: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, December 31, 2009

2010...

salam sumer,

ntah baper jam lg kite nak masuk ke thn baru kan.. terasa kejap jer ms berlalu.. hurmm... pejam celik pejam celik dah 2010... dah tambah 1 lg usia kita kan.. alhamdulillah.. sampai jugak me ke tahun 2010... semoga dipermudahkan segalanya... insyaALLAH...

masuk jer thn baru, sumer org fikir pasal azam baru.. for me, rasenye x kot sebab me rase tiap2 hr adalah hari yg penuh dgn azam.. cuma azam tu x tetap la kan... hehehhe... ape2 pun, azam me tetap same... uktuk menjadi ibu, isteri, anak dan menantu yg terbaik dunia dan akhirat... rasenye, bnyk gak kenangan pahit manis yg akan me tinggalkan bersama2 thn 2009 ni nanti.. saat manis, tentu la ms melahirkan hayyan.. time tu, me dpt rasekan kesakitan sebenar ibu bersalin.. dpt rase air ketuban pecah.. dpt rase bersalin normal.. oh.. indahnye... hehehehh... kenangan2 bersama family n kwn2.. hurmm.. seronok sgt... kenangan yg x beshnye.. hurm.. x yah la me citer.. tp, rasenye itu blm cukup utk buat me patah hati n patah semangat kot.. biar la..
hurmmm... sekiranya ada kesilapan me sepanjang thn 2009, harap diampun dan sila lah tegur klu me ade terbuat slh dlm tahun 2010 ni nanti.. teguran akan buat me lebih berhati2 utk ms depan insyaALLAH... semoga dengan kehadiran tahun baru nanti akan memberi kebahagian dan rezeki berganda2 buat me sekeluarga... x lupa juga pd kwn2 n teman2 lain... semoga kita mendapat keberkatan, kejayaan n kebahagian dunia dan akhirat dari ALLAH swt.... amin...


SAYONARA 2009... WELCOME 2010



Wednesday, December 30, 2009

cerita di hari sabtu..

salam sumer,

kisah di jd ms kami otw nak ke sg. besar utk hantar my adik ke mjlis sblh permpuan..

tmpt : dlm unser my abah : sepnjg perjlnan dr saujana puchong ke sg.besar
masa : 10.30 pg keatas
watak utama : naufal
watak + : me, hubby, my mum, my adik, PIL, hayyan n echah...

naufal : mummy, nak gi mane ni?
me : sg, besar hantar pak lang nak kawen
naufal : pak yang nak kawen...
me : iye...

naufal : mi..mi.. tu..tu... petoyash... *sambil jari tunjuk kat petronas...
me : a'ah.. petoyash lar...
naufal : uiiiii.. atiknye petoyash tu...
naufal : mi.. mi.. nak tak petoyash tu....
me : buat ape nak g petronas..
naufal : jom yar petoyash tu... choket.. aibina.. air choket... urmmm... cedapppp...
me : x yah ar petronas... nanti suh daddy beli lain ekk..
naufal : ok...

naufal : mi... tu.. tu.. sheey... beshar nye sheey tu.. *jari tunjuk ke shell
me : a'ah..
naufal : mummy x isi minyak... *sbab me slalu isi minyak shell
daddy : daddy dah isi dah smlm... *daddy tolong jwb sebab me tgh gelak ngan hayyan...

naufal : hah.. tu.. tu.. kopi... kopi...
my mum : mane kopi?? mane ade kopi...
naufal : hah.. tu.. kopi tu... *rupe2 nye dia tunjuk kat old town white coffee nye building... hehehehh...
(satu unser gelak)

sape la yg dok ngajor dia nih...

budak comot yg cute...

ngan daddy... huhu.. suke sgt kaco daddy dia nih... pantang tgk daddy rest, mule lar nak kaco... hehehhheheh...



Tuesday, December 29, 2009

hayyan ke hospital...

salam sumer,

pg ni me bw hayyan pi check-up kat hospital serdang... sememangnye every 3mths me kena bw hayyan pi jumpe paed kat hosital serdang tu sebab nak check perkembangan hayyan normal atau tidak.. sebab dulu kan hayyan kena dok NICU after birth... hurmm... alhamdulillah, sumer ok.. hayyan normal...
pastu, kena g ENT clinic gak.. tp, hayyan selsema n batuk2 plak... so, x jd jumpe doc ENT.. hurmm... ms check kat paed, doc kate hayyan nye paru2 n jantung x der masalah.. sebab me risau gak cause hayyan selalu batuk n selsema... hurmm... doc ade kasik antibiotik n ubat selsema utk titik kat hidung.. nanti leh kasik kat hayyan... ops.. lupe nak bgtau.. berat hayyan dah naik skit... 6mths = 7kgs... doc kata klu naik 7.5 lg santek.. x per lar doc.. nanti me kasik hayyan mkn bubur lenyek ek.. heheheh...



nama saya hayyan.. sy suke buat muke mcm nih.. mummy kata muke sy mcm muke x der perasaan.. tp sy tau mummy tetap syg kat sy.. sebab sy pun syg sgt kat mummy...
mummy luv u so much dear..


Monday, December 28, 2009

selamat sudah..

salam sumer,

alhamdulillah.. selamat dah adik lelaki me kawen ngan pasangannye... maaf pd yg x diundang.. bukan sengaja tp kami buat secara sederhana.. hanya keluarga dan kenalan terdekat sj yang dijemput.. semoga my adik n wife dpt melayari alam rumahtangga dengan aman sejahtera..

li, akak doakan ko ngan haiza bersatu ke akhirnya, dunia akhirat... jaga rumahtangga n maruah keluarga...

2 x gak la mamat ni lafaz akad.. hahahah.. padan muko kau... muekekekk... len kali jgn ske ckp besar tau...

hurmmm.. x tau nak kata ape dah.. sebab me x der ms nih...


