eh.. tp sj share info sebab sy sgt selesa guna libresse.. pastu senang nak cuci...


Friday, December 21, 2012

2-2 pg skolah

as-salam,

thn dpn hayyan dah 4 thn
so, plan siap2 nak masukkan dia skolah skali ngan abang dia
nxt yr naufal 6 thn
hayyan plak 4 thn
so sempat diorg merasa satu skolah

2 minggu lps pg TRS sebab nak register skolah
n amik perkakasan skolah anak2
alhamdulillah
thn x yah beli bag skolah dah
sebab pengetua TRS murah hati
sediakan bag utk setiap registered student kat situ

kami doakan teacher afni n semua teacher TRS murah rezeki
alhamdulillah... aminnn...

 yeay... hayyan nak gi tadika dah... belajar rajin2 nak ye... semoga menjadi anak yg berjaya dunia akhirat... aminnn..

cantik kan bag sandang belakang tu... setiap bag ada tag nama masing2... so x der la risau kot tertukar ke kan... hehehehheeh... 

bye bye teacher... ok dah.. jom kita balik ye anakanda sekalian... nanti kita dtg lg yer... nampak nau si hayyan tu kecik... bag nye lg besar dr tuan... hikhikhik...



*agak2 nanti hayyan nangis x bila gi skolah... heheheheh... mummy daddy doakan yg terbaik dunia akhirat buat kamu berdua... aminnn...


apa yg mak masak semua pun sodap

as-salam,

lauk mak masak hr tu
tp hr tu pun lebih kurang seminggu lps kot
berkurun dah kan
tp baru nak upload
heheheheheh

agak sibuk skit minngu ni
sampai x sempat nak hapdet belog
main jengah2 gitu jer
itupun sebab mata dah pening tgk nombor

jom2 layan mkn ngan sy jom...


aduhhh... lapar plak tgk lauk2 nih... owh ye, mak masak lauk ni ms cuti bufday sultan selangor... sy plak kejer so x sempat nak mkn kat umah... kebetulan pulak, makcik sy meninggal kat s'ban n nak dibawa blik ke perak... so, mak siap2 kan bekal utk kami makan anak beranak... ada lauk udang galah masak cili api ngan cendawan, sup ayam utk cucu's, gambas goreng telor, sambal belacan ngan ulam..
 
pinggan sy... sedap sungguh mkn lauk pauk mcm nih... alhamdulillah.. mekaseh mak bekalkan lauk pauk utk kami... nyum nyum...


Monday, December 10, 2012

dinner malam td

as-salam,

poyo jer kan nak bgtau org mlm td mkn ape
eh, suke la.. heheheheh
bukan poyo tp lebih kepada share idea
iyer lah.. mana tau kot ade yg x tau nak mkn apa mlm ni
pastu terbaca plak blog gorjes (muntah) ni
tupppp... terus dpt idea nak mkn ape
kannnnn...

dah2 jom layan gambor jom...

penuh meja ngan makanan.. mcm2 ada... alhamdulillah... ops... abaikan pinggan mkn yg caca marba itu ya... :p

 yes uollsss... mlm td sy mkn lambchop ngan chickenchop... sy cuma buat koslow jer ngan goreng chickenchop jer... yg lain2 en.fizu yg buat... sy cuma mkn dan mkn... kenyang....

dua kanak2 riang yg x suke mkn sayur.. tp jd pelik bila hayyan suke mkn koslow... separuh dari koslow yg sy buat tu masuk ke mulut dia... hebat anak mak... naufal mcm biasalah dia... mkn kentang goreng ngan ayam jer... hayyan pun mkn koslow jer.. lain2 dia x usik... owh kentang lenyek pun dia ada mkn sikittttt...


memang puas hati semlm dpt mkn kambing
lg puas hati sebab masak sndr kan
eh bukan msk sndr tp suami yg masakkan
hehehehehhehehe...
sebabnya, utk lunch sy dah masakkan lauk cili api ayam
kangkung goreng, telor dadar, ikan masin ngan sup ayam utk kanak2...
hehehehhehehehe...
so adil dan saksama la kan
katanya hari minggu yg penuh kasih sayang gitew
*matilah ada yg muntah darah nanti... hiks...



