: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Monday, March 31, 2008

A.N.A.K

sapa-sapa yg baca kisah ini,memang menitis air mata,
cerita ni buat pengajaran kepada org-org yang mempunyai zuriat sendiri.
sedih sgt... siap nangis dpn pc... x thn lar...



Abah bagi balik tangan ita...


Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota
besar meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja.


Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga setengah tahun. Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja bermain di luar, tetapi pintu pagar tetap dikunci.
Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya.


Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya.
Ya...kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas.
Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan
kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.


Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta.
Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.


Pulang petang itu, terkejut besar pasangan itu melihat
kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis berbayar, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "Siapa punya kerja ni?"


Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari
keluar. Dia juga beristighfar. ..
Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.

Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus
mengatakan "Tak tahu... !"

"Saya tak tahu Tuan..! "

"Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik siisteri lagi. bila anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata
"Ita buat ayahhh.. cantik kan!" katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.
Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.


Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.


Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia sangat takut . Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu.
Pembantu rumah segera memeluk dengan penuh sayang dan duka, cepat-cepat menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik. Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.

Menangis terusak-isak keduanya, dalam bilik.

Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah. Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anakbengkak. Pembantu rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya, bapa si anak.


Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang
menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya. Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. "Ita demam... " jawap pembantunya ringkas. "Bagi minum panadol tu," balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.


Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. "Petang nanti kita bawa ke klinik.
Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu. Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius.


Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu. "Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk. "Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah" kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu.

Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakanhabis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihatkedua- dua tangannya berbalut putih. Direnung muka ayah dan ibunya.

Kemudian ke wajah pembantu rumah.

Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata.

"Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul.
Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama."
katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

"Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorangpun yang melihat suasana itu tidak menangis....

"Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji
tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana?
Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya.

Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..


Didiklah dan pukullah anak anda dengan penuh kasih sayang, bukan untuk lepaskan geram.....lepaskan marah anda


Friday, March 28, 2008

UMNO... BN... choose 1

maner satu pilihan hati...


naufal and daddy..

ini lar buah hati aku... dulu, hubby aku je lar.. skang ni buah hati aku dah ade 2 org... 2-2 teruna plak tu.. 2 years married baru kami dpt naufal... alhamdulillah.. seronok sangat... so, dgn sendirinya tertutup mulut2 longkang yg ske dok kate... heheh... as for me.. no hal lar... mulut org... yg penting aku x mintak mkn ngan depa... hahahah... hubby aku ni garang orgnyer... tp, kdg2 klakor pun ade gak.. yg pasti, aku ngan hubby aku ni tetap lovey dovey gitu.. sebabnye, aku ni terjal skit.. degil pun ade gak... hahaha.. tu yg hubby aku slalu angin ngan aku... tp, dia tetap sayang n chenta sama aku... hahahah...

nadznin & naufal

terkenang la pulak...



Thursday, March 27, 2008

mandi-mandi

aku ni klu nak mandikan naufal cuma weekend jer lar... hr2 lain aku kijer.. naufal plak dok umah bbs... cian anak mummy nih... mase naufal kecik2 dulu dia takut sangat ngan air... mungkin x biaser kot... tp, skang ni klu dpt main air... dia lah no.1.. klu aku bw kuar nak pkikan baju dia, kompom dia nangis nyer... pastu ngamuk x nak pki baju... hehehe... naufal ni plak dah jd tabiat dia, klu nak mandi mesti nak aku nyanyi... klu x dia dok pndg muke aku ni hah... ish3... so, aku pun dgn sore yg lemak2 merdu, dok nyanyi la lagu utk dia... heheheh... jgn mare....

ush..ush... laju nye naufal swim...

tejuk nyer air ni mommy

caye yg cekci...

x nak pki baju... caye nak mandi agi... huhuhu...


J.Co oh J.Co...

last week cuti Maulud Nabi aku n hubby just stay umah jer... tader gi memaner pong... burink gak... nak ajak hubby blik umah mak, awal lg rasenyer.. ermmm... tekak ni mcm nak mkn jco jer... so, dgn hati yg berbunga indah aku ajak ler hubby gi SP.. heheheh... ekceli, hr tu memang hubby nak bw kitorg gi SP... ulam dicita pucuk mendtg le nmpknyer... hehhee... tp kitorg pg pun dah ptg... pastu leh gerak skali blik umah mak... sampai jer kat SP tu, aku n hubby dok puas la keliling dok cr kat mane dok jco nih... last2, jumpe gak... heheheh... dlm hati ni dah geram jer dok tgk org bw plastic jco... huhuu... sampai kat dpn jco, aku dok nganga jap... bkn nye aku jakun tau... tp, dok tgk org Q mcm ubat nyamuk... huhuu...

aku : abg, camner nih? rmi giler org kat cni... klu Q sure lmbt nyer...
abg : x per lar... ayg Q, biar abg jg hyecarl...

aku : x per ke? sian kat naufal... takut die nangis jer..

(iklan jap... fyi hubby aku col anak aku hyecarl n aku plak col naufal...)

abg : it's ok... nanti abg bw ler hyecarl pusing2... ayg nak ke x nak...? (sambil menyerahkan wallet nye pd ku...)
aku : nak lar... (dan aku pun terus lar Q bersama2 yg lain.....)

mcm x cayer jer hubby leh change cenggitu... biaser nyer die x ske tmpt yg rmi org... mekaceh abg... wahhh... alangkah nikmat nyer biler aku dpt mkn jco nih... tp syg ar... aku bl half dozen plak... harga pun murah...


