: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, December 22, 2011

pestaim mkn garrett popcorn

as-salam,



hiks.. pg mana2 mesti org dok citer pasal popcorn nih.. ermmm... me bukan lah penggemar popcorn sejati.. tp masih boleh mkn lg la... tp, bile dgr org dok citer garrett ni sedap... so, y not give a try kan... alang2 semalam ade meeting kat klcc so lps meeting memanjangkan kaki ke suria klcc jap... lalalalalalala...

kedai garrett ni agak ujung skit.. tp dia kat tgh2... kirenya dr untie anne's tu dah leh nampak dah.. cuma kena masuk kedalm skit...


smlm me beli 2 flavour... chicago mix (caramel + cheese) ngan caramel macadamia... 2-2 pun sedap... chicago mix tu kite leh rasa manis (caramel) ngan masin (cheesy)... ngam... yg macadamia tu plak sebab ade kacang macadamia... sedap gak.. lemak2 jer... me beli ptg smlm, tp baru pg td sempat mkn... eh, subuh lpas bngn n minum air suam terus ngap garrett... hiks... klu size kecik utk chicago = 16 hengget (bnyk), klu caramel macadamia = 19 hengget... klu yg kacang2 ni mhl skit sebab ada kacang kot... sebab klu yg biasa2 punyer x de la mhl sgt.. tp, berbaloi la beratur panjang... puasssssssssssssssssssssssss hati... hikhikhik....


saper2 yg x try lg, better pg... sebab memang best...

Tuesday, December 13, 2011

anak bujang sy yg xcited...

as-salam,


bangga sangat2 ngan naufal sebab dia x takut bila kat atas stage.. tp dia excited sgt2...
video ni recorded by parent one of the student TRI yg join the ihtifal hr tu..
en.fizu pun ade gak recorded video naufal.. tp me x tau nak upload sebab tiba2 suara x ada..
hiks... alhamdulillah.. ade gak jumpe video nih... aminnn...
so, jom layan tgk video ni sama2 jom...







senang je kan nak recognize naufal nih...
tgk la... kemain berjoget lg dia..
lansung x tau malu
tu yg teacher dok suruh dia jd head kat pentas tu...
hahahhahhaha...

ape2 pun mummy bangga sgt2 dengan awak naufal...






*naufal malu tersipu2 tgk video dia kat youtube... hiks...

Thursday, December 8, 2011

sudah jatuh ditimpa tangga

as-salam,


huhuhuu... kesian tak kat sy.. sudah jatuh ditimpa tangga... hiks...


alkisahnya sabtu lepas la ni.. punye la lama baru nak hapdet.. ampun ya...
lps balik dr kelas al-baghdadi me singgah ioi jap nak beli kasut la konon
skali, en.fizu col ajak pi tgk movie... ok la tu...
kitorg tgk twilight: breaking down... best2... romantik getik2 gitu...
hahahahahah... kesian kat bella... tunggu next story plak pasni...


ok, sambung balik...
ekceli kitorg pi asing2 sebab en.fizu baru lps konvo then dia pun terus pi ioi jugak
dah tgk citer tu masing2 balik bwk keter masing2...
park pun jauh2... so, en.fizu la jln dulu...
ms on the way nak blik tu, keter me dok gogekgogek...
x tau pasai pa..
nak kata minyak x da, pun x jugak...
sekali, keter tu stop btul2 in between kat flyover kat area bt14 puchong...
huaaaaaaaaaaaaaaaaa.... dah la panas
series melekit dok dlm keter lama2...
roger kat adik mintak diorg dtg rescue...
siap pesan kat diorg bwk minyak spare... sebab keter mati terus n meter minyak x naik lansung...
huaaaaaaaaaaaaaaaaa...


lps diorg dtg, me nak kuar dr keter sebab adik me nak bwk keter tu plak...
ms nak kuar dr keter me tu, poket baju plak tersangkut...
prakkkkkkkkkkkkkkkkkk... huaaaaaaaaaaaa.....
rabak bj hakuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
nasib baik x baper nak perasan...
dlm hati dok sedih jugak la... rasa mcm loser gile...
tp x per la... mungkin ALLAH nak duga me
thats y DIA bg ujian mcm2 kat me....
huhuuuuuuuuuu...


sayang sgt2 kat baju kurung yg rabak tu...
x per.. nanti me nak jahit blik tempat yg koyak tu...

Thursday, November 24, 2011

x tau kenapa...

as-salam,

sejak 2 menjak 3 menjak ni x tau la knp diri ni rasa down sgt2... skit2 sedih.. skit2 nak nangis... adakah faktor umur me jd mcm nih.. e'eh.. baru 30 kot.. x kan dah alami simptom2 menopous... owh tidak... huhuhuhu...

tp memang rasa x best sgt2... pastu, en.fizu plak x de kat umah skang ni... lg la terasa... abang blik cepat blh tak... x suke la rasa mcm ni lama2... klu blh nak rasa happy2 balik... x suka nak rasa sorg2... klu en.fizu ada blh gak dia share skali rasa nih.. huhuhuhuu...
mungkin rasa ni akan jd dugaan yg akan mematangkan lg diri me nih... tp, x kan dah 3 series pun x matang2 lg kan...

berdoa sgt2 kat ALLAH supaya perasaan ni cepat2 pergi... pergi jauh2 dan jgn dtg2 lg... aminnnnn...

Wednesday, November 16, 2011

today is wednesday..

as-salam,

 
 dok sibuk tunjuk beruk kat anak2... hahahaha...

bahagia bila ada 2 anak lelaki.. ingatkan bleh la kurus sebab penat dok layan diorg... jgn harappppp....

  naufal ngan hayyan teruja tgk beruk secara live... hahhahahha.... x per, pasni kita pi jln2 kat zoo eh... nanti ajak daddy pi zoo melaka lg... bestttttttttttt...




kejadian misteri di ofis sy...

as-salam,



huhuhuuuhuu... nak kata seram x der la sgt... tp bnda ni baru jer berlaku pg td...

pg2 mcm biasa sblm masuk bilik me akan tegur kwn me nih dulu... alar, tegur gitu2 jer kan... sebab bilik kami setentang.. so, memang akan nampak dia lah... pastu, ms me nak buat air, x nampak plak muka dia.. suara pun x dengar... agak2 dlm kol 10++ tu me tanya la roomate dia.. mana sulie... pastu dia blh kata sulie mana ada... me tanya pi mana... then dia kata sulie EL.. anak dia demam... eh.. biar betul... sebab me nampak dia ada pg td...

jeng jeng jeng... misteri sudah...
huhuhuhuhuhu...


maknanya, dr pg la memang sulie x dak... abes tu, siapa plak la yg me nampak pg td... aduh.... me nak kan kepastian, me col sulie... n yes, dia memang ada kat umah sebab anaknye demam...


uhuhuhuhuu...
misteri nye....

Friday, November 11, 2011

jalan-jalan di FRIM

as-salam,

pun citer lama gak.. baru nak update... heheheheheh... sumer dlm draft tp x sempat nak belek2... dasar pemalash kan... hiks.. ok2.. kejadian berlaku ms me ada course consultant al-baghdadi kat FRIM... tempat memang cantik... sejuk jer.. sebab hutan kan.. hiks... dulu ms kecik2 ade gak pg FRIM ni.. itupun ms opis mak buat family day... ms kejadian me tgh sibuk berkursus.. jd, en. suami ngan anak2 jer la yg jenjalan amik2 gambor kat dlm nih... hiks...
hiks... baju pun comot-comot jer.. sebab mule2 tu memang x plan pun nak bwk budak berdua nih.. sebab pg tu mendung mcm nak hujan kan.. dah tu, memasing wat muke seposen tu yg dok gigih bwk gak tu...
 
budak berdua ni klu ngan daddy diorg, memang baik.. klu ngan mummy kemain bnyk lg ragam diorg nih...
 
x tau kat mane diorg redah.. tp masih lg dalam FRIM...
 suke pic nih... nampak natural jer... hayyan malu la konon nye tu...
yg pic ni lg la me suke.. hiks...


pagi2 me tgk ramai jer yg dok jogging kat dlm FRIM ni... pastu, ade air terjun jugak tau... memang best... hiks... pasni me wat n3 pasal mandi di FRIM plak eh... tunggguuuuuuuuuuuu...

makan-makan di william.. lagi

as-salam,

citer dah lame sbnrnye ni... ms blik dr kursus al-baghdadi... masing2 kelaparan so en.fizu ajak singgah kat william jap... skang ni tmpt lama tu tgk renovate.. so, diorg bukak kat bangunan area2 situ gak.. sgt ok sebab dah makin besar n nampak bersih dr tempat asal.. mcm tu la bagus kan... makin ramai la org nak dtg mkn kat william pasni... hiks...
 chenta hati saya...
 ribena longan ice blended... sejukkkkkkkkk...
soda hub (x tau nak eja)... nyamannnnnnnnnnnnnnnn...
 nasi goreng ketam... sedap...
 spaghetti arabiata yg super sedap....
garlic nan cheese... klu letak butter masin3 skit lg sedapppp....




