: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Tuesday, November 30, 2010

just the way you are

salam sumer,


jom relax sambil layan lagu nih... best jer v/clip nye..


kuatkan semangat

salam sumer,

pg nih dpt ym dr kwn rapat bgtau yg ayahnya sakit... x sihat, sama mcm arwah abah... mule2 me dgr meremang bulu roma.. sedih.. sebak... sebab teringat kat arwah abah... me hanya mampu doakan yg terbaik... untuk kwn me tu... kuatkan semangat untuk tgk ayah terus kuat n sihat mcm biasa... banyakkan usaha n tawakal pada ALLAH... hanya semangat, kasih sayang, usaha n tawakal yang mampu buat ayah lebih kuat... insyaALLAH...

Friday, November 26, 2010

sakit gigi

salam sumer,

tgh sakit gigi sgt2 nih... 
nak cabut tp takut... nak buat kejer pun x der mood konon... 
pasni nak gi spital.. tp bukan cabut gigi.. 
nak jumpe nurse nak amik cop...
dah itu jer nak citer
sebab sakit gigi sgt2 ni..

Thursday, November 25, 2010

keputusan adalah muktamad

salam semua,

ya.. me dah buat keputusan muktamad utk hantar naufal ke sini... mule2 tu memang susah nak buat keputusan.. mcm2 tmpt me dah survey tp tetap x puas hati.. so, ni la keputusan nekad yg me buat.. semua pun utk kebaikan naufal dunia akhirat.. sebab bile ditanya dah besar nak jd apa.. dia kata, nak jd imam muda... owh, ok.. me dah buat pilihan yg tepat... insyaALLAH.. lgpun dia baru 4 thn kan... bila dah naik 5 thn baru pg tmpt lain plak...


*heheheheh.. tu baru anak sorg nak masuk kindy... dah x keruan... wakakakakka....

Tuesday, November 23, 2010

naufal @ hospital

salam sumer,


ini kisah masa naufal warded kat hospital putrajaya... ingat lg tak yg kes naufal semput tu.. owh.. me x citer lg eh.. urmmm... naufal start batuk n selsema dr hr jumaat.. then sambung ke hr sabtu.. tp ms tu tgk dia ok lg n masih active main kat adik hayyan... hr ahad plak ade kenduri kat umah uncle en.fizu, (sebelum tu pi hospital melawat my nephew yg eksiden tu)..
so ofkos la akan ade air sejuk batu kan... si mamat ni memang pantang n dia ske main water dispenser tu... plus hujan plak petang tu.. lg semput la si naufal nih.. mlm tu plak dia dah start merengek.. x leh nak breathing... minum susu pun x nak... lebih kurang dlm kol 11 lebih cenggitu... dia batuk2 n muntah... so, me amik keputusan nak bwk pi hospital... en.fizu tinggal umah jg hayyan.. me pg ngan MIL jer... sampai saner dlm kol 12.30 tgh malam...
sampai hospital terus masuk emergency n dokter kasik neb... 1st neb mcm x ok... then bg 2nd neb... same gak... between 1st n 2nd neb tu, dokter amik darah naufal... check takut ade virus ke hape kan... alhamdulillah.. clear... after 2nd neb pun x ok... last2 dokter suh pi imaging.. x-ray... dokter check, saluran paru2 naufal mcm sempit skit.. n ade same infection kat lung... so, dokter suh admit hospital... ms tu me dah nangis dah... sebab teringat kat hayyan... ermm... col en.fizu, tanye mcm mane... dia kata ok, dok jer hospital.. hayyan dia leh jg... ok, fine... siap2 sumer terus naik ward... dlm kol 3.30pg naufal dah dpt katil... pastu, kol 4pg dokter amik darah n bagi ubat siap2 kat naufal... sedih gak time tu dgr naufal nangis... sayu jer... pastu, dokter terus kasik neb.. dlm tempoh 24 jam, every 2 hours naufal kena kasik neb... disebabkan oksigen dlm bdn naufal pun rendah, so neb diselangselikan dgn oksigen... memang sedih sgt2... nasib baik la naufal x melawan.. mungkin dah penat sgt kot...

hari kedua plak ingatkan dah bleh stop amik neb... rupenye dokter turunkan sikit hrs tu.. jdnye 3 jam skali kena amik neb... pastu, dah tghmlm tukar plak 4 jam skali... urmmm... x kisah la janji naufal ok....