stalker

as-salam,

hr ni nak citer pasal si anon yg komen mcm2 kat comment box sy
alhamdulillah...
terima kasih yer utk semua komen2 tu
sebab...
mcm x sangka plak blog biasa2 mcm ni ada gak stalker
ade gak anon yg dok komen merapu meraban
klu n3 sy ni menyusahkan org
x mungkin rasanya
citer2 sy ni lebih berkisar tentang hidup sy
dan yg ada disekeliling sy
yg pastinya keadaan itu akan berlaku
or pernah berlaku pd sesiapa sj

yg kelakarnya pulak
kenapa dok beria panjang lebar komen
tp x letak nama sndr
kenapa letak anonymous pulak
sangat keji ok komen org yg buruk2 tp letak anonymous
takut sgt ke nak letak nama sndr eh
klu betul la berani kan
lps komen tu sy cabar awak letak nama awak sndr
x payah nak letak nama org lain

x der lah 'baling batu sembunyi tangan'
btul tak...

klu awak ada masalah dgn sy
terus terang jer ngan sy
atau sy x sengaja buat salah ngan awak
cakap jer terus terang
x yah nak buat kejer bodoh pi tulis komen2 'membina' mcm tu...
hahahhahahahha...

*hidup ini umpama roda... ada ms diatas ada ms dibawah...


Friday, December 7, 2012

jenuh dah


as-salam,

hr ni kita sama2 belajar peribahasa melayu ye kawan2

peribahasa pertama,

1. bagai mencurah air ke daun keladi
maksudnya : x der kesan ape2 pun

- dah ckp bnyk kali.. tp masih buat jugak... macamkan ape yg kita kata tu x da makna lansung... makin berani lg ade lah...

2. diberi betis nak kan peha
maksudnya : dah diberi sekali nak berkali2
- sebnarnya bukan sekali jer sy bg peluang.. rasanya dah bnyk kali kot... tp keadaannya masih sama jugak... rasa frust jugak... tp, x der kesan pun...


hr ni kita belajar yg tu je dulu... sebab otak tepu plak tiba2...
hehehehhehe...


Thursday, December 6, 2012

mee tarik warisan asli

as-salam,

mlm td gi makan mee tarik kat pekan baru sg. besi
ape... x tau eh sg. besi ade pekan baru
heheheh... yg baru tu sebab ada bangunan baru kat situ
tp pekan sg.besi tetap mcm dulu
rindu pekan sg.besi tu
pg2 lepak mkn bihun sup pakchat kat dlm pasar
pastu mkn roti canai lembut...
tghr plak minum cendol kat simpang tepi masjid
sambil mkn goreng pisang
hadoiiii... kenangan btul kat situ

eh melalut pulak... hehehehhe

ok... patutnya smlm nak gi mkn ikan singgang kat KL nu
tp kensel sebab MIL nak mkn mee tarik
so, kami dr kl patah balik ke sg. besi
sampai2 jer hujan memang lebat
sy yg memang ngantuk dan LAPAR rs mcm nak mkn org jer
bila suami dok sibuk tanya simpang mana nak masuk
sini ke.. depan lg ke...
hadoi... mcm x pernah sampai plak mamat nih
dlm dok mamai2 tu gagah jugak la bg direction kan
dah sampai tu, skali tgk hayyan dah kuyup seluar dia...
nasib baik bwk pempers spare
salin pempers jer pastu pi cr suar murah2 kat gedung pakaian 'everyday'
blh lah... 19.90 ade 50%...

pusing2.. shopping2 kat al-ikhsan
pastu baru gi restoren mee tarik tu
pdhal perut dah menggelegak kelaparan ni
aura marah bengang sumer dah bersatu nak jd resakse

 logo mee tarik warisan asli.. keliling kedai akan nampak logo ni.. satu lg kedai ni memang cina muslim punya... so, x yah risau klu masuk salah kedai ke kan... hiks

tarik bang jgn x tarik... tu pasal la namanya mee tarik.. sebab mee tu originally handmade tau... sedap sebab x rasa kaporrrrrrrrr..
 
