: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Sunday, December 23, 2012

makan-makan kat kedah

as-salam,

hamboi
bunyi kemahen jauh lg kan
mcm dah x der tmpt lain ko nak mkn
kedah jugak ko sampai
hahahhahahaha

owh.. kebetulan kan dah ada kat kedah
pastu siang tu pun dah cover kat pasar pekan rabu
so lps dr tu kita pi teray mkn kat sini pulak

kami makan kat area kuala kedah.. anjung kuala restoren ikan bakar... kwn en. fizu yg suggest suh mai sini... sebab kami pun x tau mana nak pi mkn seafood kat kuala kedah kan..

 pilih bang jgn x pilih... mlm tu kami mkn ikan siakap masak asam special, kerang rebus, telur dadar wajib ada, kangkung goreng belacan, sambal sotong ngan sotong goreng tepung... gambar makanan x sempat nak snap... bizi menshekik sebab masing2 dah lapor... hahahahhah... makanan boleh tahan tp ada rasa manis2 plak... hukhukhuk... so, potong skit kat situ...

 cantik kan... kami dok kat tepi muara... so dpt la tgk feri dari kuala kedah nak ke langkawi... MIL ajak pi langkawi... hahahaha.. x sempat la ma... kita kejap ja mai kedah... hiks...

 kawan baru... 

 semangat budak pompuan tu bercerita... heheheheheh...


 muka penat... heheheheh... alolololo... comey muke hayyan dok buat gaya tu... hiks...


*balik mkn singgah plak pasar malam yg ada kat sana... en.fizu blanjer mkn durian... sedapnya... sy dok cr musang king tp x dok plak... x per lah, durian kampung pun blh jugak... heheheheh... janji durian... nanti sy sambung kisah naik menara alor setar plak eh... hehehehheh....


jalan-jalan kedah


as-salam,

owh ini citer dah lama
dah basi dah pun
klu x silap kami pg ni ms cuti awal muharram
pg kedah ni pun sebab anak sedara FIL kawen kat sana
so, ptg hari rabu tu kami bertolak dr puchong
n bermalam kat ipoh umah kak lang
cousin en.fizu
sampai pun dah tgh mlm
sebab sepanjang jln kami dok stop bnyk kali

pastu pg khamis tu pg2 kami berkonvoi dr ipoh ke alor setar
majlis kawin tu dibuat kat dewan
tp dah lupa nama dewan tp dekat ngan alor setar mall kot
hehehheheheh

kat sana kami x der pi jln mana pun
setakat pi pekan rabu pastu pi mkn kat mana ntah
lupa plak nama tmpt tu
kami dok kat hotel samila
ok lah... sebab setakat nak tdo je pun kan...

 kanak-kanak dok pilih menan... tp, sorry la memang x dapek do...

 abg dah letih nak berjalan... hahahhaha... kesian dia keletihan... dah la x dapat menan, kena jln plak tu.. hehehehe... nasib la nak oiii...

selamat datang... yeay... kami dah sampai sini...

 hoih.. gemuknya pompuan tu... hahahahha... x kisah la kan janji bahagia... 

 patutnya gambor ni kat atas skali td... hehehehheeh...


*nanti sambung lg pasal makan2 kat kedah eh...

Saturday, December 22, 2012

libresse besttttttttt

as-salam,

td singgap speedmart99
sebab nak cr barang penting
bnda ni memang wajib ada sebab
tiap2 bulan kita akan berjumpa
ecehhhhh...

korang pernah try libresse baru tak
eh... bg sy baru la kot
sebab sblm ni beli mcm biasa jer x de ape2

biasanya beli dabel pek sebab murah n jimat
tp td pg x der plak
so beli yg 6 keping sajo

 kwn baik yg selalu ada dlm bag... hahahahhahaha...

 sy suke pakai yg panjang mcm ni.. sebab klu heavy flow memang sgt2 selamat.. nak tdo golek2 pun selamat kompom x tembus... tp kali ni lg best sebab ada bau green tea odor control.. pure fresh uollsss... heheheheh...

plg penting kat surface pad ni ade corak munge2... terasa malu plak bila nak guna... wakakakakak... 
makin selesa la pki libresse ni... bau wangiiiiiiiiii ade munge-mungeeeeeeeeeeee... hehehehheh



*ini bukan iklan berbayar eh.. tp sj share info sebab sy sgt selesa guna libresse.. pastu senang nak cuci...


