: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Tuesday, August 31, 2010

53 tahun merdeka...

salam sumer,

dikesempatan ini kami ingin mengucapkan Salam Kemerdekaan yg ke 53 pd semua rakyat Malaysia... kami bersyukur dan bangga dilahirkan sebagai rakyat Malaysia...



semoga kita terus makmur dan maju... MERDEKA...MERDEKA...MERDEKA....

Monday, August 30, 2010

whisk

salam sumer,

ingat x n3 nih... hurmmm.... hr tu kan x sempat nak tayang gambar kan... so, jom layan same2 jom... ingat mlm nanti nak singgah sat lah... alang2 dah dkt ngan SDMC kan... huhhuuhuu... terliur plak bile tgk nih....





sedappppp.... yg dlm plastic biru cam gule2 tu adalah coklat... naufal dpt for free.... hurmmm... macaroons ni x leg besar nau... adelah lbh kurang saiz duit 50 sen jer kot... tp berbaloi la kan...
sgt sedap... texture cake ni padat sgt2... nyum... nyum....
macaroons... suke sgt2... owhhh... heaven bile dpt mkn bnda yg kite mengidam kan.... me suke giler kaler hijau... pistachio flavor.... nyum... nyummm....


red velvet cake     


sabtu yg memenatkan

salam sumer,

ini kisah hr sabtu.. huhuhuh... ingatkan nak duduk umah buat biskut... tp x jd... sebab mcm sian kat naufal n hayyan... dok umah jer... dah la hr2 dok umah mak milah... pastu, sabtu ahad pun kena dok umah jugak... owhh... kesian... so, me amik keputusan nak bw budak2 org tu pi alamanda.. eh.. lupe... mak ajak pi ampang plak... x per... citer tu nanti me sambung ek... mule2 mcm x yakin jer nak gi alamanda ngan budak 2 org nih... iyer lar kan... dah la dorg ni agak lasak... heheheh... tp x per... insyaALLAH, me blh handle.. smpai2 kat alamanda, alhamdulillah, senang gak nak dpt parking... letak 2 beradik tu dlm  stroller n sorong jer dorg.. mule2 tu hayyan menangis la jugak sebab mamat tu x ske sgt dok dlm stroller.. pastu ok jer si hayyan tu sebab abang naufal pandai pjuk... hurmmmm... x lamer pun dok dlm alamanda.. sebab me pening paler tgk org ramai sgt... naufal n hayyan, baik jer cume naufal la yg ske nak pilih bj sndr... 'cantik kan adik'... 'x nak bj tu, x cantik'... huhuhuhu... itu la antara dialog naufal ms dok pilih bj ngan dia... sedih gak sebab bj saiz naufal bnyk yg dah abes... hayyan plak bnyk bj yg saiz besar sebab hayyan kecik... dlm 2 jam kot kami di alamanda... pastu, balik umah tolong mak masak utk dibawa ke hospital... tp, kami x berbuka di hospital... kami ke sini plak... hehehehehh.... tunggu next n3 yeah...

hospital lg

salam sumer,

khamis lps abah masuk spital lg.. kali ni, darah kuar mcm sblm2 ni jugak... abah kata skit tp sbnrnye bnyk.. pastu, bdn abah ade panas2 mcm nak demam.. hurmmm... pastutnye abah kena wat chemo sblm raye tp abah x nak.. abah mintak postponed sebab x larat... skang ni memang nampak sgt abah letih n penat... nak jln dr katil ke toilet pun abah dah mengah.. pdhal baru 3-4 langkah jer... hurmm... hr khamis tu me balik umah mak n tdo sane jer... sebab mak n no'oi jg abah kat spital... jumaat tu pg kejer dr umah mak.. anak2, en.fizu hantar pi umah mak milah bbsitter sebab me kejer on friday... huhuhhuh... ptg lps amik anak2 terus pg hospital... beli mkn2 skit... pastu singgah beli air... siap sumer, berdesup pi hospital.. alhamdulillah, jln x jam n sampai hospital tepat pd msnye... berbuka la kami anak beranak ngan mak n no'oi kat spital... best jugak tau... hehhhe... pastu, lepak2 dulu n blik umah mak kol 9.45pm... hehehhe... me klu pi hospital tgk abah memang blik lmbt punyer... sebab abah dok bilik sorg2.. so, x der masalah la klu nak terlentang tido bagai kan.... hehheheeh....


*khamis mlm me bw naufal n hayyan pi alamanda (kami 3 beranak sajer)... konon2 nak beli pempes... tp hampeh... x der promotion plak... belikan mekdonel utk naufal... abes seketul ayam... amin....