*aduhhhh.. perut lapar plak tgk makanan2 nih... waaaaaaaaaaaaa.. nak mkn kat williammmm....

Wednesday, November 9, 2011

kelas al-baghdadi pertama sy

as-salam,


alhamdulillah... kelas al-baghdadi yg pertam telah pun sempurna pd 15/10 yg lepas... hiks... bulan lepas eh... tp kelas pertama tu diajar oleh ustazah kamariah... memang PIL hired dr al-baghdadi training centre terus... untuk hari pertama ALC bandar kinrara dah terima 16 org ahli kelab... kelas dibahagi pd waktu siang dan malam... sebabnya ada yg x blh join siang so diorg akan dtg waktu mlm... alhamdulillah... semua ok.. lancar...
ms mula2 kelas tu sy hanya membantu mana2 yang patut... sambil2 tu tgk cara mengajar...
so far, adik tudung biru tu la yg paling muda skali dlm kelab al-baghdadi nih.. umur adik ni baru 4 thn.. tp cepat jugak dia dpt tangkap ape yg kita ajarkan...
 ini pulak kelas pertama sy mengajar al-baghdadi... mula2 memang rasa mcm x confident nak mengajar.. lama2 alhamdulillah... syukur sgt2... rasa seronok bila student faham pengajaran kita tu... then communication yg bagus juga penting utk kita tau feedback diorang...
teknik al-baghdadi ni bukan hanya utk kanak2 je... utk org dewasa pun sesuai jugak... bg memperbaiki teknik bacaan al-quran mereka... teknik al-baghdadi ni akan diajar selama 3 bulan... diikuti dengan kelas tajwid dan seterusnya kelas talaqi... bagi sesiapa yg duduk sekitar puchong dan berminat mengikuti kelas al-baghdadi blh la hubungi terus 0122614953 (pn.hamidah) utk maklumat lanjut... kami berada di bandar kinrara puchong..



Tuesday, November 1, 2011

11111

as-salam,


cantik no. hari ni kan... harap2 no. cantik akan membuatkan kita semua rasa cantik, menarik dan alami sepanjang hari yg cantik juga...


selamat datang NOVEMBER 2011....








dah itu jer... hiks... bulan depan dah december... urmmm.... sebulan jer lg nak thn baru kan.... adoiiiiiii.....

beronok-ronok bersama BFF

as-salam,

beronok-ronok katanya... hiks...
tp memang seronook pun
sebab dpt kuar ngan BFF kan
last jumpe mereka ni ms bulan 4 kot...
hahhahha... lupe sudah
tp ms tu kitorg gi karok n lepak mekdi jer pun
sesi gosip2-pan pun x lama...
ini sy... hahahah... nak muntah tgk... dah sangap sebab tunggu budak berdua tu x sampai2... janji kol 1... pukul 230 baru sampai IOI... huh... abaikan drumstix yg besau itu... saper2 yg ade petua nak kempiskan peha meh la share2 ngan sy... hiks...

 lepas x tau nak tuju mana... plan nak main bowling.. x sempat sebab full house... tgk wayang... lama sgt... nak karok, masing2 sakit tekok... last2 pi mkn dulu sebab masing2 dah kebuloq...

sy ngan zam... BFF ni... hahahhaha... knl dr skolah menengah... makcik ni dulu pengkid.. hensem tu ms dia jd tomboy... sy slalu jugak lepak kat kedai nasi lemak mak dia... sedap.... patu mkn lontong ngan sambal kerang... terbaekkkkkkkkkk... hai zam... hiks....

sy dan didie... satu skolah jugak.. tp belum berkahwin... sy yg kemaruk mkn vietnamese beef noodle soup... sedap eh...

dah kenyang kat SR.. kitorg lepak kat TF plak... best plak dpt mkn froyo nih... sejuk jerrrrrrrr...

yeay.. nak blik dah... pasni leh jumpe borak2 gosip2 lg...

Friday, October 28, 2011

sakit tekak.. demam.. selsema...

as-salam,


huhuhuu... since dr minggu lps lg kami rasa sgt2 x sihat... ngan batuknye... selsema lg.. demam... skang ni tgh perit tekak plak... rasa yg x selesa sgt2... alhamdulillah.. w/pun x sihat tp masih mampu bekerja mcm biasa.. cuma, lemau disini sana... hahahhahah...

naufal n hayyan pun sama.. kesian kat budak berdua tu... naufal ngan asthma dia.. seminggu ni di x pi skolah... itupun dah sibuk tanya bile dia leh gi skolah blik... masalahnya, me risau ngan dia tu... bukan x kasik pi skolah tp dia klu dah jumpe kwn2 sibuk nak main jer... kang kena asthma blik, naya jer... mlm2 x bleh tdor... 1 jam skali kena amik puff ventolin tu... huhuhuhuu...

hayyan pun sama.. yg kecik tu lg kesian.. sebabnya tiap2 mlm merengek.. itu x kena.. ini x kena... ade jer bnda yg dia nak rengekkan... x bleh klu mummy dia x ada... tdor plak memang kena peluk dia... yg dia pun sama dok peluk kita... tp tangan x sampai.. klu ngan daddy, blh la dia tdor atas daddy dia tu... hayyan ni manja dia beza skit ngan abang dia... bab mkn ubat yg pening kpl... klu masing2 senang mkn ubat ok jugak... naufal klu mkn ubat memang ok, tp ikut mood dia.. skali kena mood angin dia dtg, memang berkuntau la mummy daddy... hayyan pun sama... nak kena pujuk puji sumer bagai... klu x, mummy daddy jd tarzan kat umah... hahhahaahha....

harap2 kami semua cepat sembuh... so, blh la pi jln2... raya haji pun minggu dpn je nih... huhuuuuu... kami nak blik kampung... so, kena make sure anak2 pak ngan mak sumer sihat2 belaka.. klu x, x bermakna la kepulangan kami ke kampung nanti... wahhhhhhhhhh... hehehhheeh...




doakan kami cepat sembuh yer kwn2 sumer....

Friday, October 21, 2011

ucapan buat suami

as-salam


abang.. ayang x ada duit berjuta untuk belikan hadiah mahal2 buat abang... ayang x ada harta untuk wasiatkan pada abang... tp ayang ada hati untuk terus mengasihi abang, ayang ada cinta untuk terus menyayangi abang, ayang ada jiwa untuk terus menjaga abang... dan ayang ada doa, yang sentiasa ayang kirimkan buat abang supaya abang sentiasa dirahmati, dikasihi, dilindungi, dimurahkan rezeki dan diberikan kejayaan dr ALLAH dunia dan akhirat... semoga kita akan kekal bersama didunia dan diakhirat... Selamat Hari Lahir Sahabatku, Kekasihku, Suamiku Nadznin Hafizu
 sayang abang...
ayang...


