: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Friday, July 27, 2012

alhamdulillah

as-salam,

kisah basi
eh, x per kan.. janji update
wahhahahahaha..

rabu lps kat opis sy ade buat solat sunat taubat-tasbih dan hajat
yg seronoknya, solat sunat ni bersama2 dgn Tun M n Tun Siti
alhamdulillah..
sebab setiap tahun bila ramadhan jer memang akan ada acara solat nih
seronok sgt...

syukur alhamdulillah sebab thn ni dpt duduk kat saf betul2 belakang imam n Tun M... semoga TDM n TDSH dikurniakan kesihatan yg baik dari ALLAH...

kami bertiga.. sulie - sy - suhana... 3-3 pun mak org tp perangai mengalahkan anak dara..eh, iye ke... hakhakhakhak...

malam tu pulak ade IFTAR kat opis
start kejer sini thn 2008
tp thn ni baru berkesempatan nak dtg bukak posa
so, sy hangkut skali ler hero2 kesayangan dtg opis
macam naufal ngan hayyan memang dan biasa dtg sini
tp pestaim bg en.fizu... hiks..
pestaim masuk opis sy ler
klu dtg tu dah biasa le jugak
hahahahahhah...
makanan mlm tu sedap blh tahan
sebab order dr restoren syed tu

alhamdulillah...


*semoga kami semua dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki untuk bertemu semula dengan ramadhan dithn2 mendatang... aminnnn...

Tuesday, July 24, 2012

puasa

as-salam,

alhamdulillah
hr ni dah masuk hr ke-4 kita semua berpuasa
sy masih x tinggal puasa lg
tp since smlm puasa amat mendugakan
hiks... ape punya bahasa da

x der lah
sebab hr minggu lps dok pulun kemas umah ngan en.fizu
mulanya dok umah mak
pastu dia col suh balik awal sebab esoknya tu (isnin)
org astro nak dtg pasang 2nd decoder
hurmmm...
tu yg dok kemas pungpang abes sumer tu
sofa kat atas tu pun abes dok punggah bwk turun...
sila jgn imagine yer... leather sofa 2 seaters yg besar tu
dihangkut kebawah dr tingkat 3...
pastu single seater pun sama gak
dihangkut dr atas ke bwh...
puiiiiiiiiii... patah pinggang acik hah
dah la kat peranakan ni tgh sakit
sebab habuk dah tebal sgt
tu yg dok selsema n mata gatal2 jer dr hr minggu tu
org kg kt sinus... org bandar kata resdung
ape2 lah ek...

tp, bersyukur jugaklah sebab naufal mampu puasa 1 hr ahad tu
pg tu sahur minum susu jer sebotol
tp bila dah ujung2 tu ade gak dia mintak nak minum air
pastu, dok ralitkan dia
daddy dok ajak dia main game
pastu nak minum susu pulak
hadoiiiiiiii... mula2 mcm dah kesian kat budak tu
tp try jugak la sabarkan dia...
alhamdulillah... puasa jugak budak tu

semalam plak dia bngn sahur
suapkan dia nasi ngan nuget jer pun
susu sebotol...
last2 ptg smlm col bbsitter dia
katanya naufal nak susu
sebab memang dah kebiasaan blik skolah kol 2 mesti ade susu sebotol
hahahahahhahahaha
kantoi anak mummy minum susu

hr ni x tau lg mcm mana
tp dah suh daddy pesan siap2 kat bbsitter bgtau naufal puasa hr ni
harap2 la naufal x lupa yg dia puasa...
semoga dia kuat utk puasa hr ni

berbuka nanti nak goreng kue teow lar
sedapnye la kan...
hukhukhukhuk...

*naufal dok kira hr sebab nak dtg opis mummy... insyaALLAH esok nak bwk naufal n hayyan kat opis sebab ade bukak pose ngan TDM kat sini... yeay.. alhamdulillah...