Thursday, August 26, 2010

x syok nye...

salam sumer,


esok Nuzul Quran kan.. huhuhuhu.. knp lar wilayah x cuti ekk.. x aci tau... seronok la esok org2 selangor.. mesti nyopping kan... owhhhh... esok kena kejer mcm biase.. alahai... ok gak kan.. rehat tghr esok leh tgk jualan besar2 an kat precinct 2 tu... muaahahahah... sediakan duit jer la klu mcm tu... selamat bercuti pd warga kerja selangor...

Wednesday, August 25, 2010

innalillah...

salam sumer,

td baru dpt col dr en.fizu.. kat tmpt dia ade kematian.. ade org terbunuh.. lelaki tp x tau agama apa... bukan pekerja conti tp pekerja TNB... en.fizu kata kesian mayat tu lembik jdnye.. mangsa tgh betulkan power elektrik kat dlm kilang.. skali terus zassssssss... short sumer tmpt.. skang kilang dah shut-down sebab x der power supply... takutkan... klu mangsa tu seorg islam, marilah kite sama2 sedekahkan al-fatihah dan semoga roh mangsa ditmptkan di kalangan umat-NYA yg soleh... aminnnn...


update : en. fizu bgtau yg meninggal tu org islam (melayu)... 3 lg parah n skang ade kat icu... yg meninggal tu agak parah rentung sebab renjatan elektrik yg terlalu kuat... mangsa2 tu tgh btulkan pencawang yg ada dlm kilang continental... al-fatihah buat semua...



x tau nak citer ape...

salam sumer,

blik kejer smlm terus singgah pasar tani BK5 sebab nak beli lauk skit.. urmmm... beli lauk basah utk maskkan bekal naufal n hayyan... owh lupe nak bgtau.. minggu lps me beli ikan kat gerai biase me beli tu.. then, budak yg jual ikan tu kasik me sepotong isi ikan jenahak percuma.. hurmm.... suke tp x tau nak masak ape.. masih ade lg dlm esbok tu... hehehhe... smlm, me beli sayur skali... eh.. mcm kenal jer minah tu... kwn ms kat opis lame... heheh... x sangka plak dorg sewa umah kat area BK jugak... hurmmm... arash mohamad pun ade.. mule2 me x perasan sgt sebab rabun yg melampau... pastu, me peratikan betul2 wife dia pilih sayur kat sblh me jer sebab nak kompom kan yg mamat tu memang soheh arash mohamad... heheh... kompom... muke dia same jer mcm dlm tv tu... masam jer.. maybe dah mcm tu kot airmuke dia kan.. tp, dia kurus tau.. dlm tv tgk besar jer kan.. tp kat luar nampak kurus sgt2... hurmmm...

kat param plak me beli laksam, kueh mueh n samosa 70 sen yg super sedap... memang sedap... berbuke me x mkn nasik.. cume mkn ape yg me beli jer... mlm td plak b4 tdo, me masak sambal sotong + udang sebab me jenis beli lauk bsh skit2 jer... senang skit campur skali... heheh... mlm ni may be balik berbuke kat umah mak sebab en.fizu blik lambat ade hal kat opis...

ptg ni nak beli samosa super sedap lg lar... nyum nyum nyum...



Tuesday, August 24, 2010

citer pasal anak2

salam sumer,

skang ni kan musim x sihat.. so, naufal n hayyan pun same la kena tempias nye... 2 beradik tu memang x sihat... si abang dok berak2... dah elok2 x pki dypers, kena pki dypers blik... yg kesiannye ms nak cuci mont*t tu.. sebab dah berak2 kompom la melecet kan... hurmm... 'dah la mummy.. cukup la tu'... sian si abang dok merengek2 mcm tu... x thn sebab pedih bile kena air... abes tu klu x cuci bersih nanti kang lg teruk kan... hayyan plak baru nak kebah dr demam... dok batuk koh koh tiap2 mlm... 2-3 hr lps demam sebab nak tumbuh gigi kot... hurmmm... dok meleleh la air liur dia tu.. dok gigit2 jari jer.. nak tdor mesti rengek2.. kite yg sihat ni pun leh demam biler tgk anak2 mcm tu kan... hurmmmm.... hayyan dah mkin lasak skang nih.. klu x kena cara pujuk, dia dok lanting badan ke belakang... klu x btul2 pegang memang bleh terbalik.. smlm, hayyan dok panjat sofa... ntah mcm mane dia duduk btul2 kat tepi sofa n terbalik ke belakang... memang sakit sgt2... kesian kat hayyan... me plak x sempat nak sambut... menggeletek kaki dia dok thn sakit... me pujuk n gosok belakang kepala dia... takut jugak kan klu ade ape2 jd... nauzubillah, mintak2 dijauhkan ALLAH... dah hampir 2 minggu me x cukup tdo... klu tdo pun ade la dlm 2-3 jam mcm tu... dah la budak2 nih tdok kol 11-12... pastu, bgn nak susu tgh2 mlm tu... tambah plak klu dorg muntah secara marathon... huhuuhu... memang sgt2 menguji kesabaran seorg ibu... patut la anak2 lebih rapat ngan ibu sebab hanya x semua ibu yg mampu menangani sumer masalah anak2... yg mampu sayang n belai anak2 sampai x cukup tdo... owhhh... mummy sayang kamu berdua dunia akhirat...

nufa'il hayyan and naufal hyecarl... my chenta hati forever n ever...



sesi luahan perasaan

salam sumer,

kali ni me nak luahkan perasaan yg terbuku dihati nih...