Friday, December 21, 2012

2-2 pg skolah

as-salam,

thn dpn hayyan dah 4 thn
so, plan siap2 nak masukkan dia skolah skali ngan abang dia
nxt yr naufal 6 thn
hayyan plak 4 thn
so sempat diorg merasa satu skolah

2 minggu lps pg TRS sebab nak register skolah
n amik perkakasan skolah anak2
alhamdulillah
thn x yah beli bag skolah dah
sebab pengetua TRS murah hati
sediakan bag utk setiap registered student kat situ

kami doakan teacher afni n semua teacher TRS murah rezeki
alhamdulillah... aminnn...

 yeay... hayyan nak gi tadika dah... belajar rajin2 nak ye... semoga menjadi anak yg berjaya dunia akhirat... aminnn..

cantik kan bag sandang belakang tu... setiap bag ada tag nama masing2... so x der la risau kot tertukar ke kan... hehehehheeh... 

bye bye teacher... ok dah.. jom kita balik ye anakanda sekalian... nanti kita dtg lg yer... nampak nau si hayyan tu kecik... bag nye lg besar dr tuan... hikhikhik...



*agak2 nanti hayyan nangis x bila gi skolah... heheheheh... mummy daddy doakan yg terbaik dunia akhirat buat kamu berdua... aminnn...


apa yg mak masak semua pun sodap

as-salam,

lauk mak masak hr tu
tp hr tu pun lebih kurang seminggu lps kot
berkurun dah kan
tp baru nak upload
heheheheheh

agak sibuk skit minngu ni
sampai x sempat nak hapdet belog
main jengah2 gitu jer
itupun sebab mata dah pening tgk nombor

jom2 layan mkn ngan sy jom...


aduhhh... lapar plak tgk lauk2 nih... owh ye, mak masak lauk ni ms cuti bufday sultan selangor... sy plak kejer so x sempat nak mkn kat umah... kebetulan pulak, makcik sy meninggal kat s'ban n nak dibawa blik ke perak... so, mak siap2 kan bekal utk kami makan anak beranak... ada lauk udang galah masak cili api ngan cendawan, sup ayam utk cucu's, gambas goreng telor, sambal belacan ngan ulam..
 
pinggan sy... sedap sungguh mkn lauk pauk mcm nih... alhamdulillah.. mekaseh mak bekalkan lauk pauk utk kami... nyum nyum...


Monday, December 10, 2012

dinner malam td

as-salam,

poyo jer kan nak bgtau org mlm td mkn ape
eh, suke la.. heheheheh
bukan poyo tp lebih kepada share idea
iyer lah.. mana tau kot ade yg x tau nak mkn apa mlm ni
pastu terbaca plak blog gorjes (muntah) ni
tupppp... terus dpt idea nak mkn ape
kannnnn...

dah2 jom layan gambor jom...

penuh meja ngan makanan.. mcm2 ada... alhamdulillah... ops... abaikan pinggan mkn yg caca marba itu ya... :p

 yes uollsss... mlm td sy mkn lambchop ngan chickenchop... sy cuma buat koslow jer ngan goreng chickenchop jer... yg lain2 en.fizu yg buat... sy cuma mkn dan mkn... kenyang....

dua kanak2 riang yg x suke mkn sayur.. tp jd pelik bila hayyan suke mkn koslow... separuh dari koslow yg sy buat tu masuk ke mulut dia... hebat anak mak... naufal mcm biasalah dia... mkn kentang goreng ngan ayam jer... hayyan pun mkn koslow jer.. lain2 dia x usik... owh kentang lenyek pun dia ada mkn sikittttt...


memang puas hati semlm dpt mkn kambing
lg puas hati sebab masak sndr kan
eh bukan msk sndr tp suami yg masakkan
hehehehehhehehe...
sebabnya, utk lunch sy dah masakkan lauk cili api ayam
kangkung goreng, telor dadar, ikan masin ngan sup ayam utk kanak2...
hehehehhehehehe...
so adil dan saksama la kan
katanya hari minggu yg penuh kasih sayang gitew
*matilah ada yg muntah darah nanti... hiks...



stalker

as-salam,

hr ni nak citer pasal si anon yg komen mcm2 kat comment box sy
alhamdulillah...
terima kasih yer utk semua komen2 tu
sebab...
mcm x sangka plak blog biasa2 mcm ni ada gak stalker
ade gak anon yg dok komen merapu meraban
klu n3 sy ni menyusahkan org
x mungkin rasanya
citer2 sy ni lebih berkisar tentang hidup sy
dan yg ada disekeliling sy
yg pastinya keadaan itu akan berlaku
or pernah berlaku pd sesiapa sj

yg kelakarnya pulak
kenapa dok beria panjang lebar komen
tp x letak nama sndr
kenapa letak anonymous pulak
sangat keji ok komen org yg buruk2 tp letak anonymous
takut sgt ke nak letak nama sndr eh
klu betul la berani kan
lps komen tu sy cabar awak letak nama awak sndr
x payah nak letak nama org lain

x der lah 'baling batu sembunyi tangan'
btul tak...

klu awak ada masalah dgn sy
terus terang jer ngan sy
atau sy x sengaja buat salah ngan awak
cakap jer terus terang
x yah nak buat kejer bodoh pi tulis komen2 'membina' mcm tu...
hahahhahahahha...

