: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, November 27, 2008

n3 tertunggak

salam sumer,

maaf yer pn maria... sy x buat homework lg.. nanti bile2 free sy buat yer... ampun...

Tuesday, November 25, 2008

sayangi dan ciumi lah anak kita...

salam sumer,

me dpt email ni dr one of my fren.. puan ari... dia pun tgh peknen skang nih.. alhamdulillah.. semoga dilindungi diri dan kandungannya itu...

jom la kita sama2 hayatinya...

Cium anak pun boleh dapat pahala

Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama
orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis
takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap
ciuman itu dibalas dengan satu darjat
syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah
500 darjat. Syurga itu ialah sebuah
kampung kesenangan, tiada masuk ke
dalamnya melainkan orang yang
menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah
dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan
tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa
memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang
dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut
diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;
“Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.”

Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi..”
Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia
memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat
berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka
barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi
Ismail.

Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? ”
Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.”
Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.”
Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak
terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.”


*mesti semua sayang kan anak2 kan... dan secara lansungnya, kita tetap akan cium dan peluk anak kita setiap hari w/pun hanya sekali shj.. itu sudah memadai dr kita lansung x beri perhatian pada mereka.. btul tak...



naufal, mummy and daddy sayang sangat kat naufal dunia dan akhirat...

my new layout

salam sumer,

erm.. amacam ngn layout baru sy nih.. ok tak... sajer jer nak tukor2 layout kan.. sebab mcm dah boring jer ngan yg lamer tu.. heheh... layout nih senang sgt nak tukornye... saya amik dr blog hanis mama hariz... thanks ya.. kite main amik jer... ampun... pasni, klu sy busan2 lagi haruslah ditukar layout ini.. hehehhe.... klu ade sesiape yg sakit mata or pening2 lalat tu, ampunkan sy yer... me x sengaja...


p/s : sila komen layout baru sy nih.. kot2 perlu dibuang ape2 yg patut ke...

Friday, November 21, 2008

henpon ku

salam sumer,

heheh.. mcm lawak jer kan.. iyer la skang ni kan dah moden.. bebudak pun lg advance dr yg dewasa ni hah.. tp me still pki henpon yg ala2 cekai.. tp, alhamulillah.. sebab henpon ku ini bnyak sgt jasanye... sebab, me rase senang kot pki henpon yg mcm nih.. pasalnye, bg me klu dah blh buat call n receive call pun dah kire bagus kan.. pastu taip2 msg la.. senang jer... ataupun, mungkin me dah boring gune henpon yg canggih manggih nih.. bukan ape pun.. klu nak ikutkan, dh berjenis2 henpon yg me gune.. tpm sume x lekat di tangan.. ade jer halnye, itu bermakna... me memang x blh pki henpon yg canggih manggih n mahal2.... heheheheh...
klu stakat nak amik gambor, digital camera kan ade... hehehe... klu nak online, lappy kan lbh selesa.. heheheh... banyak plak alasan nye kan... ape2 pun, me selesa ngan henpon yg ado nih w/pon henpon ku ini slalu saje mati tanpa sebab... hehehehehe...


inilah henpon kesayanganku... 5 thn woooo acik pakai henpon nih....



minggu yg memenatkan...

salam sumer,

aduhai... since dah pindah umah ni, kitorg dah makin jarang dok kat umah.. biasernye klu blik kejer tu me trus jer amik naufal... tp, skang ni me kena amik hubby gak.. but still in same area.. bdr kinrara... amik naufal n daddy skali... plg awal pun kitorg sampai umah dlm kol 8.30 kot.. tp x pernah pun lagi.. huhuu...

activity minggu nih...

isnin - me n hubby mc - dok kemas mane2 yg patut
selasa - masuk opis - blik dr opis - amik naufal - amik hubby *sampai umah BK lambat sebab ujan..hubby naik scooter yer.. - pergi umah m.ngah hubby - sampai umah BBP2 - 11.30pm
rabu - masuk opis - blik dr opis - amik naufal - amik hubby - blik umah mak kat SP - mkn2 - blik umah BBP2 - sampai kol 9.30pm - kuar blik ngan PIL - blik umah kol 11pm
khamis - masuk opis - blik dr opis - amik naufal - amik hubby kat panglobal PJ - beli susu - g umah m.ngah hubby - mkn2 - balik umah - 11.30pm
jumaat - masuk opis - blik dr opis - amik naufal - g conti PJ jumpe hubby - blik umah mak - ???