1. knp susah sgt nak dpt kejer yg betul2 kejer...

- sbnrnye dulu me memang dah blh dpt jwtn tu.. tp disebabkan me x der 'ape2' yg boleh kukuhkan kedudukan me kat situ, jd me x dpt la jwtn tu... actually, me memang nak sgt sebab dah 3 thn dok kat situ as a kontrak tp satu hapah pun x de.. bos hntr pi o/statition, me pg... ms tu agak selesa la jugak sebab memang budget leh dpt post tu.. last2... kecewa jugak... nak kt me x buat kejer, menipu la kan... klu me x buat kejer, hantu ke yg setlekan buku2 utk branches sumer tu... WTF... oh lupe, scenario kat jbtn tu mcm... klu ko pandai menari, berjoget, menyanyi bla bla.. ko memang senang nak kejer kat situ... klu ko jenis yg buat kejer.. JARANG bersosial, memang kecewa la jwpnnye... hurmm... ntah baper kali pi internal-interview, tp tetap mengecewakan... so, skang ni me dah ade target me sndr... satu hr me akan dpt jugak tmpt kat situ... tp, me kena tunggu kuncu2 pocho2 dorg tu kuar dr situ dulu... insyaALLAH... doakan me yer...


2. knp diaaaaaa jer... me ni saper plak???

- nak kata kecelaruan jiwa x jugak... nak kata dengki x jugak... tp, me rase kecik hati.. jauh hati dgn sesorg.. ye.. dia memang rapat.. sgt2 rapat ngan me.. tp, knp dia lebihkan yg seorg itu.. ok... tau lar seorg itu lelaki... tp, ape beza lelaki n pempuan... kata, x der beza tp tetap bezakan... mentang2 la dia lelaki, so lelaki itu blh dpt lebih la ye... ape yg ade pd dia sume nak kasik kat lelaki itu.. abes tu, me nih... urrmmm... x kisah la klu x dpt ape pun, tp tolong la jgn kasik hak me pd lelaki itu jugak... dia ade tmpt dia sndr, biarlah dia kemaskan tmpt dia n duduk sndr kat tmpt dia tu dgn isteri tercintanya tu... owhh... serius.. me memang dah sanggup lg nak thn... dr dulu sampai sekarang, memang lelaki itu yg dpt sumer kelebihan dr dia... me hanya sipi2 sajer... sedih... memang sedih... ape perasaan korang, klu hak korang dinafikan... ape perasaan korang klu hak korang diambil mcm tu jer... sedih tak...


3. tolong jangan jd pemalas...

- me penat.. penat sgt... sakit paler... celik mata jer kejer... bukak mata jer kejer... blh tak klu bgn tdur ade org mandikan.. gosokkan baju... kemaskan katil... hurmmmm... nak panggil bibik... owhhh... mungkin blum lg buat ms nih... selagi me boleh buat sumer kejer, me akan buat sumernye... x kisah la susah mana n berat mane pun, me cuba akan buat... w/pun mulut n hati berkata2.. meronta2 tanda protes tp me akan kuatkan semangat utk terus buat kejer2 tu... me tau, dia memang sengaja buat mcm tu.. sengaja menguji kesabaran me.. tp x pe... ALHAMDULILLAH... w/pun me x seperfect mane, yg penting me mampu lakukan kerja2 itu tanpa bantuan dr sesiapa... bukan bermakna me ego, berlagak atau katalah apa sj.. tp, me memang jenis begini... klu dah org x nak tolong, me x kisah.. janji me puas hati ngan kejer yang me buat...


*kepala tgh bengang sebab thn dr menangis... huhuhuhuhhu...




Friday, August 20, 2010

esok... nilai...

salam sumer,


td mak call... biasenye mak akan call me klu ade bnda2 penting jer... haish... ingatkan hape.. ghupenye nak ajak pi nilai... ok lar mak.. lgpun mlm ni me tdo umah mal.. so, esok lps subuh kami merempit ke nilai...

ops... abah kasik syarat.. klu nak gi nilai jgn bwk hyecarl n hayyan... ops.. mcm mane plak tu.. x x per.. sumer tu leh adjust... klu anda gembira petik jari... heheheheh.... so, esok smntara mak n no'oi sopink kain.. me akan dok dlm keter diam2 jg double NH Jr. owhhhh... belikan mekdi siap... biar dua beradik tu diam.... hahhahaah....


