: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, June 30, 2011

Wednesday, June 29, 2011

imbau kenangan

as-salam,

seronok bila bc n3 ceera pasal kenangan kecik2 dulu.. hiks.. rase mcm nak mengimbau kenangan jugak la... sebab nanti anak2 blh bc n diorg leh tau mcm mana hidup mummy diorg ms kecik2 dulu...

dulu ms kecik2 kitorg dok setinggan je kat jln kelang lama.. skang ni dah jd balai bomba dah pun.. adik beradik me ms tu ade 5 org jer.. abang, me, adik lelaki, adik lelaki ngan adik pompuan... ms kecik2 me memang mcm jantan skit... nakal n lasak... mana x nye, dah campur sumer ngan budak2 lelaki.. sebabnye ms tu yg pompuan pun ade la 2-3 kerat je pun... so nak x nak memang kwn lelaki je la pun yg ramai.. tp ms tu x der rase ape pun ile kite kwn ngan budak2 lelaki ni... sempoi jer sumer... ajak main mak-mak la... masak2 la tu... pastu main kawen2.. hahahah lawak bongoks... sebabnya, blh plak pilih nak kawen ngan sape.. pastu, siap ade anak2... wakakakakak... tp, me memang x pernah la nak merasa jd mak ke, bapak ke kan.. biasa jd anak jer... wakakakkak.... pastu, main guli... best ooooo... main guli petak ke, main guli pakuk ke kan.. memang best... hahahha... main guli plak mesti nak main kat lorong... dah nama pun dok setinggan kan... so, umah kitorg ni cantum 2 bijik umah jd satu... mcm umah semi-d tu la... hhahahah... so, in between ngan umah lain ade gap.. itu la lorong... then, main getah pun kat lorong jugak... hahahha... seronok...

arwah abah plak garang tau ms tu.. klu blh arwah x nak tgk anak2 dia dok main2 blh ptg.. x tau la pasai pa... tp, anak2 dia bijak2 belaka... hahahahha... selalunye klu kitorg nak main guli ke apa ke kan, kitorg akan bukak pintu dapur siap2... agak2 tgh syok2 main pastu dgr plak bunyi motor, masing2 cabut lari.. yg kitorg adik beradik ni sah2 la lari masuk umah... amik bantal n bukak kipas - tdor... hahahahaha.... konon2 x main la ptg2 kan.. pdhal... tp, abah tau taktik kitorg tu... then ade skali (bnyk kali kot) kitorg main masak2 kat bwh umah... hahahhaa... nasib baik x terbakar tau.. sebabnye, kitorg masak btul2.. pdhal ms tu baru darjah 2 kot... hahahhaha... masing2 kena perambat ngan hanger... wakakakakka....

klu bulan puasa lg best... org lain sumer dok pakat pi surau nak terawih.. eh, kitorg pun sama tau.. tp pi terawih pun bile dah ujung2 org nak start moreh... sebab dpt mkn... sblm tu pi main polis ngan pencuri dulu... lps main polis ngan pencuri, kitorang main galah panjang pulak... hahahhaha... pi surau bau masam.... tp kitorg plg takut klu main nyorok2.. sebab dulu dorg kata ade hantu tet*k kan... pastu ade hantu susu... dtg ketuk umah pastu mintak susu utk anak dia.... wawawawawawawa....

main kat longkang la.... hahahhahahaha... eh.. klu nak citer memang panjang lg lah... hehehehe.. kisah skolah lg... hahahhahahha... x per la, nanti me sambung lg eh....

citer penang x abeh lg weh...

as-salam,

x tau la biler nak abehnye kisah penang nih... ok2.. me janji lg 2 n3 jer lg... hahahhahha.. eh, ade ke yg nak bc nih... x per2.. janji me update... eh tak.. janji me share ngan sumer pastu as a kenangan ms veteran nanti... hahahhaha... ok lah.. kirenye ni dah masuk hr ke-3 kat penang kan.. so, hr ke-3 tu kitorg decide pi tanjung plak.. sebabnye, dah 2 hr dok kat area bagan... hiks... pg2 tu sumer siap2 then terus pi umah tuan rumah.. minum pg mkn cekodok jagung yg best... memang sedap... me suke umah pusaka tuan rumah.. sebab nampak sgt kampung... faham x?.. klu x faham sila fahamkan sndr....
yeay... naik feri lagi... suke2.. x kisah la kan if kena tunggu 1 jam pun.. janji dpt rase bayu laut sepoi2 bahasa gitu... wahhhhh... semua skali ade 4 buah keter... eh, 3 mpv 1 keter... sebab ramai kan... so, memang seronok... bila kat atas feri tu masing2 kuar dr keter... dan kami anak beranak seperti biasa akan chop port yg best punyer... hahahhahha... x agak2 kan.. dah nama pun jarang naik feri.. lantk pi la org nak kata peghak ka apa... ada mak kesah.... hahahahhaha.... nak bgtau nih, yg tshirt itam kat dpn me tu my BIL... adik en.fizu... hahahhaha... tinggi dan besar kan.. sesuai la sebab dia tinggi... so, dpt bayangkan me yg plg bluuweekk*comel*bluuweekk antara mereka.... wakakakakkak... sampai2 je kat tanjung, kitorg terus pi bukit bendera.. tp kenot naik atas la sebab 'Q' kemain panjang sampai ke jln besar meleret ke bwh bukit... 
sebab x dpt naik bukit bendera, kitorang sumer serbu umah kelahiran Tan Sri P. Ramlee... ingatkan ade la nak jamu2 air ke, kuih ke kan.. x dok yer... hiks... then tgk memorial TSPR ni jugak... best la... eh, umah ni kecik je kan... tp comel... saper2 yg x pi lg tu sila la pi... x payah byr pun... freeeeee jer... then, sila la beli souvenir kat dalam tu... x mahal pun... me beli 1 keychain = 5 hengget... en.fizu beli t-shirt = 20 hengget... kat luar x dok.. kat situ je ado... hiks... eh, me x dok dlm ini cerita sebab bwk naufal pi toilet... yg kat atas ni sumer family belah en.fizu... 
cousin en.fizu... atikah aka mak-uteh... yg tinggi dan besar jugak... klu kurus blh jd model... eh, perasan x moi kat blakang tu...
lps jln2 kat rumah kelahiran TSPR tu, kitorg singgah solat kat area mana ntah x tau... tp masjid tu kat area lorong bangunan n berdepan ngan parking keter... best solat kat masjid nih... sebab toilet n tmpt wudhu wanita kat belah dlm.. kirenya kite x yah nak kuar then masuk blik... lps solat nanti tukang jg masjid (mamak) tu akan kasik air mineral sorang satu... pastu, jln dpn sikit ade simpang 3 n nampak dah line clear... hah.. kat situ la kitorg mkn... blh thn jugak la kena beratur.. dah la perut lapar... panas plak tu.. dengan peluh menjejes sumer... nasib dpt en.fizu yg prihatin.. dia suh me duduk amik tmpt n dia amikkan nasi sumer... naufal ngan hayyan me handle... rasa.. ok lah... x der la sedap mana pun.. biasa2 jer.. tp kan, org yg kejer kat line clear tu kata kat jeti ada restoren mamak yg plg sedap.. nama restoren tu hussein (x tau la btui ka idok ejaan nya nih)  nasi kandar... x pa.. nanti buleh cuba... pastu, pi beli jeruk kat jln chowrasta... nak mkn cucur udang tp x kesampaian sebab ramai sgt... then beli kopi cap tuan tabik... sedap... eh.. mcm panjang je kan... x per la.. nanti me sambung lg eh... citer kami naik bukit bendera....



