: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Friday, July 30, 2010

mcm2 nak hapdet...

salam sumer,


lamer dah x jengah blog kesayangan hamba nih.. hehehh... sebabnye, tgh membizi dgn workshop n report segala mak-nenek... huh.. pening paler wehhh... mcm2 me nak citer n share ngan kwn2 sumer.. kisah pahit-manis-bergelar-insan-seni bernama-nizahashim... huhuhhuhu... btul... x tipu.. memang bnyk nak story.. tp nanti2 la ekkk... me akan story dlm nxt n3.. insyaALLAH....

Thursday, July 22, 2010

sgt2 x sihat

salam sumer,


hr ni me rase sgt2 x sihat... dr smlm me dah kena cerry berry... pastu, pg td pun sambung lg... mcm biase me memang bgn kol 5 - 5.30pg sebab nak masakkan lauk anak2... so, pg td me turun bwh bertemankan hayyan sebab dia pun same bgn nak tolong mummy masak... hurmmm.... bdn memang dah rase x sedap sgt2... tp thn jer la kan... dah tu, me termuntah belahak plak... lg lar lembik... sblm tu dah siap cerry berry dah... arrrggghhhh... tekanan betul tau... pastu, tibe2 bdn rase mcm sejuk gigil2 nih... pastu, kaki tangan rase kebas... siap tgn ngerekot lg.. aduh... memang takut sgt2 ms tu... rase mcm dah nyawa2 ikan jer... siap ngan bdn kebas2... hurmmm.... klu ikutkan memang me dah x blh bngn lg dah... sebabnye memang terus terduduk... nasib baik hayyan ade... hayyan plak merengek2... me tgk muke hayyan n me kuatkan semangat utk lawan rase sakit tu... bgn n buat milo panas... pastu, br rase mcm kebas tu turun pelan2... tp tangan still kebas lg... even nak pegang sudu pun x blh... mungkin sebab kurang gula dlm bdn.. so, jd la bnda yg x disangka2 nih... dah la lauk x masak lg... pastu, me kuatkan semangat sebab kenangkan anak2 nanti nak mkn ape kat umah pengasuh... cume nasik jer x dpt nak masak sebab memang btul2 x larat... huhuhhu....

skang ni ade kat opis.. en. fizu kata mc jer x yah kejer... sebab dia pun tau klu me sakit memang teruk... tp, nak buat mcm mane kan... kejer melambak.. lain la klu kejer sndr... huhuhuhuu....



Tuesday, July 20, 2010

pulangkan...

salam sumer,


tuan rumah tgh bz gilesampaixhengatdonia nak settlekan hal woksop nxtweek jer lg nih... wuwuwuwuwu... sbnrnnye me pun x perasan yg woksop tu nxtweek smpi la disedarkan oleh seseorg yg bernama INTAN dr book publisher sebab dia nak hantar book catalog kat me..... woop... woop... woop...


tuan rumah juge dlm kondisi stress sebab berihitam yg terjatuh nye telah di kiped apektuapkicerminmata kat kedai nasik lemak.... PULAAAANGGGGGKAAAANNNNN....

sumer gambor dlm berihitam x sempat nak donlod masuk ke pc... owhhhhh.... biler2 senang me hapdet yer....

Thursday, July 15, 2010

saya pun nak menang tudung gak...

salam sumer,

kelmarin pi jln2 kat blog maria... owhhh... dia nak tag me join contest tudung kesayangan ku... wuwuwuwu... best gak sebab dpt tudung kan.. lgpun me x pernah pun menang contest2 nih sumer... heheheh... pdhal baru jer join 3-4 contest... wakakakak.... tuan rumah utk contest ni x lain x bukan... cik aleeya... hiiii... selamat bersuai kenal... gegegegeg... klu citer bab tudung nih me memang x bnyk koleksi... klu ade pun cume yg biase2 jer... mcm tudung bwal tu kan... pastu, klu tudung yg ade awning pun, x bnyk lar... sebab mcm segan nak pki sebab muke bulat comel mcm bola.... wakakkak... tp kali ni memang x bleh nak skip ar... sebab hadiahnye lumayan... tudung ariani... ahaks... saper x nak kan... so, terimalah... jeng... jeng... jeng...