Thursday, December 24, 2009

hayyan 6 mths check-up

salam sumer,

smlm me cuti sebab bw hayyan pi check-up kat klinik kesihatan bt 14 puchong.. me amik sblh petang sebab cepat... klu pg amik appointment pukul 8 tp abes mesti kol 11 lbh.. hurmm.. lambat.. tp x kisah la sebab buat kat gomen kan... smlm me bw hayyan n naufal.. pastu mintak my adik temankan skali so, blh jg naufal.. heheh.. tp, naufal tetap naufal... sangt2 la lasaknye... dok ukur satu klinik tu.. penat tgk dia, tp dia x penat2 gak.. hish budak nih... hayyan plak mcm biase.. layan blues jer.. heheheh...

perkembangan hayyan normal tp berat dia kurang plak... pastu, hayyan ke jab hepatitis B (3) *x tau ape kebendanye nih.. tp, dah ade tulis dlm buku rekod biru hayyan utk imunisasi.. nurse kata BMI hayyan x cantik sebab naik skit jer... hurmmm.. naik 0.1 kg jer.. tinggi naik 4cm.. ukur lilit kepala plak mantain.. lain2 normal... hehhe... patut la hayyan panjang halus jer me tgk.. mak pun ade gak tegur hayyan x bulat mcm naufal ms baby dulu... so, nurse dah suh start bagi mkn bubur or nestum.. janji dah blh bg makan.. yaaahuuuuu... pasni, me nak kena masak utk hayyan la plak.. biasenye pepagi kena bgn masak utk naufal.. kali ni + hayyan nye bekalan skali.. hurmm.. x per lar.. penat skit pun.. janji anak2 me sihat... heheheheh...

sakit gigi..

salam sumer,

u oll pernah x rse sakit gigi.. aduh sakitnye... bengap satu kepala kan.. me tgh thn sakit gigi.. kononnye sakit gigi nak kuar gigi bongsu la nih.. muahahahah... dah lar.. nak g klinik, nak amik ubat.. klu dpt mc, nak blik umah tdo... dah x bleh thn nih... kat dlm bengkak jer.. tp kay luar tetap kena senyum... senyummmmmmmmmmmm...



Tuesday, December 22, 2009

happy anniversary to mama n ayah (my PIL)

salam sumer,

smlm hubby x kejer, sebab baru balik dr bukit merah... continental event... so, ingatkan blik kejer nak masak la kan sebab hubby request nak mkn ayam masak kicap b4 he went to bukit merah... heheh... sebagai isteri yang prihatin, harus la me ikut tekak hubby me itu.. hehhe... last2 ptg smlm dia call kata x yah masak sebab mama nak blanjer mkn.. ohhh... nikmat nye.. dah lame x mkn luar *pdhal hr2 dok beli mkn kat luar.. muakkakka...
blik dr kejer singgah kipark amik hubby, pastu g amik little NHs kat umah mak.. after maghrib blik kipark semula sebab we went out skali ngan mama, ayah n roy*my BIL...
sedap gak mkn semalam sebab kitorg mkn kat restoren ali sara kat puchong intan.. hurmmm... me suke dadih cappucino nye.. sedap sebab ade mixfruit... nyumm... nyum... to ayah n mama.. thanks for the dinner n HAPPY 29 ANNIVERSARY... semoga kekal bahagia ke akhir hayat.. amin...




Monday, December 21, 2009

knp nih..

salam sumer,

me rase sgt x sedap bdn.. x tahu knp tp secara tiba2 jer.. mungkin penat sgt kot.. ataupun x cukup rehat.. terkejar sane sini.. ngan anak2 lagi.. ngan family lagi.. aduh.. penat sgt.. bdn ni pun rase sengal2 jer.. seram sejuk pun ade gak.. tp gelak tawa tetap ade.. mungkin penawar utk dr sendr kot... amin... harap2 pergi lar segala penyakit yang ade ni.. amin...

*ade sesiapa yang blh suggest tmpt urut paling best tak dlm area puchong or putrajaya... klu yg sipi2 ngan puchong pun ok gak...

Tuesday, December 15, 2009

naufal vs hayyan...

salam sumer,

jom kite tgk perkembangan naufal n hayyan...

naufal ;
- klu mkn mesti nak pki sudu.. klu x, dia x nak mkn.. dok main2 jer makanan dlm pinggan tu
- dah pandai mintak susu.. *dulu pun pandai gak, tp me akan buat dulu sblm dia mintak*
- pandai pujuk adik klu nangis
- pandai buai adik dlm buaian.. dodoikan adik la tu konon2 nye...
- klu mkn or minum ape2 mesti kate 'urmm.. sedap...' konon nak amik hati la tu... sayang anak mummy...
- dah boleh diharap... amikkan pampers adik.. bedak adik..
- tukang sepah umah... dilonggokkannye bantal kecik2 tu kat atas karpet, pastu dia lompat atas bantal tu.. pernah skali dia timbun adik dia ngan bantal, nasib me perasan... pastu, dia cepat2 cr adik sambil jerit2 nama hayyan...
- x blh ditegur skang ni, klu tegur kang mule la wat muke ketat pastu monyok n terus nangis sambil cebik2 muke dia tu... hehehh... comel sgt...
- semua bnda pun dia kata hayyan yg punye...
- suke sgt nyanyi.. daddy ar tukang ajornye..
- dah pandai ikut cara solat
- klu nak mkn mesti ade lauk sup... klu lauk lain dia x kisah... yg pasti, sup mesti wajib masak...
- penggemar pasta...
- klu me tanya mana gigi, naufal akan tunjuk gigi dia sambil sengetkan bdn dia ke sisi.. so cute.. heheh
- suke gosok gigi sebab suke mkn ubat gigi tu... *boleh ke ekk???
- terlalu aktif sgt skang nih... *mummy n daddy penat tau melayan awak... mamat ni diam klu dia tdo jer.. klu x sihat pun belum tentu dia blh dok diam... huhuuu...
- pandai buat muke kesian bile kena marah ngan mummy or daddy
- klu kat umah PIL, mamat ni sgt rapat ngan atok dia.. tp klu kat umah my parents, dia sgt rapat ngan opah dia.. tp, kekadang dia panggil mak jer... heheheh... asal org pandai lyn dia, kompom mamat ni suke.. hehehh...
- sgt susah nak tdo mlm.. mesti nak kena main2 n gurau2 ngan dia.. penat la mummy sayang... *sanggup tunggu daddy sebab nak tdo ngan daddy dia...
- suke sgt lagu mengapa...pa...pa.. kau berubah.. mengapa.. pa.. pa.. stacy.. pakai buang... siap joget2 lagi... penangan sehati berdansa la nih...