dah nak blik ni... yeay... dpt berbuke kat umah mak...

megik sungguh

salam sumer,

mcm x percaye je me masak utk sahur... sebab selama ni MIL yg msak...klu umah mak, lg la jgn harap me nak bngn masak.. klu tlg buatkan air tu ade la.. heheheh... sahur smlm me masak ayam sambal ngan sayur kacang panjang telur... hurmm... sedap.. me masak sblm tdor.. bile subuh MIL yg akan panaskan sumer... heheheh...


ok dah.. itu jer nak citer...


owh yer.. hayyan masih lg demam... pg td adik n abg muntah2 lg... hurmm... habis satu bilik bau muntah dorg.. pening.. pening dan pening... pg nih hantar umah mak... harap2 2 beradik tu cepat sihat.. nanti leh pi sopink... yeay...

Thursday, August 19, 2010

akhirnya

salam sumer,

yessssssss... akhirnya me berjaya gak masak sambal sardin sedap itu... hahahah... poyo itupun nak kecoh.... smlm tgk MIL mcm x sihat.. so, me msk sardin tu sblm tdo... kelentang kelentung kat dapor ngan hayyan... nasib baik abg naufal dok dpn tgk tv... adoiiiiiiiiiii... ptg smlm plak smpi umah dah kol 7.10... tgk lauk yg en.fizu beli mcm x capai piawaian tekak me... ape lg... zassss... terus masak sambal ikan bilis kentang... w/pun simple, tp sedap... wakakakakak... mesti x caye kan.. tp percayalah... skang ni x blh nak amik2 gambor lg sebab BB dah hilang... ingatkan leh menang sony TX-5, tp.... huhuhu... paham2 udah la yer... dgrnye ramai gak blogger yg hangen pasal issue nih.... dah close the topic... heheheh... sahur nanti ingat nak wat sambal tumis udang n sotong... uiks... mcm sedap jer kan... heheheheh....


*hayyan demam... semlm muntah2... abes sumer tmpt tdo n my baju dimuntahkan nye... nasib baik x marathon muntah ngan abg naufal... klu x me bertukar jd princess fiona... hahhaah... pg ni agak sangap sebab x cukup tdo... hayyan dok merengek jer sebab x selesa... mungkin nak tumbuh gigi lg kot sebab dia dok gigit jari jemari dia yg mongel itu... adik jgn lupe mkn ubat tau... nanti cepat baik leh ajak daddy pi sopink....



Wednesday, August 18, 2010

sardin oh sardin

salam sumer,

percubaan utk masak sardin utk sahur pg td adalah tdk berjaya... dah.. jgn gelak... sebabnye, tgh mlm td naufal muntah dan muntah dan muntah... owhhh... penat... then ade gangguan pd pukul 2 pg... hurmmmm... biase la kan, anak2 bgn tgh mlm nak susu... hurmmmm... naufal w/pun dah nak masuk 3 thn, tp dia tetap bngn menyusu tgh2 mlm yer... siap bgtau lg nak baper scoop susu... huhuhu... kesudahannye, MIL jugak la yg masak subuh2 td... hehheeh... sambal daging... sedappp... hurmmm... me x mkn daging tp klu rase2 tu blh la kan.. so, kesudahannye me mkn daging kunyah dan kunyah dan kunyah then me kuarkan balik daging tu utk dibuang... hehheh... tp ade gak yg terlepas masuk.. dan skang tgh sakit perut... huhuhuhuh...

ok lar... nak try mlm ni plak.. mane tau lps masak sardin ke kan.... hehehehhehe....

Tuesday, August 17, 2010

berbuke & bersahur

salam sumer,

hurmmm... n3 sblm ni me ade bgtau kan yg me x pernah jarang sediakan sahur.. sumer MIL yg sediakan... ingat sahur esok nak masak lar... tp me masak mlm ni n subuh2 nanti MIL yg panaskan.. aci tak... heheheh... samer jer kan... rase mcm nak mkn sambal sardin jer... hurmm... me masak sardin sedap tau sila percaya... sebab ikut style org N9 masak... my untie... heheheh... mak masak pun sodap juo... oh lupe, abah org N9.. so, klu bab2 mkn ni memang agak cerewet... rase mesti nak complete... hurmmm... me klu masak sardin mesti nak goreng dulu ikan nye tu... nak kasik hilang hanyir.. pastu taruk halia... sedap... klu taruk kentang lg meletops... wahhh... kompom mlm ni masak sardin... hahhhaha....

ptg ni plak nak mkn ape ekk... serius x pikir lg nak mkn ape... hurmmm... en.fizu mesti beli lauk siap sebab MIL dah pesan... rase mcm nak mkn spegeti... tp nak en.fizu masak.. ngade ek... x, btul nih... memang nak dia yg masak.. sebab en.fizu msk dgn kasih sayang... so, klu bhn x cukup pun tetap rase sedap... heheheheh....