 gambar ni ms hr pertama isnin naufal kat wad... lps mandi... ekceli naufal x leh mandi sebab dokter x kasik, tp ntah mcm mane tibe plak dia termuntah... tu yg terpaksa mandikan jugak tu... dokter siap kate naufal cerdik n panjang akal sebab cr idea utk mandi... hahahahah... bijak2...

 dah selirat selirut tiub kat badan naufal.. ngan tiub oksigen nye.. ngan tiub nebulizer nye... hurmm... pastu, tangan kanan plak masuk drip... sedih arwah atok abah bile tau cucunye masuk spital... pastu, kena asma plak tu... hurmmm.... ms ni naufal dah start mengantuk... maybe sebab neb kot... pastu, masuk ubat lg... harap2 lps ni naufal x kena serangan asma yg teruk2 mcm sblm nih...



* me siap kena marah ngan dokter sebab lambat hantar naufal pg hospital... pastu, naufal dah teruk baru nak bwk.. dok bebel2 la dokter tu kat me... terpaksa tadah telinga... redha je lah...



sijil pelajaran malaysia - spm

salam sumer,

hr ni adik me yg bongsu, poksu napit start amik paper bm spm... insyaALLAH... semoga dia dpt jwb semua soalan dengan tenang... semoga ALLAH terang n bukakan pintu hati napit dalam menjawab soalan2 spm... kami semua mendoakan yng terbaik buat napit dunia akhirat... aminnnn...

Monday, November 22, 2010

teringin nak buat

salam sumer,

hikhikhik.. itu la me.. teringin nak buat sebab suke makan.. tp, agak2 nye la kan.. jd ke tidak... belum cube belum tau kan.. atleast bile dah cube tp x jd, x per la kot... sebabnye, bukan utk saper2 pun.. utk mkn sndr jer kan.. hahahah... harapan tinggi melangit, padahal buat cake premix pun x baper nak menjadi... hahahahah... owh lupe.. me teringin nak buat red velvet cake... sedap kan.. pastu suke tgk kalernya yg merah menyala tu.. nanti nak beli bhn2 n nak try buat kat umah... hahahah... bile dah jd nanti me jaja kat sini ek.. agak2 senyap jer tu, makne nye x start lg la projek cake nih... hehehhehe....


 sedapkan... (google)

yummy... (google)

Friday, November 19, 2010

ssshhhhh... jgn bgtau bos sy ye...

salam sumer,


sy tgh banyak kejer ni.. tp mls nak buat.. pg td pun termasuk opis lambat... owh.. skang dah start bersin2 n selsema... klu mkn ubat selsema n allergic, takut tertido la pulak.. x per.. hr ni rehat lame.. so, nanti sy nak tdo dlm surau... ssssshhhhh... jgn bgtau bos saya ye... bubyes...



*ptg2 skit klu rajin sy hapdet blog... heheheh... yg pasti, sy nak siapkan kejer ni dulu... owwhhh.. bos oh bos...

Thursday, November 18, 2010

melambak.. selambak... dilambak...

salam sumer,

mengantuk.. penat.. malas...sebab... kejer2 MELAMBAK kat opis nih.. maklum la.. bercuti panjang sebelum ni kan... x sempat nak tarik yg mane satu.. so, buat pelan2 n pilih yg btul2 penting jer dulu... tp, kejer yg ade x surut2 gak.. sekali datang.. hah.. hamik ko... SELAMBAK... owhhh... pening kepala... itu kejer yg hakiki.. pastu, DILAMBAK kan lg dgn kejer2 yg x baper nak hakiki.. lg lar pening... hadoiii... tolong.... tu yg terpaksa dtg kejer hr ni... pdhal, coti dah abesh... hahhhahhahah... so, padan muko...

tahan hati dari marah

salam sumer,


ini kisah me tahan hati dari panassss menyala2 bile tgk perangai manusia sorg nih... kalau hang rasa hang nak fully BF anak hang.. memang la me support.. tp, kesian kan la anak hang tu klu susu hang tu x cukup zat ka apa ka... hang pun mkn la elok2 skit... bila org dah kasik bnda berkhasiat utk dimakan, hang jgn la ngelat... geram tau...

klu nak bf, mestila..

