: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Tuesday, March 27, 2012

nak jln jauh tp satu hape pun x siap lg

as-salam,

hiks.. jauhlah sgt kan
pdhal gi sabah je
eh.. jauh jugak la tu bg sy dan anak2 sy juge...
hehehehehhe
pestaim ni nak bwk naufal n hayyan naik belon besi

heheheheheh
tp mcm mane nak gi jenjalan
sebab dok migraine je dr smlm nih
baju segala adek badek baju tu sumer pun x kemas lg
nak naik bas ke sabah kena stenbai siap2 pukul 7am
kol 5.30am kena kuar umah dah
adoiiiiiii...
harap2 sy x baper nak penat utk kemas brg2 sumer
harap2 anak2 sy pun sihat2 jer
sebab naufal nye semput dah nampak kuar bunga2 nye tu
adoiiiii (lg skali)...
bnyk nye bnda yg x settle lg nih
keter pun x sewa lg
x per la... yg tu nanti settle kat sane jer
yg penting stenbai duhet jer...
yg tu pun adoiiii jugak...
hahahahahhahah... sebab bajet dah terlari jauh sgt dah ni....
hahahhahahahaha...
sebab... muncung bos x nampak2 so appraisal pun x buat2 lg
so, pepandai la korang pikior kan ye...


ade sape2 kat sabah yg blh jd gps sy?
silakan lah...
hukhukhukhukhuk...




bbm : 2690A7A1

Friday, March 23, 2012

eh.. benci pulak aku...

as-salam,

ye.. memang betul kita x elok nak benci2 org nih
lebih baik sabar dan redha je ngan ape yg dia buat kan
tp boleh ke tahan

bukan nak ckp sape2 pun kat sini
cuma nak luahkan isi hati je la kot

ekceli aku dah lama propose benda ni kat dia
itupun sebab ade org request dr aku
dan org tu pun dah lama mintak
x silap dr awal febuari lepas..
tp aku faham ada masalah sikit dengan ape yg aku propose tu
dan benda yg sama aku dah bgtau pd pen-request td
so, pen-request boleh tunggu...
tp x sedap pulak kita nak biar org tunggu lama2 kan

kelmarin aku singgah umah dia nampak mcm dah ada
bila tanya ngan laki dia, katanya itu org lain punya
stok baru akan sampai 2-3 hr lg
tp aku dah siap2 pesan nak satu.. ok je jwbnya...
sampai ke sudah aku x dgr ape2 citer pun
apsal jd mcm tu plak

klu aku amik untung pun bukannya bnyk
memang x untung pun ade kot
dengan kos ko yg mahal tu, takut pen-request mintak kurang lg ade kot nanti

bila ko jual barang ko nak semuaaaaaaaaaaaaaaa org beli ngan ko
tp bila org lain jual barang, ade ko nak beli kat dia???
pdhal org ni la yg selalu beli barang ko tau tak
klu ko jual barang kemain mahal
tp klu ko beli brg org, ko nak murahhhhhhhhhhhhhhhhhh je kan
ko nak untung tp ko x fikir ke org lain pun nak untung jugak

Thursday, March 22, 2012

perlis : gua kelam

as-salam,


citer yg memang dah basi abes dah nih... hiks.. kisah pengembaraan kami ke perlis... jln2 ke gua kelam... heheheeheh... pic bnyk sgt so terpaksa pilih2.. ini pun bnyk jugak...
ekceli best jugak masuk gua kelam ni... rasa adventure jer... hehehheeh... ok jom layan gegambar...

kat depan pintu masuk gua kelam... tiket sekali masuk (tour) kat dlm gua adalah rm5 utk seorg dewasa... akan dpt satu safety helmet setiap org... yg dok posing pakai bj kurung kat tiang tu yg bw kami masuk gua kelam.. tp kat dlm gua ada lg tour guide lain yg dah sedia tunggu

 sy ngan young engineer hayyan ada kat tgh2 rombongan... ms ni dah start gayat dah... hahahhaha....