Tuesday, October 18, 2011

bahagianya klu hr2 mcm ni... mekaseh sayang...

as-salam,



smlm dr pg me dah start sakit kepala.. migrain... sakit yg teramat sgt2... nak bukak mata pun dah x larat... en.fizu plak dah siap tanya nak mkn apa for dinner.. sebab kitorg memang jarang masak kat umah.. beli n tapau siap2 jer... ate, klu dah sampai umah pun dah 7.30 ngan bdn penat bagai... mcm mana nak masak kan... hiks... adakah itu namanya alasan... pang skali.... hahahahah.... boleh jer nak masak, tp takut lambat mkn n lambat bwk anak2 masuk tdor...

pastu smlm dah tentu2 sakit paler kan... kompom la x lalu nak mkn... last2 sampai umah smlm en. fizu yg masakkan dinner kitorg anak beranak mlm td...
amik gambor curi2 ms en.fizu nak start beraksi...
 
 en.fizu yg malu2 kucing... auuuuwwwwww....

dinner almost ready... en.fizu masak ikan bilis goreng special ngan telur dadar special... (sebab dia letak mcm2 kat dlm tu)






*thanks sayang sebab masakkan dinner utk kita semua... mula2 tu ayng takut nak mkn sebab tgk mcm pelik jer kan... tp x sangka plak rasa nya meletups.... nanti sayang masak lg yer... nyum nyum ...

Monday, October 17, 2011

dah lama x bercerita

as-salam,

bukan x nak cerita.. tp mcm x tau nak citer pasal ape dah skang ni
lgpun gmbor x sempat nak transfer masuk pc.. ngan kejer2 hakiki yg ditambah dgn kejer2 x baper nak hakiki ni... gagaggagagaga...

jumaat lps (14.10) besday mak sy yg ke 56 thn... alhamdulillah... org doakan mak sentiasa dipanjangkan usia, sihat tubuh badan dan murah rezeki... insyaALLAH aminnnn....

hr sabtu plak, kuar umah pg2 tu sebab nak gi skolah naufal... amik report card...
dup dap dup dap jugak la kali ni.. sebab nya kita dah tau kan naufal tu mcm mana
kat umah melasak kat skolah pun sama la jugak... hahahahaha... jwpn utk soalan pertama yg cikgu tanya ngan kami... hahahaha... "mcm mana hyecarl kat rumah".... itu la jwpn sehabis jujur yg kami blh bagi...
sambil2 tu, segan la jugak kan.. tp nak buat mcm mana.. dah memang anak kita melasak.. so, redha sj dgn jwpn tu... heheheheheh.... x kan kat umah melasak kat skolah sopan santun pulak kan...


hiks... nasib baik la teacher afni (pengetua merangkap guru kelas yr 4) tu faham... dia pun faham jugak...
tp alhamdulillah... sebabnya teacher afni kata naufal ni jenis budak yg cepat dpt.. w/pun dia bnyk main dlm kelas.. x bleh dok diam.. tp, bila teacher tanya dia blh jwb... mcm baru2 ni ade assessment utk 4 to 6 yrs student.. utk 4 yr kena reading, hafazan and counting klu x silap me... alhamdulillah, semua tu naufal leh buat.. then teacher afni suh dia bc surah dhuha... aminnn... dia blh bc jugak... sampai abes clear... x sia2 hantar naufal skolah kat little caliphs tu... dan dia memang anak bertuah... teacher afni kata, ms graduation day nanti naufal dpt naik pentas sebab dipilih as best excellent student utk 4 yr... alhamdulillah... ms teacher afni ckp cenggitu, me dah bergenang2 air mata dah ni... nasib baik ade en.fizu, tp me tgk dia pun sama gak bergenang nya... heheheheheh....
budak kuat melasak... ms ni pun dah kuyup ngan peluh
with cousin..gurls tu niece en.fizu... cousin dia nye anak... adik hayyan yg terlebih glucose... heheheeheh....
naufal yg suke menggomol adik dia... adik pun redho je dgn abang... hahhahaha....

Wednesday, October 12, 2011

kelegaan saya

as-salam,

layan tgk photo hayyan lg syok... lega rasa hati...




paling suka photo nih.. kamu sgt cumel la sayang...

tiba2 rasa bengang... tiba2 rasa nak marah

as-salam,

serius tgh rasa bengang yg teramat...

nak marah pun ada
tp x tau mcm mana nak expresskan

pesal la suke2 jer nak komplen
pesal la suke2 nak kondem

eye level... pejadahnya eye level tu...

bilik aku kan
aku punye suke la nak buat mcm mana

aku yg nak tgk bnda tu




ckp bnyk pun x guna
cerita bnyk pun buat tambah dosa
tp dia yg suke tambah dosa org...
arrrghhhhhhhhhhhhh....




*x de kena mengena ngan korang.. korang... korang dan korang... dan semua org... so, x pyh nak canang citer satu kampung...

Thursday, October 6, 2011

Albaghdadi

as-salam,


korang pernah dgr tak pasal albaghdadi nih... ekceli albaghdadi ni adalah salah satu teknik mempelajari Al-Quran...


Dari Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah S.A.W. telah bersabda;




Barangsiapa membaca satu huruf daripada

al-Quran maka baginya satu hasanah (pahala), dan hasanah itu digandakan sepuluh kali ganda, Aku tidak mengatakan Alif Lam Mim itu satu huruf, akan tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf."
-Riwayat Imam Termizi-


 "Teknik Al-Baghdadi adalah satu lagi teknik baru yang diolah bagi memudahkan setiap lapisan masyarakat mempelajari ASAS al-Quran. Set Buku Teknik Al-Baghdadi menggunakan sistem SAS, padat dan ringkas serta kreatif melalui penemuan ABM yang dinamakan sebagai ALAT KETUK. Alat Ketuk ini dipercayai boleh menarik minat anak-anak amnya untuk belajar Al-Quran dengan cara yang lebih menyeronokkan serta merangsang kreativiti." (link)


sebenarnya, bukan kanak2 jer yg blh belajar teknik ni.. tp org dewasa pun blh jugak... sebab teknik albaghdadi ni sgt2 seronok sebab ada alatan ketuk2... cuma klu kanak2 tu ada lebih skit dlm sylibus diorg tu.. sebab kanak2 ada playtime... ms playtime ni kanak2 akan didedahkan dgn huruf2 hija'yah (basic - sebab ade budak2 yg x tau bc alif ba ta...).. sambil2 tu diorg leh main n sebut huruf2 tu dengan alat ketuk2... teknik albaghdadi ni mengajar kita cara sebutan panjang pendek yg betul...



*nanti me akan citer kan lg pasal Albaghdadi ni...


*klu ada sesiapa yg duduk area bandar kinrara, blh la dtg mlm ni selepas isya' utk dptkan info lanjut berkenaan albaghdadi.


Albaghdadi Learning Centre, no. 44, jln BK4/1J, BK4, puchong... dekat ngan petronas.. btul2 kat corner main road...



Friday, September 30, 2011

kecewa dan terasa





buat baik berpada-pada...
buat jahat jgn sekali...






sy kecewa dan sy sgt2 terasa...
apa salah sy
buat baik pun salah ke?







Thursday, September 29, 2011

Monday, September 26, 2011

beraya di rumah kakak asmara

as-salam,

sabtu ngan ahad adalah hr yg sgt2 memenatkan.. seharian x dak kat rumah... yg tu nanti2 me citer eh...
skang ni me nak citer pasal kisah beraya kat rumah kakak asmara... hiks.. ok.. umah faezah elai... kakak asmara tu naufal yg panggil... thn lps me ngan en.fizu je yg dtg beraya kat umah anna n faezah.. but this time kitorg bwk jugak naufal n hayyan.. sebab sebuk dok ckp nak jumpe ngan kakak asmara... faezah sorry sebab naufal suke kacau you... hiks... malu mak... dan naufal siap ckp kuat2... mummy... comel nyeeeeeeeeee kakak asmara tu... nasib baik faezah x dengar... hahahhahaha... yerps.. faezah memang comel then kecik jer orgnya... actually me kwn ngan adik dia... en.fizu la yg kenalkan then kitorg jd rapat sebabnya, arwah bob n en.fizu kan BFF... from there la kitorg leh jd rapat tu... and faezah pun kenal gak ngan en.fizu... best pi raya umah diorg ni sebab ada laksa n capati kari kambing yg super sedap... best2.. thanks pakcik elai... hiks... both their parents sgt peramah n baik2 jer...

me, anna and kids... faezah kat blakang tgh nyanyi lagu negaraku... hehehehheeh....

naufal dgn faezah kakak asmara elai yg kurus dan comel... jeles ok tgk bdn dia... anyway.. selamat pengantin baru to faezah n heykal... semoga berkekalan dunia akhirat... aminnn....


