: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, December 31, 2009

2010...

salam sumer,

ntah baper jam lg kite nak masuk ke thn baru kan.. terasa kejap jer ms berlalu.. hurmm... pejam celik pejam celik dah 2010... dah tambah 1 lg usia kita kan.. alhamdulillah.. sampai jugak me ke tahun 2010... semoga dipermudahkan segalanya... insyaALLAH...

masuk jer thn baru, sumer org fikir pasal azam baru.. for me, rasenye x kot sebab me rase tiap2 hr adalah hari yg penuh dgn azam.. cuma azam tu x tetap la kan... hehehhe... ape2 pun, azam me tetap same... uktuk menjadi ibu, isteri, anak dan menantu yg terbaik dunia dan akhirat... rasenye, bnyk gak kenangan pahit manis yg akan me tinggalkan bersama2 thn 2009 ni nanti.. saat manis, tentu la ms melahirkan hayyan.. time tu, me dpt rasekan kesakitan sebenar ibu bersalin.. dpt rase air ketuban pecah.. dpt rase bersalin normal.. oh.. indahnye... hehehehh... kenangan2 bersama family n kwn2.. hurmm.. seronok sgt... kenangan yg x beshnye.. hurm.. x yah la me citer.. tp, rasenye itu blm cukup utk buat me patah hati n patah semangat kot.. biar la..
hurmmm... sekiranya ada kesilapan me sepanjang thn 2009, harap diampun dan sila lah tegur klu me ade terbuat slh dlm tahun 2010 ni nanti.. teguran akan buat me lebih berhati2 utk ms depan insyaALLAH... semoga dengan kehadiran tahun baru nanti akan memberi kebahagian dan rezeki berganda2 buat me sekeluarga... x lupa juga pd kwn2 n teman2 lain... semoga kita mendapat keberkatan, kejayaan n kebahagian dunia dan akhirat dari ALLAH swt.... amin...


SAYONARA 2009... WELCOME 2010



Wednesday, December 30, 2009

cerita di hari sabtu..

salam sumer,

kisah di jd ms kami otw nak ke sg. besar utk hantar my adik ke mjlis sblh permpuan..

tmpt : dlm unser my abah : sepnjg perjlnan dr saujana puchong ke sg.besar
masa : 10.30 pg keatas
watak utama : naufal
watak + : me, hubby, my mum, my adik, PIL, hayyan n echah...

naufal : mummy, nak gi mane ni?
me : sg, besar hantar pak lang nak kawen
naufal : pak yang nak kawen...
me : iye...

naufal : mi..mi.. tu..tu... petoyash... *sambil jari tunjuk kat petronas...
me : a'ah.. petoyash lar...
naufal : uiiiii.. atiknye petoyash tu...
naufal : mi.. mi.. nak tak petoyash tu....
me : buat ape nak g petronas..
naufal : jom yar petoyash tu... choket.. aibina.. air choket... urmmm... cedapppp...
me : x yah ar petronas... nanti suh daddy beli lain ekk..
naufal : ok...

naufal : mi... tu.. tu.. sheey... beshar nye sheey tu.. *jari tunjuk ke shell
me : a'ah..
naufal : mummy x isi minyak... *sbab me slalu isi minyak shell
daddy : daddy dah isi dah smlm... *daddy tolong jwb sebab me tgh gelak ngan hayyan...

naufal : hah.. tu.. tu.. kopi... kopi...
my mum : mane kopi?? mane ade kopi...
naufal : hah.. tu.. kopi tu... *rupe2 nye dia tunjuk kat old town white coffee nye building... hehehehh...
(satu unser gelak)

sape la yg dok ngajor dia nih...

budak comot yg cute...

ngan daddy... huhu.. suke sgt kaco daddy dia nih... pantang tgk daddy rest, mule lar nak kaco... hehehhheheh...



Tuesday, December 29, 2009

hayyan ke hospital...

salam sumer,

pg ni me bw hayyan pi check-up kat hospital serdang... sememangnye every 3mths me kena bw hayyan pi jumpe paed kat hosital serdang tu sebab nak check perkembangan hayyan normal atau tidak.. sebab dulu kan hayyan kena dok NICU after birth... hurmm... alhamdulillah, sumer ok.. hayyan normal...
pastu, kena g ENT clinic gak.. tp, hayyan selsema n batuk2 plak... so, x jd jumpe doc ENT.. hurmm... ms check kat paed, doc kate hayyan nye paru2 n jantung x der masalah.. sebab me risau gak cause hayyan selalu batuk n selsema... hurmm... doc ade kasik antibiotik n ubat selsema utk titik kat hidung.. nanti leh kasik kat hayyan... ops.. lupe nak bgtau.. berat hayyan dah naik skit... 6mths = 7kgs... doc kata klu naik 7.5 lg santek.. x per lar doc.. nanti me kasik hayyan mkn bubur lenyek ek.. heheheh...



nama saya hayyan.. sy suke buat muke mcm nih.. mummy kata muke sy mcm muke x der perasaan.. tp sy tau mummy tetap syg kat sy.. sebab sy pun syg sgt kat mummy...
mummy luv u so much dear..