-mkn ikut time.. minum pg, lunch, minum petang n dinner... kadang2 supper pun ok jugak... ini tak, bila org suh makan, hang x makan... pastu, ngadu sakit perut la pedih ulu hati la.. abis tu dah hang x makan sapa suruh...
-mkn makanan yg berkhasiat... sayur2 kena amik... nasi pun wajib kena amik... susu pun kena minum jugak... baru lah susu hang tu ada khasiat... baru la susu hang tu pekat... then, kompom la anak hang kenyang...
-klu boleh, hang perah la susu hang tu... jgn la dok depan buai dok enjut ja anak hang... baru la susu tu berganti...
-rajin2 kan skit diri tu buat kerja... so, x der la mental pala hotak dok ngadap anak... susu pun baru leh produce banyak...
-bila mental kita ok.. semuanya pun ok... klu mental x ok.. semua pun x kan ok.. bila dah x ok, mula la dok kata terkena buatan org la itu la... lagi2 plak bila anak jenis dok melalak pg petang siang malam...
-bila org tua2 bg nasihat, cuba la dengar.. jgn buat x tau ja.. masuk telinga kiri kluar telinga kanan...


haish... geram sungguh nih...

kisah aidil adha kami

salam sumer,

boleh dikatakan aidil adha kali ini adalah sgt2 sunyi... sebab, biasanya kami adik beradik akan berkumpul selepas solat maghrib utk sama2 bertakbir dengan abah... tp, tidak utk kali ini.. hanya takbir di tv sj yg kedengaran... begitu juga keadaan di dapur... x meriah dengan bunyi periuk belanga n bunyi bising blender sebab mak sebok memasak di dapur... sunyi... x berasap... bukan lah nak kata kami ni pemalas.. tp, disebabkan ketua rumah x ada.. masing2 jd lesu... klu x, arwah la yg paling beria-ia skali klu nak sambut raya... hari mantai lg arwah dah sibuk suruh cr daging n masak rendang... klu arwah tgk mak x ke dapur, pasti ditegurnya... hai... x masak ape2 ke??... begitulah lebih kurang teguran arwah... owh... syahdunya... bagai terasa2 lg arwah ada dirumah itu... pg aidil adha... mak n faiz bersiap untuk bersolat aidil adha di masjid bt.14... bersebelah masjid, rumah baru arwah abah... usai solat, mak singgah di tanah wakaf utk melawat arwah abah... me dirumah siapkan apa2 yg patut utk sarapan aidil adha... hanya mihun goreng dan juadah hantaran dr jiran tetangga yg menjadi santapan kami... biasenya, rendang, lemang, ketupat santan, kuah kacang n nasi impit pasti penuh... tp tidak kali ini... menjelang pukul 10, me sediakan laksa... mungkin akan ada tetamu yg dtg... kesian mak.. masih x mampu utk memasak... alhamdulillah... berselera mak makan laksa... itu yg me nak lihat... me harap, mak akan bangun semula n kuat utk hadapi hari2 mendatang... insyaALLAH...

Tuesday, November 16, 2010

sgt x sihat

salam sumer,

hr ni dah masuk hr ke-3 me selsema... allergic.. maybe termakan belacan or bnda2 yg seangkatan dengan nye... skang ni klu nak mkn pun kena memilih... terpaksa tp bukan mengada2... kacang pun x blh jugak... klu mkn.. hurmmm... dok selsema n bersin dr pg sampai ke mlm... tdor jer baru berhenti... smlm tibe2 teringat kat arwah abah... teringat pesanan terakhir arwah... insyaALLAH abah... org akan jd lebih kuat lg lps nih... al-fatihah...

hari terakhir arwah abah

salam sumer,

hr ni genap seminggu abah pergi kpd Penciptanya...

seminggu yg lepas... pg ni arwah dah mula x der response... lebih diam.. bile org tanye, abah diam... hanya anak mata yg bergerak... drip masih lg ada... tp, makanan memang lansung x dijamahnya... darah masih lagi keluar ikut saluran najis... pg tu jugak me plan nak ke hospital dulu.. tp mengenangkan abah akan dibawa balik ke rumah (plan asal), so me just tunggu call dr no'oi jer... just called no'oi n tau dr dia jer... tghr.. dlm pukul 2, lps lunch... no'oi called tanye me kat mane... then dia suruh me dtg hospital sebab abah dah tenat... selang 5 minit, fadli pulak called... menangis2...risau.. abah dah x der ke... then called dorg balik kata me on the way nak ke hospital... singgah dulu umah makngah norbi sebab nak amik en.fizu skali... alhamdulillah... dari puchong ke sdmc jln sgt2 smooth... ALLAH permudahkan perjalanan kami... sampai di sdmc me terus berlari ke ward... alhamdulillah... abah masih ada walaupun dlm keadaan penat... yassin... itu lah bacaan yang me bacakan buat abah... me tau abah dengar... mengalir air mata abah... x sia2 rotan dan tali pinggang abah gunakan sepanjang mengajar kami adik beradik mengaji... w/pun abah garang... tp hatinya sgt lembut...