tenang

as-salam,

alhamdulillah... minggu ni dah 2 hr me dtg awal (b4 8am)... hiks... nampak sgt selalu dtg lambat kan... eh, x jugak.. bukan lambat tp lewat... hahhahaha... ade beza ke dua perkataan tu.... hiks... x lar... sblm2 nih me slalu jer sampai ngam2 time... kdg2 tu nak dekat 8.15am baru hegeh2 lari pi touchcard... hahahahah.... x sempat nak parking keter... tuan besar HR dok tgk jer ikut cctv... ermm... kat opis me ni memang berlambak cctv... so, tuan besar HR pun memang x sabar nak tgk aksi me berlari-larian pepagi dok touchcard...

tp dua hr ni (smlm n today) me sampai awal... smlm sebab tersilap tgk tarikh appointment hayyan... ingatkan dah terlepas, so nak tukar tarikh la kan.. sekali yg me tgk tu thn 2010 punyer... wakakakakakak... then, hr ni plak memang kuar awal sebab en.fizu n anak2 n PIL sumer pun kuar awal... ops.. hr isnin terlambat sebab hujan n jln kat pulau meranti ade banjir skit... hehehhheh.... bila kuar awal bwk keter pun bwh 90 jer... relax sgt2... x der la stress nak kejar time kan... hahahahahahha.... maybe lps ni nak kekalkan time sampai opis b4 8... hiks... semoga berjaya....




*entry poyo dipagi hari... agak2 ade yg nak muntah tu sila muntah di toilet... kang x de kejer cleaner nak bersihkan muntah korang.... wakakakkakakak

Tuesday, June 28, 2011

emosi terganggu

as-salam,


pg ni me rasa agak emosi... sebab sgt luar biasa bila dia berkeadaan mcm tu... x tau la nak kata mcm mana perasaan tu... nak kata gembira pun tak... tp lebih kepada risau... susah hati... bile dah susah hati, macam2 kita blh fikir kan... macam2 yg negatif dtg masuk otak ni kan... tp... urmmmmmmm... x tau la kata mcm mana... sebab sblm ni dia x mcm tu... sblm ni dia ok jer... klu blh me x nak fikir yg negatif2 nih.. me nak optimis x nak pesimis... Ya Rabb.. Ya Rahman... Ya Rahim... Kau berikan lah kekuatan pada hamba mu ini.. kuatkan lah iman hambamu ini dengan dugaan yg datang... jauhkanlah perkara2 jahat keatas hambamu ini Ya Rabb.... Amin....

Monday, June 27, 2011

karak

as-salam,


me dah tgk citer karak...
seram jugak lar... yg seramnye ms mule2 nak start citer karak tu...
ms me kecik2 dulu pun ade gak org citer..
same sebijik mcm dlm citer karak tu jugak...
citer pasal suami-isteri-anak sangkut kat jln lama karak
pastu, suami pesan kat isteri jgn bukak pintu atau tgk ape2 klu ade bnda tegur n dgr bunyi mcm2 ms suami ni kuar keter...
last2, keter polis lalu n panggil isteri kuar dr keter masuk keter polis tp jgn tgk belakang...
sebab...... sila cr jwpn sndr (sape2 yg tau or pernah dgr citer ni tau la kot)

incikkkkkk.... ade nampak anak nampak anak sy incikkkkkkkkkkkkkk....

incikkkkkkkk... boleh hantar sy balik incikkkkkkkkkkkk...

wah... kemain lemah lembut gemalai lg... huhuhuhuhuhuu... dah la muke cantik... mata gerek... memang akan lari la klu ade pompuan tegur mcm tu....

sebelum tu...

abang... ade nampak mak sy tak???

huhuhuhuhuhu... ape hal pulak budak pki bj skolah tibe2 tanya mak dia dlm gelap gelita kan.... wahhhhhhhhhhhh.....


so, bg sape2 yg x tgk lg... sila tgk kat AstroFirst yer... sblm tu kena order dulu.. x mahal pun... 15 hengget sajork... untuk 48 jam... so, layan la sampai lebam tgk citer tu.... hiks.... AstroFirst 485.... klu nak langgan kena order dulu kat 480.... huhuhuhuuu...

hurmmmm...

as-salam,


hurmmmmmm... x tau la nak luahkan mcm mana... sebab mcm stress bile fikir2 kan blik.. ops.. x der kena mengena ngan tmpt me cr makan... nak citer ngan org pun bukan tentu diorg blh faham kan... tp, memang stress sampai tegang2 urat tengkuk ni hah...

td dah col.. dah ckp ngan dia dah.. harap2 dia ingat la blik kan... sebabnye hal tu thn lps je pun.. bulan doblas kot... harap2 dia x lupa... dah ckp serba sedikit... harap2 dia faham... sebab dah mls nak stress2 lg dah... owh.. tolong la faham yer... tp, dia kata nak col balik.. sebab dia kata dia bz... tp x tau la betul ka tak... harap2 dia x hilangkan diri...