sy mkn mee tarik greenpepper with beef... sedap... x pedas sebab hayyan n naufal selamba jer makan.. ke depa tgh lapar mcm sy jugak... *_* RM8
 toothpick lamb... nampak mcm sedap... nak order x sempat... sebab takut lambat sampai... RM24

 yg ni x tau apa nama dia.. tp sedap rasa pedas2 skit... ade rasa mcm padprik pun iyer jugak cuma buang rasa daun limau tu ye... RM7
hiks

makan kat sini memang sedap n best
harga pun sgt reasonable
tp service nya agak lemau skit... eh, bnyk kot
maybe sebab org terlalu ramai n pekerja pun x leh nak cover semua
satu lg kat sini klu nak order better tulis NOMBOR makanan tu
senang skit
sebab yg faham bahasa melayu hanya pekerja indon 2-3 org
ngan sorang chinese muslim lady jer
yg lain2... x do... sumo eh spiking cino yo...

kedai ni kat area bngunan baru pekan sg.besi
satu blok ngan 99 speedmart tp barisan belakang
korang cr lah kat deret tu...
insyaALLAH jumpa
klu susah jugak.. cr balai polis pekan sg.besi...
make sure BP tu on ur left side then terus jer
akan melalui pasar sg.besi n dr situ dah blh nampak bngunan baru tu..

gud luck korang

*for sure akan repeat blik mkn kat sini sebab smlm mkn mcm x puas...

NOTE: semua pic adalah ehsan MR.GOOGLE... sy x sempat nak snap sebab kelaparan tahap gaban... mekaseh semua...

Thursday, November 29, 2012

seram dan takut pulak bila dah jd mcm ni

as-salam,

hamik ko tajuk x hagak2 panjang berjela
eh tp memang btul pun
sebabnya skang ni dah makin menjadi2 plak kes kat area umah ni
bulan lepas umah jiran sblh kena pecah masuk
nasib baik ms tu org x ada umah

tp sebijik vios hilang.. lappy ngan ade la lg valuable things yg lesap
diorg amik ms sekejap je nak songlap semua tu
sebab nya, jiran kami kuar umah kol 6.30am pi klia
kami kuar umah kol 7am... tgk keter dah x de
ingatkan skali tu je la depa pecah masuk
selang sehari tu depa dok masuk lagi umah yg sama ngan 2 biji umah lg
sederet plak tu...
2 minggu kendian umah jiran kami yg sama kena masuk lg
total umah yg sama kena pecah masuk adalah sebanyak 3 kali
x tau la apa yg depa dok cari

then, 3 minggu lps umah kat simpang bwh plak kena pecah masuk
ms org x de kat umah jugak
barang licin kena hangkut

mlm td before MIL gi masjid dia bgtau ade umah kena pecah masuk lg
kali umah student n lg teruk kejadian kali ni
MIL kata bdk pompuan tu kena pukul n rogol hingga koma
KOMA ye... gila btul
darah merecik satu bilik...
now budak tu ada kat colombia hospital puchong

bl dgr citer mcm ni terus sy jd takut
sebab sy slalu jugak dok umah bertiga ngan anak2
w/pun nak masuk taman ni ade gated security pastu guna access card
tp sy tetap rasa x secured
x tau la ckp mcm mana
if nak kata guard x wat kejer
diorg ade jer dok pusing2 satu taman
pastu, main road kuar masuk pun satu tu jer
siap ada cctv bagai

semoga ALLAH lindungi kami semua
semoga kami terhindar dari kejadian2 buruk
aminnn...




*kat sini ramai student LKW... plg x thn ngan mamat hitam ni ler... ade jer dok bersidai kat tepi2 jalan tu... nak kuar umah buang sampah pun terasa2 mcm diperhatikan...



Wednesday, November 28, 2012

untung ada anak bujang rajin camni

as-salam,

rasanya semua pun tau kot
anak sy dua-dua pun lelaki
nak tunggu anak pompuan x tau la
belum ade rezeki lg agaknya
tp ada lelaki pun bertuah jugak
sebabnya, anak lelaki pun blh diharap jugak
pastu untungnya, x pening kepal nak dok hias depa
hahahahhahahaha
pdhal dlm hati kemahen melonjak lg
tp x per..
sebab anak2 saudara sy semuaaaaaaaanya pompuan
yg lelaki cuma naufal n hayyan jer
so, klu depa dok kumpul reramai masing2 main bola
sebab dah naufal n hayyan dok main gitu
semua pun ikuttttttttttttt jer
hahahahhhahahah

sbnrnya nak citer pasal hayyan ni
kisah ntah bile zaman
lupa pulak dah
x per... jom layan gambor jom...