penat giler... sampai umah x tdo lg... iron baju kejer - masak air panas - salin pampers naufal - tdokan naufal *ms iron baju hubby dok main2 ngan naufal... seb baik... baru me blh tdo... huhuhu... *x kire lg me bangun utk buat susu si kenit tu...
pepagi kena bngn kol 5.30.. kekadang terlajak ke kol 6 gak.. heheheh.. dimaafkan...

itu la aktiviti aku, hubby n naufal since dok umah BBP2 tu... heheheh... my PIL pun kena kuar awal gak.. klu x my PIL slalu kuar umah dlm kol 8.... sebab dulu umah dokek yo ngan opis.. hehehe... skang ni hubby n my MIL yg dok hantar naufal g umah bbsitter kat BK.. me plak keseorangan g opis.. huahuahua... nanges pepagi sebab naufal x do kat sblh... huhuhuhuh.....

*mlm ni hubby x der sebab g perak.. ades.. windu la plak.. klu setakat x jumpe 2-3 hr ngan hubby, me x kesah sgt... asalkan hubby kena ade kat area puchong gak.. tp klu dah satu hr me x jumpe pastu hubby kat luar kwsn plak, memang la rindu gile rasenye... huhuhu...


my hero...


*abg, take care ya... we miss u lotssssssssssssssssss..............

Wednesday, November 19, 2008

::malam pertama::

salam sumer,

hehheeh... ekceli me nak citer kisah mlm pertama kat umah baru.. huhuhu... last sunday me n my PIL berpindah rumah dari bdr kinrara ke kipark kat bdr bkt puchong 2 nuuu... jauh woooo.. penat x hengat... sampai hr ni masih x hilang lg penatnye...
naufal mcm biaser la me post ke umah mak... senang skit nak wat kejer... alhamdulillah, my naufal x nakal2 n pandai bw diri... my mak pun kata senang nak jg si naufal tu... okes... berbalik pd kisah umah... my PIL beli umah kat kipark tu so, kitorg pun memfollow la mereka... heheh... klu nak tahu... next year cukup 4 thn kami dok ngan PIL.. heheh.. mekaseh yer mama n ayah... heheeheh... so, skang ni kami dah ade space sndri sebab my PIL beli semi-D, triple storey... hehh... btul ke eja nye tu... kami amik yg part plg atas skali.. aduh.. bayangkan la kami nak mengangkut barang dr umah lame, pastu bw masuk umah baru, pastu angkut plak ke tingkat 3... hehheh....
me angkut skit2 jer... biler nak naik atas, me angkut skit2.. sampai la habis brg2 kat bwh tu.. hehehe... almari 2 biji n katil+tilam.. heheh... king size plak tu... cian bdk2 yg dok angkut barng2 tu naik atas... kami nye katil plak jenis yg x bleh nak bukak2 tu.. hehehe.. aduh... jenuh tau.. smlm, me terperasan ade luke skit kat tepi katil tu.. x per la.. nak buat camner kan...

kelmarin, me n naufal first time tdo kat umah tu... memula tu memang la x selesa... umah baru kan.. aduh.. mcm maner nih... naufal pun dok pusing kiri, pusing kanan... hurmmm... hubby dah lamer belayar... last2, me suh hubby on kan ayat2 suci al-quran dr hp dia... lega skit... pastu, x lamer kejap tu tetibe plak me dgr bunyi.. toooooottttttt..... dua kali plak tu... ngupe2 nye bateri hp dah kong... tup, terus mati... alhamdulillah, selamat naufal dah lelap... me yg terkebil2... dlm 1/2 jam jugak lar... me baru nak terlelap tetibe naufal plak menjerit.. aduh... cepat2 la me panggil nama dia... tepuk2 skit, pastu baru di slow skit... tertido blik tp dlm keadaan yg terkejut2.. x per la sayang... mlm pertama kan... hurmm... harap2 lps nih naufal dah blh tdo lena mcm biaser...