ok dah... nak balik n nak pikir lg juadah berbuka ptg nih... hehehheh....



naufal berjaya tanpa dypers...

salam sumer,

alhamdulillah.. skang ni naufal dah x yah nak pki dypers sgt2.. klu siang naufal memang x pki dypers... cume bile nak tdo jer me pki kan dia... tp sabtu lps me dah ngantuk sgt, smpi lupe nak pkikan naufal dypers... cume me suh dia masuk toilet n buang air siap2... ms tgh sdp2 tdo terjg plak sebab teringatkan naufal x pki dypers... me pun cepat2 la amik dypers konon2 nak pkikan dia.. last2, x jd sebab mcm kesian plak kat naufal nanti.. me ade gak rase2 kat tmpt tdo dia.. kot2 dah membese ke kan... alhamdulillah... kering.... heheheh... kirenye naufal memang dah lulus cemerlang lah... me bw dia pi alamanda pun selambe kodok x pki dypers... naufal pun bile rase nak bese, dia akan ckp awal2... hehehh... me pun akan sepantas kilat dok usung naufal pi toilet... same gak klu nak memerut... heheheh.... cume, kat umah bbsitter jer naufal pki dypers sebab k.milah tu x confident lg ngan naufal... hurmmm... leceh jugak kan klu mcm nih... sebab, naufal dah lulus tp org lain plak x confident... haishhhh....

my kesayangan... tgh demam... kesian sgt... mlm td muntah yg super banyak... sebab sblm tu dah siap melasak... naufal klu demam mesti pakej skali ngan batuk n selsema... smlm bw pi klinik dr. halim... dr. bgtau tonsil naufal merah.. tu psl demam dia on off... hurmmm... kahar penuh kat dada tp blom tahap serius... kesian sgt kat budak semput sorg nih.... abg jgn takut mkn ubat yer nak... klu mkn ubat nanti cepat baik... mummy sayang abgggggg....



*ptg ni nak pi amik mamikopak kat umah opah... sebab naufal nye huggies merah dah abes... ops... no more huggies merah sebab naufal dah x thn pki dyper itu...

sahara tent

salam sumer,

sempena puasa yg ke 6 semalam, TSN bermurah hati belanja sumer staff PLF termasuk la maintenance bukak poser kat sahara tent nih tp kat alamanda la yer... hurmmm... makanan arab.. for those yg suke memang akan suke lar.. tp bg yg x baper sgt ngan makanan arab memang cannot go la jwbnye... as for me, memang x kisah lar mkn ape.. janji halal n sedap... hurmm... harga memang x tau sebab TSN yg byr mekaseh tan sri.. rase, ok lar.. nak kata sumer sedap x jugak... nak kate sumer x sedap pun x jugak.. kesimpulannya ade yg sedap n ade yg x sedap... sedap... smlm me mkn bnyk jugak... hahahha... starter, mcm2 me amik... konon nak diet mkn la dia nye roti kebab kan... hahahha... last2 terpedaya ngan nasi yg ade smpi 3 jenis itu... hehehh... owhhh lupe, TSN belanja buffet style... suke baklava iye ke ejaan nye mcm nih... ade rase kacang, minyak sapi n manis2... suke sgt... pastu tertipu ngan ida kecik... dia kata kuih seketul tu sedap... tp x best... rase cengkih... hahhhaah... anyway, smlm kenyang n puas hati... tp kan, klu dpt mkn kat penang village pun best jugak... hahahah....

Sahara Tent Restarant
Alamanda Shopping Centre
LG90, Ground Floor, Jalan Alamanda, Precint 1
Putrajaya, WP Putrajaya 62000
603- 8888 7310

me, ida, ninie n leen dok kat tmpt mcm ni lar... hehehehehhe... best.. sebab mkn bnyk2 pun org x perasan... heheheheh....


Friday, August 13, 2010

bedal sajer lar...

salam sumer,

smlm me mc so dok umah diam2... heheheh... diam ke.. pdhal terjerit saner sini... ehh...x der lar.. smlm me mc sebab x sihat... hahhaha... sengal.. hurmm... ade la skit masalah kesihatan... pastu, naufal pun x sihat.. mata dia bengkak... eh tak, kelopak mata dia bengkak... me n naufal dok umah, adik hayyan plak daddy hantar pi umah bbsitter... senang.. mummy leh relaks2 mengangkang dpn tibi tdor... owhhhh... memang x la kan... sebab, klu dok umah paler otak dok ligat pikir nak buat ape... sila percaya... hurmmm... alang2 dah dok umah so mari kite memasak... hurmm... menu buka poser smlm me masak ayam sambal kicap... bergedil ayam verde easy peasy ... heheheh... simple mimple... tumis ayer sayur sawi cino... hahhaa... baik utk tambah susu... mule2 ingat nak msk aym sambal kicap jer.. pastu, dah kol 2 lbh cenggitu teringin plak nak mkn bergedil.. ape lg... sambung balik tugas didapor la jwbnye.. naufal plak, me wat ayam goreng oat jer utk dia... suke dia mkn... heheheh... ekceli, me msk ayam sambal kicap tu kol 11 pg.. heheh... giler awal kan masak... sebabnye mls nak kelam kabut.. sebab ptg tu nak amik adik hayyan n daddy plak... huhuhuh...