 tgklah anak bujang sy nih.. kemahen rajin lg dok iron t-shirt skolah abang dia.. siap renjis2 air lg...

 tgklah kemahen semangat lg dia dok iron t-shirt tu... pdhal baru bgn tdor jer tu.. tp dia dok tgk mummy nye bizi.. tu yg si hayyan dok nak menolong jugak tu... hehehhehee...

lega mummy... ade assistant yg rajin menolong hah... tp hayyan ni memang suke tolong sy wat kejer umah... tolong basuh pinggan lah... sidai kain baju lah.. lipat kain... even susu pun dia nak buat sndr... klu x kasik kang dia mengamuk... bantai lah anak... janji dah besar nanti kamu rajin jugak tolong mummy yer...







Tuesday, November 27, 2012

ingatan untuk diri sndr jugak

as-salam,

seminggu lebih dah x melawat blog sndr
dok melawat blog org lain jer
sian blog terabai dek tuan umah
hehehheheh

oklah.. dah lama x merapu meraban kat blog ni kan
tp hr ni nak citer pasal adab plak
sebabnya, mata x sanggup nak melihat aksi drama
hahahaahhaha

kisahnya
sepasang pengantin x baper nak baru la kan
dok dpn sy...
yg pompuannya dok main gentel2 telinga laki
pastu, laki plak dok rela jer
sampai terlentok2 si laki ni kat bahu bini dia
(sbnrnya, bini dia yg dok lentokkan laki dia kat bahu dia tu.. phuiii)
owh dem... no.. no... sy x dengki ok
tp sy gelik
sebabnya... ko x kesian ke kat makmentua ko yg kat sblh tu
sopan skit blh tak
pastu, kat blakang ko plak ade kanak2 n ade org dewasa lain ai le tew...

x kisah la ko dah kawen ke kan
tp sila jg adab depan makmentua n org lain skit
klu nak ber-romen-tik2 tu agak2 la skit
mcm x der tmpt lain plak korang nak ber-romen-tik
yg sy ni kesian plak kat makmentua budak tu
sebabnya dah serba x kena jer org tua tu
nak pandang kanan kang... nampak plak org ber-romen-tik x kena tempat

nak2 plak sy ngan anak sy yg dok blakang nih...
hadoiiii... mulut ni ringan jer nak tegur
tp takut kang ade yg terkecik ati
so, lantak la... tp tetap sakit mate n sakit hati...
wuwuwuwuwuwuwuw...

patu satu lg kes yg dok baring2 tgk tibi nih
klu yg laki x per la jugak
tp ni pompuan...
bukan nya dikira ada org ke tidak
yg penting dia nak baring
hadoi... klu baring tepi2 skit ke kat blakang ke
ok lah jugak kan
tp ni dok baring depan2 tibi
pdhal ramai lagi ni nak tgk tibi tu...
yg x thnnye.. siap baring laki binik skali
pakej lengkap ngan anak...
konon2.. anak aku baring so aku kena baring skali
hallo... sila naik bilik yer klu nak tergolek terlentang...


*semoga ALLAH sentiasa membantu sy untuk terus menjaga adab dan tatasusila sebagai isteri, anak, teman dan menantu... aminnnn....

Monday, November 19, 2012

pre-conference - UM

as-salam,

pg ni keluar umah mcm biasa
tp pg ni ada sedikit luar biasa
sebab pg ni x masuk opis
ade woksop kat hotel armada sepatutnya
tp sedehhhhhhhhhhhh
sebab kawan kata kat hotel armada x dak event by UM pun hr nih
klu ade pun esok jer
hamboihhhhhh...