 jln skali ngan atikah (daddy cousin)... ms ni dah tertinggal kat belakang dah... sebab nak kena lalu kat jambatan yg hubungkan pintu gua tu.. so, bg org lain jln dulu (read : sebab gayat).... hahahha.... patutnya kami naik ketapi kecik tp ketapi kecik plak rosak.. so, terpaksa la berjalan kaki sajer....

 ok... ni perjalanan nak masuk dalam gua... saper2 yg tinggi tu memang kena jln membongkok sebab tu la diorg supply safety helmet... mcm sy plak bebas berjalan tanpa tunduk2 n pki safety helmet... wakakakakakak...

 ms ni tgh dgr briefing pasal gua kelam n aktivity perlombongan kat dlm nih... sambil2 tu dok snap pic skali... sila fokus kat naufal... hahahahha... mamat tu tgh menangis sedu sedan nak kuar dr gua... tgh pujuk daddy la tu... hahahhahaha...

hayyan jugak yg relax jer... jln ngan mummy sambil dok usung bag 'terima kasih' oren dia tu... hahahhah... skit2 mintak dokong... ketul2 muscle mummy naik dok dokong hayyan... hiks...



*nanti me sambung lg eh...

resepi : ayam masak kicap sempoi

as-salam,


rasenya sy masak lauk ni minggu lps kot... mati la kan... citer dah nak basi... pdhal memang dah basi dah.. klu biar lauk tersadai seminggu maknanya dah berlapuk berkulat la lauk tu bwh tudung saji... gagaggagagaga... kebetulan ade belen ayam beli sebelum-sebelum ni (read: 2 bulan lps) yg memang dah membeku je dlm freezer tu... plan nak masak nasi tomato n buat ayam masak merah... tp plan dok asyik tertangguh jer (read : malas).. pastu takut plak ayam membusuk secara natural, tu yg gagah jugak masak ayam tu...

ayam masak kicap sempoi





bahan-bahannya:

- ayam 1/2 ekor : digoreng garam kunyit
- bawang besar sebiji 1/2 - blend
- bawang putih 2 ulas - blend
- cili kering 2 sudu mkn - blend
- bawang besar sebiji - potong bulat
- garam + kicap manis kipas udang

cara-caranya:
- tumis bahan2 yg dah diblend td sampai garing @ naik bau
- pastu masukkan kicap manis
- perasakan dgn garam
- masukkan sedikit air jgn kasik nampak pekat sgt
- masukkan ayam yg telah digoreng dan bawang potong td
- kacau2 bg sebati.. siap...


biasanya sy masak kicap (x kisah la apa2 pun) sy gunakan cili padi... tp hr tu (read : seminggu sblm masak) sy dah siap2 blend bwang + cili bagai, so guna yg dah siap je lah... x yah nak menumbuk2 lg dah... hahahahha.. al-maklum lah... hiks...



*jom la kita sama2 rajin memasak.. huhuhuhuhhuhu...

Wednesday, March 21, 2012

sesuatu... hyecarl

as-salam,


kisah di satu malam bila sy dok melepak ngan anak2... tiba2 naufal dtg pastu tunjukkan sesuatu kat sy... sebelum tu sy dah perasan dah dia dok sibuk buat hal dia tu... tp x nak la kacau kan.. sebab si naufal ni klu kita kacau dia nanti mood dia terus lari... ms dia dtg kat sy tu adik dia pun sama dok terkedek2 ikut si abang... nak tau ape yg naufal tunjuk kat sy???


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*



*



*



*



*



*



*



*

aduh... penat plak dok buat mendealah nih...



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*

mummy, cantik tak??? : ermmm... cantik, tp abang lukis ape tu...? : mummy x tau ke... ni la octopus.. teacher ajar hyecarl draw octopus mcm ni... : (dalam hati: octopus ke?? ingatkan ape td... hahahhha...)
hiks... nak gelak jer ms tu.. tp nak jg hati punye pasal, so sy gelak dlm hati je lah.... hahahhahaahah... 
naufal sama je mcm mummy... bakat melukis ke laut... hahahhahaahha...