*hidup ini umpama roda... ada ms diatas ada ms dibawah...


Friday, December 7, 2012

jenuh dah


as-salam,

hr ni kita sama2 belajar peribahasa melayu ye kawan2

peribahasa pertama,

1. bagai mencurah air ke daun keladi
maksudnya : x der kesan ape2 pun

- dah ckp bnyk kali.. tp masih buat jugak... macamkan ape yg kita kata tu x da makna lansung... makin berani lg ade lah...

2. diberi betis nak kan peha
maksudnya : dah diberi sekali nak berkali2
- sebnarnya bukan sekali jer sy bg peluang.. rasanya dah bnyk kali kot... tp keadaannya masih sama jugak... rasa frust jugak... tp, x der kesan pun...


hr ni kita belajar yg tu je dulu... sebab otak tepu plak tiba2...
hehehehhehe...


Thursday, December 6, 2012

mee tarik warisan asli

as-salam,

mlm td gi makan mee tarik kat pekan baru sg. besi
ape... x tau eh sg. besi ade pekan baru
heheheh... yg baru tu sebab ada bangunan baru kat situ
tp pekan sg.besi tetap mcm dulu
rindu pekan sg.besi tu
pg2 lepak mkn bihun sup pakchat kat dlm pasar
pastu mkn roti canai lembut...
tghr plak minum cendol kat simpang tepi masjid
sambil mkn goreng pisang
hadoiiii... kenangan btul kat situ

eh melalut pulak... hehehehhe

ok... patutnya smlm nak gi mkn ikan singgang kat KL nu
tp kensel sebab MIL nak mkn mee tarik
so, kami dr kl patah balik ke sg. besi
sampai2 jer hujan memang lebat
sy yg memang ngantuk dan LAPAR rs mcm nak mkn org jer
bila suami dok sibuk tanya simpang mana nak masuk
sini ke.. depan lg ke...
hadoi... mcm x pernah sampai plak mamat nih
dlm dok mamai2 tu gagah jugak la bg direction kan
dah sampai tu, skali tgk hayyan dah kuyup seluar dia...
nasib baik bwk pempers spare
salin pempers jer pastu pi cr suar murah2 kat gedung pakaian 'everyday'
blh lah... 19.90 ade 50%...

pusing2.. shopping2 kat al-ikhsan
pastu baru gi restoren mee tarik tu
pdhal perut dah menggelegak kelaparan ni
aura marah bengang sumer dah bersatu nak jd resakse

 logo mee tarik warisan asli.. keliling kedai akan nampak logo ni.. satu lg kedai ni memang cina muslim punya... so, x yah risau klu masuk salah kedai ke kan... hiks

tarik bang jgn x tarik... tu pasal la namanya mee tarik.. sebab mee tu originally handmade tau... sedap sebab x rasa kaporrrrrrrrr..
 
sy mkn mee tarik greenpepper with beef... sedap... x pedas sebab hayyan n naufal selamba jer makan.. ke depa tgh lapar mcm sy jugak... *_* RM8
 toothpick lamb... nampak mcm sedap... nak order x sempat... sebab takut lambat sampai... RM24

 yg ni x tau apa nama dia.. tp sedap rasa pedas2 skit... ade rasa mcm padprik pun iyer jugak cuma buang rasa daun limau tu ye... RM7
hiks

makan kat sini memang sedap n best
harga pun sgt reasonable
tp service nya agak lemau skit... eh, bnyk kot
maybe sebab org terlalu ramai n pekerja pun x leh nak cover semua
satu lg kat sini klu nak order better tulis NOMBOR makanan tu
senang skit
sebab yg faham bahasa melayu hanya pekerja indon 2-3 org
ngan sorang chinese muslim lady jer
yg lain2... x do... sumo eh spiking cino yo...

kedai ni kat area bngunan baru pekan sg.besi
satu blok ngan 99 speedmart tp barisan belakang
korang cr lah kat deret tu...
insyaALLAH jumpa
klu susah jugak.. cr balai polis pekan sg.besi...
make sure BP tu on ur left side then terus jer
akan melalui pasar sg.besi n dr situ dah blh nampak bngunan baru tu..

gud luck korang

*for sure akan repeat blik mkn kat sini sebab smlm mkn mcm x puas...

NOTE: semua pic adalah ehsan MR.GOOGLE... sy x sempat nak snap sebab kelaparan tahap gaban... mekaseh semua...