Thursday, September 22, 2011

muka tuan rumah yg dah serupa bulan

as-salam,

hiks.. bukan lah nak feeling2 diva ke kan.. memang me mengaku muka me dah hampir2 mcm bulan... idok le berseri ke hape.. tp tgk la sndr...



















btul kan.. dah macam rupa bulan jer... ngan bulatnye... ngan jerjer nye... pastu, siap shining2 tu yg x menahan... anak bujang me pun dok menahan je la layan mummy bermuka bulan dia nih... hiks....



bukti kejadian mengikut turutan...

as-salam,


ingat x n3 ni... ok jom kita tgk kronologi nya... hahahhah....

mummy... hyecarl jumpa biskut daddy... -diorg dok selongkar laci pastu jumpa biskut FA kat situ... ekceli tu biskut daddy sebab daddy suke lepak situ so dia simpan dlm laci tu terus... hahahahh...

abang siap2 nak bawak lari biskut tu dari adik dia... hahahahha... muka gembira sebab dah jumpa biskut...

 
adik x puas hati lalu dtg menyerang abang yg sedang melenggok2 dok bwk biskut... 

 
adik masih x puas hati... tp abang tetap senyum.. hahahahha... sebab abang nye temper blom naik lg ms nih... hiks...

 
 yeay... adik berjaya rampas biskut tu dr abang... hahahhahah...

 
 dengan kekuatan yang ada, adik cuba pertahankan biskut tu dari dirampas semula oleh abang... dan abang tetap berusaha utk dapatkan semula biskut itu walau dengan apa cara sekalipun...

kesudahannya... biskut itu diserahkan pada mummy selepas adik dan abang berpakat dan sebulat suara supaya biskut itu dibahagi kepada 2 bahagian... eh tak... 3 bahagian... bahagian adik, abang dan daddy.. mummy... x mkn pun x per... janji anak2 gumbira bahagia... lalalalalalalaal....

Wednesday, September 21, 2011

bila adik marah abang

as-salam,

dah lama x citer kisah adik ngan abang kan... nak citer pun gambor x der x best jugak.. ni ade 2 keping gambor budak2 nih tgh beraksi... x de la aksi mane pun.. gitu2 jer... jom layan..

ms ni daddy x der kot rasanya... daddy blik lambat.. budak2 ni klu daddy x de memang diorg la hero nye.. klu daddy ada pun jd hero jugak cuma x baper nak hero la kan... hahahhha.. ngan mummy jer diorg berani.. tp bila mummy dah pegang rotan, masing2 pakat dok diam... tp diam 2 beradik ni kejap jer... x sampai 5 minit melasak balik... adik ngan abang, sama je naik nya... yg si adik plak x pdn ngan halus... klu abang dok diam, dia dok pi kacau abang dia... tarik rambut abang la.. pijak kaki abang la... mcm2 dia buat supaya abang dia main ngan dia.. heheheheh.. anak... anak... tgk la muka abang tu... monyok jer.. yg adik plak, konon2 muka ganas dpt buli abang.. kesian abang... nak tgk tv pun susah kan...

kesian abang kena buli ngan adik... heheheheh... abang pun melayan je la yer... itu la bahagianya ada 2 anak lelaki.. dok guling sana.. guling sini.. lari sana... lari sini... umah tu memang riuh dgn sore dorng jer... tp klu ada daddy, dia pun join skali.. bukan join main.. join jerit kat bebudak nih... hahahhaha... mummy pun tumpang sekali.. tp mummy x jerit kuat2.. mummy ckp jer sambil pegang rotan... hahahahhha... 

adik dah pandai cakap dah.. nyanyi pun dah pandai... bc doa pun pandai jugak... cuma kena bnyk bersabar n kena pelan2 mengajar hayyan.. sebab dia akan ikut kita satu-satu... abang bnyk membantu... dia paling sabar layan karenah adik dia sebab dia selalu kena buli... hahahaha.. tp adik pun selalu kena buli ngan abang jugak... hahahhahahaha... alhamdulillah.. seronok ada anak2 mcm ni... w/pun mereka lasak tp mereka lah buah hati me... sayang adik ngan abang...


Monday, September 19, 2011

tekanan darah rendah

as-salam,


sgt x sihat.. tp, terpaksa kuatkan jugak... mental tu yg plg utama nak kena kuat.. so, klu mental dah kuat yg lain2 pun mesti kuat jugak kan...

td dah rasa mcm nak pitam... tp x tau kenapa.. tiba2 jer... so, dok diam2 je la kat bilik nih... bdn letih memang x bleh nak kata apa dah... masalahnya bukan buat kejer sgt pun... maybe tgh2 uzur ni kan... tu yg tekanan darah ngan hormon x baper nak stabil... td dah mkn uphamol... harap2 lps ni ok skit...

memang btul2 x bleh nak thn lg dah... tp kena thn jugak... maybe nak lelap kejap...

Thursday, September 15, 2011

sedih rasa hati bila...

as-salam,

korang pernah tak rasa kecik hati or rasa sedih bila org dok kata anak2 korang... then samakan anak korang mcm binatang ke... pernah tak... owh.. me nak tulis ni pun dah terasa sedih sgt2... menitik2 air mata... bukan la nak kata emo terlebih ke apa kan.. tp, dah nama pun anak.. mesti la sedih klu orang samakan anak kita ngan binatang...


setiap anak tu kan ada bahagian diorg masing2 kan... mcm naufal dia memang advance compare ngan hayyan... tp hayyan pun cerdik jugak... cuma dia lambat bercakap... tp alhamdulillah, skang ni hayyan dah boleh bercakap w/pun ade yg susah nak faham perkataan yg dia sebut...

satu lg, hayyan suka simpan makanan dalam mulut... dia akan masuk makanan bnyk2 sampai kembung pipi pastu dia akan kunyah pelan2 makanan tu sampai la habis... klu mkn ayam pulak, dia x kan telan ayam tu tp dia akan luek kan blik isi ayam yg dah dikunyah.. umpama, habis manis ayam serpah ayam dibuang... disebabkan hayyan mcm tu la ada orang yg mengata hayyan... me hanya mampu tunduk jer sebab orang yg mengata tu pun bukan sape2... sebab dia tua je so, me x berani nak lawan ckp dia... x per, dia pun ada cucu... karma kan... harap2 nanti org tu akan sedar yg dia telah melukakan hati seorg ibu...



ape2 pun anak2 adalah anugerah yg berharga dalam hidup me... mereka lah yg terbaik... mummy sayang naufal n hayyan sampai bila2...