hayyan ;
- mulut dah makin bising
- dah pandai menyembur *since 4 mths
- dah pandai meniarap n start angkat muntut *since 3 mths
- suke jelir2 lidah * nak tumbuh gigi kot
- dah makin kuat menyusu
- me dah start bg nestum beras kat hayyan
- suke sgt gigit my ni****... *sakit la yan
- makin susah nak tdo, klu tdo pun kejap2 jer...
- dah pandai nak main.. pantang klu tgk abg dia lari2... mesti dia pun same gak terjerit2
- dah pandai golek2.. tu yg takut nak tdo atas katil tu..
- suke gelak*mcm abg
- x blh klu tgk org berdiri, mule la nak suh dukung
- badan dah makin semangat... x larat nak dukung dah... daddy.. help.. help...


rasenye itu jer la perkembangan anak2 me setakat nih.. insyaALLAH, klu ade yg me lupe nak jot down nih, nanti me edit2 jer la ekk.. heheheh... buat ms nih, ke2-2 budak kecik nih x baper sihat.. selsema dan batuk berkahak.. kesian sgt kat mereka.. harap2 my babies tu cepat sembuh...



x sihat...

salam sumer,

minggu ni agak kepenatan skit.. sebab nye my babies x sihat2 lagi.. hurm.. rasenye since last week lg dorg x sihat.. kesian sgt kat hayyan sebabnye batuk kung kang kung kang.. bagai nak kuar anak tekak dia tu.. pastu, nak nyusu pun x selesa sebab hidung sumbat.. hurmmm, klu nak tdo apatah lg.. hadoi.. penat nye... x per la, anak punye pasal kan.. anak tu kan anugerah ALLAH yg x ternilai... abang naufal pun same gak... tp, selsema nye dah kurang skit... cuma nak kasik mkn tu mcm payah skit sebab tekak x sedap lg kot.. so, me kasik jer la ape yg dia nak mkn.. x kisah la yang.. asalkan ape yg awak mkn tu mengenyangkan n x mendtgkan mudarat kat awak..
skang ni naufal susah sgt nak tdo lena.. tgh2 mlm dia akan bngn and menangis2 mcm kena pukul.. klu semalam jer, me ok lg.. tp, ni dah masuk 4 mlm dia mcm tu.. risau gak... smlm daddy tolong jg skali.. puas dipujuk, tp masih menangis jugak.. x tau la knp.. pdhal, sebelum tu dia dah lena tdo... satu lg baufal skang ni klu tdo x nak tutup lampu... haiyo.. mcm mana nih.. adik klu tdo nak kena tutup lampu tp abang plak refuse tutp lampu.. klu ditutup lampu tu, mula la si abang ni merengek2 nak nangis.. hurmm... me, ikutkan ajer lar.. kang, 2-2 pun x tdo lagi me susah...

Friday, December 11, 2009

-------

salam sumer,

hurmm.. sumer mesti dah bc n3 sy sblm nih kan.. ok sy comment tentang dr sy yer...



iye... sy memang x cantik, x menarik, x pandai melawa, gemuk, pendek dll lagi.. tp, sy bersyukur sgt2 kerana ALLAH anugerahkan sy seperti sy sekarang kerana sy akan sedar siapa dr sy dan insyaALLAH, sy x kan lupa diri... kejadian ALLAH tiada siapa yang boleh merubahnye.. apatah lagi menghina sesuatu kejadian ALLAH.. jika buruk rupe sy, maknanye ciptaan ALLAH tu bruk lah yer... astagfirullah hala'zim... abah sy pernah kata pd sy n adik beradik sy... "klu rupe kite buruk, memang sampai bila2 kite x blh nak ubah.. tp, klu peragai kite buruk, insyaALLAH... bila2 ms kite boleh ubah kepada kebaikan".....


ini suami sy... bukan nak promote tp dia suami sy dunia akhirat... klu dulu sy x cantik, x menarik.. tp, knp suami sy nak kawen ngan sy... klu dulu sy gemuk, knp suami sy masih nak kat sy... hurmm... sebab, suami sy terima sy seadanya... buruk, baik, hodoh sy dia tetap terima... sebab hanya suami sy dan ALLAH sj yg tahu perasaan dia pd sy... sy pernah kt pd dia, pergilah cr perempuan yg lebih baik dr sy, lebh cantik, lebih menarik dan lebih segala2nya dr sy... tp, dia x nak... walau kami putus sekalipun, dia tetap kembali pd sy.. itu lah namanya jodoh.. ketentuan ALLAH... alhamdulillah... hingga sekarang, kami bahagia walaupun bnyk kata2 hasutan diluar sana...


DOAKAN KEBAHAGIAN KAMI SELAMANYA DUNIA AKHIRAT


kalau sy x pandai jg suami sy, mcm mane suami sy blh sihat sperti sekarang.. itupun ade yg x puas hati bile suami sy sihat.. hurmm.. x tau la manusia sekarang nih... sama2 lah kita jg suami kita..



:: PERHATIAN KEPADA ANONYMOUS !!!! ::

di bawah Section 4 (1) (C) of the Sedition Act kalau tak tahu apa bendanya nih sila buka website National CyberSecurity Malaysia !!! awas ye kalau ada lagi sekali komen mcm di bawah ini... me akan bawa perkara ini ke muka pengadilan... segala bukti telah me siap kan..tggu masa jek nak ke BALAI POLIS... me rasa ini jalan terbaik utk kebaikkan semua ini... tolong jgn salahkan me jika sesuatu yg buruk terjadi ...

pada me anonymous ni mmg pengecut ..kalau berani nape tak guna nama sendiri??? PENAKUT National CyberSecurity Malaysia will be watching you !!! ingat tuh !!!