so, mintak kawan ni tolong col UM
tanya la kan
kot2 diorg buat kat tmpt lain ke
skali dpt tau woksop tu separated buat kat UM plak
choiiiiiiii
x tau lansung hokay
tp organizer kata diorg dah email
eh, kami x terima email yer en/pn/cik organizer

skang satu hal pulak nak masuk UM
siap sesat barat sumer
pg bangunan sains baru yg kat ceruk hutan nu
pusing sana... pusing sini...
siap terkeluar balik dr UM tu
stau hal pulak dah nak kena masuk UM balik
so, kena start dr awal balik
dok tanya situ sana sini
pusing situ sana sini
last2, jumpa jugak
aminnnn... alhamdulillah...
lega disitu

yg kawan sorg tu lg kesian
organizer kata ada org dtg jemput dia (sebab dia dah sesat)
skali, bayang pun x nampak
nasib baik dia nampak keter sy
so, dia pun memfolo dr belakang
hukhukhukhuk...
sedih sungguh... signage pun x dak
notis pun mcm tampal memo utk student jer kat info board tu

paling sedih ms nak registration
nama kami x dak dlm tu
katanya kami x registered utk woksop hr ni
katanya lagi, kami just registered untuk conference shj
hadoi...

tp x per lah... sebab bos yg suh pg khennnn
yg penting dah sampai
and dah selamat belajar
eh... belajar lah sangat


*jumpe kwn baru yg sengal jugak... dia sorg kami berdua... pastu, faci plak from hong kong... so, agak ke laut jugak la nak faham apa yg dia kata... hahahahhahaha... yg pasti, rasanya kami bertiga je la kot participant yg paling muda dlm woksop nih...

Monday, November 12, 2012

kenapa nama hayyan bukan rayyan...

as-salam,

ade org tanya knp sy letak nama anak sy hayyan
bukan nama rayyan seperti kebiasaan nya
hingga ada yg kata sy salah eja nama
tp sy senyum aje...

terus terang sy katakan
ms mula2 pregnantkan hayyan
sy lansung x fikir nama apa nak letak
sebab macam2 nama yg ada
tp still kena kekalkan huruf N-H kat pangkal nama tu
macam daddy diorg jugak

so, daddy dah list mcm2 nama
tp biasalah kan
anak ke-2 ni dah x baper nak xcited nak pilih nama
so, kita tunggu je lah
sampai ms nak deliver tu masih lg x decide
skali bila dah kuar n hayyan plak kena masuk NICU
terasa mcm dugaan ALLAH beri tu besar sgt
sbab ms naufal dulu x der lah sampai kena tahan wad bagai

tp hayyan ni special nye lain mcm...
bayangkan lah... sy dah bersalin tp baby x der
sedihnya hati ALLAH jer yg tahu...
so, disebabkan itu lah sy pilih nama NUFA'IL HAYYAN
yg bermaksud... PEMBERIAN ATAU HADIAH YANG HIDUP..
HAYYAN = HIDUP.. alhamdulillah.. anak sy sihat... klu demam pun, biasa2 jer..
syukur sgt2...

dalam sifat 20 ALLAH yg wajib kita tahu pun ade nama HAYYAN
so, pilihan sy sgt tepat untuk namakan anak ke-2 sy itu hayyan
semoga hayyan terus hidup untuk menjadi khalifah ALLAH yg berjaya
dunia dan akhirat... mummy sayang hayyan...

pengubat jiwa luka lara... si cilik hayyan...

sejuk perut...

as-salam,

hadoi... lama sungguh x hapdet blog ni
klu blh mcm2 sy nak citer kat sini
tp ade jugak yg kena tapis
takut ade yg terasa pulak nanti
hewhewhew...
sebab mcm2 rasa ada dah ni
dok kumpul jer rasa masam masin pahit kelat sumer tu
heheheheheeh

eh.. sbnrnya nak citer pasal dak kenit ni
mcm biasa ar... citer dah nak basi
hikhikhik
sabtu lps opah dok ngaji ngan abang
pastu si kecik hayyan dok layan main sndr jer
mummy plak mcm biasa lepak2 main game
skali terpandang pulak kat hayyan sebab tiba2 x dgr suara dia

 tiba-tiba tgk dia tgh berdoa atas sejadah... sejuk perut mummy dia nih...
tp yg x tahannya... chop... kena scroll dulu eh...

*








*








*









*










*










*











*











*














*














*




kisah sebenar disebalik gambar yer... hahahhahahahahaha... kiblat dah sah-sah la salah... sambil berdoa sambil ngadap tv.. haih la anak... pecah perut dok tgk hayyan malam tu... eh, tp hayyan rajin ikut solat tau...