*


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


suke tudung ni... sebab rase cantik jer bile paki... senang.. mudah... cepat... main sarung jer... pastu, kemas n senang dicuci... heheheheh....


ok... utk contest ni me nak tag

diana mama adam & aidil... suke tgk koleksi tudung2 dia...

erni... comel jer muke dia klu pki tudung awning2 nih...

ariba... nak tgk sgt2 dia pki tudung awning2 nih...


jgn lupe buat yer kwn2... mane tau kite berpeluang utk menang... amin.... alhamdulillah.... hikhikhik....




Wednesday, July 14, 2010

adakah sy hebat bila...

salam sumer,

hahhaahhhaha... kite gelak dulu yer... iye.. adakah me hebat bila... dpt buat kek w/pun adunan kek itu adalah segera... wakakkkaakka... dush.. dush... bg peluang me rase hebat blh kan... tu lah dia, tertangguh2 nak buat kek, akhirnya menjadi jugak kek me tu... wakakakak...

telur & butter dipukul secara manual yer...

lbh hebat lg jika pukul telur sambil dukung baby berat 9.5 kilo yer hadik2... wuwuwuwuwuwuuw...

tepung yg perlu digaul sebati ngan air... hahahah.. bile time ni me jd kompius.. sebabnye air ditulis dlm gram bukan liter.... wakakakakkaak

campur semua adunan.. kacau.. kacau dan terus kacau sampai sebati... gagagaggaag.... siap naik muscle bile wat kek nih....

ms utk membakar... ekceli me x tau nak guna oven nih.. so, me mintak tolong mak adjustkan.. heheheh... nak tau ape jd... 10 minit me dah masukkan kek dlm oven baru perasan yg me x set time... wakakakakkakak... sengal ok... mak plak siap kata lagi yg dia x masuk campur dlm urusan buat kek nih... wuwuwuwuwuwuw....

akhirnye menjadi gak kek me tu... alhamdulillah... blh buat sumer org happy... kebetulan plak hr tu ramai yg dtg umah... my kazen pun dtg ngan anak nye skali.. so, blh la main tihup2 lilin ngan naufal... hahhahah... yg bestnye... naufal tiup x pdm2 pun apinye... ayaq liur yg terlebih keluaq... gagagagagag.... yg penting... semua org happy......



kejadian itu.... kesian naufal...

salam sumer,

kejadian ni jd pg kelmarin... waktu tu me abru lps iron baju sumer.. naufal plak tetibe jer bgn pg.. hurmmm... biasernye dia bgn lewat skit dr hayyan.. so, x kisah lar kan... mcm biase, naufal memang akan mintak pasangkan dvd alvin and the chipmunk... memang feberet dia la tu... me plak mcm biase siap2kan bj naufal n hayyan utk bw pi umah bbsitter... ntah mcm mane tibe2 jer naufal bgn n marah2 kat alvin dlm tv tu... pastu, dia terus meluru masuk bilik laundry sebab nak amik hanger... mungkin time dia melompat2 tu iron jatuh kat kaki dia me iron bj kat bwh yer... hurmmm.. pastu, dia nangis2 sambil ckp "mummy... hot... mummy... hot.."... me x fikir ape pun time tu... pastu, tgk kat kaki dia mcm lain jer kan... so, me tau la dia kena iron panas tu... huh... kesian sgt kat anak bujang me tu...

gambar ni me amik mlm td... ms mule2 kena tu x nampak sgt...

dah nampak gelembung tu kan... scary sgt2... klu pecah mesti sakit kan... i'm sorry dear...

melecur kat tepi tapak kaki tu... hurmmmm.... rase bersalah sgt2 kat naufal...

si naufal my very manja son....

me ckp kat naufal...

me: kesian abang.. kaki abang dah melecur... sian abang dah x hensem lg..
naufal: hyecarl hensem la mummy... hyecarl hensem nih...

hehheeheh... sajer nak kurangkan rase serba salah tu... n nak buat naufal hilang rase takut kat kaki sndr...




Tuesday, July 13, 2010

i'm the MALAYSIANTINE

salam sumer,

heheheh.. ini lah yg terjd bile malaysian pakai mafla palestine...


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*

LONG LIVE PALESTINE..... GAZA.....