Anonymous Anonymous said...

mcm mane pula if suami org kacau isteri orang setahu i hubby u yg kacau family org

December 10, 2009 12:00 PM

Delete
Anonymous Anonymous said...

betul tu hubby dia yg disturb isteri org bcoz isteri dia tak pandai jage suami n tak cantik berbanding isteri org 2

December 10, 2009 2:37 PM




Thursday, December 3, 2009

asam pedas ku...

salam sumer,

heheh.. poyo jer kan nak citer pasal masak2 nih.. pdhal org lain lg hebat memasak dr me.. hurmm... i'm proud with my self sebab berjaya gak masak dlm bulan nih... huhu.. nampak sgt x masak kan... smlm mcm biase hubby balik lambat... kol 8 br sampai umah m.ngah.. siap2 nak blik kipark plak.. sampai kipark dah pukul 8.45... sebab jam giler2 kat ioi area.. aduh... angin jer... me siap tertdo2 dlm keter ngan hayyan n naufal.. sampai je kat umah, me terus g dapur n kuarkan ikan bagai... heheh... maka bermula la sesi masak memasak... naufal memang x leh duk diam klu me dok dapur.. ade jer yg dia nak buat.. hangen satu bdn.. daddy dah siap jerit2 panggil naufal duk dpn... nasib baik hayyan tdo jer... me sempat masak asam pedas kepala ikan merah, goreng sayur cendawan *sebab nak amik kuah sayur tu utk lauk naufal* n ikan goreng... urmmm... bertambah2 naufal mkn.. heheh.. daddy.. alhamdulillah.. bertambah jugak...
yg best nye, me siap sound naufal konon2 nak sindir hubby la nih.. "naufal, klu sedap mkn banyk2 tau.. tp, klu x sedap mkn skit jer... x yah nak komplen2" hikhikhik... hubby dok sengih jer... yg pasti, 2 beranak tu mkn bnyk smlm... hurmmm... alhamdulillah... me siap msk dalm kol 9.30... nasib baik hayyan bangn after me siap masak sumer.. cume nak buat air jer lg.. nasib baik daddy ade.. klu x, keras la me sorg2.. hheh...

asam pedas kepala ikan campak2 jer

cendawan goreng air

tgk nasi naufal tu.. putih jer kan.. sebabnye si abg ni memang mkn nasi ngan kuah sup jer.. jarang dia nak mkn lauk... hehheh.. bnyk gak abg naufal mkn mlm td

muke tukang masak mlm td.. huish.. berminyak nye.. ni mesti minyak tumis2 yg terpercik nih... muahahahaahhaha...



naufal.. knp lasak sgt nih..

salam sumer,

aduh.. smlm nak jd satu citer dah nih.. naufal pi jatuhkan motor RXZ ayahsu dia.. bengang btul me smlm.. ekceli, smntr tunggu hubby blik kejer me anak beranak akan tunggu hubby kat umah makngah *mcik hubby*... pastu, baru kami balik sama2... me pun x tau camner motor tu blh jatuh... lagpun motor tu dorg ltk single stand jer... naufal plak mcm dah x der tmpat lain dia nak duduk.. kat celah motor tu jugak lar dia pi lepak.. last, ntah mcm mane motor tu leh jatuh.. nasib baik x kena kat dia... klu motor tu hempap atas dia, x tau la me nak buat mcm mane.. huh.. mau patah anak ku itu... yg jd x bestnye, motor tu jatuh kat atas coffe table.. dah sopek skit buju meja tu.. mcm mane nih, terpaksa la ganti.. klu setakat 20-30 me ok lagi.. klu dah masuk ratus2, mane nak ckau duit... pastu, membazir lagi... meja jati plak tu... hurmmm... disebabkan me terlalu marah + sakit hati, terus2 jer nanges kat situ... bengang nye sampai ke sudah x hilang...
yg penting naufal x der ape2.. alhamdulillah.. klu x, lg susah.. hurmmm.. x per la, brg boleh diganti.. tp, klu anak saper nak ganti oiiiiiiiiii...


geram sgt kat budak nih.. rase nak lempang2 jer... hish...

klu mummy nak start marah mule la dia buat muke mcm nih.. hurmm... lansung x jd nak marah...


Tuesday, December 1, 2009

none

i love my babies
i love my hubby
i love my family

so... please leave us and don't disturb us...

Thursday, November 26, 2009

Salam Aidil Adha

salam sumer,

kami sekeluarga ucapkan Salam Aidil Adha kepada semua... semoga pengorbanan yang kita lakukan sepanjang kehidupan ini mendapat keberkatan dan keredhaan dari ALLAH...



video

Wednesday, November 25, 2009

sgt x sihat...

salam sumer,

hurmm.. lame gak kan me x menulis dlm blog nih... nak buat mcm mane... lebih tertumpu ke FB.. muekekekek... seronok gak bile berFB nih.. mcm2 blh buat... nasib kat umah ade free wifi, so me n hubby sambung FB kat umah... heheheh...
kelmarin n smlm me mc.. sebab demam + selsema + sakit paler.. aduh... btul2 menggugat jiwa... hr isnin pg mai opis pastu tghr pi klinik amik mc.. ingatkan mc sehr jer, last2 doc kasik 2 hr... hurmmm.. mungkin penangan dr makan durian.. ekceli me memang hantu durian.. pantang ade, memang me sebat 3-4 bj sorg jer.. heheheh... tp, mcm skang ni x blh nak mkn banyak2 sebab hayyan BF... so, me mkn takat yg mampu jer... heheh... pastu, skang kan musim hujan jer, tu yg tambah kan lg kelemahan antibodiku utk melawan penyakit... dengan masalah dalaman lg.. tu yg x bleh nak thn lagi tu... last2 sumer keluar... haduh... harap2, dlm minggu ni sihat lar hendaknye.. amin...

ptg ni nak bw hayyan gi check-up.. hurmmm.. sorg2 la nampaknye, sebab hubby x leh cuti.. x perlar.. harap2 hayyan x meragam... amin...

Thursday, November 12, 2009

dah jumpe dah...

salam sumer,

alhamdulillah.. happy sgt sebab dah jumpe bantal busuk si naufal... hurmm.. klu x, muram jer la muke anak kecik tu... pengasuh nye siap bgtau lg, naufal kjp2 menangis.. tp bukan nangis yg meraung tu.. cume dia menangis sedih jer.. mungkin sebab x tdo ngan bantal busuk kan..
huh.. lega sgt sebab dah jumpe penawar hati budak kecik tu.. smlm me blik dr mkn2 ngan hubby.. pastu, me ckp ngan hubby yg me x puas hati + kesian kat naufal sebab bantal busuknye x der.. so, me decide utk cr gak bantal tu.. me bongkar habis sumer tmpt tidur n comforter.. last2, me jumpe kat bwh tilam.. hadoi.. melompat2 kegirangan la mummy nih sebab dah jumpe buah hati sang anak... me yg over xcited.. hubby plak dok sengih2 tgk me melompat mcm beruk dpt bunge.. pastu, hubby panggil naufal n tunjuk bantal busuk tu kat dia... ape lg mamat tu, sengih2 la dia.. yea yea.. bantal busyukk... heheheh... siap lompat n tepuk tangan bagai...
alhamdulillah.. mlm td lena budak kecik tu tdo.. mummy pun dpt tdo ngan aman w/pun ade sedikit gangguan dr hayyan...