*nanti me upload gambor umah baru tu yer... brg sumer x siap kemas lg... penat sungguh...

Friday, November 14, 2008

PDS 8

salam sumer,

hr rabu lps *12/11 kitorg ade program PDS... PDS tu Perdana Discourse Series utk kali ke 8... klu nak tahu lebih lanjut better check kat PLF nih.. hehehe... rasenye ini kali pertama participan nye ramai sgt... lbh kurang 500 org kot... sbab sblm ni shime n team prepared lbh kurang 300 file jer utk PDS... hehehe.. bagus2... ade peningkatan... kirenye ramai la yg berminat dgn PDS kali ni..
oh ya, lupe nak bgtau... PDS nih kerjasama antara PLF, UiTM dan InQka sponsored by Proton...


keynote address by Tun M... harus ada..


yg penting muke aku harus aka wajib ade bersama2 Tun... hehehh....


x cukup ngan Tun, ngan driver Tun pun aku nak jugak.. heheheh.. nama pakcik ni Syawal..
dah 26 thn jd driver Tun.. lamer siut... tp, pakcik ni memang best.. sempoiii...


antara participant yg hadir... ini baru separuh jer nih.. sian dorg terpaksa dok kat luar auditorium... x per la yer...


fokus pd mamat 'bangla' tu.. huh... aku memang hangen ngan dia... sumer nak free.. sumer nak murah... pastu, siap rembat poskad lg.. x pasal2 kitorg kena cover.. bongek tul larr... kwn dia plak dok ushar jer.. bkn nye nak tegur si mamat 'bangla' nih... memang aku banned dah ber*k sekor nih...



nanti me upload gegambaran yg ado lg yer...


Friday, November 7, 2008

suka dalam duka...

salam sumer,

knp yer me letak tajuk n3 ni mcm nih... 'suka dalam duka'... smlm me ymish ngan my fren erni... alhamdulillah, dia dah peknen balik sebab a few month b4 dia miscarriage... sedih jugak... insyaALLAH, thn dpn dlm bulan 6 kot erni bersalin... pastu, kitorg pun citer la bnda yg same... hehehh... erni x sabar2 nak tahu kputusn me.. faham2 dah la yer... bkn nye ape... me nih cuak skit... heheh.. alhamdulillah... +ve... teringin nak perempuan plak... tp, klu dpt boy pun alhamdulillah.. yg penting sihat sempurna... mungkin sebab ini lah naufal makin manja dgn me... ape2 pun, naufal tetap yg teratas dlm hidup me...




citer pasal naufal plak, pasni me dah x dpt nak hantar naufal gi umah pengasuh nye lg... sebab we all nak pindah ke rumah baru... *me sefamily dok ngan PIL yer*... sedih sgt hati nih... nak nangis pun ade gak... opsss.. termeleleh sudah... itu pasal lar hubby kata me ni lembik sebab skit2 nak nangis.. huhuuh... sedih tau.... dr baby sampai la ni, me yg hantar naufal pg2 ke rumah pengasuh... lps kejer otw nak blik umah pun me yg amik naufal dulu... tp pas pindah ni, me x dpt la nak hantar naufal lg... uuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaa......... so, daddy n MIL yg akan hantar naufal... sebab klu me yg hantar, terpaksa berpatah balik... cume ptg tu me n hubby akan amik naufal... pastu, baru sampai umah... sian kat my baby, dok membesar dlm keter jer lar... x per la sayang yer... kite tunggu 2010, pastu opah pun dah pencen... so, me plan nak letak naufal kat umah my mak... pastu, leh g skool... sayang naufal sokmo...




Thursday, November 6, 2008

misi gagal

salam sumer,

ingat x semalam sy nak try lg kasik puting baru kat naufal.. aduh.. misi gagal lg.. heheheh... dia tetap nak puting lama tu... me kata dah buang dah puting tu, tp dia tetap gak nangis2 nak puting lamer dia tu... adekah anakku terkena mandrem puting.. oh tidak...
yg pasti, bile puting baru masuk mulut, dia cepat2 cabut n campak puting tu jauh.. jenuh la me kutip puting tu... huhuhuu... naufal, tolong la amik puting baru nih... nasib baik, naufal cume nak puting time tdo jer.. kat umah pengasuh dia x isap puting lansung sebab pengasuh tu x nak ajar naufal isap puting.. alhamdulillah.. amin...

agak2 mlm ni naufal nak x isap puting baru dia tu...