ape2 pun, memang puas hati klu msk sndr nih... w/pun x sesedap mane, janji masak sndr kan... en.fizu pun mkn bertambah... mane bdn x mcm the rock.... heheheh... itu yg me ske tgk...


ok dah... selamat berpuasa dan selamat berbuka... yeay.. ptg nih blik umah mak...




Wednesday, August 11, 2010

pasar borong selangor

salam sumer,

ni citer mlm td... me, en.fizu n anak2 pg pasar borong selangor... MIL suh beli lauk pauk utk bulan poser nih.. hehheeh... ingatkan nak pi giant or tesco ke kan.. last2 pi pasar jer.. sebab takut nanti ikan n ayam kat tesco or giant tu x fresh... satu lg sebab org ramai giler gi 2-2 tmpt tu... hurmmm... pasar pun penuh gak mlm td... me plak dengan anak2 lg.. huiiii... mencabar betul... naufal ngan daddy.. hayyan ngan me... owhh... budak kecik itu pun same sibuk nak pilih ikan bagai... naufal plak sibuk dok kire 'tangan' ayam... hahhaah... hehehe... kesimpulannya, seronok + penat bawak budak2 gi pasar.. seronok sebab dorg leh belajar pasal ikan, sayur, ayam etc... penat plak biler dorg dah usik sane usik sini... org pilih ikan dorg pilih ikan... hadoiiii....

dah2.. 4.30 sat g nak blik dah... amik anak2 n en.fizu pastu berdesup blik umah.. ingat nak goreng sayur sj... hehehhh.... korang masak ape nak berbuke nanti???


selamat berbuka yer... jgn lupe bc doa buke poser.. jgn gelojoh jer serbu nasik lauk pauk tu.... tercekik nanti....

sahur ke...

salam sumer,

mcm mane pg nih.... mesti sumer tgh ngantuk mamai2 kan... heheh... sebabnye me tgh sangap gile skang ni... mau x nye... konon ingat smlm nak tdo awal.. last2 kol 1230 br masuk bilik... pastu, ntah kol 1 lbh kot en. fizu kejut hep... jgn fikir lain ek bising2 sebab mc ngan resit klinik dia hilang... owhhh... mulenye mcm malas nak bgn.. tp bile kenangkan kebisingan yg melanda, maka me gagahkan jugak la bgn n turun bwh pi carik 'menatang' tu... hurmmmm... nasib baik jumpe... sambung tdo balik... kol 3++ mcm tu, naufal plak bgn... suh tdo sblh dia sebab me tdo sblh hayyan... so, terpaksa la me beralih tmpt tdo lg... tdo tgh2 antara hayyan n naufal... x lame kejap tu... dgr MIL plak dok panggil nama en.fizu... hurmmmm... dah nak sahur ke... hish... serius mls nak bgn... tp mengenangkan yg me memang kena sahur, so bngn la jugak... heheheh...sahur td mkn best... MIL masak beli ikan siakap 3 rase, pastu goreng telur dadar n ikan terubuk masin... huishhh... sedappp... me tambah 2 kali... mcm org mkn tghari jer lagaknye.... hahhah... nak bgtau nih... sepanjang 5 thn me kawen ngan en.fizu n dok skali ngan PIL, ade la 3-4 kali me bgn siapkan sahur iye ke... sebabnye, klu bab2 sahur nih MIL yg akan prepare... me cuma makan sajer.... hahhaha... untung menantu hantu sorg nih... mekaseh yer mama siapkan sahur utk kami... hehehheh....




Tuesday, August 10, 2010

ramadhan datang lg

salam sumer,

owhhh... hr ni jer dah baper kali me bersin.. bersin.. dan bersinnnnnnnn... x suke tau... sebabnye, hidung akan jadi x selesa, lelangit akan jd gatal2... hurmm... ini sumer sebab kes buang dypers anak2 riang kat umah tu lar... yearpssss... bile kite buang dlm tong sampah yg bertutup, kite x kan perasan dah bape tahun hari dypers tu dok dlm tong tu.... x sokaaaaaaa..... owhhh... bukan nak kata mengade2 x leh buat kejer umah kutip sampah bagai.. tp, me memang x thn habuk... dulu, ms kecik2 siap kena marah ngan arwah opah sebab me buang sampah sampai muntah belahak... bukan geli tp x thn... pastu, geli takut ngan ulat kecik2 tu... tollloooonnngggggg.... hehheh...