Tuesday, November 10, 2009

mummy.. bantal busyuk maner...

salam sumer,

aduh.. sedih + kesian kat naufal biler dia tanye mane bantal busuk dia tu.. hurmm... 2thn ++ gak la bantal busuk ekceli dah jd kain dah ngan dia... x tau mane plak ghaib nye bantal tu.. dah 2 mlm gak la naufal tdo tanpa bantal busuk disisi... sian sgt... sebab klu naufal nangis dia dah x bleh nak pegang bantal busuk dia tu lg... satu lg, klu tdo si naufal slalu tutup muke dia ngan bantal busuk, tp skang x lg... sebab bantal busuk dah x der...

smlm, biler masuk jer dlm keter naufal dah tanye.. mummy.. bantal busyuk mane... hurmm... bantal busyuk mane... aduhai.. sedih la plakk... the me jwb la tinggal kat umah... sampai umah pun dia dok tanye lg mane bantal busuk nye tu... me kata ade dlm bilik... smlm, ms nak tdo naufal tanye lg... mane bantal busuk.. me kata daddy simpan.. alahai.. x sanggup nak tipu budak kecik tu... sedih sgt tgk muke dia... smlm n pg td me jenuh la dok cr bantal busuk dia.. habes sumer tmpt me cr... aduh... x jumpe gak.. nak kata tercicir, x der plak si naufal tu bw bantalnye ke mana2... last bantal busuk tu ade ngan naufal hr sabtu mlm ahad... pg ahad tu me cr dah x der... ak kata tkus bw lari pun x jugak.. sebab umah tu mane ade tkus... hurmmm.. mane agaknye bantal busuk naufal ekkk...

Thursday, November 5, 2009

bufday.. bufday...

salam sumer,

maaf.. citer ni agak basi sudah.. memang dah basi pun... heheh... x tau nak xplain ape, kite layan gambor jer la ekk...

daddy n naufal.. 2-2 lahir dlm bulan 10.. heheh.. senang jer nak c'brate sesame...
naufal dah cukup umur 2 thn.. dah besar n dah blh jg adik... sayang naufal...

mummy with babies... sayang sgt 2-2 budak tecik nih... abg x sabar nak potong cake.. adik plak x sabar nak mkn cake.. ops... hayyan kecik lg.. dah besar skit nanti mummy suapkan cake utk awak yer...

one happy family... my bundle of joy... luv them so much.. with all my heart...

cuppies for my dear darling hubby... luv u sayang...
me terpaksa sorokkan cuppies ni dlm bonet keter.. nasib x cair... me order kat kak anna... sedap sgt n thn lama...

daddy n naufal lg... bufday boy of the month...

naufal sibuk test beskal hadiah dr atuk n nanny... thanks atuk.. thanks nanny..

my luv.. my heart.. my everything...


NH Jr.

salam sumer,

nak tgk wajah terbaru naufal n hayyan... jom.. jom...

abg naufal yg bnyk keletah.. dah makin cerdik... sumer dia nak buat.. sumer dia nak cube.. klu menyanyi.. hurmmm.. serah la kat dia... mengaji pun alhamdulillah... x sempat nak upload video naufal bc fatihah.. biler suruh ulang balik, 'dah.. dah..' katanye... bertuah sungguh anak nih... ske kacau adik tdo.. nak ajak adik dia main la tu.. tp adik kecik lagi... heheh... x sabar nak tunggu adik dia besar kot... suke sgt minum air coklat n ribena.. pantang nampak iklan ribena kat tv.. mule la getik2 dok nyanyi n joget skali... heheh... selalu kena buli ngan daddy.. x tau la apa masal depa.. mungkin naufal ni notty sgt kot... tp, bdk2 biase la kan.. melasak jer kejernya... klu mummy masak kat dapur, dia pun same sibuk nak masuk dapur gak.. aduh la anak... sabar jer lar... mummy n daddy sayang sgt kat abg naufal...

citer pasal hayyan plak... budak tecik ni dah 4 bulan ++... skang ni dah pandai angkat2 bdn nak suh org dukung... pantang nampak org berdiri, mule la nak suh dukung.. hayyan.. hayyan... puk skali kang nak... selalu kena buli ngan abg.. nasib baik hayyan ni baik jer.. x nangis pun... mungkin dia fhm abg dia nak ajak main.. x per kan hayyan... abg sajr jer nak manja2 ngan hayyan kan... dah pandai senyum + gelak kuat2 mamat tecik nih.. pastu, klu org buat x reti jer ngan dia mule la dia tarik pitching tinggi.. sajer jer tau si hayyan ni dok teran2 sore dia.. ingat sedap sgt ke sore awak tu.. heheh... ms bufday daddy, hayyan dah boleh meniarap sepenuhnye... kemain suke lg daddy bile anak bujang dia blh meniarap... hehehe.. skang ni klu tdo pun hayyan ske meniarap.. abg n adik.. 2-2 ske tdo meniarap.. tp tdo gaya mcm tu x elok kan utk dada babies... hayyan masih lg BF sepenuhnye... alhamdulillah.. tp me takut x cukup jer memandangkan hayyan dah semakin membesar + baby boy + me slalu ade event-yg-akan-blik-lewat-punyer... hurmm.. x per, me cube sedaya upaya utk mencukupkan bekalan ms depan hayyan... heheheh...

wajah terbaru ku slps 4 bln ++ melaherkan hayyan.. heheh.. sajer jer dok gediks amik gambar ngan dr.faiz... kecik-comey-lotey jer mamat nih... tp, kecik lg diriku ini.. heheh... hr ke-4 di pwtc sempena event criminalise war... ekceli dr. faiz ni dtg sebab dia ade event lain... dulu dia pernah dtg ms workshop under transcriber team kat opis me.. heheh.. tp dia nampak lain la skang... ape rahasianya dr. faizzzz....???