Wednesday, September 14, 2011

lamanya x update blog

as-salam,



hyei semua.. wah, feeling2 retis kah... wakakakkkka... lama sgt dah me x menulis kat blog ni kan... bukannya x der citer.. tp x der gambar... pastu, idea nak mengarut pun x dtg2... hahahahha... ok, itu semua alasan semata... sbnrnya, kat opis ni ade kejer2 yg me nak settlekn... tu yg mengadap pc tp xsempat nak update... lompat2 blog memang ade.. tu pun jenguk kejap2 jer...

pg2 td bos dah col... suh increase KPI... bos suh meet target by end of year... masak... dah la bulan lps nye target drop giler... ops... since bulan 7 dah start drop... sedih... camner nak menjawab... klu x meet target by end of year, maknanya KPI pun rendah... maknanya, bonus pun x masyukkkkkkkkkkkkkkk... PITAM...

insyaALLAH nak buat meeting jumpe ngan sumer kwn2.... ajak dorg wat kejer sama2... hahahahha

hr ni seharian ada di opis... sebab smlm dah berlelah berlengas dok berkejar-kejaran pi arkib negara kat jln duta... semata2 nak kena wat kad penyelidik... hampehhhhhh... dah la x pernah drive sndr pi jalan duta tu... makanya, terpaksa la redah kasi pecah jalan2 kat KL... wuwuwuwuwuwu... pg pun berdua... nasib baik... w/pun co-pilot tdor... ekekekeeek... selesai kejer kat arkib, berkejar plak kat MTARP... sampai kol 12.30pm... tp dorang kata library MTARP tutup kol 1-2... so, terpaksa la dtg balik... dah la jauh... last2 tdor je kat surau... ZzZzZzZzZzZzZz...... tp mcm pelik pun ade jugak tau... patutnya, library x bleh tutup during lunch hour... diorg kena allocate 2 staff utk library so diorg leh gilir2 pi mkan... x kisah la library tu kecik ke besar ke... yg penting library x bleh tutup... sebab time tu la jugak orang akan dtg pi library... chill n relax sambil bc paper or magazine... ape da... after 2pm kitorg masuk opis n nasib baik staff dia bg layanan yg ok... maybe sebab muke me dah mcm cuka getah kot... ekekekekek... tp totap sonyum...

hr ni plak ms masuk opis, kwn ckp me serius jer.. hiks... bukan serius tp ahkak lolah dah ni dik oiiii... hahhahah...

dah x tau nak membebel ape dah ni.. sebab ms tgh syok2 curah idea tibe2 terngantuk.. pastu, tibe2 tertidor... hahahah... citer raya.. nanti2 la me update.. sebab raya kali ni biasa2 saje...

Wednesday, September 7, 2011

yeay.. hayyan pandai bc doa sebelum tdor...

as-salam,


alhamdulillah.. sebab hayyan dpt juga bc doa sebelum tdo walaupun dia masih pelat2 lg... even umur dah 2 thn ++ tp hayyan lambat jugak nak bercakap... tp skang dah blh skit2.. cuma pelat je la... hayyan ngan naufal memang beza sgt2.. tp me tetap sayang kedua-duanya... bg me dua-dua pun sama... sama cerdik.. sama comel dan sama bijak... masing2 ade kelebihan masing2... itu yg membuatkan mereka berdua tersangat2 istimewa bg me...


hr tu hayyan bc doa makan... awwa... maaa... kan... comel kan... hiks... terus2 jer makan... hahahhaha


doa sebelum tdo versi hayyan plak...

bismi...awwahhh... ya... amuutttttt.... hiks... comel lg.. siap ngan muncung2 panjang lg... heheheh




alhamdulillah... ALLAH kurniakan me anak2 yg terang hatinya... semoga kekal hingga akhir hayat... sebab anak2 inilah yang akan mendoakan mummy and daddy bila sampai masa kami menutup mata nanti...












*citer raya nanti me update eh...

Monday, September 5, 2011

semangat rajin x mari lg

as-salam,


hr pertama kerja selepas cuti berhari raya... opis pun sunyi jer lg... nak buat kejer pun rasa malas melampau... nak kata mood raya tu ade lg.. x de la sgt... mungkin sebab dah lama cuti.. pastu, bgn tdor pun lambat.. tu yg rasa mcm lemau je tu... pg td pun me sedar pukul 6am... nasib baik tersedar.. klu x, kompom terbabas... bila dah start kejer ni makanya start la jugak sumer aktiviti2 mcm biasa jugak... masak memasak.. gosok menggosok... me yg dah tua ni ok la jugak.. cuma kesian kat naufal... hiks.. dah baper hr dia dok bngn lambat... lambat x lambat pun pukul 7.30 gak la dia bngn tdo... tp hr ni dia kena bngn pukul 6.30am... pg td tgk dia siap tertdo kat dpn tv... dah bngn tp sambung tdo kat luar... kesian... me dok kejut bnyk kali pun sama gak dia... hiks... maybe esok lusa ok balik la tu.... ok la.. nak sambung kejer balik ni... nanti2 la kita citer pasal raya eh...



Monday, August 29, 2011

saya masih bekerja dia penghujung ramadhan...

as-salam,


esok dah raya.. tp me masih lg ade kat opis... bukan bz dgn kejer pun.. tp, disebabkan cuti yg tinggal sedikit... rasa sayang plak nak amik cuti hr ni.. pdhal ok jer pun klu nak cuti sebab opis kasik 1/2 day leaved.. cuma, alang2 jer kan amik cuti 1/2 day nih.. baik me kejer... sebab dah x der ape pun nak buat kat umah.. langsir, awal2 lg me dah gantung... nak buat biskut raya... x la kot... kacang ngan kerisik pun me dah siapkan... sebab memang itu tugas me setiap kali nak raya... cuma, skang ni bila abah dah x der.. mood raya tu pun kureng jugak la... sebab klu dia ade me memang akan cuti... hiks... sebab semangat nak masak rendang, ketupat pulut, n semua juadah hari raya tu... then abah akan jd tukang rasa... sebab abah kan x sihat dan tidak digalakkan untuk berpuasa... tp, tahun ni semua tu dah x da.. tu sebab me siapkan sumer awal2... n me dtg kejer jugak hr ni.. sebab me x nak perasaan sedih tu dtg... ape2 pun, memang sedih la kan... urmmmm....

hr ni plak dtg opis sunyi sepi jer... sebab kwn2 sumer dah blik kampung masing2... yg ade pun 2 org jer la kat library nih... kat admin ade 3 org... kat opis tun plak maybe 3 org jugak kot... ermm... maybe tun m ngan tun siti masuk opis kot.. sebab td nampak bekas mkn ikan dah siap standby kat tepi kolam...


insyaALLAH, tahun ni me balik jasin... on hubyy's site... naik satu keter ngan PIL... penjimatan berganda kan.. sebab nak raya mesti bnyk pki duit kan, so x kan lps raya nak mkn serdak biskut raya kot... heheheheh... tidak la... satu sebabnya, adik ipar me x ikut balik jasin.. sebab nak jg nenek hubby kat KL nih... dan keter PIL plak kosong.. tu yg kitorang follow skali jer... my mak pulak akan blik ke pasir salak... skali dgn adik2 me yg belum berkahwin... hiks... sebab since abah sakit memang jarang kami blik pasir salak bila tiba raya nih... kami semua balik kg lps solat raya n mkn2 sumer... maybe dlm pukul 10 cenggitu la kot.. sebab pg2 tu nak pergi ziarah kubur abah ngan abe... tp, me nak pi ziarah petang nih.. mula2 nak pg kubur abe.. pastu, baru pi kubur abah... mesti sedih kan... tp me kena tahan sebab abah dah pesan jgn menangis... insyaALLAH abah...


tghri ni blik kejer, me nak siap2kan ape2 yang patut.. pastu kuar jap cr barang... pi melawat kuburan... pastu, baru blik umah mak... berbuka puasa terakhir utk ramadhan kali ni kat umah mak... then, insyaALLAH lps maghrib nak pegi umah maksu sebab ade takbir raya...


untuk kawan2 semua... me ingin mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

bagi yang pulang ke kampung tu, hati2 lah memandu.. ingat yang tersayang... sebab kita berhari raya ni nak seronok2.. bukan nak bersedih2... take care uolls... semoga jumpa lg lps raya nanti... insyaALLAH...