Wednesday, June 22, 2011

ape.... (sebut dlm nada terkejut)

as-salam,

huhuhuu... td me x kuar ms lunch hour.. so dok kat library je la kan.. dah nama pun kejer kat library.. tgh lepak2 online skali ade la sorg ni (berpakaian kemas n agak segak) dtg tanya me ke yg PIC kat dlm lib ni... hahhaahhaha.. me angguk kepala dah mcm org kena pukau je (tipu).. sebabnye, skali toleh belakang tgk kemain ramai org masuk... then dia kata tolong entertain VP Kenya... mak aih... kejut perut hokey.. dah la me speking ke laut... tp x per... yg penting konfiden.. sebabnye, dorg nye english pun poor jugak... hiks... dah la x der signal ape2 pun.. biasenye klu ade visitor kitorg akan tau.. tp kali ni terus2 jer masuk... maybe sblm ni VP Kenya tu pi jumpe ngan TDM... lps tu, siap nak beli buku Dr. In The House... bnayk ok dorg beli... siap bertambah2... then request TDm signature lg... owh, tugas tu kite serah kat Datin Lat.... hahahahhahaha... mcm2 dorg ni mintak... as a good librarian (muntah ijo sat) kite layan jer la.. thanks jugak kat kengkwn lain... hahahahahha.... klu pic nak masuk NAS nanti me copy paste kat sini eh...

nak bgtau gak nih... jap lg, pukul 3.30 kitorg warga PLF nak gerak gerak khas ke SDCC... sebab ade CEO forum... yg tu pun akan penat jugak... sebab esok kena jd usher TSAH... mana tau leh kenen2 ngan tan sri mintak kad kawen nina ngan noh ka... wakakakakkakak.... waklu... ade hajat... tp, mungkin x kemana kot kenen2 tu... wakakakakkaak... ptg ni nak kena tolong team gift siapkan dorg nye 'hadiah-pintu'... then, malam plak baru start rehearsal... owh penat.. sebab mesti kena balik lambat...

dah la hr ni bestday hayyan.. kesian anak mummy kan... i love u sayang... mummy kejer cr duit sayang.. nanti mummy blanjer adik hadiah ye... sayang adik sgt2... (nak menangis dah nih)... nanti kite celebrate sama2 ok... pg td (dan hari2 jugak) mummy dah hug adik kuat2 kan... mummy dah kiss adik bnyk2 kan... sayang adik ngan abang banyak2... eternity... mlm ni tunggu mummy kat umah eh... love u both sayang... muahhhhhhhh...

hayyan dah 2 tahun

as-salam,

patutnye n3 ni kuar pg td kol 4.25am.. tp, bile me tgk n3 yg dah schedule siap2 hilang... blh plak mcm tu... sakit hati btul... x per la...
yeay... hayyan dah 2 tahun...

alhamdulillah... hr ni genap nufa'il hayyan 2 thun... sepanjang 2 thn dia membesar mcm2 perangai dia dah tunjuk... klu lasak tu memang biasa la kan... nama pun lelaki.. then, kuat merajuk... pantang usik sikit mule la nak mencebik bibir nye tu... yg penting hayyan ni pandai bwk diri tp ade malu sikit... hahahahahha.... memang beza sgt2 ngan abgnye naufal... pg2 senang jer nak bgn.. kdg2 hayyan blik yg kejutkan me... hahahahha... klu bgn tdo plak, dia terus amik susu pastu baring depan tv... so, smntra me nak siap2 pi kejer nanti dia tgk la citer toy story ka, chipmunk ka.. ikut suka depa la kan... thanks to abang jugak sebab pasangkan dvd utk adik... muah... muah...
ade iras2 muke naufal kan... cuma size adik je kecik skit dr abang...

hayyan ni senang sgt nak jg... sebab dia jenis x kisah.. mkn pun x memilih... sos cili blh mkn gitu jer tp pastu meraung la kepedasan.. kesian... kuat minum susu... tp ok la kan.. sumer tu utk tumbesaran dia.. tpnye, bdn x mau besar2 pun.. gitu je la size nye.. tu yg mcm x caya je hayyan dah 2 thn... sebab rase dia mcm baru nak membesar... heheheheh... dah blh ckp skit2... mcm aya=saya... ekal=hyecarl(abg dia la tu)... opah=opah, ni yg plg clear skali... acik=nasi... hehehehh... x bnyk pun word yg dia blh sebut... tp x per la... pelan2 ye dik ye...
mummy n hayyan... sama x muke kami... hiks....

nufa'il hayyan... abang, mummy, daddy n semuaaaaaaa skali wish adik selamat hari lahir... semoga adik dilindungi, diberkati dan dikasihi ALLAH dunia akhirat... semoga adik jd anak yg berjaya dan soleh, hormat org tua dan kwn semua.... kami semua sayang adik sangat.....



n3 hilang

hangen............... smlm buat n3 khas utk hayyan... schedule n3... skali tgk x publish... tgk kat schedule pun tarak... arghhhhhhhhh... bengang  nih....

Tuesday, June 21, 2011

t'anjat boboi... semput lggggggggg...

jom layan... mana tau leh hilang ngantuk ptg2 nih kan... hiks...





tutup skit mulut tu klu nak gelak pun... hiks...

selamat hari daddy-abah-ayah

as-salam,

x kisah la kan klu dah lps pun... hiks... daddy ade hari2... jd, hari2 - hari Daddy... hhahahahaha... bantai... janji ade...

alhamdulillah sebab naufal n hayyan ade daddy mcm en.fizu.... w/pun daddy dable NH ni x sama mcm daddy2, papa2 or abah2 yg lain... tp, dia tetap yg terbaik bg dable NH...


bukti yg kitorg baru blik kejer terus patah blik pi PJ sebab en.fizu masih dgn bj Conti dia... mummy sibuk nak mkn, so daddy kena amik turn layan dable NH... owh hayyan, knp jari kamu begitu debub sekali nak oiiiii.... nampak kan ke-concern-nan en.fizu layan anak bini w/pun letih balik kejer... heheheheh.... kami doakan daddy panjang umur, murah rezeki dan terus kuat utk mencari rezeki buat anak bini... semoga kasih sayang daddy pd kami akan kekal hingga akhir hayat... sayang daddy manyak2.... heheheheheh... 

abah - memang abah terbaik buat me... w/pun abah garang, tp arwah tetap sayang anak2 dia... ingat lg ms me kecik2 dulu abah selalu kejer luar... kdg2 2 minggu baru jumpe balik... yg bestnye, tiap kali abah blik mesti beli mainan bnyk2 utk kami adik beradik... seronok sgt... w/pun mainan murah2 je pun tp kami tetap happy sebab abah ade skali main ngan kami.... ade satu hr tu hujan lbt sgt2, pastu me x sangka plak abah dtg jemput me blik skolah.. me terharu sgt2 sebab abah sanggup dukung me semata2 x nak me pijak air banjir... then, ms study kat uitm pun abah slalu jer dtg shah alam sebab abah kejer kena dtg shah alam seminggu 2 kali mcm tu... pastu, klu abah dtg mesti dia col tanya me kat mane.. pastu, abah akan bg me duit ngan bwk me pi mkn... pdhal tiap2 minggu pun me balik umah n tiap kali blik umah abah mesti bg duit jugak... huhuhuhuu... ade skali tu me eksiden keter, agak teruk jugak la... ms tu abah tgh amik wudhu nak solat zuhur kat umah... bile dia dgr jer me eksiden, terus dia capai kunci keter n pg kat tmpt eksiden tu... abah sndr yg hntr me pi hospital... ms kat sdmc tu pun abah jugak yg dukung me bwk pi emergency... sebabnye, me dah terpengsankan... sayang abah dunia akhirat.. semoga arwah ditempatkan bersama golongan soleh solehah... al-fatihah...