*style rambut baru hayyan... makin botak makin mengades tau dia nih...

macam x percaya je

as-salam,


rasenya semua org dah lama dah buat... sy je yg hegeh2... hahahhah... bukan x nak wat cepat2.. cumanya rasa mcm x percaya jer anak dah nak sekolah rendah... ms mula2 register tadika dulu pun sama jugak.. rasa mcm x percaya je yg anak dah besar... kali ni pulak mcm x percaya je sebab dah kena register anak masuk darjah satu... huhuhuhuhuu.... memang mcm tu ke perasaan mak2 ni eh... td baru je register online skolah utk naufal... memandangkan kami duk area puchong, so sy daftarkan naufal kat area puchong gak... mule2 tgk senarai sekolah tu mcm susah jugak la nak buat keputusan kan... dok survey sana.. dok tanya org sini... last2, pilih yg paling dekat ngan umah kami dan umah mak.. so 2-2 umah pun dekat... insyaALLAH, naufal masuk darjah satu tahun 2014... 2 tahun je lagi... by that time, opah pun dah pencen.. so, harap2 opah leh tgk2 kan cucu nye tu... heheheheh....

alhamdulillah.. dah selamat register dah.. pasni kena gi skolah tu plak utk chop kat surak beranak... semoga dipermudahkan segala urusan...
budak nak masuk sekolah rendah... heheheheh.... dah besar anak mummy... semoga menjadi anak yg berjaya dunia akhirat... aminnnn....


Tuesday, March 20, 2012

tiba-tiba rasa comel

as-salam,


hiks... alhamdulillah.. n tengs ye kwan2 sebab belikan sy kek... tiba2 sy rasa sgt somel (read: dah tua)... hahahahha... tengs sue-dila-nawar-nisa-sapesapeygberkaitan yg shomel sebab belikan sy cake yg shedap itew.... aouuuwwwww... dah abes mkn dah pun... tengs ye tawan2...


smlm b4 balik rase terharu sgt2 sebab geng2 volunteer n mastermind dok nyanyikan sy lagu hepi besday, korang pun shomels jugak... hiks... rasa dabel shomel... auwwwwww.......

Monday, March 19, 2012

selamat hari laher

as-salam,




alhamdulillah.. hr ni genap umur sy yg ke-31 thn.. syukur sgt2 sebab ALLAH izinkan sy bernafas hingga kini... terima kasih sgt2 pd keluarga sy yg banyak beri semangat dan dorongan pd sy... pd mak yg sentiasa membantu dan mendoakan sy.. pd suami yg sering menegur n menasihatkan sy... pd anak2 yg bnyk memberi semangat pd sy... pd kawan2 yg x jemu2 mendengar celoteh sy dan bnyk menghiburkan sy... pssssttt... pg2 td atas meja sy dah ade kad bufday.. thanks kwn2... happy jer...


pg2 td daddy dah wish siap2 kat sy... sebab smlm dia bergulung sakit perut... pastu, naufal pun wish siap peluk2 cium2 lg.. owh... seriusly, mummy terharu sgt2 nak... dan sesungguhnya sy sgt2 terharu dgn ucapan bufday dari kwn2 semua...


thanks to OYA sebab ko ingat lg bufday aku... even kita x selalu contact tp ko tetap ingat kat aku.. thanks babe... hiks...
jom tolong sy tiup lilin sesame... virtual je la ... hiks... (mekaseh en. GOOGLE)


hari ini sy sgttttttttttttttttt gembira dan terharu... terima kasih ALLAH diatas kurniaan ini... aminnnnnnnnnn...