criminalise war - pwtc

salam sumer,

dah lamer rasenye me x update blog kan.. ekceli mcm2 nak citer tp x tau nak start yg mane dulu.. hurmm... me citer pasal event kat pwtc dulu la ekk...

maybe sumer dah tau psl event criminalise war nih... sumer channel tv dah canangkan.. hurmm... event tu under PGPO - perdana global peace organization.. pastu, PLF plak as supporter utk event nih.. seronok n penat sebab hr2 dok ulang alik PWTC jer... yg bujang2 dpt la tdo kat legend hotel... kami yg dah beranak pinak ni payah la skit kan... pepagi bute dah kena kuar.. sian my babies.. pepagi dah kena bangun ikut mummy n daddy.. x per la kan... sekali sekala... my babies dok membesar dlm keter jer... tu pasal naufal klu x naik keter sehari x sah... jom layan gambor2 kat PWTC ari tu...

arrival of TDM, TSH... Dato' Mukhriz...

keynote speech by TDM

two loving couple... TDM with TSH...

Palestenian... perform...

puan-punyer-blog-yang-kepenatan-menjual-buku-semasa-event




Wednesday, October 21, 2009

happy 28 daddy...

salam sumer,

alhamdulillah... hr ni genap 28 thn umur my hubby... heheheh... baru hegeh2 nak 28... me dah 28 pun bln 3 lps.. heheh.. tu yg selalu perasan muda tu... me doakan abg bahagia n berjaya dunia akhirat... hurmmm... agak2 mlm ni ayh n mama banjer mkn kat ner ekkk... heheh... jom g kenny nak takkk... waaahhh... anak x der paper, menantu plak yg beria... huhuhuhu... x per, menantu terbaek katanye.. baik la sgt aku nih... pemalas ya hamat ade lar.... ampun yer...

me x der beli ape2 pun utk hubby... rasenye cukup kot naufal n hayyan tu as a bufday gift... hoh.. susah wooo nak kuarkan 2-2 bdk bertuah tu.. alhamdulillah.. dugaan sumer tu...

abg, ayg harap abg sentiasa bersabar ngan karenah anak2 n karenah ayg juge... hehehh... maaflah ayg x dpt belikan abg ape2 yer... nway, we love n miss u so muchhh... semoga abg menjadi anak yg taat pd org tua, daddy + suami yg terbaik, bertanggungjwb n sayang kaminaufal+hayyan+ayang... take care n we love u...



hurmmm... agak2 yg mane satu... hikhikhik...

cak.. hok aloh... sila pilih yer...



Monday, October 12, 2009

------

kadang2, bile kita terlalu baik dgn org.. blum tentu org akan baik dengan kita... x semestinye ape yg kite beri, kite akan dpt yg serupa... tapi kan, knp perlu jd mcm tu ekk... hurmm... itu lah lumrah kehidupan manusia... x semestinya kita sentiasa dilayan dengan baik... so, ini sebagai ingatan kepada sy sndri.. sentiasa beringat dengan sumer keadaan... klu org susah, kita bantu.. dan klu kita senang, share same2... sebab, klu kite susah blum tentu org akan tolong kita.. dah klu mereka senang, belum tentu mereka akan berkongsi dgn kite... so, ingatan ini sgt2 penting buat saya... yg penting sy tau yg sy x suke pentingkan diri sndr.....


luahan rasa terpendam...

*teman baik memang sukar dicari... so, hargailah setiap ms yg ada utk seorg teman & diri sndr...

Friday, October 2, 2009

happy 2nd bestday sayang...

salam sumer...

alhamdulillah.. semalam genap naufal hyecarl 2 thn... x sangka kejap sgt ms berlalu *smlm dah wat satu ntry psl bufday boy, last2 pc hang terus hilang.. kat draft pun x der.. hampes*... rase happy sebab naufal membesar dgn jayanye... even naufal slalu gak x sihat *yg ringan2 jer* tp alhamdulillah x der la sampai melarat... bile naufal dah besar ni teringat plak ms dia baby dulu.. really miss his cheecky face n his smile... smlm me wish him happy bufday, then naufal siap nyanyi lagi lagu bufday n ALLAH selamatkan kamu... sangat cumel... naufal, mummy n daddy sayang sgt kat naufal... mummy n daddy doakan naufal berjaya dunia & akhirat... semoga menjadi anak yg taat pd agama n org tua... semoga sentiasa berada di dlm lindungan ALLAH dunia & akhirat...

the 2nd yr bufday boy...
luv u sooo muccchhhhhhhhhhhh...

*insyaALLAH, bufday bash naufal akan ade + knduri doa selamat hayyan...

Monday, September 28, 2009

apabila naufal bertakbir..

salam sumer,

alhamdulillah.. sumer dah selamat beraya.. dah selesai sumernye.. hehhe... nak tgk naufal bertakbir raya tak... ekceli video nih daddy nyer amik ms on the way nak blik kipark *umah PIL*... pastu, naufal ni dok la bertakbir *klu dlm keter memang gitu, kekadang mengaji... kekadang dok nyanyi2*... tu yg cepat2 rekodkan tu.. hurmm... klu raya aidil fitri ni kan x bnyk takbir raya kan, tu yg mcm pelik jer mcm mane dia bleh cepat hafal takbir raya tu.. padahal 2-3 kali jer dia dgr takbir kat tv... alhamdulillah.. mudah-mudahan, cepat la naufal terima pelajaran bile dah skolah nanti... amin... jom layan naufal bertakbir di petang 8 Syawal...

video

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidil Fitri...

salam sumer,

dikesempatan ini sy & keluarga ingin mengucapkan Salam Aidil Fitri kepada semua teman2 yg disayangi... pembaca2 blog n blogger2 semua... ampun maaf sekiranya sepanjang perkenalan dan penulisan ini, terdapat salah dan silap dr pihak sy... semoga lebaran ini membawa kebahagian dan kesenangan dunia akhirat buat kita semua... pandu kereta dengan berhemat... hati2 dijln raya..



*raya ni kami balik ke Kg. Air Baruk, Jasin... jemput la dtg ke sane.. sebut jer nama NEK TIK... mesti org kenal... heheheh...