  ayah - selamat hari ayah buat ayah en.fizu aka pak mentua ku... heheheheh... mule2 niza tgk muke ayah, niza rase cuak sikit sebab ayah nampak garang.. tp, tibe2 mcm x percaya rupe2nye ayah ni kelakar jugak orangnye... heheheheheh.... thanks ayah sebab bg kitorang kawen... heheheheh... pastu, thanks jugak buat ayah n mama sebab izinkan kitorg duduk skali ngan ayah n mama sampai ayah mama beli umah besor 3 tingkat(jenuh naik tangga tp x kurus2 jugak)... terharu sgt2... dah 6 thn dah kitorg dok skali ngan ayahmama...  thanks sebab jd atok pd dable NH junior... thanks ayah sebab slalu blanjer mkn... ops, mlm nih naufal ajak mkn kehepsi.. x per, yg tu kite tunggu cukup bulan... hahahahaahha.... terima kasih ayah... atokk... odang...

Monday, June 20, 2011

kue teow bulan

as-salam,

maaf la ye.. patutnye n3 ni kuar minggu lps.. sebab ptg khamis tu lps kejer terus en.fizu ajak pi mkn kat sini... gerai cina muslim... tp, pilihan x bnyk.. cume dlm kategori mee, bihun or kue teow jer... yg penting sedap n murah....

 okeh... kite tayang yg ni dulu... kue teow bulan... en.fizu punye... rase, sedap... klu mkn ngan cili kicap lgggggggggggg sedap... telor ayam mentah tu diletak atas kue teow, pastu gaulkan skali ms kue teow tgh panas2 berasap... memang best... RM5 shj...


kue teow cantonese... terbaekkkkk... kue teow cantonese yg me makan plg sedap selepas hampir 14 thn x jumpe yg sesedap ini.... dulu me slalu mkn kat foodcourt kat sebelah kompleks kotaraya tu.. lupe dah nama dia... ms tu pun sebab me tuisyen kat KL.. so, dpt la mkn kat situ... hiks... mkn skali ngan cili kicap... phewwwwww... meletops ok... kesian en.fizu sebab me x pelawa lansung dia rase kue teow nih... tp, kue teow dia me tetap amik... hahahahaha.... RM5 jugak
 naufal punye pun kue teow bulan jugak tp yg berkuah n telur masak skali ngan kue teow tu... hiks... kesian kat naufal sebab pening paler camner nak habeskan kue teow itu... yg naufal punye pun me cilok gak... hahahhahah.... RM5 jugak2
bab minuman plak memang x byk pilihan... memang x der pun kot... hiks... so, en.fizu orderkan cold chinese tea ngan coke... naufal ngan hayyan plak minum milo ais share berdua yg diorder dr kedai tomyam sebelah... hiks.... chinese tea tu maybe singgit satu kot...

kedai ni sederet kat area foodcourt dlm kawasan PJ old town... dekat ngan mahkamah syariah petaling jaya n berdepan dgn chapel kat PJ old town tu... me x tau nak specific kan mcm mane sebab en.fizu yg bwk pi mkn kat sini... owh ye, gerai no. 8 ye kawan2... so, saper2 yg kejer area PJ tu leh la mkn2 kat situ... ingat tau... PJ Old Town.. bukan PJ New Town...


selamat menjamu selera mata...



habis juga akhirnya... Sutera Bidadari

as-salam,

ingat tak me pernah citer pasal novel Sutera Bidadari by RAM (Ramlee Awang Murshid)... alhamdulillah.. dah abes bc w/pun bertatih... hiks... mane tak nye, since dah kawen n ade anak dua ni memang selalu jer kesuntukan ms nak bc novel nih... tu pun terpaksa gak curi2 masa... klu anak2 tdo, bc novel pun dlm cahaya yg samar2 jer... sebab takut anak terjaga...

me nak review lebih2 pun x tau (w/pun budak sastera)... heheheheh... ini pun me review skit2 jer eh.. nak tau selebihnya kena bc sendiri...

Sutera Bidadari lebih bnyk menumpukan cerita kepada pelayaran Catalina dalam mencari Maryam... siapa itu Maryam... apa kaitan mimpi Catalina dengan Maryam dan lelaki bertanduk dua... sepanjang pelayaran itu, Catalina tidak sedar bahawa lelaki bertanduk dua atau lelaki berduka dr Tanah Rencong ada bersamanya... sehingga lah perjalanan mereka menuju ke Hulu Melaka... pelbagai dugaan dan rintangan yg mereka perlu hadapi... berdepan dengan makhluk ALLAH berbangsa Polips... Taghut durjana dan pengikutnya... sehingga lah Laksamana Sunan diselamatkan oleh Indera dan Yede.... Laksamana Sunan turut diperhatikan (sejak sekian lama) oleh Luna, sebangsa dengan Indera dan Yede... pertemuan dengan penjaga Gunung Ledang dan penunggu hutan... setelah sampai dia Hulu Melaka, mereka bertemu semula dengan Panglima Awang Bagan yg sebelum ini telah diselamatkan oleh Hang Lekiu dalam pertempuran dengan bangsa Portugis... dan di Hulu Melaka jugalah Laksamana Sunan bertemu semula dengan Hang Tuah...
selesai pertempuran di Hulu Melaka, LS kembali ke kampung Punggor... bertemu keluarganya... seterusnya merancang utk menjejak Taghut ke Negeri Atas Angin... Saifullah... Sang Dewi... Raja Roman... Luna... Sadik... Inderipuri... keris Nangroe... Catatan Maryam... Drakul.... 


kisah Sunan yg ditarik ke alam mimpi oleh Sang Dewi... mengharapkan belas Laksamana Sunan untuk merungkai sumpahan keatasnya... siapa Sang Dewi... apa kaitan Sang Dewi dengan Laksamana Sunan... dan kenapa hanya Laksamana Sunan sahaja yg diseru Sang Dewi... dan mengapa Luna merahsiakan sesuatu dari semua perihal Sang Dewi... 




jgn lupa dapatkan Sutera Bidadari... tp sebelum tu kena la bc bagaikan puteri, cinta sang ratu, cinta sufi, hijab sang pencinta..... then barulah bc sutera bidadari...


Wahai En. Ramlee Awang Murshid... sy tetap akan sabar menunggu kemunculan sekuel novel ni....