jam 6 ptg, me minta izin abah utk pulang kerumah n amik anak2... lps maghrib me dtg semula ke hospital bersama anak2 dan PIL... jengah ke bilik abah, me tgk abah dah tenat... abang has(my cousin) sedang pimpin abah dengan bacaan ALLAH... me terus dptkan abah... me pegang erat tangannya... me belai tangannya... basah dek peluh... me pimpin abah dengan bacaan ALLAH... rase tak nak berenggang dgn abah... kami bergilir adik beradik pimpin abah dengan kalimah ALLAH... en.fizu juga... mak membacakan yassin...

saudara mara yg dtg melawat semakin ramai... semua nak ziarah abah buat kali terakhir... alhamdulillah... semua mendoakan abah... tepat jam 9.55 mlm, abah telah kembali kepada Penciptanya... tiada lg kesakitan yg abah tanggung... semua pergi bersama meninggalkan kami... sesungguhnya kami redha...


alfatihah buat arwah abah... semoga arwah berbahagia dan ditempatkan dikalangan umatNYA yg beriman dan beramal soleh... amin...


terima kasih kepada semua yg telah mendokan arwah abah... semoga kalian semua dilindungi ALLAH dunia akhirat... aminnn...

Monday, November 15, 2010

perjalanan akhir

salam sumer,


tepat jam 9.55 malam 9 Nov 2010, abah telah menghembuskan nafasnya yg terakhir... itu lah kali terakhir abah bernafas di muka bumi ALLAH... perginya abah berakhirlah jua kesakitan yang ditanggungnya selama ini... alhamdulillah... pemergian abah di iringi dengan bacaan yassiin dari mak.. dah bimbingan ALLAH dari en. fizu dan adik me fadli secara bergilir... tiada yang meratap... kerana kami semua redha dengan ketentuan ALLAH... biar lah abah pergi setelah hampir 3 tahun arwah menanggung sakit... terima kasih diatas doa yg tak putus2 dari kawan2, saundara mara dan semua kenalan yang mengenali keluarga kami... alhamdulillah... hanya ALLAH yang dapat membalasnya.. dan kami juga mendoakan semoga kalian semua dilindungi dan dikasihi ALLAH dunia akhirat...

al-fatihah buat arwah abah... HASHIM BIN YAAKOB yang telah kembali ke rahmatullah pada usia 59 tahun....

Tuesday, November 9, 2010

doakan...

salam sumer,

dah seminggu lebih abah di SDMC... keadaan abah x berubah malah makin teruk... doktor x blh nak buat ape2... dah 4 hr abah x mkn n minum... smlm, hanya 4-5 titik air jer yg masuk ke dlm bdn abah... doktor amik keputusan utk masukkan air ikut drip kat kimo port... kaki membengkak sebab air x keluar dr badan abah...  mohon kawan2 semua mendoakan abah sy yg kini masih di hospital...

Thursday, November 4, 2010

alhamdulillah

salam sumer,

alhamdulillah... naufal dah blh kuar dr hospital.. now ade kat opis ngan me... ekceli naufal dah kuar spital dr smlm lagi.. tghr smlm dlm kol 1.30... itupun takut gak if naufal x lepas kuar... sebab klu nak ikutkan, doc memang x kasik kuar lg sebab naufal nye cough still ade + kahak... tp, alhamdulillah, lung dia dah hampir clear... nanti me update lg ye pasal kisah2 di hospital...


*minta kwn2 doakan kesihatan adik bnur liyana dan adik aniq zaqwan supaya kedua2 nya cepat sembuh...

Monday, November 1, 2010

warded..

salam sumer,

naufal masuk spital putrajaya... kena thn wad pukul 3 pg td... hurmmm... nanti me update once naufal dah blh kuar spital... doakan semoga naufal cepat sembuh... aminnn...