Monday, December 28, 2009

selamat sudah..

salam sumer,

alhamdulillah.. selamat dah adik lelaki me kawen ngan pasangannye... maaf pd yg x diundang.. bukan sengaja tp kami buat secara sederhana.. hanya keluarga dan kenalan terdekat sj yang dijemput.. semoga my adik n wife dpt melayari alam rumahtangga dengan aman sejahtera..

li, akak doakan ko ngan haiza bersatu ke akhirnya, dunia akhirat... jaga rumahtangga n maruah keluarga...

2 x gak la mamat ni lafaz akad.. hahahah.. padan muko kau... muekekekk... len kali jgn ske ckp besar tau...

hurmmm.. x tau nak kata ape dah.. sebab me x der ms nih...


Thursday, December 24, 2009

hayyan 6 mths check-up

salam sumer,

smlm me cuti sebab bw hayyan pi check-up kat klinik kesihatan bt 14 puchong.. me amik sblh petang sebab cepat... klu pg amik appointment pukul 8 tp abes mesti kol 11 lbh.. hurmm.. lambat.. tp x kisah la sebab buat kat gomen kan... smlm me bw hayyan n naufal.. pastu mintak my adik temankan skali so, blh jg naufal.. heheh.. tp, naufal tetap naufal... sangt2 la lasaknye... dok ukur satu klinik tu.. penat tgk dia, tp dia x penat2 gak.. hish budak nih... hayyan plak mcm biase.. layan blues jer.. heheheh...

perkembangan hayyan normal tp berat dia kurang plak... pastu, hayyan ke jab hepatitis B (3) *x tau ape kebendanye nih.. tp, dah ade tulis dlm buku rekod biru hayyan utk imunisasi.. nurse kata BMI hayyan x cantik sebab naik skit jer... hurmmm.. naik 0.1 kg jer.. tinggi naik 4cm.. ukur lilit kepala plak mantain.. lain2 normal... hehhe... patut la hayyan panjang halus jer me tgk.. mak pun ade gak tegur hayyan x bulat mcm naufal ms baby dulu... so, nurse dah suh start bagi mkn bubur or nestum.. janji dah blh bg makan.. yaaahuuuuu... pasni, me nak kena masak utk hayyan la plak.. biasenye pepagi kena bgn masak utk naufal.. kali ni + hayyan nye bekalan skali.. hurmm.. x per lar.. penat skit pun.. janji anak2 me sihat... heheheheh...

sakit gigi..

salam sumer,

u oll pernah x rse sakit gigi.. aduh sakitnye... bengap satu kepala kan.. me tgh thn sakit gigi.. kononnye sakit gigi nak kuar gigi bongsu la nih.. muahahahah... dah lar.. nak g klinik, nak amik ubat.. klu dpt mc, nak blik umah tdo... dah x bleh thn nih... kat dlm bengkak jer.. tp kay luar tetap kena senyum... senyummmmmmmmmmmm...



Tuesday, December 22, 2009

happy anniversary to mama n ayah (my PIL)

salam sumer,

smlm hubby x kejer, sebab baru balik dr bukit merah... continental event... so, ingatkan blik kejer nak masak la kan sebab hubby request nak mkn ayam masak kicap b4 he went to bukit merah... heheh... sebagai isteri yang prihatin, harus la me ikut tekak hubby me itu.. hehhe... last2 ptg smlm dia call kata x yah masak sebab mama nak blanjer mkn.. ohhh... nikmat nye.. dah lame x mkn luar *pdhal hr2 dok beli mkn kat luar.. muakkakka...
blik dr kejer singgah kipark amik hubby, pastu g amik little NHs kat umah mak.. after maghrib blik kipark semula sebab we went out skali ngan mama, ayah n roy*my BIL...
sedap gak mkn semalam sebab kitorg mkn kat restoren ali sara kat puchong intan.. hurmmm... me suke dadih cappucino nye.. sedap sebab ade mixfruit... nyumm... nyum... to ayah n mama.. thanks for the dinner n HAPPY 29 ANNIVERSARY... semoga kekal bahagia ke akhir hayat.. amin...