Friday, June 17, 2011

rindu pada mereka... terlalu...

as-salam,

dah lame x tayang muke anak me ni kan.. rindu sgt2 ngan mereka berdua nih...


jom kite citer pasal adik dulu... kesayangan dan kecintaan mummy daddy... insyaALLAH, 22hb ni hayyan genap 2 thn.. alhamdulillah.. syukur pada ALLAH dikurniakan anak seperti hayyan... w/pun masih x blh ckp dgn btul... cume ada masa jer sebutan tu ok... but most of the time memang x phm ape yg dia kata... cuma word yg plg clear buat ms ni kuar dr mulut hayyan is OPAH... itu je la.. skit2 OPAH... nampak keter myvi pun OPAH jugak.. mentang2 opah nye pki myvi... heheheheheh... x per la janji ade gak yg btul.. eh, pandai gak sebut DAH (sudah).. cik (nasi)... kal (hyecarl/abg dia le tu)... hiks... smlm ms dlm keter, daddy marah hayyan... maybe dia takut nak express marah dia tu, then dia pegang tgn me n pukul kat lengan daddy dia... hahahhhah... so bijak la kamu adik... hiks.... suke berkuntau ngan abg dia... klu abg buat homework, dia pun sama nak join jugak... hiks....

ini juga kesayangan dan kecintaan mummy daddy... mcm2 perangai dia buat... saje nak amik perhatian tp pd ms yg sama geram je ngan perangai dia tu... since cuti skolah 2 minggu lps, kemain susah lg dia nak mandi... ade je alasan dia.. tp rasenye, memang kukuh kot alasan naufal nih... demam n sakit kaki... memang btul pun... cuma nye yg sakit kaki tu je me mls nak melayan... suke sakat adik dia... sebabnye baru 2 beradik je kan... hahahahha... budak plg cepat sentap sama cam adik hayyan... tinggi suara skit sentap... alhamdulillah, dah blh membaca dan kenal huruf, nombor, shape sumer lah... syukur sgt2 ALLAH kurniakan kami anak seperti naufal hyecarl... doa2 yg basic pun dia dah hafal... hiks... nanny n moyang siap suh naufal ajar lg... insyaALLAH, mana bakal jd Imam Muda Naufal bila besar nanti... semoga doa kami mengiringi perjalanan hidum kamu berdua....

we love you both eternity... forever...

Azan dan kebijaksanaan ALLAH S.W.T

as-salam,
untuk renungan bersama...

ADAB MENDENGAR AZAN



Allahu Akhbar!! 
 

Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa Dan waktunya yang tidak Kita ketahui.
Coba Kita amati.. Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa..
Lidahnya kelu, keras Dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan ' sakaratulmaut' .
Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud:'Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya. '
Ini jelas menunjukkan, Kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun sewaktu azan berkumandang.

Sebagai orang beragama Islam Kita wajib menghormati azan Banyak fadhilatnya.
Jika lagu Kebangsaan Kita diajar agar berdiri tegak Dan diamkan Diri.
Mengapa ketika azan Kita tidak boleh mendiamkan diri?
Lantas siapa yang berbicara ketika azan, Allah Akan kelukan lidahnya ketika nazak.

Kita takut dengan Kelunya lidah Kita semasa ajal hampir tiba.
Maka Kita Tidak dapat mengucap kalimah 'Lailahaillallah. .' yang mana
sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika Nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan Syurga untuk mereka.
Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.
“Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia,
lancarkan lidah kami mengucap kalimah 'Lailahaillallah...' semasa sakaratul maut menghampiri kami...
Amin.... amin.. amin Yarobbala'lamin...
 

Sesuatu yang tak pernah terjangkau di akal fikiran ku ini.
Subhanallah...
Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan mengalunkan azan mengakui

'Bahawa Allah Saja Yang Patut Disembah dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.
'Diawali dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah penduduknya sebanyak 180 juta.
Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mulai berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan
KeAgungan Allah S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W. Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia .

Perbezaan waktu antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam.
Belum alunan Azan merata Indonesia selesai, dimulai pula di Malaysia .
Berikutnya di-Burma dan dalam waktu satu jam selepas Azan dialunkan di-Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh.
Berikutnya alunanannya akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India .
Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 menit jadi dalam jangka waktu ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.

Belum berakhir di-Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat. Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam.

Dalam jangka waktu ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman , Kuwait dan Iraq .

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik.

Jarak masa Azan mula dialunkankan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam.

Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Dzuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia.

Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

 
Subhanallah, begitu hebat dan agungnya ISLAM!

Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara, akan bergegar satu dunia dengan alunan Azan yang tidak putus-putus.
Allahu Akhbar! 


Sumber: email

Thursday, June 16, 2011

kota kuala muda - pulau sayak - pantai merdeka : cerita penang x abeh lg

as-salam,

huhuhuhuu.. x tau biler blh abeskan citer jln2 cuti skolah ke penang nih.. pdhal pg bukan lame pun... hiks... owh ya.. kitorg bukan takat pi penang ja tau.. kiranya siap pi jln2 kedah nu... hahhahaah... citer ni sumer lps mkn tghr ahad tu.. kan pg tu kitorg sumer pi serang pasar pagi kan.. then, ptg tu plak kitorg sumer pi jln2 kat kota kuala muda tempat kejadian tsunami dulu tu... kami pg kat kawasan 'sedut air' kat jeti tempat org kampung naikkan ikan... kat situ pun ade air laut 2 kaler jugak... subhanallah... memang insaf bila tgk keadaan rumah2 yg kena tsunami tu.. then, rumah2 org kampung yg tinggal pun agak menyedihkan jugak... sebab mcm x sangka kehidupan mereka begitu sekali...

group photo kat monument sempena memperingati tsunami di KKM... pakcik yg mencangkung plg hujung tu la kitorg nye jurupandu... pakmentua pd cousin en. fizu (dok mencangkung pki bj hitam).... tenkiu pakcik...

lps jln2 kat area tsunami tu, kitorg singgah solat asar kat masjid area situ2 jugak... amazingly, masjid tu x der rosak yg teruk2 pun mcm rumah2 lain... cuma retak sikit2 jer... kuasa ALLAH kan... 
lps jer jln2 kat area KKM kitorg terus pi ke pulau sayak pulak.. kat sini terkenal ngan ternakan udang n femes ngan mee udang jugak... kitorg pi try mee udang kat area tepi laut... jauh skit ke dalam tp puas hati sebab dpt lepak2 tepi laut kan... then, lautnye pun bersih jer.... gambor dlm camera en.fizu hancus x buleh guna (x tau sapa dok khianat pi rosakkan MC dia).... harga mcm biasa... sepinggan mee/nasi/kueteow/bihun yg ade udang = RM6-7 hengget sepinggan... tp kuantiti udang x bleh lwn ngan bnyknya udang kat Mak Jah Taiping.... heheheheheh.... selesai makan2 sumer, kitorg serbu pantai merdeka plak... ramai sgt manusia... maybe sebab cuti sekolah kan.. siap ade yg camping2 BBQ bagai... hiks... best2.... kat pantai merdeka jugak la kitorg naik bot pusing2 tgk kawasan... hahahahhha.....