Monday, July 12, 2010

Selamat Hari Lahir To TDM & TSH

salam sumer,

dgn besar hati dan lapang dada... me ingin mengucapkan

SELAMAT HARI LAHIR & SEMOGA PANJANG UMUR MURAH REZEKI & KEKAL BAHAGIA KE AKHIR HAYAT

kepada my very the BIG BOS... TDM & TSH... semoga kalian berdua diberkati dan dilindungi ALLAH dunia akhirat... amin....


yellow glutinous rice cutting ceremony at PWTC after GAZA event...



walau sy hanya penuang air....

salam sumer,


ye.. memang me tukang tuang air ms PDS 11 yg lps... huhuhu... x caye ke... ok jom tgk...

tu... tu... cuber tgk ape yg me tgh buat... huhhuhuhuu... x nampak lg... jap ekkkk....

hah.. nampak x.. ade air mineral ngan glass kat atas meja tu... hurmmmm....

me dgn senyum lebor sebabnye, walaupun hanya tuang air.. me tetap dpt bergegambaran ngan tan sri muhyiddin yasin... TPM Malaysia...


*dlm hati ade munge sebab dpt tgk TPM personally...



tayang gambar sempena PGPO 2010 : breaking the siege : GAZA

salam sumer,

x tau nak menceceh ape sebab mata masih mengantuk... kaki sengal sebab jln jauh 10km smlm... kepala mengong x cukup tdo... so, layan jer la gegambaran yang ade ni hah...









dah... buat ms ni itu jer yg me tepek dulu... klu free nanti me update ngan caption ek... nak pi lunch sebab dr mlm td x mkn ape2 lg nih....

Friday, July 9, 2010

jalan2 cari jantan makan... sambut bufday skali...

salam sumer,

smlm kan bufday my PIL kan.. so, mlm tu mcm biase kitorg sumer kuar pi mkn kat luar.... celebrate skali.. heheheh... my PIL dah 51 yer.. masih mude belia remaja.... heheheheh... hurmmmm... teringat kat arwah atok en.fizu side... arwah pun meninggal pd tarikh yg sama... hurmmm... dah 6 thn arwah atuk meninggal... al-fatihah...

sblm tu nak bgtau nih... hahahahha... semlm me berjaya sampai ke PWTC itupun follow montot keter suhana... heheheh.. itupun ade gak cuak nye sebab jln kat kl kan jam.. pastu ade la jugak terpisah jauhhhhhh... hahahah... minah tu siap col me lg takut me tersesat... hahahahah... mekaseh my pren... pastu, blik plak follow abg mursz... agak2 dah tau jln, buhbyes kat abg mursz... wakakakkaak... ok dah...

sambung pasal mkn2 bufday... jom layan gegambaran yg ado.... gambarbanyakxtaunakpilihsosilatgksumerygade

bufday boy man blow the candle... hehehh... my FIL... Happy Birthday Ayah... kami doakan ayah panjang umur n murah rezeki... aminnnn...

my MIL n my FIL...

left2right nadzrin hazroy.. mama... ayah.. nadznin hafizuriedznan nielda tolong buat muke senonoh skit yer... and little naufal...

mine... setaaappppppp...

mysarah punyer... lambchop kot

en.fizu punyer... pun sedapppppp sebab covered by cheeseeeeeeeeeeeeee....

roy punyer... ade nasik ade daging blackpepper.. hurmmm.. lbh kurang mcm steak tp ade nasik.. bolehhhh???

my baby hayyan... sian dia.. smlm dia demam...

heheheheh... kena kacau ngan daddy...

kami mkn disini... PADI @ cyberjaya.... best.... sumer flag negara2 worldcup ade kat sini.. al-maklum lar... soccer fever....



layan jer la ekk...

salam sumer,

pg nih mcm x der mood nak citer ape.. so.. layan jer la ekk ape yg ade nih...

ni kisah isnin lepas me g workshop on taxonomy kat oum.. hurmmm... not bad... start lambat sebab ade participants yg lambat.. maybe sebab jam or sumthing kan... me pun takut gak lmbt sebenarnye.. iye lar kan.. dok pun kat puchong nunnnn... heheheh... dato zaitonx-chief director um library tgh beri introduction on taxonomy... bagus jugak sebab kite leh tau mcm2... bengkel nye pun sehari jer... dr pg sampai ke ptg...
me n kak as librarian oum yg open... ok la akak nih... ingatkan sombong tp dia baikkkk jer... suke senyummm... my leader team... heheheh...

okeh... kami bergambar lg... heheheh... kesan akibat kebosanan yg melapau... ms ni tgh sesi pembentangan kumpulan... heheheh... kami dr kumpulan 4 ye.....
puan rozita OUM chief librarian yg rock n slamber kodok... hurmmm.... yg bj biru tu bekas bos sy... x lame lg nak jd bapak dah tu... heheheheh...
kwn2 dr MARA... hurmmm... kat table 4 nih, sorg dr oum... 4 dr mara ramaikan... n 2 dr PLF... me n my colleague...

me pg ngan kak dila... hehheh... best wo woksop kat oum nih... makanan sedap2.. pastu, penerangan pun x melarat2... heheheheh....