 



Thursday, August 25, 2011

bahagianya bile ada anak lelaki ni... grrrrr...

as-salam,


rasenya, semua pun dah tahu kan me ade 2 anak lelaki... yg sulung lelaki yg kecik pun lelaki.. ape, perempuan... hiks... tunggu dulu la, sebab rase mcm x ready lg kot nak conceive dlm waktu terdekat ni... memang teringin nak baby gurl plak.. tp, kita usahakan kemudian... apa2 pun semua ketentuan ALLAH...

for those yang ada anak lelaki tu mesti ade masalah mcm me jugak.. klu x bnyk pun sikit jer la... actually, bukan nak kata masalah pun.. cuma perasaan tu jer... ahaks...

mcm skang ni nak dekat2 raya kan.. org mesti sibuk dok shopping bj2 anak... same goes to me... tgk blog bj sana sini.. aduhhhh... bj comey jer... tppppppppppp... yg comey baju gegel... baju boboy, kurengs... lg satu, me memang x bleh beli baju online utk budak2 nih... x ngam size or else bj tu akan jd mcm pelik bila budak2 tu pakai... hiks... so, nak x nak memang kena terjah mall... bila sampai mall pulak, bj budak lelaki memang sgt2 limited atau dengan kata lainnya.. sgt tidak menepati citarasa... klu cantik pun, material pulak x best... mcm POL*... design menarik, tp material agak keras... harga pulak, memang blh thnnnnnnnn semput dibuatnya... try tgk PONE* jugak... pun sama... jeans nye... aduh duh duh... tp tahun lps ok jer... cantek pun cantek... GA* n GUES*... hurmmmmm... x tau nak kata dah... klu beli yg original, nanti akan ade jugak yg fake... tp opkos material berbeza... thn ni masuk 2-2 butik tu, sumer pun hampeh.. eh tak la hampeh sgt... cuma nak cr size tu dah x der... sebab me nak cr sama pattern, color n design utk budak berdua ni... baru ngam... baru la satu team gitu... hiks...


masalahnya, klu naufal dah ok.. hayyan plak x der size... dan begitu lah sebaliknya... aduh duh duh lagi... last2 pg aeon bukit tinggi... hah... ko pilih la ape yg ade kat sana... bnyk kot pilihan... huk huk huk... maybe tmpt jauh kot (bagi me yg dok kat utara puchong nih) huhuhuuuh... lps tu, bila time shopping plak, anak2 buat hal... wuwuwuwuwwuwu... dok lari-larian dlm mall mcm di padang bola gayanya... x cukup dgn berlari... dok masuk kat celahan baju gantung2 tu lg... huwwwaaaaaaaaaaaaaaaa.... hebatnya anak2 ku... itu belum tambah lg bila mana diorg nak main game2 mencekik syiling yg ade dlm mall tu... huk huk huk... memang kena sediakan syiling jer la... silap hrbulan, me bukak both tukar syiling kat situ... hahahhahahah


klu pi PKNS shah alam plak, memang la rambang mata... tp nye rambang mata sebab bj lip lap lip lap gegel2 nih.. yg boboy nye baju melayu, kemain la limited nye... color, size.. sumer pun limited.. sedih... knp x tempah jer???... klu tempah utk budak bwh 7 thn memang sgt2 rugi... beli kain dah baper hengget.. pastu, upah tempah baju melayu jer dah 90 hengget... utk budak ye... so, klu dah 2 org, x 180 hengget terbang melayang begitu sj... ye... memang la raya setahun sekali.. tp klu dah baju melayu pun pki setahun sekali perlu ke berhabis sampai begitu sekali... owh... so not me... better cr bj dah siap... ade ke x ke, bantai la kan... hahahaah.... cr sampai ke kedai yg terakhir... hahahahha...

like naufal n hayyan.. ade ms diorg ok jer klu pi shopping mall ni sumer.. tp ikut mood la... ade skali tu, kitorg pi mall nak shopping skit... mule2 masuk ok jer... dah sampai kat tgh2 mall tibe si hayyan ni dok mengamuk... dah la x nak berjalan.. masuk stroller pun x nak.. so, just imagine dia dok ngamuk sambil tarik2 me nye tudung n sepak2 muke me... last2, en.fizu ajak balik... x bleh thn ngan perangai hayyan... klu setakat 10 min tu ok la lagi kan.. ini dekat 1 jam pun x hilang... ngamuk-diam-ngamuk balik.... wuwuwuwuwuwuwu....

so, kesimpulannya... ada anak lelaki ni memerlukan kesabaran yang tinggi ye kawan2... mulut pun nak kena jg jugak... biasa la klu tgh marah, ade jer bnd nak kuar dr mulut ni... plg2 tdk pun perkataan bertuah tu pasti akan keluar kan... yg penting, ckp yg elok2 jer kat anak klu nak marah sekalipun.. sebab ape yg keluar dr mulut kita tu umpama doa...





Tuesday, August 23, 2011

mcm mane boleh x perasan ni... grrrrrr...

as-salam,


duh... td tgk email.. ade MILKADEAL yg ni... Addara Kaftan... cantek2 nyeeeeeeeeeee... cantik sgt2.. pastu deal nye pun sgt2 menarik yer...

RM50 for RM100 Kaftans Cash Voucher + 10% Discount on 2nd Kaftans Purchase from Addara. Limited Vouchers Available! [50% OFF]

huhuhuhuu... sape nak bg weh... tgk ini cantik... tgk itu cantik... tpkan.. tpkan... huk huk huk... me udah terlepas deal nyeeeee... gerammmmm...

Sorry you missed out on this deal.

We have more deals like this coming up!
Sign up for our newsletter so we can keep you posted of similar deals!



maybe x der rezeki lg kan.. x per lar.. kite jamu mata jer la...

 cantik2 kan... for those yg tinggi melampai tu memang cocok sgt la klu pakai.. tp, klu mcm me ni... hiks... alamatnye, jd majlis perbandaran la kejap... hehehehheeh...




*lps ni kena slalu cek email...



Monday, August 22, 2011

x tau nak citer ape dah

as-salam,


bulan pose ni buat me jd sangapppppppppppp jer... mls melampau2... memang dah x der alasan lg dah sebab syaiton sumer dah kena ikat kan... huhuhuhuhu.. tp jin ade jugak lg... so, blh la kate kena sampuk ngan jin malas.. boleh ke idok?


minggu sudah dok umah PIL... dok kemas umah atas... jenuh dok mengadap kain baju jer... rase mcm nak humban jer sumer kain baju tu.. tp klu dok humban, kami nak pki ape pulak kan... wawawawawa.... nak x nak, kena jugak la lipat kain baju tu sumer... mule2 lipat kain yg dlm bakul.. pastu, ingat kan dah habes.. atas kusi punye pun ade jugak... huhuhuhuhuu... ni la akibat lps basuh baju x nak terus lipat kain.. tu yg menimbun tu... masalahnya, me ni membasuh rajin.. melipat lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lah 'rajin'... memang A1 la grednye tu... hukhukhukhuk...


selesai sumer kejer, dok mengadap langsir plak... opssss.. bukan mengadap menjahit yer... tp, dok gantung langsir yg disponsored sepenuhnya oleh ayah(FIL) and mama(MIL)... bertuahkan jd menantu hantu mcm me nih... sebelum tu, sahur pun mak mentua yg buatkan... menantu cuma bngn dan mkn sajork... eh, ade jugak la kemas skit2 kan... nak kena sumpah plak ke... hiks.. korang ade mak mentua mcm ni... mekaseh mama... hiks...


ptg2 skit, en.fizu ajak kuar pi ziarah kubur arwah bob n sekali pi melawat family arwah bob... sedih bile sampai kat tanah kubur tu... sebab tiba2 je kan arwah pg... hasil keputusan post-mortem, punca kematian disebabkan salur darah tersumbat... adalah nama term nye tu.. tp me x sempat nak save dlm paler otak nih... maybe berpunca dr knee surgery yg arwah buat tu dan salur darah yg membawa darah ke jantung tersumbat dah mengakibatkan mati serta merta... nanti me copy & save ek...

lps melawat... kitorg... geng2 conti, pi bukak pose kat kedai mkn singgang kat area chowkit... sedap.. besttttttttttttt... kuah singgang tu masam2 jer... mcm nak hirup2 jer kuah ikan tu.. tp acik sogan ngan bos en.fizu... heheheheheheh... semua skali disponsored oleh en.hazmal... blik ikut jln TAR... umangai... kemain ramai lg umat kat situ... tibe2 rase mcm takut jer nak jln2 kat jln TAR time tu.. bukan takut ape, takut anak hilang jer... huhuhuhuhuhu...

ok dah.. itu jer nak citer... sebab otak dah black-out... nak kena polish balik... nak tgk kat MILKDEAL, ade lg x offer polish molish tu lg.. bubyes...