gambar dlm bot... hiks... seronok sgt2 dpt naik bot nihi.. maklum lah, dok KL mane nak rase naik2 bot ni kan... heheheheh... tp dlm hati cuak la jugak.. kot2 terbalik ke bot nih... nauzubillah... memang x plan naik bot nih.. tp, moksu n poksu dah sajes, kitorg pun follow je la.. yg kesiannye, pensajes x dpt joint sebab kuota hanya utk seploh org dewasa shj.... hahhahahha... so, kitorg tong2 duit sorang 4 hengget utk naik bot pakcik yg baik hati nih... satu bot = RM40 sajer... best w/pun hanya pusing2 jer pun... hiks.... seronok bila tgk hayyan n naufal naik bot... mule2 naik tu naufal n hayyan nampak jugak la muka cuak nye... tp dah lame2 skit tu masing2 ok... siap dok capai2 air lg... me ni hah yg kecut jer takut dua beradik tu pi terjun dlm air... hahahahah...

muke puas hati dpt naik bot ramai2... hiks.... dewasa 10 org (me yg plg kecik kot).. hahhahaahha... kanak2 5 org... hiks... klu nak tau, bot yg kat blakang tu la yg kitorg naik ramai2... hahahhha.... sekali langgar ombak... berkali2 jantung me berkocak... hahahahaha.... klu ikutkan ramai lg yg joint aktiviti ptg ni.. tp, dorg sumer lepak kat tepi jer... kat kat pantai merdeka tu mcm ade benteng kan, so diorg lepak kat atas benteng tu je la... hiks... lps selesai sumer acara petang yg santak ke senja tu, kitorg blik umah pulak sebab nak ready utk acara kita bakor jer ikan2 yg ade... heheheheheh.... 


seperti biasa.. cerita akan bersambung lagi....

sy suke.. tp klu awak x suke, x ape...



pretty.. pretty please.. you are perfect to me....

Wednesday, June 15, 2011

hari pertama

as-salam,

hari ni adalah hari pertama naufal pi school lps 2 minggu cuti sekolah... patutnye kena pg isnin lps.. tp dia demam pulak kan.. kesian jugak kat mamat tu...

mummy.. hyecarl demam ni... x blh pg school.. kesian kat hyecarl..
*________*....

me pun smlm MC sebab demam, selsema ngan mata berair bagai... dtg kejer pg isnin tu dok terbersin2 jer... so, smlm anak beranak ngan daddy dia skali x pi work... sebab prihatin bini (terchenta) ngan anak (tersayang) x sihat.. tp ade hati dok ajak kitorg pi tgk movie... adik hayyan (yg makin lasak) pun dok umah jugak... disebabkan penangan ubat selsema, sampai tghari baru me sedar... itupun nasib baik me dah siap buatkan susu utk anakanda pengarang jantung 2 ketul tu... huhuhuu...

mlm td naufal tdo dok mengerang jer.. kata kaki dia sakit... me dok urut2 kaki dia... kasi hilang sengal... mungkin terkejut dia x hilang lg kot... sebab sabtu lps pi umah org kawen... then ade la sorg budak ni pi tolak naufal masuk kolam ikan (paras lutut naufal je pun)... yg naufal pun tgh2 syok tgk ikan memang terperanjat la kan.. kesian kat dia.. me nak marah budak tu pun mcm x sampai hati pun ade.. tp, hati dah mendidih nih... sebab hayyan pun nyaris2 masuk kolam tu tp hayyan kena tolak ngan budak lain... rase mcm nak lempang2 jer budak2 tu... tp anak org kan.. kang x pasal2 mak dia dtg serang me ngan parang... nasib la bukan tmpt me... klu x, selamat sudah... ingat nanti nak pi darul syifa minta penawar utk hilangkan rasa gemuruh dia tu... sebabnye, asal malam jer dia demam.. asal tdo jer dia mengerang kata kaki dia sakit... sedih pulak tgk anak mcm tu... nanti mummy uruk kaki abang yer... sayang naufal n hayyan...

Monday, June 13, 2011

pasar pagi

as-salam,

sambung lagi kisah penang... (hr pertama)

pg2 tu masing2 dah bngn siap (w/pun ade yg lmbt bngn).... sebab, pg ahad tu ade pasar pg btul2 kat depan umah (jalan besar) umah yg kitorg duduk nih... so, dah siap2 sumer kitorg kuar beramai2 dok memburu makanan... sambil2 tu dok cuci2 mata tgk barang2 yg depa dok juai... wahhh... menarik... me ade la dok tenang(tengok) satu tudung layer2 nih... memang cantik sebab rasenye kat kl x der lg kot... me tanye bape regenye.. budak tu jwb 15 hengget je kak... eh, mcm x caye jer... x per kite jln lg... sebab x bekpes kan, so benti la kat warung mkn nih... klu x, me nak mkn laksa buyong (sebab kuahnye masak dlm buyong).. tp x der plak... huhuhuhuhuhu... so, mkn roti canai le jwbnye... kirenye sume geng2 FB & Co.(FatimahBaba) pun join mkn beramai2... seronok... warung tu plak betul2 kat tmpt nelayan dok naik ikan... memang seronok berganda2... heheheh... dah mkn... kitorg sambung plak pusing2 pekan pagi...
berpeluh ketiak dok pusing2 kat situ.. sebab pasarnye memang panjang dan bersimpang siur.. me x der beli ape pun... ops... pasal tudung layer2 tu kan, regenye memang 15 hengget sajer... tp, sila percaya me x beli walaupun berkenan sgt2... sebabnye, me ni bile dah bnyk2 tudung cenggitu mule la meroyan x tau nak pilih yg mana satu... wakakakakkak.... dalam ertikata lain, rambang mata sampai x terbeli sekaligus selamat duit den...wahahahhhah....
dah penat jln2 pasar pagi, kitorg balik umah... pastu, moksu ajak pi tgk ikan sebab nak wat bakar2 kat mlm tu... hehehheeh... yg senior2 memang pi beli ikan fresh dari laut, me n cousins yg lain pi sambung misi makan laksa pulak.. tp, bukan laksa buyong tetap laksa periuk... memang sedap... rase mcm dr sndr yg buat.... hahahhha... eh tak.. kuah laksa tu memang terbaek... siap hirup2 kuah sampai angkat pinggan ok... pastu order ais kacang... pu sedap jugak... wahahahahahhaha.....