Monday, October 15, 2012

world hunger relief 2012

as-salam,

ekceli saje je join program2 mcm ni ngan kengkawan
program sihat kan
x salah rasanya
lgpun en. fizu pun bg plak tu
alhamdulillahhhhhhhh sgt2
sebab dia jarang nak kasik binik dia ni bersosial ngan kengkawan
klu bwk anak tu lain cerita
x pun klu dia follow skali itu memang dah biasa dah
hehehehheheh

last yr pun dah ade dah program ni
tp baru thn ni jer sy join

 kami2 yg join hr tu... ida-adilah-kak maziah-nisa-kak lat...

 masing2 x sabar nak jln kaki... nama jer jln kaki tp ade gak yg ngelat dok berlari... yg naik rollerbalde pun ade gak..

 kontena yg akan bawa sumbangan makanan utk negara2 miskin terbencana...

 kami jalan 5km... tp ade jugak 3km jer... itu klu yg bwk anak2 kecil la yer... tp, ramai jugak family yg join jln kaki amal nih... seronok sngt.. nampak muhibah...

 team arsenal sesat yg semangat... :)

 yeay.. dah sampai.. ekceli kami berpecah sebab sy ngan nisa jln laju ke depan... adilah ngan kak maziah... ida plak ngan anak sedara dia dan kak lat lg lambat sebab bwk anak2 sedara yg kecik2 belaka... hiks...

tuan rumah muka berkilat x hengat.. kepenatan pun iyer jugak.. tp seronok n berbaloi sebab dpt join... puas hati sgt2... tp rasanya kan, kami semua ni jln lebih dari 5km kot... hahahahaha...


insyaALLAH
klu ade rezeki nanti blh jln lg :)

lps ni nak join acara lari 10 km plak kat padang merbuk KL...



Friday, October 12, 2012

serkam

as-salam,

2 ke 3 minggu lps kami blik jasin
sebab kwn skolah en. fizu kawen
dulu2 klu blik jasin mesti tdo umah nenek
kat kg air barok
skang ni kitorg tdo umah makcik jer
kat taman kesang indah
sebabnya nenek dah x ada
pak itam yg jg umah nenek pun jarang ade umah
selalu dia stay kat istana jer
hurmmmmm... dpt dok umah nenek best jer
w'pun seram skit sebab blakang umah nenek ade kubur
hihihihihihihihi

kitorg klu blik jasin mesti akan pg serkam mkn ikan bakar
cuma ada skali dua jer pg kat tmpt yg pemes skit tu
bwh skit dr serkam
tmpt ikan bakar jugak
alahai lupo plak namo eh

 senarai harga hidupan laut..

 dulu kini selamanya... kami dok mkn kat sini jer... sedap pun sedap... hehehehhe...
abang besar MALEK.... hahahahaha

  hidupan laut yg segar bugar... mlm tu kami mkn ikan siakap bakar-sotong sambal-sotong goreng tepung-nasi lemak-kailan ikan masin-kupang bakar bersos

hadoiii... gambar kelabu pulak dah... kupang bakar bersos... sedap... hayyan pun suka mkn nih... naufal memang x la kan... cuma lps mkn akan bergaru... sebab sy n hayyan x leh mkn sifut... gatai.. sama gak mcm naufal... en.fizu jer ok...

ini lah dia kedai ikan bakar serkam... btul2 kat muara sungai... masuk2 jer terus kedai abg malek... hiks... klu smpi serkam jgn lupa tau mkn kat sini... harga pun sgt2 lah berpatutan...


lps mkn kat serkam
kitorg pi jln2 kat taman rempah pulak
jumpe ngan maklong Ayu (kazen en.fizu)
 yg tu nanti sy citer eh...