Monday, December 21, 2009

knp nih..

salam sumer,

me rase sgt x sedap bdn.. x tahu knp tp secara tiba2 jer.. mungkin penat sgt kot.. ataupun x cukup rehat.. terkejar sane sini.. ngan anak2 lagi.. ngan family lagi.. aduh.. penat sgt.. bdn ni pun rase sengal2 jer.. seram sejuk pun ade gak.. tp gelak tawa tetap ade.. mungkin penawar utk dr sendr kot... amin... harap2 pergi lar segala penyakit yang ade ni.. amin...

*ade sesiapa yang blh suggest tmpt urut paling best tak dlm area puchong or putrajaya... klu yg sipi2 ngan puchong pun ok gak...

Tuesday, December 15, 2009

naufal vs hayyan...

salam sumer,

jom kite tgk perkembangan naufal n hayyan...

naufal ;
- klu mkn mesti nak pki sudu.. klu x, dia x nak mkn.. dok main2 jer makanan dlm pinggan tu
- dah pandai mintak susu.. *dulu pun pandai gak, tp me akan buat dulu sblm dia mintak*
- pandai pujuk adik klu nangis
- pandai buai adik dlm buaian.. dodoikan adik la tu konon2 nye...
- klu mkn or minum ape2 mesti kate 'urmm.. sedap...' konon nak amik hati la tu... sayang anak mummy...
- dah boleh diharap... amikkan pampers adik.. bedak adik..
- tukang sepah umah... dilonggokkannye bantal kecik2 tu kat atas karpet, pastu dia lompat atas bantal tu.. pernah skali dia timbun adik dia ngan bantal, nasib me perasan... pastu, dia cepat2 cr adik sambil jerit2 nama hayyan...
- x blh ditegur skang ni, klu tegur kang mule la wat muke ketat pastu monyok n terus nangis sambil cebik2 muke dia tu... hehehh... comel sgt...
- semua bnda pun dia kata hayyan yg punye...
- suke sgt nyanyi.. daddy ar tukang ajornye..
- dah pandai ikut cara solat
- klu nak mkn mesti ade lauk sup... klu lauk lain dia x kisah... yg pasti, sup mesti wajib masak...
- penggemar pasta...
- klu me tanya mana gigi, naufal akan tunjuk gigi dia sambil sengetkan bdn dia ke sisi.. so cute.. heheh
- suke gosok gigi sebab suke mkn ubat gigi tu... *boleh ke ekk???
- terlalu aktif sgt skang nih... *mummy n daddy penat tau melayan awak... mamat ni diam klu dia tdo jer.. klu x sihat pun belum tentu dia blh dok diam... huhuuu...
- pandai buat muke kesian bile kena marah ngan mummy or daddy
- klu kat umah PIL, mamat ni sgt rapat ngan atok dia.. tp klu kat umah my parents, dia sgt rapat ngan opah dia.. tp, kekadang dia panggil mak jer... heheheh... asal org pandai lyn dia, kompom mamat ni suke.. hehehh...
- sgt susah nak tdo mlm.. mesti nak kena main2 n gurau2 ngan dia.. penat la mummy sayang... *sanggup tunggu daddy sebab nak tdo ngan daddy dia...
- suke sgt lagu mengapa...pa...pa.. kau berubah.. mengapa.. pa.. pa.. stacy.. pakai buang... siap joget2 lagi... penangan sehati berdansa la nih...


hayyan ;
- mulut dah makin bising
- dah pandai menyembur *since 4 mths
- dah pandai meniarap n start angkat muntut *since 3 mths
- suke jelir2 lidah * nak tumbuh gigi kot
- dah makin kuat menyusu
- me dah start bg nestum beras kat hayyan
- suke sgt gigit my ni****... *sakit la yan
- makin susah nak tdo, klu tdo pun kejap2 jer...
- dah pandai nak main.. pantang klu tgk abg dia lari2... mesti dia pun same gak terjerit2
- dah pandai golek2.. tu yg takut nak tdo atas katil tu..
- suke gelak*mcm abg
- x blh klu tgk org berdiri, mule la nak suh dukung
- badan dah makin semangat... x larat nak dukung dah... daddy.. help.. help...


rasenye itu jer la perkembangan anak2 me setakat nih.. insyaALLAH, klu ade yg me lupe nak jot down nih, nanti me edit2 jer la ekk.. heheheh... buat ms nih, ke2-2 budak kecik nih x baper sihat.. selsema dan batuk berkahak.. kesian sgt kat mereka.. harap2 my babies tu cepat sembuh...