Friday, March 16, 2012

inilah akibatnya kalau seminggu sekaliiiiiiiiiiii jer masuk dapur

as-salam,

hiks... me memang jarang masak2 kat umah.. bile agak2 rajin dan sempat je me akan masak.. sebab dah sampai umah pun pukul 8... klu masak2 mesti sampai kol 9 kan... so, nak mkn kol baper plak.. pastu nak kemas dapur lg.. nak tdor lg... hiks... eh, macam2 plak alasan ko eh... mengaku je la malas... hahahhaha.... tp kan, nasib baik daddy x kisah... cuma klu dia ada request ape2 je baru me masak... hiks.. klu anak2 plak lg senang... masak nasi ngan goreng telur dadar... cukup... itupun diorg sndr yg request... alhamdulillah... senang dpt anak mcm nih... heheheheh... dasar mak pemalash kan... hahahhahha...
eh, sebenarnya me nak citer benda lain nih... hahahahahha... smlm me blik awal sebab daddy gi amik anak2... so, sampai2 umah je terus defrost ayam... buat ape2 yg patut... hahhaahha... pastu, teringat plak ade tempoyak dlm freezer... yeah... sambal tempoyak la kan... ape lg.. capai cili padi, then amik lesung batu... tiba-tiba....

 hahahahhaha.... pecah dua tau anak lesung nih... mulanya anak lesung ni terjatuh dr sinki ke lantai... x perasan plak dah terpecah dua cenggini... sekali nak amik tgk2 dah terbelah... hiks... aduh... dah la best guna anak lesung nih... cepat jer lumat... hurmmmm....

nampak x cili padi tu... heheheheheh... x sempat nak menyambal anak lesung dah terpecah.... huhuhuhuu... tp x per... disebabkan semangat nak mkn sambal tempoyak.. maka digagahkan juga menyambal dengan anak lesung separuh tu... heheheheheheh...




*rasanya mcm anak lesung ni merajuk sebab me dah jarang gunakan dia...

mereka tidak mahu ke sana lagi

as-salam,


dlm minggu ni je dah 2 kali me lmbt sampai opis.. duhhhh.. pg ni me touched card pun dah kol 8.55... letih klu tiap2 minggu mcm nih.. bukan nya sndr cr pasal, tp ade jer masalah pg bila nak pg kejer... mcm pg td, me dok melayan karenah dua beradik tu... biasanya pg2 daddy yg hntr naufal n hayyan pi umah pengasuh... klu naufal skolah, daddy akan hntr skali pi skolah.. tp skang ni kan tgh cuti skolah, so daddy hantar 2-2 skali pi umah pengasuh diorg...

hrmmmmm... nak dijadikan ceritanya, budak berdua beradik tu dah x nak pg dah umah pengasuh diorg tu... dah 2 minggu dok gitu jer... masalahnya baru thn ni plak diorg dok meragam mcm tu... mcm naufal ok sikit lah kan... sebab pg dia skolah, tghr baru pi umah pengasuh.. mcm hayyan la yg seharian dok umah pengasuh... pg2 nak gi kejer dok cebik2... siap menangis mengamuk bagai... saje nak kasik temper daddy n mummy naik... mummy ngan daddy pun pelik jugak pasal apa budak berdua nih x nak pi umah pengasuh... bila ditanya, diorg kata mak (pengasuh) marah diorg... me tanya la marah yg mcm mana? si naufal ckp mak marah "mana mak kau ni.. x balik2 lg"... hurmmmm... ini mesti kes lambat... tu yg pengasuh dok marah kat budak berdua tu...