Wednesday, October 10, 2012

KPI teruk sangat

as-salam,

sbnrnya x tau nak citer mcm mana
sebab speechless sgt2
lgpun hr ni hr rabu kan
so, org akan WWD

tp sy mcm nak citer jugak
sebab bukan skang ni jer speechless
tp everytime dok ingatkan pasal hal tu
terus jd mcm x sangka
speechless terus
event ms nak bg testimoni n feedback pun
kami suami-isteri sampai x blh nak fikir ape...

memang terasa2 sampai hr ni
even bnda tu jd sabtu lps
kecewa...
yerps... kecewa yg teramat
kecewa pd semua org
sebab sy sbgai mak yakin dgn kemampuan dia
tp, x per lah
mungkin ini dugaan dan ujian ALLAH pd kami
alhamdulillah...

insyaALLAH, sy akan cuba cerita bila sampai masanya
sebagai kenangan dan dorongan buat kami



Tuesday, October 9, 2012

testing

baru nak try
Hehehehehe

Thursday, October 4, 2012

cerita tentang budak tu

as-salam,

dah lama kan x citer pasal naufal ngan hayyan
tp x per lah
hr ni kita citer pasal naufal dulu
sebab bagi peluang harijadi dia kan
ngehngehngeh

naufal dulu ngan skang ni dah beza skit
eh, boleh tahan jugak la bezanya
mcm dulu ms bawah 4 tahun
molek jer perangainya kan... ikut aje ape mummy daddy cakap
sopan pemalu (agak la) budaknya
tp skang ni... since dia dah masuk sekolah
kemahen lg akal nya dia
maklumlah.. org dah ade kawan
ramai okeh kawan dia.. klu kat tadika tu
dari umur 4 thn sampai umur 6 tahun dia kenal
siap ngan nama skali dia ingat
mule2 ingatkan kengkawan satu kelas la kan
skali bila tanya, dia dok jwb budak tu kelas 6 tahun...
hukhukhuk...

mcm naufal ni dr segi pelajaran, so far alhamdulillah
teacher kata dia cepat tangkap ape yg diajar
sebab teacher selalu wat test kat dia
sebabnya dia kat dlm kelas suke nau main pastu x fokus
pastu gelak2... (eh, mcm mak dia lah.. hahahahha.. ops tergelaks puleks)
tu yg buat teacher geram.. so memang teacher akan selalu test iq dia
padah muka... hahahhahahaha...
tp bagus jugak lah kan teacher buat mcm tu
atleast dpt ukur sejauh mana pemahaman dia
 thanks for the 'flower'... mummy love you... muahmuah...

dr segi makan plak.. budak ni memang senang nak kasik makan
cuma dia x suke pedas jer...
klu ade nasi+kicap+telo dadar pun dah cukup dah
pastu, sup sayur ke.. tp kuah yg berkaler dia x nak
jgn harap dia nak mkn w/pun kuah tu x pedas
haiyohhhhh...
tp bab telo dadar tu yg mak dia suka sgt nih... lalalalalala.. (dasar 'rajin' khennn)
klu dpt mkn ayam goreng memang bg kat dia
3 ketul drumstick kfc tu dia leh mkn (kecik je kan)
susu masih lg minum seperti biasa dan masih lg enfakid a+
dan masih lg mengekalkan honey sebagai perisa pilihan.. eceh...
satu hari lebih kurang 4-5 botol = 9oz
 hr sukan yg lepas2 tp masih dlm tahun ni... kikikikiki... nanti tuan umah citer eh...

pg2 nak pg skolah.. alhamdulillah senang nak bgn
ade ms jer dia agak moody..
sblm pg skolah budak ni akan minum susu sebotol n mkn breakfast dulu
mandi pagi, mummy yg kena mandikan
klu x, memang x masuk toilet la dia...
hahahahahhaha... duduk jer berteleku atas katil
haish...
pg td dia pesan kat daddy...
"daddy, nanti bahasa tu jg2 skit... jgn nak aku-kau ngan kwn2"
hahahahhaha... ok, itu pesan mummy kat dia sbnrnya tp dia forward skali kat daddy
bijak2... hiks...

hadoi... panjangnye.. dah blh buat cerpin pulak
ok lah... nanti kt cerita ceriti lg eh...


*sabtu ni nak amik report card naufal kat skolah... x tau lah camner result dia kali ni... risau sgt2 nih.. sebab kali ni dia bnyk skip class... asyik dok check-in spital jer... tp x perlah.. ape pun keputusannya nanti, alhamdulillah... mummy pun faham dia mcm mana... cuma takut nanti daddy bising jer... hukhukhuk...