Alhamdulillah...

salam sumer,

ehem... ehem... alhamdulillah... nak raye ni ade jer rezekinye kan... thn lps dapat.. thn ni pun dapat.. aminnnnnnn....


semoga Tan Sri sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yg berpanjangan dan berada didalam lindungan ALLAH swt... terima kasih Tan Sri... thn depan blh bagi duit raye lagi... yeaaahuuuuuu......

Wednesday, September 16, 2009

pembakar...

salam sumer,

hehehe.. tajuk ntahapeapejer kan.. hehhe... pembakar konon.. pembakar ape ekk.. hah.. meh sini meh.. me nak citer skit.. aritu isnin lps me pi sopping kat 1utama.. hurm... kirenye balik kejer tu x singgah umah pun.. amik naufal n hayyan n hubby pastu terus pi 1utama... kengkonon nak bukak poser kat luar.. hampes jer... sumer pun full.. lgpun kitorg smpi 1utama dah nak masuk maghrib.. so, lpk dulu dlm keter n kami minum air kotak jer dulu.. oppsss.. sblm tu kitorg gi amik bj melayu hubby n naufal kat PJ.. hurmmm.. ntahapeapentah buatannye kali nih.. sungguh menjengkelkan.. x kena ngan jiwa... ade ke bj melayu naufal sampai ke lutut.. alang2 baik pki jubah jer... hurmmm... hubby plak.. naseb hubby diam jer walaupun hangen satu bdn dah meluap2... back 2 the story mory morning glory... dah dok merayau dlm 1utama tu, dpt lar sambar sepasang 2 baju naufal.. hayyan nye me dah beli siap.. dah selesai sesi soping moping tu hubby ajak pi makan plak.. hurmmm... moh kite ke williammmmmmmm... nyum nyum nyum... mlm tu me order nasi goreng ketam yg x berapa nak ketam sebab ketam x der plak mlm tu, so depa tukaq ngan sotong.. pun sedap gak... pastu, hubby order mee raja ayam... minum plak me order ribena longan ice blended small + hubby tembikai longan bapak besar punyer mug.... hurmm.. kat william ni portion dia besar2 tau.. satu dish tu blh 3 org mkn klu poms la tp klu lelaki 2 org pun blh jer... heheheh...

pembakar nafsu makan..

nasi goreng ketam... naufal feberet... bertambah2 dia makan nasi goreng nih...

mee raja ayam

pembakar semangat plak....


hah.. ni lar pembakar semangat me... semangat gigih me nak fully BF kan si hayyan...
sebab abgnye dulu x dpt nak BF... x cukup susu la katakan.. muakakakka...


utk 30mins me cuma dpt 7.5 oz jer... alhamdulillah.. rezeki hayyan utk tghr niih... doakan me dpt BF hayyan yer... so, blik kejer ni me blh terus hntr kat bbsitter... pg td dah hantar 5.5 oz... tp hayyan klu pki botol, dia x banyak minum sgt.. nak gak bergayut ngan mummy.. haih... tunggu mummy balik yer sayang....




Friday, September 11, 2009

teka lagu...

salam sumer,

okies... ms ni kitorg dlm keter otw nak balik umah.. heheh... naufal dok ralit nyanyi lagu nih... pastu, daddy cepat2 record pki enpon... heheh... so, klu kengkwn tau, ape tajuk lagu yg naufal nyanyi... heheh... saper cepat dia dpt hadiah... kuiz open hr ni jer tau.. smpi kol 1605pm... hehehh... ade ke org nak teka nih... layan jer lar...


video

aksi tdo...

salam sumer..

jom layan aksi tdo double NH niih...


perasan x naufal tdo x pki seluar.. sebab pitcha taken lps me salinkn pampers bdk berdua nih... tu yg togel jer tu... heheh...

naufal klu tdo mesti nak skali ngan adik n mummy... tp, klu bab kco adik pun blh thn gak... pantang tgk adik dia tdo...

sama x aksi 2 beradik ni tdo.. huhuhu... selalunye me yg beralah bg bdk berdua ni space luas skit...

skang ni me tdo kat bwh jer.. x tdo atas katil lg.. sebab, 2 beradik ni tdo buas... lasak kemain...


Thursday, September 10, 2009

my PA

salam sumer,

hurmmm... sejak2 ade baby nih makin bz jer me ni tau.. chewahhh... bukannye bz ape yer.. bz memerah susu... heheeh... alhamdulillah.. kali nih me berjaya memBFkan hayyan secara xclusive... sebab ms naufal dulu cume seminggu jer naufal BF... sebab 2 hr lps BF dia kencing berdarah.. doc kata mungkin sebab susu dah bnyk ngan ubat.. cheh.. boleh gitu ekkk... heheheh... ms dlm pantang tu me ade gak simpan stok susu kat umah.. tp cpt le pulak abesnye sebab me pg peksa n ade plak interview.. so, nak x nak kena gak guna susu yg ade... rmi gak tanye knp x nak campur susu ke? hurmmm... seboleh2 nye me memang x bak campur, x kisah la susah mcm mane pun... biar susu me abes kering baru la me campur... selagi ade ni, selagi itu la me nak BF kan hayyan... lgpun, hayyan kena ade cukup nutrient n protein sebab hayyan kan kena dok seminggu kat NICU ms laher hrtu... memula dulu me perah manual jer pki tangan... pastu, pki pureen lar avent lar.. hurmmm... sumer mcm x beshhh jer... last2 me guna MH... itupun after kak yol n aishah advice me... memang senang.. x bnyk ketememeh pun guna MH nih... mungkin lain org lain ragamnye kan... ape2 pun me senang gunakan MH ni... puas hati n x sakit... oh yer... kot2 ade saper2 yg berminat leh ler contact ngan aishah ni... siap main kutu lg tau...


my new PA.... heheh...