me bukan sengaja pun nak balik lambat... ok lah, klu korang blh imagine... me kejer kat putrajaya... anak2 hntr kat bandar kinrara... antara putrajaya nak ke bandar kinrara (BK) akan melalui LDP yg kompom jam kat puchong perdana - puchong intan - tesco - ioi - hiway puchong-astro.... so, sepanjang jln tu memang akan jam... biasanya me akan sampai kat BK around 6.30.. tp kdg2 me akan terlambat (klu hujan n jam melampau) n terlajak sampai kol 6.45 or 7 ptg... yg me x phm tu pasal apa la dok marah kat budak2... ckp terus ngan me boleh je kan... lgpun kita bukan sengaja nak blik lmbt... anak2 me plak dah besar... masing2 dah pandai bercakap.. bukan nya diorg kecik lg...
makanan ngan baju2 anak semua me yg sediakan... pengasuh tu cuma tolong jg jer... buatkan susu n mandikan budak berdua tu... kdg2 me hntr pg2 pun dah siap mandi sumer... pengasuh tu memang bagus jg anak2 me.. tp ada masanya cara dia berckp ngan layan budak berdua tu kasar la jugak...

so, pg ni terpaksa hntr anak2 pi umah mak... adik me jg dengan kaki dia yg patah tu... hurmmmm... mak me kejer lg yer... klu x, dia memang nak je jg cucu.. tp kesian kat org tua tu sebab nanti susah dia nak pg aktiviti surau dia... hurmmmm...
harap2 minggu depan dua beradik tu nak pg balik umah pengasuh diorg... harap2....

Thursday, March 15, 2012

menjejes ayaq liuq

as-salam,



x suke la klu pg2 salah sendiri tertgk gambor makanan... dah la lapor... huhuhuhuhuhu...
pastu, tekak ni nak sgt2 mkn nasi arab kat SABA tu...
tempat lain x nak tau
td terjln2 kat sini pastu ade plak kisah SABA
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhh... triple x suke (sebab masih pagi n SABA x bukak lg)
huhuhuhuhuuhu...
masalahnya skang ni, me x nak beli sndr
nak org belanja...
hahahhahahahahha
tp dah request dah.. cuma tunggu masa jer...
nanti nak order mandi chicken ngan hanith lamb
sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeee... slurrrpppppppppppppppp lap air liur laju2...

Wednesday, March 14, 2012

bila dah jd mcm nih...

as-salam,



skang ni mcm2 kes boleh jd kan... terbaru kes adik dirang... sebelum ni kes arwah adik nurin... rasa mcm dah x aman jer... rasa mcm dah terlalu ramai sgt pesakit mental kat keliling kita... yg payahnya, org sakit mental ni kekadang tu kita x tau pun diorg ni sakit mental... tiba2 jer kan... pastu, kes adik sharlinie nashar yg hilang dah 4 tahun hilang... sampai skang masih x jumpa2... sedihnya... hanya ALLAH yg tau betapa sakit dan peritnya kehilangan anak...  semoga anak2 ini dilindungi ALLAH...


me pernah rasa... w/pun hanya beberapa minit, tp itu pun dah cukup buat me jd sasau.. umpama diri x berpijak atas bumi... anak tu... sape yg ada anak memang akan terasa sgt2... even yg x ada anak pun mudah je terasa kan...

bila dah mcm2 sgt kejadian mcm ni berlaku... me rasa mcm x selamat je nak kuar umah... selagi anak2 x ada depan mata, memang kita akan rasa susah hati... nak lepaskan dn org yg kita kenal pun rasa mcm x selamat... bukan x selamat ape pun.. cuma kita yg akan fikir lebih2... me rasa x yakin ngan org lain... boleh ke diaorg jg anak kita mcm yg kita jg... aduh... tolong pergi jauh2 perasaan was2 nih... x suka... buat sakit kepala jer...

Ya ALLAH.. KAU lindungilah anak2 ku dunia akhirat... KAU jauhkanlah anak2 ku dari dendam dan hasad dengki manusia... KAU peliharalah mereka Ya ALLAH...