Thursday, August 18, 2011

kami dikejutkan dengan berita itu...

as-salam,


mlm td en.fizu dpt col dr kawan opis dia - sharul... bgtau, bob also his office-mate terjatuh... then family bob dah hntr hospital but kami masih x tau condition sbnr... en.fizu col sumer kwn2 opis dia n bgtau tentang perkara ni... actually bob ni BFF en.fizu... ade lg 3 org x silap me... mereka berlima... segala masalah dorg akan share sama2.. tp, apa yg me pasti en.fizu n bob memang rapat each other... bob pernah hntr sms to calm en.fizu... believe it, me nangis bc sms tu... x sangka yg bob sgt2 concern n sayang en.fizu...
on the way nak sampai umah, sharul col balik... dia kata bob dah x ada... dah meninggal... kami terkejut sgt2... sebab sebelum tu sharul ade bgtau yg bob pengsan ms jatuh tu tp x sangka plak sampai mcm tu skali... en.fizu terus diam... last me jumpe dia ms kat hospital... arwah baru lps operation lutut.. arwah ok jer.. happy mcm biasa... memang x nampak perubahan pun... en.fizu pg HKL ngan sharul... blik dr HKL, around 3am... dia x ckp apa2 pun... cuma dia bgtau, bob dah x ada... ms tu me memang sebak sgt2...

td col gf arwah... ana... sedih dgr suara ana... sebab diorg memang plan nak kawen... cuma ana agak sibuk sebab kena follow kakak dia pi shooting... so, mcm x sempat... then, ana citer last sms yg dia terima dr arwah ms lps berbuka puasa... arwah nak masuk toilet... then, ana x dpt apa2 sms pun lps tu... ana, citer lg... adik arwah col hp dia.. bgtau arwah jatuh dr kerusi sebab after kuar toilet nampak dia mcm sesak nafas... then ms tgh duduk tu la arwah jatuh... fainted... then cousin dia bg CPR, pun sama jugak x jln... last2 bwk pi HKL, sebab itu yg plg dekat... after a minutes, ana dpt col balik kata arwah bob dah x ade... mudahnya arwah pergi... bulan ramadhan pulak tu... dah janji arwah dgn ALLAH... pg ni en.fizu pi melawat ngan kwn2 yg lain...

semoga arwah ditempatkan dikalangan umat-NYA yg beriman dan beramal soleh... al-fatihah...





Wednesday, August 17, 2011

kematian.. innalillah...

as-salam,


pg ni me check hp ade 9 miscol... x perasan.. sebab smlm ade meeting so me silentkan dan x teringat plak nak tukar mode...


pg ni me col no'oi dia bising kat me sebab susah sgt nak angkat phone... sorry... then dia bgtau saufi anak jiran kat umah mak dah meninggal sebab eksiden... sedih sgt2... sebab arwah agak rapat jugak dgn family kami... dari sama2 dok kat seri petaling then pindah ke puchong, kami tetap dlm kwsn perumahan yg sama... rumah pun dekat2.. selorong jer...

no'oi bgtau, arwah meninggal sebab terlanggar kerbau (dlm kwsn UPM)... kebetulan arwah baru blik dr solat terawih... arwah sama2 dgn adik n abang nya... alhamdulillah adik n abang selamat tp masih trauma...
sedih sebab ayah arwah x da kat malaysia ni sebab kejer kat dubai.. so, simpati pd kak siti n keluarga yg kehilangan arwah... sepanjang me kenal dgn arwah, dia budak yg baik... lurus dan x bnyk bercakap... cerdik... sedih bile teringat kat arwah... al-fatihah...


semoga kak siti n seluruh keluarga tabah dan cekal dengan dugaan ALLAH... kami doakan arwah ditempatkan dikalangan umat-NYA yg beriman dan beramal soleh.... al-fatihah...





Friday, August 12, 2011

info : syarat wajib zakat

as-salam,
sempena bulan ramadhan ni, marilah kita sama2 berzakat... klu bulan2 lain pun blh jugak berzakat... drpd kena kejar ngan LHDN, lebih baik kita berzakat kan...

Assalaamualaikum Sila Pilih Hasniza,
Saya doakan semoga kehidupan harian Hasniza diberkati Allah hendaknya, Amin. Disini saya sediakan syarat-syarat wajib berzakat untuk Hasniza.


SYARAT WAJIB
Syarat-syarat Umum Wajib Membayar Zakat: 

1. IslamZakat hanya dikenakan ke atas orang Islam. Bagi perniagaan perkongsian orang Islam dengan bukan Islam hanya peratusan ekuiti orang Islam sahaja diambilkira untuk zakat.

2. MerdekaHamba abdi tidak wajib berzakat kecuali zakat fitrah. Walau bagaimanapun tidak timbul persoalan hamba abdi masa kini, tetapi syarat merdeka masih lagi dikekalkan sebagai salah satu syarat wajib berzakat.

3. Milik Sempurna Harta yang dimiliki mestilah sempurna dalam kekuasaan seseorang dan tidak bersangkutan dengan orang lain. Pemilik juga dapat memperlakukan dan memperolehi manfaat daripadanya.

4. Cukup Nisab Nisab adalah paras nilai minima yang menentukan samada wajib atau tidak sesuatu harta dikeluarkan. Nisab adalah bersamaan dengan 85 gram emas nilai semasa. Nilainya lebih kurang RM 3700 (bergantung kepada harga semasa emas). 

5. Cukup HaulCukup haul bermaksud genap setahun harta disimpan.

6. Niat Untuk BerniagaSyarat ini hanya bagi zakat perniagaan sahaja


Mengapa Wajib Membayar Zakat?
Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Ianya diwajibkan ke atas tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya. Rukun yang lain ialah Syahadah, Sembahyang, Puasa dan Haji ke Mekah. Zakat adalah diwajibkan ke atas Muslim yang layak untuk membantu golongan-golongan yang memerlukan bantuan. Zakat mula diwajibkan pada tahun kedua Hijrah.


Firman Allah s.w.t dengan bermaksud :
"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk)."

InsyaALLAH selepas ini saya akan emailkan kepada Hasniza info tentang PANDUAN MENGIRA ZAKAT PENDAPATAN.


Sehingga jumpa lagi.
Wassalam

Tuan Hj Mohd Rais Hj Alias
Pengurus Besar PPZ
www.zakat.com.my | facebook : zakat.my

"Berzakat Menyucikan Harta & Jiwa"




sumber : sy dpt dari email yg dihantar terus oleh pusat pungutan zakat

Thursday, August 11, 2011

di pondok kecil

as-salam,

mlm td on the way blik dari putrajaya tiba2 dgr lagu ni kat radio IKIM... dipondok kecil.. sedih sgt2... sebab me suke sgt nyanyi lagu ni ngan arwah abe (abang me)... kami akan nyanyi lagu ni berdua pastu tgk gambar abah... waktu kami kecik2 lagi.. sebab dulu arwah abah slalu outstation... keset lagu tu pun mak yg belikan... then, smlm bile dgr balik lagu tu rasa syahdu n sedih sgt2...





semoga arwah abah dan arwah abe yg sgt2 saya sayang, bahagia di sana... al-fatihah...

Wednesday, August 10, 2011

jangan gelak kuat-kuat... klu nak gelak jugak sila tutup mulut


Aminah adalah sorang budak pompuan yang malas dan tak pernah tumpukan
perhatian. 1 hari kat kelas agama,dia tido je cam biasa. Ustazah pun tanya
soalan "Sape orang yang patut kita hormati dan sayangi?". Takde sape jawab.
Ada ar sorang budak laki kat belakang Aminah tu jahat sikit. Dia pun cocok
bontot Aminah dengan jarum,Aminah pun menjerit "MAK!!" Ustazah pun puji
Aminah sebab bagi jawapan yang betol.