x sihat...

salam sumer,

minggu ni agak kepenatan skit.. sebab nye my babies x sihat2 lagi.. hurm.. rasenye since last week lg dorg x sihat.. kesian sgt kat hayyan sebabnye batuk kung kang kung kang.. bagai nak kuar anak tekak dia tu.. pastu, nak nyusu pun x selesa sebab hidung sumbat.. hurmmm, klu nak tdo apatah lg.. hadoi.. penat nye... x per la, anak punye pasal kan.. anak tu kan anugerah ALLAH yg x ternilai... abang naufal pun same gak... tp, selsema nye dah kurang skit... cuma nak kasik mkn tu mcm payah skit sebab tekak x sedap lg kot.. so, me kasik jer la ape yg dia nak mkn.. x kisah la yang.. asalkan ape yg awak mkn tu mengenyangkan n x mendtgkan mudarat kat awak..
skang ni naufal susah sgt nak tdo lena.. tgh2 mlm dia akan bngn and menangis2 mcm kena pukul.. klu semalam jer, me ok lg.. tp, ni dah masuk 4 mlm dia mcm tu.. risau gak... smlm daddy tolong jg skali.. puas dipujuk, tp masih menangis jugak.. x tau la knp.. pdhal, sebelum tu dia dah lena tdo... satu lg baufal skang ni klu tdo x nak tutup lampu... haiyo.. mcm mana nih.. adik klu tdo nak kena tutup lampu tp abang plak refuse tutp lampu.. klu ditutup lampu tu, mula la si abang ni merengek2 nak nangis.. hurmm... me, ikutkan ajer lar.. kang, 2-2 pun x tdo lagi me susah...

Friday, December 11, 2009

-------

salam sumer,

hurmm.. sumer mesti dah bc n3 sy sblm nih kan.. ok sy comment tentang dr sy yer...



iye... sy memang x cantik, x menarik, x pandai melawa, gemuk, pendek dll lagi.. tp, sy bersyukur sgt2 kerana ALLAH anugerahkan sy seperti sy sekarang kerana sy akan sedar siapa dr sy dan insyaALLAH, sy x kan lupa diri... kejadian ALLAH tiada siapa yang boleh merubahnye.. apatah lagi menghina sesuatu kejadian ALLAH.. jika buruk rupe sy, maknanye ciptaan ALLAH tu bruk lah yer... astagfirullah hala'zim... abah sy pernah kata pd sy n adik beradik sy... "klu rupe kite buruk, memang sampai bila2 kite x blh nak ubah.. tp, klu peragai kite buruk, insyaALLAH... bila2 ms kite boleh ubah kepada kebaikan".....


ini suami sy... bukan nak promote tp dia suami sy dunia akhirat... klu dulu sy x cantik, x menarik.. tp, knp suami sy nak kawen ngan sy... klu dulu sy gemuk, knp suami sy masih nak kat sy... hurmm... sebab, suami sy terima sy seadanya... buruk, baik, hodoh sy dia tetap terima... sebab hanya suami sy dan ALLAH sj yg tahu perasaan dia pd sy... sy pernah kt pd dia, pergilah cr perempuan yg lebih baik dr sy, lebh cantik, lebih menarik dan lebih segala2nya dr sy... tp, dia x nak... walau kami putus sekalipun, dia tetap kembali pd sy.. itu lah namanya jodoh.. ketentuan ALLAH... alhamdulillah... hingga sekarang, kami bahagia walaupun bnyk kata2 hasutan diluar sana...


DOAKAN KEBAHAGIAN KAMI SELAMANYA DUNIA AKHIRAT


kalau sy x pandai jg suami sy, mcm mane suami sy blh sihat sperti sekarang.. itupun ade yg x puas hati bile suami sy sihat.. hurmm.. x tau la manusia sekarang nih... sama2 lah kita jg suami kita..



:: PERHATIAN KEPADA ANONYMOUS !!!! ::

di bawah Section 4 (1) (C) of the Sedition Act kalau tak tahu apa bendanya nih sila buka website National CyberSecurity Malaysia !!! awas ye kalau ada lagi sekali komen mcm di bawah ini... me akan bawa perkara ini ke muka pengadilan... segala bukti telah me siap kan..tggu masa jek nak ke BALAI POLIS... me rasa ini jalan terbaik utk kebaikkan semua ini... tolong jgn salahkan me jika sesuatu yg buruk terjadi ...

pada me anonymous ni mmg pengecut ..kalau berani nape tak guna nama sendiri??? PENAKUT National CyberSecurity Malaysia will be watching you !!! ingat tuh !!!