Wednesday, September 9, 2009

naufal buat hal plak...

salam sumer,

aduh... dah 2-3 mlm me n hubby tdor lambat.. semata2 nak menemankan si naufal tgk tv.. hurmm.. kisahnye start mlm kelmarin lar.. mungkin dia tertido awal, pastu dia bngn dlm kol 9 gitu... bile dah pukul 10.30pm, me n hayyan dah siap2 nak naik bilik tdo.. naufal pun ikut skali lar... *naufal dah blh panjat tangga sampai tingkat 3 yer*... sampai kat atas, hayyan memang dah lamer belayar.. tp si naufal plak x nak tdo2 lg.. me buatkan susu, habis minum tp x tdo2 lg.. me plak dah siap tertdo blh terkejut sebab si naufal nih dok tgk upin ipin sampai terjerit2.. aduh... bukannye seram pun... cume dia kelakar jer... hik hik hik.. ape lar naufal nih... biler abes jer vcd upin ipin tu, naufal suh me bukak balik... rasenye lbh 3 kali kot me dok ulang citer yg samer... hurmm.. dah itu jer yg dia gemar... me try gak cr me nye vcd cartoon *yer, sy memang hantu cartoon* tp ntah mane pgnye.. nak selongkar dlm kotak *kotak penuh ngan vcd+dvd x abes kemas lg ms pindah thn lps* mls plak rasenye.. hurmm.. terpakse la naufal layan upin ipin jer... mlm td plak turn hubby dok temankan naufal... last2, masing2 dah x larat... hubby dok angkut naufal masuk bilik sambung tgk upin ipin kat henpon plak.. huh.. lg haru... sebab dia dok terjerit n gelak besar dlm bilik *cer bygkan hayyan yg tgh lena tdo leh terkejut dgr sore abg dia*... aduh... penin paler nih...

Thursday, September 3, 2009

hayyan di awal kelahiran...

salam sumer,

pitcha ni me cilok dr FB hubby... waktu nih hayyan baru 2 hr... di wad NICU neonatal intensive care unit... nak amik pitcha pun kena curi2 sebab x bleh bw camera masuk... hayyan sebijik cam muke anak sedare hubby, farisha.. nak tau knp... sebab me ms peknenkan hayyan x suke giler kat farisha.. bukan nye x suke ape, cume klu nampak jer farisha mesti me nak geget dia... geram la tu kan... hayyan sgt merah waktu ni... segala wayar yg berselirat pun dah cabut... paler yg bengkak pun dah surut.. cume ade kesan merah kat paler jer sebab kena vakum... kesian kat hayyan...


NUFA'IL HAYYAN

Tuesday, September 1, 2009

naufal n hayyan...

abg naufal yg dah makin besar... manja sgt... pastu, nakal... slalu nak kan perhatian sumer org...
mulut dah potpet potpet... dah pandai mengaji... alhamdulillah, klu me suh bc al-fatihah nanti naufal akan bc pastu terus sambung bc ayat kursi *ikut pelat dia la kan, tp still blh faham lg ... tp naufal ni kite x blh paksa.. klu paksa alamatnye, hurmmm hampeh... dah blh count 1-10 *in english... bc ABC - Z... klu nak susu, nanti dia bg botol susu or tunjuk bag susu kt me... klu nampak iklan ogawa, mesti dia kata Macam-Macam Aznil *sambil lambai2 tangan style aznil.. heheh... dah pandai ikut mummy solat.. klu me pki telekung, mesti naufal kt "mummy syoyat, mummy syoyat".. heheh.. sgt chumel... suke pki bnda yg cantek2.. pantang dipuji, sengih memanjang... suke tgk #106 Oasis astro... segala zikir yg ade, alhamdulillah.. naufal dah blh ikut n hafal tp ikut pelat dia lar...


nufa'il hayyan.. 2 bln dah... sekejap jer ms berlalu.. tp me masih teringatlg saat sakit nak kuarkan hayyan.. memang x bleh lupe... hayyan skang ni ske sgt tdo mengiring... klu me ade rumah, asyik nak bergayut jer... penat gak sebab kurang rest.. tp nak buek camnor, anak punye pasal... masih BF sepenuhnye.. alhamdulillah... mintak2 lar EBM cukup sampai hayyan 2 thn... amin...


naufal hyecarl & nufa'il hayyan...
ade rupe sama tak... hayyan muke x puas hati jer ngan abg knp???


hayyan kena pki bedak sejuk sebab pipi hayyan kena kurap susu.. pastu, mata hayyan berair n bertaik mata.. kesian sgt kat hayyan... bgn tdo jer mesti susah nak bukak mata... penuh ngan taik mate jer... last2, ms mummy pg peksa opah yg tolong jg naufal n hayyan... pastu, opah pkikan hayyan ngan bedak sejuk lps mandi... ptg tu tgk mata hayyan dah kurang skit bertaik nye... sampai la skang ni, hayyan masih lg pki bedak sejuk pas mandi... alhamdulillah... berkat tawakal pd ALLAH n bedak sejuk yg opah buat...


tgklar budak kenit nih... kemain suke lg bile org agah2 dia... dah pandai gelak n pandai bercakap..
klu abg dok bising2 sembang ngan mummy n daddy, nanti hayyan pun nak join borak skali.. klu tgk keliling dia x der org, mule lar hayyan kuarkan sore dia yg lemak merdu tu... agak2, hayyan ikut muke mummy ke daddy... or hayyan ikut muke abang...


huarrggghhhh... amboi.. sioknye abg menguap.. adik hayyan plak tolong gelakkan... pitcha ni me snap ms naufal n hayyan baru bgn tdo.. heheh... hayyan bgn pg kol 5.30am - 6am... naufal plak cam biase lar... kol 7 br bgn.. sebab sblm tu naufal dah bgn kol 4 minum susu... hayyan tdo kol 9.30pm - 10pm... hehhe... tu yg bgn awal tu... nak solat subuh katanya... naufal x blh berenggang ngan mummy klu nak tdo... mesti nak jugak menyelit, so terpaksa la mummy beralah... nasib baik naufal x hempap adik ms tdo... daddy plak tdo tanpa sebarang gangguan.. aduh.. jeles nye mummy... skang ni naufal n hayyan dah gunting rambut.. makin hensem anak2 me nih... smlm ikut mak pg shopping bj raya.. heheh.. mekaseh mak, belikan cucunda sepersalinan seorg... amin... ms kat parkson tu, naufal n hayyan dpt perhatian ramai.. ade sorg kakak tu siap bergambar lg ngan hayyan... nak amik gambar ngan naufal, mamat tu dok malu2 plak.. hurmm... last2 kakak tu kasik coklat kat abg.. tp me simpan, rosak gigi mkn coklat slalu.. heheh...

daddy.. biler nak pi shopping raye nih.. mummy x der bj raye lg nih...