wajah suci puan tanah blogger memakai liptik merah....

ehh... sbnrnye bukan nak citer pasal tu.. me nak citer pasal esok kite sumer dah start poser kan... hurmmm... larat ke idok rasenye nak poser thn nih.. hoih... dah uzur sgt ke kamu tu cik niza oiiiiii.... hehehheh... insyaALLAH, thn ni me mungkin akan berpuasa penuh... mungkin ya.. pdhal dah tau dah memang kompom x penuh punyer... wakakkkaak...... ok lar, dikesempatan ini me nak mintak ampun dan maaf pd sumer kwn2 n blogger2 sekalian... me ucapkan selamat berpuasa n selamat bertarawih pd sumer yg mampu... sama2 lah kite beramal di bulan yg mulia ini... insyaALLAH....

muke suci puan tanah blogger tanpa mekap pun... hahahaha...


*agak2 nye esok blh x me start poser.. hurmmm... idung meleleh lg nih.. kang klu terkorek idung kang tetibe plak terbatal... klu dah btl poser tp x mkn, x blh pulak kan... chait... blom poser dah merapu... ape da.... wakakakkakak....




anak oh anak...

salam sumer,

kali ni me nak citer kisah naufal... dah lame x citer pasal anak2 kan... hehehe... naufal skang ni dah makin bnyk mulut... kemain suke bercakap... ade jer bnda dia nak ckp... dah abes berckp, dia menyanyi plak.. lps nyanyi mengaji... hurmmm... hr tu opah tanye nak jd ape, dia kata nak jd doktor sebab ade kat spital ms tu.... smlm plak ms nak g spital, nanny tanye nak jd ape?... naufal kata nak jd IMAM MUDAsebab baru lps solat maghrib... heheheh... alhamdulillah... boleh la naufal... jd imam muda yg ade title doctor... aminnnnnn.....

hurmmm.... skang ni me tgh train naufal x yah pki dypers... sebab naufal kena mcm ruam kat punggung n celah kangkang sumer... sian sgt2... dok garuk2 jer... dah 2 minggu dah me latih letih dia... minggu lps, skali jer kantoi... dia terkenci** ms tgh main bola... ok... dimaafkan... minggu br nih, alhamdulillah... perfect 1oo%... sebab nak biyak pun naufal dah pandai masuk toilet sndr... heheheh... aminnn... so, me memang kompiden la naufal dah blh x pki dypers dah... so, hr isnin semalam naufal pi umah bbsitter x pki dypers... hurmmm... kantoi... dia terkenci** ms tgk tv... aduhhh... naufal, mummy baru nak buat penjimatan hebat tau takkkk.... ops... ok, me tukar dypers naufal from huggiesmerah ke mamipoko.... huhuhuhuh.... mcm mane nih... hurmmm... nasib baik bbsitter naufal x bising... hurmm... hr ni mungkin naufal x pki dypers kot kat umah bbsitter... sebab me dah xplen sumer kat kak milah tu... harap2 naufal berjaya utk hr ini... go go abang....




Saturday, August 7, 2010

SDMC lg...

salam sumer,

now me bersiaran lansung dr SDMC... abah masuk wad lg... kali ni sebab sakit pinggang... abah br lps wat chemo pastu kena masuk wad plak... hurmmm... sian kat abah... sian kat mak n no'oi gak.... sebab berkampung kat spital lg... me pun dah 3 hr ulang alik spital... dok angkut anak2 skali... hehehe.... sebabnye, en.fizu slalu balik lambat n me mls nak tunggu lame2 so better pg hospital terus... senang... harap2 abah blh kuar b4 poser... nanti susah plak nak bersahur klu dok spital nih... hurmmmm....


***hai smu ni adik mummy yg tulis hheheheeehehe.........nme nye mkcik nurul aisyah............mummy kt dlm blik air xtau wtpe???????????owh mummy bsoh btol susu anak2 nye hehehehehehe...***


chait... sempat jot down ek... hurmmm.. thats my sis... td g basuh botol susu anak2 sat... owhhh... senang basuh kat sini sebab air paip leh adjust sejun n panas... sgt soka... ok lar... me dah siap2 nak blik umah dah....