*mlm ni ada class tajwid kat shah alam... en.daddy kata nak jg anak2 while me attend the class... en.daddy kata nak bwk anak2 pi jln2 kat i-city... aduhai... boleh ke en.daddy control budak berdua tu sorg2...

remember you

as-salam,



ade sape2 yg dah dgr lagu dato' siti featuring sean kingston tak? alar yg nyanyi lagu beautiful girl tu... hiks... pg td me dgr kat ERA fm... memang terangkat la bila dgr lagu tu.. best sgt.. suara tok ti pun terangkat okeh... saper2 yg teringin nak dgr tu boleh klik kat sini... best sgt2... tahniah to ti... always remember you...



Remember You lyrics (feat. Sean Kingston)

If we never make it back
To what we used to be
I hope you know i tried to give you all of me
I don’t wanna wake up tomorrow
If our memories filled with sorrow
I’d rather smile when i remember you
If you find someone
That can love you right
I won’t stand in your way
I won’t even fight, no
I won’t forget
I’ll always remember you

*
Babygirl you are my darling
Felling you the hardest
Now my baby i’ve been missing you the longest
Found a new one to give your heart
To the way i acted i don’t blame you
But you always on my mind
Think about you all the time
And i’m wishing you were mine
Reminiscing all the time, when i had your love

*
When i had your love you forever be in my heart
You’ll always have my heart
You’re everything i wanted
Exactly what i needed
I see your heart has now moved on
Got me sitting here i’m singing sad songs
I’m a love you forever

Baby i forget you never
January to december always remember you

*
If you find someone
That can love you right
I won’t even fight,
No i won’t forget i’ll always remember you
Like the sun will rise
As the seasons change
I will walk through life
Til the very end, no i won’t regret
I’ll always remember you, remember you, rember you
I won’t forget i’ll always remember you

*
I don’t wanna wake up tomorrow
If our memories filled with sorrow
I’d rather smile when i remember you
If you find someone
That can love you right
I won’t stand in your way
I won’t even fight, no
I won’t forget i’ll always remember you

Like the sun will rise
As the seasons change
I will walk through life
Til the very end, no i won’t regret
I’ll always remember you
If you find someone
That can love you right
I won’t stand in your way
I won’t even fight, no

Tuesday, March 13, 2012

bila nak lunch nih

as-salam,



huhuhuhu... dah lama x hapdet belog... x tau dah nak ngarut apa... hahahhahah... banyak citer nak karang... tp x tau nak start kat mana... klu citer tanpa gambar pun x best kan... so, akan cr gambar bnyk2 pastu baru boleh citer... owh... ade lg 157 jam 32 minit (waktu ditulis) lg utk tambah nombor baru... huhuhuhuhuh... sedih plak...


ekceli, perut tgh lapar sgt2 nih... lunch lambat lg... so, ade ms utk fikir nak mkn ape tghr nanti... mungkin order nasi goreng sotong... x pun, nasi goreng USA ayam... sedapnya.... eh, tp kenapa panggil nasi goreng USA eh?

Monday, March 5, 2012

selamat tinggal

as-salam,






gigi yg sakit dan berlobang tu dah selamat dicabut... huhuhuuuhuhu... skang ni ade gak rasa sakit skit2... sebab tapak gigi tu agak besar lukanya so, dentist terpaksa jahit... tp, alhamdulillah le sebab ms dokter tgh wat projek gigi tu me x rasa ape... sebab kebas kot... ms cabut tu pun x terasa jugak... hiks... agak berbeza la dgn dokter sblm nih... heheheheheheheh... kali ni me pg jumpe dentist kat PJ Old Town... dokter LOH... dah mcm sudirman pun ade... lps ni me akan kerap pg jumpe dokter sebab nak jg gigi yg masih tinggal ni... jom kita sama2 jg gigi jom...

Thursday, March 1, 2012

shhhhhhh....

as-salam,



since smlm sakitnya x kebah2.. kejap ade kejap x ada... jgn main2 ngan gigi.. bila dah sakit, phuiiiiiiiiiiii... x tahan nak menahan... sebelah kepala sakit effect dr sakit gigi.. membawa sampai ke tengkuk... wuuuhaiiiiii...




memang menakutkan... huhuhuhuhuhu...