Friday, July 20, 2012

Al-Ramadhan


as-salam,

alhamdulillah
esok insyaALLAH bertemu kita semula dgn Ramadhan
dan mlm ni mlm pertama solat terawikh kita di thn 2012
bersyukur sgt2 kerana ALLAH panjangkan usia
sebab bulan Ramadhan ni ganjaran nya lebih besar lg

insyaALLAH
thn ni sy akan bw naufal n hayyan ke masjid
utk sama2 solat terawikh
harap2 mereka x melasak n x kacau org
cuma risau nanti naufal dok bc fatihah ngan niat kuat2 plak nanti
hiks...

dikesempatan ini sy ingin memohon maaf
sekiranya ada terkasar bahasa atau terguriskan hati sesiapa
yg membaca blog sy ni
buat kwn2 yg mengenali sy
halalkan makan dan minum sy selama kita berkawan
yg baik itu semuanya dr ALLAH
dan yg buruk itu dr sy jua
maafkan diatas segala kekhilafan

semoga kita dipanjangkan usia utk bertemu di Syawal nanti
dan semoga ada umur utk bertemu Ramadhan yg akan dtg

selamat berpuasa dan salam sayang sy buat semua...




*jom sama2 tambah amal dan kurangkan berat dibulan puasa ni...

Friday, July 13, 2012

entahlah...

as-salam,

bila kita dah makin lama hidup ni
makin bnyk pulak masalah yg kita tgk
eh.. mcm dah lama sgt plak sy hidup kan
pdhal baru jer 31 thn
hahahhahahaha..

tp memang mcm2 jenis org dah sy jumpe
kdg2 pelik tgk keletah manusia ni
tp dh begitu kejadian mereka kan
sama jugak ngan sy
mesti ade jugak yg annoy ngan sy
tp dah memang kejadian begini
cuma kita perlu lah berubah
klu x mampu berubah terus, blh berubah secara peringkat2
maafkan sy klu kamu kamu kamu annoy kat sy

kdg2 bila kita nak berubah tu
ada jer halangannya
cuma iman perlu kuat utk hadapi semua cabaran tu
sama jugak mcm bila kita nak mkn
asal nak suap jer, mesti ade je bnda nak kaco
kang tetiba anak nak biyak la
anak nak susu la
suami suh amik kendi la
eh, mcm2 lah
so, utk semua tu kena iman n kesabaran yg tinggi

dan itulah yg sy sedang praktiskan sekarang ni
cuba utk tingkatkan iman dan kesabaran dlm diri
insyaALLAH, bila iman kita kuat
sabar pun akan otometik kuat jugak
salah satu caranya - perbanyakkan bc al-quran
bersekali dengan terjemahannya
jom bc quran jom...

semoga sy tekun utk tingkatkan iman dan sabar dlm diri... aminnn


Monday, July 9, 2012

biarlah dia

as-salam,

sebenarnyakan sy x tau mcm mana nak tulis
sebab sy takut klu sy luahkan nanti
akan ade yg terasa atau berkecil hati
apa2 pun sy minta maaf dulu
w/pun hakikatnya sy yg terasa dgn apa yg dikatakan

hakikat dlm kehidupan kan
akan ada je yg x kena ngan diri kita
alhamdulillah.. sebab ada yg perasan
tp klu perasan pun tegurlah molek2
btul tak... x perlulah rasanya dok sampai2 kan kat org
then, klu teguran tu perkara yg sebenar
sy x kisah
cuma sy akan jd kisah bila benda yg dikatakan tu
adalah tidak btul...
seolah2 sengaja direka utk memburukkan sy

selama ni sy x kisah dgn apa yg dia buat
apa yg dia kata (tntg sy) pun x pernah sy nak amik pusing
sebab sy jenis malas nak bertekak
sebab sy tau kesudahannya x kemana
alih2 pun sy share ngan mak sy jer
itu jer... sebab mak sy dah tentu2 lah tahu sy ni mcm mana kan
hiks...

sy hormat dia sebagai seorg kawan yg baik dgn sy
tp x sangka plak dia blh buat mcm tu pd sy
hurmmmm... rasa agak kecewa
sebab dia dah tahu tentang hal tu
tp dia bercerita pd org seolah2 x tahu pasal kisah itu
sedangkan sy ada saksi dan bukti soheh...
tp tu lah dia.. sy ni x suka nak perpanjangkan cerita
cukuplah sy share kat blog jer pun
hehehehehehehe...

hurmmm... x per lah
semoga sy diberi petunjuk ALLAH ke jln yg diredhai
semoga ALLAH lapangkan dada sy dlm mencari rezeki

aminnn...