Aminah sambung tido balik. Ustazah tanya lagi soalan. "Sape pencipta alam
dan segalanya?" Budak tu cocok lagi ngan jarum,Aminah pun menjerit "YA
ALLAH!!" Sekali lagi ustazah puji dia sebab bagi jawapan yang betol.

Aminah sambung tido balik. Pastu ustazah tanya lagi soalan. "Apa yang patut
sorang isteri ucapkan pada suami setiap kali sebelum tidur?" Budak tu cocok
lagi. Tapi kali ni Aminah bengang dan dia kata "Ko cocok bontot aku pakai
benda tu lagi siap ko!!" Ustazah tu terus pengsan.



sumber : email dr en.fizu (sebab dia tau bini dia sangap bile dah masuk ptg...hiks)



mimpi apakah ini

as-salam,


sejak bulan posa ni me makin awal mengantuk
masuk bilik kol 10.. tp belum tentu leh tdo
sebab anak2 dok layan toy story x abeh2
last2, dah kol 11 ajak anak2 masuk bilik
upah susu sorg sebotol... tdo....
owh mlm td hayyan dok main sapu2 viks
abes muka, tangan n mummy nye badan jugak.. sumer dia sapu...
cuci2 sumer... pastu bwk dia tdo balik...
tiba2...
me bermimpi... ... mengarut la klu mcm tu kan... wakakakakaka...



 hiks... malu nak bgtau.. tp x per lah.. citer la jugak...





me mimpi kak rosmah yu... hiks...
rosmah isteri pak najib ler..
ape kena mengena dia tiba2 masuk dlm mimpi me nih
adekah sebab pak najib, eh bukan2... gomen (sebab duit gomen kan) nak kasik bonus 1/2 bulan kat staff2 diorg...
ermmm... x jugak... sebab me bukan penjawat awam.. swasta pun bukan...


tpkan.. kak rosmah kemain fiiiwiiitttttttttttttttttt...
jelita uollsss...
tp, sebelum ni pernah face 2 face ngan dia jugak
hiks...



selamat berpuasa Datin Paduka Seri Rosmah Mansor

Monday, August 8, 2011

info : pantang larang pesakit kanser

as-salam,

seorg kwn bertanya tentang B17.. vitamin untuk pesakit kanser.. ekceli me memang x tau pun pasal B17 tu... sebab arwah abah buat rawatan kat hospital kan.. tp bnyk jugak supplement yg dia mkn.. macam2... dan mahal2 jugak... antaranya serbuk biji aprikot.. dan x sangka pulak B17 ni adalah vitamin berasaskan biji aprikot... nampak sgt vuduh n sengalnye me ni kan... bukan x nak amik tau.. tp, sedih dan kesian tgk abah bile dia nak mkn all those supplement tu... td gugel pasal B17 then jumpe blog nih... sila baca... bnyk info menarik... antaranya, le me paste here.. blh kita share sama2...

Pantang Larang Pemakanan Bagi Pengidap Kanser.

1) Dinasihatkan supaya jangan makan nasi sebelum jam 12.00 tengahari. Ianya dapat di tukar kepada gula melalui sistem badan kita. (Gula mempunyai kandungan PH5; merupakan persekitaran yang sesuai untuk kanser merebak).

2) Gula – Pemanis tiruan bukan pengganti yang baik. Pengganti yang lebih baik ialah madu asli gunakan madu sebagai gantian

3) Produk tenusu seperti keju, susu segar, mentega & lain-lain
Susu membuat tubuh menghasilkan mucus/lendir terutamanya di trek usus perut. Sel kanser memakan mukus. Bertukarlah kepada susu soya tanpa gula.

4) Seafood : seperti ketam, sotong & udang. Gamat juga tidak digalakkan (makanan ini dapat menyuburkan sel kanser)

5) Minuman : Kopi, teh, minuman bercoklat (ini akan membuat sel kanser lebih cepat merebak)

6) Daging merah wajib di elakkan terutama daging lembu, kambing, unta, rusa & khinzir. Sisa daging yang tertinggal di dalam usus akan menghasilkan asid.

7) Sayur & buah-buahan “bergetah & berangin” seperti nangka, cempedak, sukun & kundur (menyebabkan kesakitan & berdenyut)

8) Ikan bersisik seperti ikan haruan, ikan merah, ikan gelama & sebarang jenis ikan yang bersisik.

Contoh ikan tidak bersisik yang boleh dimakan, seperti ikan tongkol, ikan yu, Ikan salmon, Ikan kembung, ikan keli, ikan patin & lain-lain (Ikan yang tidak mempunyai sisik & berada di laut dalam di percayai mempunyai kandungan Omega 3 yang sangat tinggi, Omega 3 merupakan anti kanser).

9) Makanan segera & sebarang produk dalam tin: seperti ikan sardin, buah laici & jagung dalam tin, minuman bergas serta sebarang produk yang mengandungi bahan pengawet.

10) Makanan berjeruk, ikan masin, telor masin, budu, belacan tidak digalakkan untuk dimakan.

11) Makanan yang dipanggang & di bakar seperti sate, ikan bakar, daging bakar, ikan panggang & lain-lain harus di elakkan kerana makanan tersebut mengandungi kandungan karbon yang tinggi.

12) Sayuran & buah-buahan seperti kobis, tembikai, timun, nangka, lobak putih (sebarang sayur yang berwarna putih, cendawan)

source : http://cancer-b17.blogspot.com/

Friday, August 5, 2011

lauk berbuka puasa ke-3.. heheh...

as-salam,

hiks.. baru hegeh2 nak hapdet... pdhal dah masuk ramadhan ke-5 dah hr nih.. ekceli, hapdet lauk ni pun sebab gigih masak ms ramadhan ke-3 hr tu.. itupun sebab 1/2 day bw hayyan pi checkup.. klu x memang masak kat param je lar... heheheheh...

ikan siakap 3 rasa... lauk ni en.fizu yg request... dia teringin nak makan... so, me masakkan je lar... blik dr klinik terus pi cari ikan kat HERO... sedap sgt2... hahahha... eh, btul lah.. sebab tgk sumer pun suke makan.. bertambah2 nasi... hiks... cukup rasa sumer w/pun x leh nak rasa kan... me x letak nenas sebab x beli... hahahha... ikut ape yg ade jer... resepi pun senang sgt2... cili padi + bawang putih + bawang merah (potong dadu) + halia skit... tumiskan, then masukkan air asam jawa + gula + garam... siap... klu nak best lg blh la potong nenas kecik2...

masak lemak cili padi udang ngan rebung... yg ni pun sedap... 1st time try... terus jd... dah nama pun abah org n9.. so, memang sepatutnya la me kena pandai masak lauk cili padi nih... senang sgt2... tumbuk kunyit + cili padi pastu titik kan serai... x yah ltk bawang bagai.. sebab klu nak masak lmk cili padi seafood memang x yah pki bawang... klu ayam ok la pki bawang tp skit je la... pastu rebung tu basuh bersih2... masukkan air + bhn tumbuk + rebung.. tunggu sampai mendidih.. pastu, masukkan santan... then masukkan udang + garam + asam keping... tunggu la sampai masak.. ade org risau nak masak lemak cili padi ni sebab kena kacau beria takut pecah santan... so, petuanya klu x nak pecah santan ni.. bile tgk santan tu agak2 nak mengelegak, korang masukkan asam n garam skali.. pastu kacau skit2 jer then slowkan api.. senang jer...

Wednesday, August 3, 2011

carik sampai dapat

as-salam,

td bukak twitter... tibe2 terbaca nih...


sakit hati tak...

sebelum tu dah baca siap2 kat berita harian...

agak vodoh la gak poms ni... sebab dia tak tau sebabkan tweet dia tu, semua org jd menyampah n sakit hati... sebab pulut santan binasa... sebab mulut badan binasa... so, kepada si empunya diri... sila mintak maaf pada SAFEE dan AMIRUL... mereka bukan monyet...kami rakyat MALAYSIA menunggu maaf anda...







*x der niat nak melaga-lagakan 2 negara....