 laksa sempoi yg sedap... rm2 hengget jer.... (meleleh ayaq liuq ni wehhhh)

ais kacang yg meriah n mewah... rm1.80 kupang (klu tapau = rm2 hengget) sedap2....
muke teruja nak mkn laksa... mata terbuntang dapat mkn laksa sedap... patut la ade yg tapau sampai 10 bungkuih... hahahahahahahah..... 


dah selesai makan2 nih... kitorg sambung kejer kat umah plak.. ade pertandingan siang ikan... wahahahhahah... me = 1, dpt siang 37 ekor ikan... moksu = 27 ekor... azreen = 23 ekor... dan plg best, jue dpt siang 17 ekor ikan.. dah la mcm2 teknik dia guna semata2 nak cepat siang ikan.. skali same jugak.... hahahahah.... mkn tghri di sponsored sepenuhnya oleh makcik n pakcik tuan rumah (m.ngah norbi nye besan)... eh, m.norbi masak asam pedas, me buat telur dadar... but lauk yg paling special dr tuan rumah adalah masak lemak rebung ngan udang... memang sedap... sebub rebung fresh dr pokok buluh blakang umah n udang pun fresh dr laut... sgt2 manis n lemak... (maap, x sempat nak amik gambor sebab masing2 lapor nak mkn)....
nanti me citer plak aktiviti ptg kami di penang....

Thursday, June 9, 2011

Mengapa Piring Astro Mengadap Kiblat?

as-salam,

sekadar perkongsian bersama...


Jelas, Kaabah bukan sekadar kiblat tetapi juga sebagai pusat tumpuan manusia dalam urusan dunia atau kehidupan. Contoh yang paling mudah sekali, tentu anda ada stesen televisyen berbayar iaitu Astro. Pastinya setiap Astro ada 'piring para bola' untuk menerima maklumat yang dipancarkan dari satelit. Untuk mendapatkan siaran yang jelas, piring itu akan dihalakan ke arah Kiblat atau Kaabah. Kalau tidak percaya cuba tengok balik piring Astro di bumbung anda menghadap ke mana?

KENAPA BEGITU? Mudah saja jawapannya Mekah adalah pusat bumi. Sama ada percaya atau tidak jawapannya mudah ditemui semasa kali pertama Neil Armstrong menjejakkan kaki ke bulan pada 20 Julai 1969. Di dalam satu temu bual di stesen TV Al Majid, Arab Saudi, Dr. Abd Al-Baset Al-Sayyed dari pusat Penyelidikan Kebangsaan Mesir mengulas, angkawasan pertama itu telah membuktikan, Mekah adalah pusat bumi.

Katanya ia telah dibuktikan secara saintifik semasa Neil Armstrong di dalam perjalanan ke bulan. Ketika itu dia berjaya mengesan satu radiasi yang dipancarkan dari bumi. Radiasi itu di dalam gelombang pendek. Situasi itu sesuatu yang pelik dan mereka cuba mencari jawapan dan membuat penelitian. Akhirnya mereka berjaya mengesan bahawa radiasi itu dipancarkan dari Mekah atau secara tepatnya dari Kaabah.

"Yang paling mengejutkan radiasi itu bersifat infiniti (tidak berpenghujung). Apabila Armstrong menjejakkan kaki ke Marikh, radiasi itu masih boleh dikesan. Radiasi itu mempunyai sifat yang istimewa dan paling penting ia infiniti. Saya percaya inilah yang menhubungkan Kaabah di bumi dengan Kaabah di alam akhirat.

"Bayangkan anda berada di kutub utara dan saya berada di kutub selatan,di tengah-tengah adalah zon keseimbagan magnet atau zon magnetisme sifar dan itulah Mekah. Kalau hendak dibuktikan boleh. bawa kompas ke Kaabah dan anda dapati jarum kompas itu tidak akan bergerak. Ini bermakna Kaabah adalah zon magnetisme sifar. Tarikan untuk ke dua-dua medan adalah sama kuat.

Hal sedemikian katanya, turut memberi kesan pada kesihatan dan umur seseorang. Sebab itulah orang yang tinggal di Mekah lebih sihat dan panjang umur. Tekanan graviti yang tertumpu di kawasan itu memberi kesan pada peredaran darah dan pergerakan biologi kehidupan.

"Ini telah dibuktikan bahawa ia boleh memberi kesan pada hemoglobin untuk membawa darah yang mengandungi oksigen ke seluruh tusi badan. Bermakna bila anda berada di Mekah, keupayaan darah untuk membawa oksigen ke seluruh tisu badan secara semula jadi jauh lebih baik berbanding tempat lain di dunia ini," jelasnya

Pelbagai bukti saintifik dari kajian para saintis juga telah membuktikan bahawa Kaabah berada di "Centre of the earth". Jika anda berkesempatan ke Mekah Al-Mukaramah cuba bawa kompas ke arah Kaabah dan lihat jarum kompas tersebut tidak akan menunjuk mana-mana arah sama Barat, Timur, Selatan atau ke mana-mana arah kerana Kaabah sememangnya berada di pusat atau ditengah-tengah bumi. Neil Amstrong juga mengesahkan fakta ini.

Maha Kaya Allah, dengan hanya melakukan Tawaf kesihatan kita akan bertambah baik. Tidak hairanlah jika ramai yang mengetahui rahsia ini sentiasa merindui untuk ke Mekah... Bagi yang bukan Islam kaji-kajilah fakta ini dan anda pasti akan mendapat kebenaran-Nya. Marilah kita belajar ilmu dan mengkaji Islam yang amat indah ini..



sumber : email

cuti-cuti :penang

as-salam,

last weekend kami (family besar sblh en.fizu) pg cuti-cuti malaysia kat penang... heheheheh.. kitorg pg dlm 1 keter 3 mpv (sumer skali 7 family)... seronok sgt... sebab pg bercuti ramai2 kan... ngan budak2 lg.. amat la riuhnya... semua berkumpul kat umah m.ngah norbi kecuali anip (kat petronas damansara) n moksu(bertolak lps maghrib)... so, kami singgah dulu solat asar kat petronas damansara pastu terus menuju ke taiping... hiks... sebabnye m.ngah norbi teringin nak mkn mee udang mak jah yg femes tu... ms kami sampai tu org penuh sampai melimpah2 ke tepi jalan... tp agak kecewa sebab me x dpt mkn nasi goreng udang ngan sambal udang yg memang sedap gilerssssssss... so, masing2 makan mee udang saje sebab itu je pun yg blh order memandangkan org yg terlalu ramai... mkn pun x syok sebab nyamuk bnyk... kempunan me nak mkn sambal udang... huhuhuhu... lps mkn, kitorg teruskan perjalanan ke penang... owh ye, kitorg x dok hotel tp lebih kpd homestay... pak mentua pd cousin en.fizu... besar jugak la umah dia... complete sumer skali... kitorg btul2 sampai kg. penaga tu dalam pukul 12.30 tgh malam... yg seronoknya, sampai2 jer kitorg sumer dijamu ngan kopi panas n cucur jagung yg sedap... then, pukul 1.30 pg baru la moksu bibah ngan family amy sampai... masing2 masuk tdor pukul 2-2.30pg... paling best, naufal n hayyan x mengantuk lansung.. siap kena paksa masuk tdor... sebab dlm keter dorg dok layan tdor baikkkkkkkkkk punya...

nanti me sambung cerita hr pertama di penang eh.... kisah pasar pg... mee udang pulau sayak... cinta pantai merdeka... heheheheheh....