Friday, August 6, 2010

bersederhana saja lah...

salam sumer,

hanya nak luahkan isi hati... ade ms klu kite terlalu bnyk berkata-kata dan tanpa kita sedari kite telah melukakan hati seseorg... tp, bg kita itu mungkin hanya gurauan... dan ada masa dan ketika, tanpa mereka sedari mereka juga telah melukakan hati kita tanpa mereka sedari... x kiralah walau hanya dengan kata2 atau perbutan... hurmm.... begitulah putaran hidup manusia... sebaik mane pun kite, sejahat mana pun kite.. namun kite tetap manusia yg punya hati dan perasaan... akal fikiran yg ALLAH berikan pada semua manusia di dunia ni... jd, kite gunakan lah nikmat yg ALLAH beri utk kebaikan kita sesama umat manusia... insyaALLAH...

andai sy ada tersalah kata tersilap bahasa sepanjang berbloging atau berkawan dengan anda semua, sy mintak maaf dengan hati yg tulus ikhlas... kerana sy ingin di redhai sepanjang ramadhan dan sepanjang kehidupan sy dan seluruh ahli keluarga sy... sesungguhnya, sy bukan lah seperti yg anda sangka.... peribadi sy hanya biasa2 saja... insyaALLAH...


senyuman ikhlas dr tuan rumah... keikhlasan akan turun dr mata ke hati...




sedappppp... whisk...

salam sumer,


hurmmm... me dah mkn dah red velvet cake ngan macaroons... setappppp... hehehhe... hr selasa lps me dok jampi kat telinga en.fizu... heheh... dia ajak me pg on weekend.. tp me kate takut x dpt rase n org plak ramai... owhh... uhuhuhu... last2, dia ajak pi ptg tu jugsk lpd kejer... sup sap sup sap... blik kejer singgah umah jap.. salin2 baju bagai n amik anak2 n en. fizu plak... hahhaha...

sampai2 jer tgk org x ramai... senang sgt nak cr whisk ni tau.. naik jer terus nampak whisk... heheheh... masuk2 jer terus senyum lebar sebab tgk RVC bnyk lg n macaroons pun ade 4 kaler... heheheh... plg sedap kaler hijau.. sebab ade rase pistachio... yg lain2 pun sedap gak... lembut n gebu... cake plak memang best sebab texture cake tu sgt padat n lembut gak... me beli sepotong tp x abes.. siap leh bw g opis lg tu... heheheh... yg kelakarnye, biler naufal mkn cake tu abes merah2 mulut dia... hehehe... siap mamat tu tgk cermin lg... hahhaha... pasni nak pg beli lg lar... best... owner whisk pun sgt2 frenly tau... baikkkkk jer dorg tu....


*nanti me upload gambor cake ekkk... hehhehehe... en.fizu dengki sebab tu dia x nak transfer gmbor tu kat me... heheheheh....

Tuesday, August 3, 2010

sedih... sebak...

salam sumer,


waktu ni me sedang menahan air mata dr gugur... kesannye, kepala me sakit sebab menahan sesuatu yg sarat utk diluahkan... owhhh... terus terang me x mampu utk bc semua n3 yg ade... hati sebak... me x mampu dan mungkin x sekuat mummy Alanna... al-fatihah.. Alanna Qish... semoga berbahagia di Jannah wahai bidadari syurga...



ops... jatuh pulak..

salam sumer,


wah.. lamer dah x hapdet blog... fuh... fuh... aaacccchuuummmm... bersin sudah... heheheh... hurmm... minggu lps me sibuk sgt2... workshop marketing 3 hr... mkn sedap... class pun best... participants, sgt2 active... rase sgt2 success jer workshop nih... hurmm... thanks to all secretariat yg same2 tolong hidupkan workshop marketing nih.. insyaALLAH, nxt year ade sambungan utk workshop marketing nih.. but more focus on promoting plak.. insyaALLAH, itupun klu sy masih disini.. aminnnn...

yg benarnye, me nak citer kisah sabtu lps... kami balik ke jasin sebab kwn en.fizu kawen ngan simpang kayong btul ke nih... sampai pun dah pukul 3 sebab bertolak dr umah mak pukul 1.30ptg.. huhuhu.. x ske klu blik tghri nih sebab ngantuk giler... sampai2, majlis pun dah nak hampir selesai tp still ade makanan... food, ok2 jer... hehehh... naufal mcm biaser la kan.. x kisah la nak mkn ke x janji dia dpt main... kami lepak situ lame gak sebab en.fizu dok sembang ngan kwn dia sambil mengenang kisah2 lame... hahhaha... me melayan hayyan yg suke berjalan... abg naufal plak, mak utehkazen en. fizu layan main... hehehhe... ms tgh dok main2 tu la si naufal tetibe jatuh dlm longkang... salah step... patutnye dia pijak titi kecik... tp, mungkin sebab dok melangut tgk pokok getah tu yg termasuk dlm longkang tu... alhamdulillah.. nasib baik x der ape2 n longkang tu pun x der air... tpppp... dalam longkang tu dah same tinggi jer ngan naufal... huhhuu.... sebab ms me tgk naufal memang x nampak dah paler dia tu... mak uteh nye kate naufal jatuh berdiri... ntah ler.. x tau nak imagine mcm mane... maybe mcm style lompat diving kat laut tu kot... hurmmm... mcm2 la abg naufal nih... hr tu kena iron.. pastu, jatuh longkang plak.. huh... ape2 pun, naufal selamat n x cedera yg teruk2... cume calar skit2 jer...