Anonymous Anonymous said...

mcm mane pula if suami org kacau isteri orang setahu i hubby u yg kacau family org

December 10, 2009 12:00 PM

Delete
Anonymous Anonymous said...

betul tu hubby dia yg disturb isteri org bcoz isteri dia tak pandai jage suami n tak cantik berbanding isteri org 2

December 10, 2009 2:37 PM




Thursday, December 3, 2009

asam pedas ku...

salam sumer,

heheh.. poyo jer kan nak citer pasal masak2 nih.. pdhal org lain lg hebat memasak dr me.. hurmm... i'm proud with my self sebab berjaya gak masak dlm bulan nih... huhu.. nampak sgt x masak kan... smlm mcm biase hubby balik lambat... kol 8 br sampai umah m.ngah.. siap2 nak blik kipark plak.. sampai kipark dah pukul 8.45... sebab jam giler2 kat ioi area.. aduh... angin jer... me siap tertdo2 dlm keter ngan hayyan n naufal.. sampai je kat umah, me terus g dapur n kuarkan ikan bagai... heheh... maka bermula la sesi masak memasak... naufal memang x leh duk diam klu me dok dapur.. ade jer yg dia nak buat.. hangen satu bdn.. daddy dah siap jerit2 panggil naufal duk dpn... nasib baik hayyan tdo jer... me sempat masak asam pedas kepala ikan merah, goreng sayur cendawan *sebab nak amik kuah sayur tu utk lauk naufal* n ikan goreng... urmmm... bertambah2 naufal mkn.. heheh.. daddy.. alhamdulillah.. bertambah jugak...
yg best nye, me siap sound naufal konon2 nak sindir hubby la nih.. "naufal, klu sedap mkn banyk2 tau.. tp, klu x sedap mkn skit jer... x yah nak komplen2" hikhikhik... hubby dok sengih jer... yg pasti, 2 beranak tu mkn bnyk smlm... hurmmm... alhamdulillah... me siap msk dalm kol 9.30... nasib baik hayyan bangn after me siap masak sumer.. cume nak buat air jer lg.. nasib baik daddy ade.. klu x, keras la me sorg2.. hheh...

asam pedas kepala ikan campak2 jer

cendawan goreng air

tgk nasi naufal tu.. putih jer kan.. sebabnye si abg ni memang mkn nasi ngan kuah sup jer.. jarang dia nak mkn lauk... hehheh.. bnyk gak abg naufal mkn mlm td

muke tukang masak mlm td.. huish.. berminyak nye.. ni mesti minyak tumis2 yg terpercik nih... muahahahaahhaha...



naufal.. knp lasak sgt nih..

salam sumer,

aduh.. smlm nak jd satu citer dah nih.. naufal pi jatuhkan motor RXZ ayahsu dia.. bengang btul me smlm.. ekceli, smntr tunggu hubby blik kejer me anak beranak akan tunggu hubby kat umah makngah *mcik hubby*... pastu, baru kami balik sama2... me pun x tau camner motor tu blh jatuh... lagpun motor tu dorg ltk single stand jer... naufal plak mcm dah x der tmpat lain dia nak duduk.. kat celah motor tu jugak lar dia pi lepak.. last, ntah mcm mane motor tu leh jatuh.. nasib baik x kena kat dia... klu motor tu hempap atas dia, x tau la me nak buat mcm mane.. huh.. mau patah anak ku itu... yg jd x bestnye, motor tu jatuh kat atas coffe table.. dah sopek skit buju meja tu.. mcm mane nih, terpaksa la ganti.. klu setakat 20-30 me ok lagi.. klu dah masuk ratus2, mane nak ckau duit... pastu, membazir lagi... meja jati plak tu... hurmmm... disebabkan me terlalu marah + sakit hati, terus2 jer nanges kat situ... bengang nye sampai ke sudah x hilang...
yg penting naufal x der ape2.. alhamdulillah.. klu x, lg susah.. hurmmm.. x per la, brg boleh diganti.. tp, klu anak saper nak ganti oiiiiiiiiii...


geram sgt kat budak nih.. rase nak lempang2 jer... hish...

klu mummy nak start marah mule la dia buat muke mcm nih.. hurmm... lansung x jd nak marah...


Tuesday, December 1, 2009

none

i love my babies
i love my hubby
i love my family

so... please leave us and don't disturb us...