*berkata benar w/pun ianya menyakitkan...


Thursday, July 5, 2012

alhamdulillah

as-salam,

hiks.. sajer nak gedik kan
eh.. x der lah
tp saje nak jdkan kenangan kat blog
sebab bukan senang tau en.fizu nak belikan sy hadiah mahal2 ni

alhamdulillah.. murah rezeki suami sy
knp... sebab dia belikan sy henpon baru
yeay... syukur sgt2
w/pun mahal bg sy tp mungkin murah bg org lain
sebab sy memang sgt kedekut utk beli brg 'mahal' utk dr sndr
tp klu org lain agk senang jugak
terutamanya anak...
okeh.. dah 2 minggu sy pki henpon samsung galaxy mini 2
comel dah ringan... kaler hitam kuning plak tu..
sy sgt sukeeeeeeeeeeeee


alkisahnya satu hr tu sy mintak duit kat dia
so, siap2 la kasik bag galas dia tu kan
skali dia suh sy pi carik dlm lemari..
puas jugak la bongkau lemari tu
skali nampak kotak henpon
"ayg nampak henpon baru"....
hahahah tiba2 jd gedik bl nampak henpon baru

siyes muke bercahaya bila en.fizu buat seprais cenggitu
sebab susah kot dia nak seprais2 kat sy ni
lglah dah ade anak kan... hahahahhaha
bl dah pki henpon ni terasa mcm KG sgt tau
sebab sy x biasa pki henpon2 canggih nih
x tau la knp en.fizu belikan henpon nih
mungkin dia tgk sy dok pki henpon nokia yg lama tu
sampai hang pastu x leh nak check mail box bagai
hahahahha.. tu yg dia belikan sy kot

hahahahhahahaha

thanks abang sebab belikan ayang henpon baru
syg abang sgt2...


*insyaALLAH, klu ade rezeki lebih ingat nak beli samsung note pulak.. mcm best jer kan... hiks...

selamat hr khamis dan salam nisfu syaaban semua

as-salam,

salam nisfu syaaban kawan2 semua
semoga kita semua diberi kelapangan dada
dan diberikan petunjuk ALLAH didunia n akhhirat


mesti ramai yg berpuasa kan hr ni
selamat berpuasa semua

sy pun nak juga puasa tp apakan daya
fitrah seorg wanita kan
tiap bulan mesti wajib kena
x der rezeki sy kan


w/pun x puasa hr ni
tp dlm hati dah plan dah nak mkn ape mlm ni
hiks.. dasar kuat mkn kan
dr smlm lg dah ckp ngan en.fizu
ngendeng2 kat dia ajak mkn kat ikan singgang

jgn knp ikan singgang.. sebab sy x tau nama kedai mkn tu
hukhukhukhuk... maafkan sy
sy panggil ikan singgang sebab kedai tu jual lauk ikan singgang
sedap dan masam... cukup rasa
selain ikan singgang ade lg la lauk lain kan
tp kiranya ikang singgang tu specialty diorg la kat situ

 klu nak lg selero kena ade budu... klu saper x tau budu memang rugi besarlah demo... hahhahahaa.. biasanya diorg letak tempoyak skali ngan budu... tp mungkin dah abes, doa diorg kasik budu + cili padi + limau nipis pastu ade mangga skit

 nampak x kat tgh2 tu... en.fizu ikan kembung masak singgang.. sedap... best2.. pastu ade telur dadar khas buat anak2... eh, kuah ikan singgang tu pun x pedas tau... bdk2 leh mkn skali... pastu yg itam 3 ketul tu ikan rebus...

yg ni plak en.fizu order daging + lidah lembu masak kicap... sy amik daging jer seketul dua.. lidah memang x berani la nak mkn.. takut bila kunyah2 nanti terasa rumput pulak.. apekah... hahahahahaha...

klu nak dtg mkn kat sini kena awal2
sebab klu lambat nanti penuh.. tp ramai pun yg wat ikan singgang kat area tu
cuma x tau la sedap ke tak kan
tp yg kat tmpt kitorg pilih ni memang sedap
sebab en.fizu pun dah biasa mkn kat sini ngan bos dia
eh, bos dia suke blanjer mkn tau... hiks...

tmpt ni kat area chowkit tu
kiranya nak menghala ke pertama complex sumer tu
tp kedai2 ni kat belakang bangunan tau
try la nanti... berbaloi2...