Wednesday, June 8, 2011

kenapa

as-salam,

ape korang rasa bila keluarga sendiri menyalahkan kita bila musibah menimpa mereka... depan kita mereka baik.. mulut manis... lembut gigi dari lidah.. tp hakikatnya... sakit tak bila keluarga sendiri memfitnah kita.. pedih tak rasenya... kecewa tak bila lihat ibu kita sedih dan berkecil hati dengan perbuatan mereka... hanya alhamdulillah saja yg dpt diluahkan... mungkin mereka ada sebab utk berbuat begitu... ALLAH MAHA KAYA... DIA tahu segalanya.... bersabarlah wahai hati...

betul ke? (update)

as-salam,

eh korang.. korang... btul ke train bukit bendera tu ade masalah teknikal? hiks... sebab td tgh syok2 citer pasal naik train bukit bendera tu.. skali, opismet bgtau train tu ade problem plak... masuk paper smlm katanya... ops, maaf... me x sempat nak baca... kata pun bercuti kan... puiiiiiiiiiiiii... heheheheheh.... tpkan... best tau naik train bukit bendera yg baru nih.... sgt2 best... memang puas hati... hiks....


nanti me citer skali ngan gambor (yg x tau bile leh dpt) yer...

eh.. iye la ketapi bukit bendera rosak... nak tau sila KLIK (mekaseh cp suhana)... patut la sepanjang kitorg turun naik bukit bendera tu ade jer engineer omputih 2-3 org dok tgk2 rel ketapi tu.. hiks... rezeki kami anak beranak sedara mara sepupu sepapat naik ketapi tu hr isnin.. naik pun dah pukul 5.30 ptg.. turun plak pukul 7 ptg (last trip dr atas)

penat.. penat.. penat

as-salam,

pg berjalan memang seronok... memang enjoy.. tp penatnye, huiiiiiiiiiii...

- mee udang mak jah
- kg penaga
- jeruk
- nasi kandaq
- kopi cap tuan tabik
- bla.. bla... bla...



nanti me citer lg eh...

Friday, June 3, 2011

x sabar nak tgk


nak ajak en.fizu pi tgk kat panggung bile kuar nanti.. x sabar...

Thursday, June 2, 2011

sedang mkn

as-salam,

mood dah ok skit w/pun tetap ade skit rase sakit hati... terima kasih pd kwn2 yg mengambil 'berat' tentang badan me... ai terharewwwww yewwwwwwwww... ahaks... tghr td ade sesi mkn2 ngan kwn2 opis... mule2 plan nak pi taman warisan tp x jd sebab tukang masak taman warisan telah bertukar service... plan punye plan, beli kehepsi sajer... collect sorg seploh hengget beli kehepsi kat alamanda... senang.. habes citer... tp, me x mkn sebab mcm kenyang lg... yg benornye, tekak ni nak mkn nasik... lalalalalallal... dah nama pun org kampung kan... hiks... yg bestnye plk.. cik puan suhana, anak cik puan besor sepiah ade bwk bekal hr ni... tp, disebabkan dia dah santap ayam kehepsi, maka bekalannya tu dipas2 plak ke me nih... alhamdulillah.. dpt jugak awok mkn nasi... lg satu hal, awok ni jenis yg mkn main2... mkn stop mkn stop... cenggitu ler... klu start mkn kol 12 tu, pukul 2-3 baru sudah... wakakakkaaka... time kaseh la cpsuhana.. kenyang perut awok mkn nasi nih...

sakit hati

tgh sakit hati... sakit hati yg nak nangis dan memang dah nangis pun... rase nak menjerit.. rase nak luahkan sakit hari nih... rase mcm nak sepak2 org... rase mcm.... arrrrrrrrrgggggggggggghhhhhhhhhhhh.. kenapa la aku kenal kau.. kan lebih baik aku x pernah kenal ngan kau.... rase mcm.... serius sakit hati n now sakit kepala sebab sakit hati yg melampau.... BODOH...

hingga akhir nafasku

hayyan dah 2 tahun

as-salam,

alhamdulillah... hayyan dah cukup umurnya 2 thn.. terasa kejap sgt ms... tibe2, eh dah berjalan.. eh.. dah berlari... heheheh... cume hayyan masih belum btul2 pandai bercakap je lg... plg clear sebutan yg dia boleh sebut is OPAH... x per la hayyan... itupun mummy dah lega skit... hayyan pun jenis halus x mcm abang dia... disebabkan kehalusan hayyan tu jugak la ramai org x sangka hayyan 2 thn.. sebab klu compare ngan naufal memang beza.. hehehehe...

hayyan pun sgt2 independent... x kisah pun ape org buat kat sekeliling dia... plg senang nak bgn pg... kdg2 hayyan yg dok kejutkan mummy bgn pg... thanks sayang... kuat menyusu - alhamdulillah... makan pun x memilih... aktif mcm abang dia jugak... plg suke sakat abg dia... plg suke tgk bile hayyan kejar abang dia ngan kulit durian or buah rambutan... x cukup tanah abang dia lari... heheheheheh... while abang pun suke kacau adik hayyan jugak...

mummy n adik... hayyan kesayangan semua... (sama x muke kami)
selamat hari laher sayang.. kami semua doakan adik panjang umur murah rezeki.. dilindungi ALLAH dunia akhirat dan diberi kejayaan dunia akhirat... semoga jd anak yg patuh pd ibu bapa, keluarga dan semua.... sayang hayyan dunia akhirat....

Wednesday, June 1, 2011

pedas.. pedas

as-salam,

pg ni ese pocah laju mkn kue teow goreng podeh... melahar podeh eh... memang podeh... tp sodap... ni tongah mkn la ni... ingatkan nak stop kojap.. tp x jd... meleleh2 air liur ni hah sobab podeh melahar sgt2 kan... kojap laie nak poie cr gulo... mak ooooooooo mak... tolong la ese ni mak oiiii... podeh bonar ni hah.....