Syedapppp nyer.... nanti nak beli lagi lar....

jCo oh jCo = rm10.50

after blik dari SP, kitorg g memburu kat Burger King plak.. sowey... gambor x sempat nak snap... lapor... last2, x jd blik umah mak... hehheheh... blik umah... mkn jCo... hubby ckp sedap sgt... dia plak yg over xtreme dpt mkn jCo... hehehe...

abg : sedap lar kan..
aku : ha'ah... more yummie than dunkin...
abg : nanti kita beli lagi tau...
aku : okies... :))...


end....

Wednesday, March 26, 2008

malam yg giler...

balik kijer smlm cam biase aku prepared brg2 naufal... tp, ptg ni hubby x der cause dia ade hal plak kat kl.. huh.. amik naufal sesorg le jwbnyer... x per lar... around 8 ++ naufal tdo plak smpi ler hubby aku blik kol 9.30... heheh... siap2, kuar nak pi beli susu n pampers... hubby ckp dia nak pi umah member dia jap pasal nak transfer doc from his lappy to his fren lappy.. ok lar... nak di jdkan citer, otw nak gi saner tu ade la mamat mangkuk maner ntah dok sibuk himpit keter weols.. gilos... pastu dah le di yg salah, blh dok main giler ngan laki aku plak... aku trus la angin satu bdn... sian kat naufal... 2x paler ie terantuk kat keter... nasib x kuat... habis satu puchong perdana dia dok kejar kitorag... bab' i's tol lar... last2 tu, hubby soh aku kuar keter terus pi umah kwn dia... takot mamat bodoh tu wat ape2 kat kitorg nanti... huh.. memang S**L jer jantan tu...
dah sttl sume kijer, kitorg pi ar cr kedai... alamak... dak kol 10.45 dah ni... mane ade kdi bukak... last2 kitorg runner gi tesco... nasib tesco bukak smpi kol 11.... aku amik susu n pampers (susu kat tesco ikut standard price, x mcm kat giant yg ade disc.)... bayar... balik pi memburu makanan plak... pg nih aku dah sakit perut... ape aku mkn smlam ekk... adussss..... aku mkn nasi goreng usa ayam... shedappppppppp..... + tomyam ayam n hubby mkn nasi goreng daging pedas + milo ais = rm13.20... murahkan... sedap plak tu.. yummieeee.... x sempat nak snap... kebulur babe...

the meaning of NAUFAL HYECARL

What Naufal Hyecarl Means
You are very intuitive and wise. You understand the world better than most people.
You also have a very active imagination. You often get carried away with your thoughts.
You are prone to a little paranoia and jealousy. You sometimes go overboard in interpreting signals.

You are usually the best at everything ... you strive for perfection.
You are confident, authoritative, and aggressive.
You have the classic "Type A" personality.

You are a very lucky person. Things just always seem to go your way.
And because you're so lucky, you don't really have a lot of worries. You just hope for the best in life.
You're sometimes a little guilty of being greedy. Spread your luck around a little to people who need it.

You are loving, compassionate, and ruled by your feelings.
You are able to be a foundation for other people... but you still know how to have fun.
Sometimes your emotions weigh you down, but you generally feel free from them.



You are relaxed, chill, and very likely to go with the flow.
You are light hearted and accepting. You don't get worked up easily.
Well adjusted and incredibly happy, many people wonder what your secret to life is.

You are truly an original person. You have amazing ideas, and the power to carry them out.
Success comes rather easily for you... especially in business and academia.
Some people find you to be selfish and a bit overbearing. You're a strong person.

You are a free spirit, and you resent anyone who tries to fence you in.
You are unpredictable, adventurous, and always a little surprising.
You may miss out by not settling down, but you're too busy having fun to care.

You are friendly, charming, and warm. You get along with almost everyone.
You work hard not to rock the boat. Your easy going attitude brings people together.
At times, you can be a little flaky and irresponsible. But for the important things, you pull it together.

You are very open. You communicate well, and you connect with other people easily.
You are a naturally creative person. Ideas just flow from your mind.
A true chameleon, you are many things at different points in your life. You are very adaptable.



You are wild, crazy, and a huge rebel. You're always up to something.
You have a ton of energy, and most people can't handle you. You're very intense.
You definitely are a handful, and you're likely to get in trouble. But your kind of trouble is a lot of fun.

Tuesday, March 25, 2008

naufal 5 months young....

hi sumer... saya dah 5 bln...


mummy... saya malu lar... echeh...

cantek x baju saya...


heheheh.... baju yg anak aku pki tu beshfwen aku yg bagi... akceli as a gift after birth... tp, x sempat nak jumpe... so, diorg passing kat suzi (member plf)... ok gak... anak aku still bleh pki lagi... heheheh... mak aku kate, naufal look sexy when he wore this baju... hehehe... sexy ke...?
thanks to untie gb and mama suku...


naufal dah boleh meniarap...

kejap jer rasenyer naufal dah besar... mcm x cayer jer... bijak plak tu... bile biar baring kat bawah dia dok golek2 bdn dia tu.. pastu, bile dah meniarap lame2 mule lar nak mengamuk... kadang2 tu geram jugak.. tp, klakor pun ade biler tgk muke dia tu... heheheh.... anak mummy ni bijak sunggung lar...


mummy... comey x adik nih...

tulun mummy... adik dah penat nih... uhuk2...


itu lar antara aksi2 anak aku yg bijak bistari nih... puji anak sendiri tu... hehehhe....