Wednesday, November 5, 2008

puting oh puting...

salam sumer,

smlm me kuar ke Alam**da ngan sue... sajer la konon nak temankan su pergi bank.. hehehhe... pastu, me teringat yg puting naufal dah berbulan - ops - setahun dah x bertukar... bukan nye me sengaja x nak tukar, tp dah jenuh beli puting lain naufal x nak jugak... dia tetap nak yg lame tu.. huhu... sebab tu la my mak kata naufal ni pandai berjimat.. menan dia cume hanger baju jer... heheheh....
so, nak dijadikan citer, me pun belikan la naufal puting baru... hehehhe... siap sorok2 lg dr hubby sebab takut dia bising... balik opis tu, ngan semangat nye me cuci n rendam dlm air panas...
try la bg kat naufal... huhu.. memule tu dia cam pelik jer... last2, tau x ape dia buat... dia pi buang puting tu.. aduhai... pastu, leh siap baling2 plak puting tu.. siap ngan sengih2 dia lagi.. alahai anak mommy sorg nih.. ngaper cenggitu lak gayanye...

ms nak tdo me letak puting baru n lame kat atas tilam dia.. boleh plak dia g amik puting lama tu.. huhuhu.. naufal, amik la puting baru nih... sengih2 jer kat me.. pastu, dia amik puting baru n lempar kat bawah... penyudahnye.. tetap la naufal ngan puting lame dia tu...
yg kelakarnye, ms tgh tdo tu me cabut la puting lama n masukkan puting baru dlm mulut naufal... pastu, dia bleh cabut puting baru n capai puting lama kat tangan me.. heheheh... geram jer tau ngan si bujang sorg tu...




* mlm nih nak cube lagi lar...

Monday, November 3, 2008

13 month naufal...

salam sumer,

Toddlers, like babies, love to explore and learn; their favorite object happens to be their own body. They also love to explore body parts like their genitals much to your disapproval! Your baby's skills and play interests in other areas grow as well along with her vocabulary skills once he starts to talk. Language experts opine that the words they choose fall into well established categories which reflect their interest. Although skills growth spirals upwards, physical growth slows down after the end of the first year - many toddlers show a marked decrease in appetite.

alhamdulillah... naufal dah 13 bulan... dah makin cerdik, bnyk cakap n suke main... naufal skang ni dah makin pandai klu nak menyusu... biasenye klu me nak buatkan susu utk naufal, me akan panggil dia skali... ajak buat susu sama, belajar sambil mengira...

perkembangan naufal skarang...
- pandai main cak cak
- x ske main toys... tp, ske sgt main hanger baju... x kisah ngan menan2 yg ade...
- mkn pun dah x berape nak sangat.. tp, sgt kuat menyusu... ok la tu kan...
- ske berlari... me yg takut tgk dia dok lari2...
- ske main kat celah2 sofa... x kisah la sempt mane pun ruang antara sofa tu, kat situ gak la dia ske main...
- x ske pki baju.. amboi...
- ske sebut ammmboiiii.... konon2 mcm marah kat kite balik la... cute sgt...
- ske tgk org masak kat dapor... ade potensi nak jd chef nih...
- semakin manja ngan me.. aduh, ni yg lotih nih...
- x ske org dukung or peluk2, naufal ske lps bebas... tp, bile dah sampai ngengade sgt tu, dia nak gak org dukung dia... klu blh, me x nak ajar naufal berdukung...
- klu boleh nak pki kasut 24 jam sehari... klu x pkikan, nanti dia usung kasut tu kemana sajer...
- ske isap jari... yg penting bantal busuk tetap diusung skali.. heheheh...
- klu nak susu or nak tdo, naufal pandai panggil miii.. miii...
- ske main coin tp selamat la dia x masukkan dlm mulut...
- klu me minta sumting kat naufal, mesti dia kasik...
- ske menyengih.. ske bergurau2 ngan org...

so far, ini jer yg ade dlm memori me skang nih.. sebab tgh pening2 lalat.. huhuu... nanti me update lg yer pasal naufal...