*yeay.. mlg ni nak gi mkng ikang singgang... nyum nyum nyum...





Wednesday, July 4, 2012

dia sudah 3 tahun

as-salam,

alhamdulillah
22/6 lepas genap hayyan 3 tahun
masih terasa2 lg sakit nak kuarkan dia
sebab nya hayyan ni ms kuar kena vakum
tp bukanlah disedut mcm vakum tu
tp dokter akan sedut bila sy teran jer
klu x, dokter x kan sedut

tp kena cepat2 gak kuarkan hayyan
sebab air ketuban dah pecah
so takut dia lemas
apa2 pun alhamdulillah
w/pun seminggu dok NICU
tp hayyan sihat sampai sekarang
mudah-mudahan sehingga akhir hayat hayyan...
amin...

skang ni hayyan makin panjang akal
ade jer benda dia nak buat
sengaja nak kasik mak pak ngan abg dia marah
klu x dpt ape yg dia nak, mula lah dia mengamuk
klu dpt menjerit, abes satu kawasan taman bergegar
hahahahhahhaha... nampak nau pentipu kan
tp memang suara dia nyaring pun...

cucu kesayangan atok abah... selepas seminggu kuar NICU... si tembam mutuk-mutuk nih...

dah la sgt garang
klu ngan abg tu selamba dia jer dok main ketuk2 paler
tp hayyan memang garang
bukan dia kisah pun org nak marah ke tak
janji dia puas hati
dah la garang, suka wat memek muka plak tu
rasa nak penyek2 kan je muka dia
klu tdo nak berpeluk
klu x peluk nanti dia ngamuk
x pun dia blik ajar kita cara nak peluk dia
hiks... comel jer kan (anak sndr harus lah kata comel kan) lantak

pic terkini ngan mummy... budak manja mata sepet nih... rasa nak penyek2 kan jer budak kecik ni tau...

tp klu bercakap tu masih pelat lagi
so far, pelat2 dia pun org masih akan faham lagi lah
then kadang2 dia sengaja jer ckp pelat
dah kena sound ngan daddy pun dia ikut jugak style dia dok ckp pelat2

thn depan dah nak masuk skolah
tp risau jugak sebab masih pki diapers
hukhukhuk... sanggup ke ticer nak layan awak anak oiiiii...

semoga hayyan dilindungi ALLAH dunia akhirat
diberikan kejayaan, kebahagian dan kekayaan didunia dan akhirat
jdlah anak yg soleh dan hormat org tua

mummy, daddy n abg sayang hayyan sgt2....
selamat hari lahir hayyan...





Monday, July 2, 2012

mata rasa nak pejam jer

as-salam,

hukhukhuk.. aduh.. poyo nye
blm ape2 dah sibuk nak batuk2 plak
heheheheheh

sebenarnya tgh sakit kepala yg amat2 sgt nih
tu yg mata lansung x leh nak bukak tu
pastu dr pg dok mengadap pc jer
dok edit proposal..
pening weh...
pening kepala ni mungkin sebab angin dah naik kepala kot
sebab nya tgh berpuasa kan
so, x mkn ape pun tghr ni
then perut pun maybe tanjat sebabnya sblm ni hr2 dok mkn jer
pastu perut pun dok tadah jer
skali hr ni tiba2 puasa.. perut plak tiba2 kosong
mau x tanjat boboy

hahahahhha...
abes lah dok salahkan puasa plak kan
abes tu puasa ramadhan nanti,
sakan la dok sakit kepala..
pdhal... mls nak puasa

hahahahahahhaha
kompom la tak kan... dah nama pun puasa ramadhan
haruslah puasa.. mcm skang ni pun puasa sunat syaaban jer

jgn lupa hr khamis ni
mlm nisfu syaaban
jom kita sama2 tambah amal ibadah dan mendekatkan dr kita kepada ALLAH swt
kerana pintu rahmat dibuka luas pd mlm nisfu syaaban...