Thursday, July 8, 2010

: : H A P P Y B U F D A Y : :

salam sumer,

kisah ni ms hr isnin lps... naufal nak mkn kek secret recipe.. heheh... naufal yg request ehhh... so, me belikan jer lar... pastu, teringat plak yg hayyan x tiup lilin lg.. so me mintak lilin... sajer suke... hurmmm... jom la layan gegambaran yg ade ni hah...

muke budak happy sebab dpt tiup lilin... sndr nyanyi sndr tiup... huhuhuhhu... hayyan.. dok nyorok bwh meja....

hahahahha.... yg klakornnye, ms dak abang nyanyi si hayyan blh plak terjoget2... suke sgt dia... heheheh... tgk la kek tu, dah sumpik skit tepinye tu... sebab kena sambar ngan si hayyan...

amboi abang... kemain kembung lg pipi kamu yer dok tiup lilin tu... heheheheh...tinggi muncung dr hidung... hheheheh...

yeay... api dah padam... hurmmm.... rasenye dekat seploh kali gak la me dok pasangkan api lilin tu.. sebabnye, si naufal ni suke sgt dpt main tiup2 lilin... heheheheh... x pe sayang... tunggu bulan seploh ni ekkk... kite tiup lilin banyak skit... heheheheheh.....


*Happy Bufday Ayah my FIL... semoga ayah dikurniakan kesihatan yang baik.. panjang umur dan sentiasa murah rezeki.. semoga ayah dilindungi ALLAH dunia akhirat... huhhuu... agak2 raya thn ni ade duit raye lg tak.... wakakakakakak....



yeayyyy.... kain sy dah sampai...

salam sumer,

alhamdulillah... kain yg me order kat blog kak liza dah selamat sampai... hurmmmm... dpt gak melaram raye nanti... aminnnnnn... sebab thn lps x dpt nak melaram... hahhha... terpaksa ulang tayang bj yg sama... 2 kali raye tau.... wakakakakak... mekaseh akak... saper2 yg terbekenan tu bleh la jln2 kat blog kak liza... kain nye santek2 tau.... sejukkkkkkk jerrrrrr..... me order ngan bank-in duit hr selasa.. pastu, pg semalam selamat smpi kat opis... ooowwwhhhh... suke sgttttt...

yeay... dah sampai....

santek takkk... me order 2 pasang jer... insyaALLAH, klu ade rezeki lg pasni nak order kain lg ngan kak liza... service tiptop terbaeeekkkkkkk....


kawan sy ade bela burung.. sy pun nak bela burung jugak...

salam sumer,

hamik tu... x agak2 punye tajuk n3 kan... alkisahnye mcm nih... kwn me nih ade bela burung... dah bnyk jugak la burung yg dia bela... comel2 jer... kalerful pulak tu.. so, ade sikit cemburu disitu... heheheh.. bukan cemburu ape pun... cemburu2 manje gitu... wakakakak.. iye lar, klu dia blh bela burung.. me pun mesti boleh jugak kan... cume me x pandai la nak buat burung tu... eh.. eh... burung.. buat... mesti korang pelik kan... hahahahah... x per lar... pas tgk gegambaran ni mesti korang tau burung ape yg me maksudkan... jom.. jom...

tgk2... comelkan... kalerful plak tu... wahahahahah......

me dah ade enam ekor burung kaler2... heheheheh

kesian budak nih... dah tinggal skit jer burung dia sebab me dah culik burung2 dia tu... wakakakakakakak....

dia baru nak start wat projek nih ngan kertas kaler2 dia tu... heheheh.. tp, ms me amik gambor nih dia pi surau sat... heheheheh...

yesssssssssssssss.... hahhhaha.... suke sebab dpt curik burung sulieeee.... hehehehhe...