Monday, October 1, 2012

hari ini dia dah 5 tahun

as-salam,

alhamdulillah
hr ni genap dia 5 tahun
siapa dia tu?
naufal hyecarl ler
hehehehhehe...

pg2 td dlm kol 4am tiba2 terjaga
mcm teringat2 plak saat2 nak melahirkan si naufal
tp ms nak bersalinkan dia tu x der la plak rasa sakitnya
cuma bila dah induce tu jer baru terasa sakit
huhuhuhuhu..

pg td pon daddy yg kejutkan dia bgn tdo
alhamdulillah... x der plak nak merengek ke ape kan
sebab klu daddy kejutkan mesti mood dia x baper nak cun
tp klu mummy ok jer... hahahahah
tp biasanya mummy kejut skit2 pastu biar dia bngn sndr
nak biar mood dia ok
sebab mak ngan bapak ni kan beza pendekatannya...
bukan semuanya sama pun kan.. :)

tp doa kami tetap sama
nak lihat naufal membesar sebagai manusia yg berjaya dunia akhirat
nak lihat dia membesar dgn penuh tanggungjawab sebagai khalifah ALLAH
semoga ALLAH lindungi anak kami sepanjang pembesarannya
semoga ALLAH berkati dan permudahkan kehidupannya dunia akhirat...

untuk abang naufal... mummy daddy adik ngan semuaaaaaaa pun sayang sgt2 kat awak
kami doakan yg terbaik buat awak...

aminnnnn...


Wednesday, September 26, 2012

workshop on leadership : promo : info

as-salam,


Effective Succession Planning and Talent Management in Libraries & Information Centres
16th - 18th October 2012
 
The Perdana Leadership Foundation would like to invite you to the upcoming  Workshop on Leadership For Library & Information Centres : Series II  scheduled as follow:

Title                  : Effective succession planning and talent management in  Libraries & Information Centres ( Workshop on Leadership For Library & Information Centres : Series II)
Date                 : 16 th – 18 th October 2012
Place                : Perdana Leadership Foundation, Putrajaya
Fee                   : RM 800 p/pax
 
Objective 
  • How effective are librarians in succession planning strategy
  • How well-positioned are libraries in retaining the best performers to meet current future challenges?
Scope
  • Strategy for succession planning
  • Assessing the libraries individual competencies and abilities
  • Developing methodology for defining or identifying top talent or potential
  • Assessment and/ or Development Centres
This workshop will be lead by,
Dr. Nik Abdullah Nik Awang
  • Started his career in PETRONAS in 1982 as a trainer and internal consultant
  • Corporate trainer, facilitator and internal consultant
  • Currently Executive Director/ Principal Consultant at Organization Design & Development Consulting Sdn. Bhd
  • Lectures in strategic planning and organization/ facilitating and providing consultancies/ behavioral change programs

Please fill in the attached form if you are interested to attend this workshop. If you require further information, please do not hesitate to call us at: 

Hasniza Hashim                       ( 03-8885 8954)            * hasniza@perdana.org.my
Suhana Mat Tehor                   ( 03-8885 8968)            * suhana@perdana.org.my
Khairun Nisa Kamal                                                     * nisa@perdana.org.my
Nurul Nawar Mahshos                                                 * nawar@perdana.org.my
 
We look forward to hear from you and to welcome you and your colleagues to our workshop

Best Regards,
Perdana Leadership Foundation l Yayasan Kepimpinan Perdana



Monday, September 24, 2012

entry tertunggak

as-salam,

bz..bz.. bz

sibuk jer tau since dr lps raya hr tu lg
mule2 ade kursus lanjutan pembantu pustakawan
pastu program literasi maklumat
pastu join PGPF: Rohingya pulak
then ade CEO forum lg
hadoiiiii...

ngan citer naufal masuk hospital
pastu citer kawen adik ipar lagi...
phuiiiiiiiii... mcm2 nak citer kat blog nih
tp ms jer x sempat2 lg

citer raya pun bnyk yg tertunggak
tp ade ke yg nak bc pasal citer raya
owhhhhh... letih...
eh jap jap...
citer pasal adik sy dirisik org pun x sempat nak karang

alahai....
x per lah..
nanti pelan2 sy cr ms buat citer eh...

insyaALLAH...

pg ni plak ade meeting ngan bos
uuuuhhhhaaaaiiiiiiiiiiiiii....




Thursday, September 20, 2012

pening

photomap

machine ooooo scanner...