: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Tuesday, June 25, 2013

selamat hari lahir nufa'il hayyan

as-salam,

sabtu lps 22 June 2013
genap 4 thn umur anak sy si nufa'il hayyan tu
x sangka kejap jer budak halus tu dah 4 thn
dr x pandai ckp
skang ni mulut dah mcm bertih jagung
heheheheh... alhamdulillah...

besday  hayyan kali ni kitorg bwk dia gi main air kat
gold coast morib
beli kat streetdeal x silap sy
belinya thn lps.. n patut pg ms thaipusam hr tu
skali ade masalah plak dr pihak gcmr
tu yg sy sengaja pilih tarikh 22hb 6 tu
hadiah utk hayyan n naufal jugak

saje nak bg anak2 seronok
sebab ms cuti skolah hrtu diorg x gi mana pun

insyaALLAH lps raya ni akan ada lg cuti singkat kami anak beranak
tp yg tu pun kena booking dulu

maaf lah ye sebab sy mmg x amik gambor pun ms kat sana
henpon sumer simpan siap2 kat bilik
sebab jiwa raga xleh nak control
x menahan nak main air ngan anak2

ape2 pun, sya puas hati dgn gcmr ni
bilik semua tip top n bersih
cuma sauna tu jer la x baper nak bersih kan
so, terpaksa cuci sebelum nak guna

hayyan baby n hayyan x baper nak baby

untuk anak mummy nufa'il hayyan,
membesarlah kamu sebagai manusia yg berjaya dunia dan akhirat
peliharalah maruahmu sebagai islam sejati
semoga kamu dilindungi dan dikasihi ALLAH sepanjang kehidupanmu
dunia dan akhirat

abang-mummy-daddy- dan kami semua sayang sgt2 kat hayyan.


Monday, June 10, 2013

jom masak meatbal cabonara sempoi

as-salam,

minggu ni kita hidangkan makanan lg yer
memang masak2 sungguh
hahahha
kali ni sy buat meatball cabonara pulak
ala2 pija hutt gitu kan

resepi ni pun sy amik dr kwn sy jugak
mcm2 versi lah resepi nya
tp sy buat cr sy
plg senang n cepat
yg lain2 tu buatnye kena pki oven
sy ni oven x dak
yg ade microwave jer pun
so kena pepandai la olah kannya

ok jom layan gegambor

 cabonara meatball sempoi

 effect cheezy gummy x dok yer.. sebab gunakan microwave jer.. tp klu nak effect mcm chewing gum tu blh jer ltk masa memasak tu lama skit... hiks...

anak beranak makan berebut... tgk la si naufal tu.. sampai terjelir lidah... hahahhah...

resepinya pulak,

meatball (x kisah ape brand pun)
sos cabonara preego
fresh milk (sy pki susu HL - rendah lemak katanya)
garlic (ikut suka)
bawang kuning
cili benggala 
olive oil
garam
keju morzarella


1.goreng meatbal-bawang kuning+cili benggala (secara berasingan tau)
daging tu agak2 jer masaknya... cili n bawang pun hanya nak layur2 kan jer
2.pastu, pecahkan garlic (tumis sampai wangi) n masukkan sos cabonara
kacau2 sekejap, then masukkan susu (ikut tekak sndr nak lemak mana)
masukkan garam n air skit (sebab kuah tu akan pekat)
klu nak bg wangi sos tu, pepandai la ltk rempah ratus omputih
nak senang, ltk jer mix hers tu

dalam bekas lain,
- masukkan bahan 1 kemudian tutup dgn bahan 2
- taburkan keju atas bahan 2 pulak...

dah siap cover semua bahan2 tu
masukkan dlm microwave n set la ms ikut suka juga
sy buat 3 mins jer
tu yg x der effect chewing gum kat cheese sy tu..

hiks

ok darlings... selamat mencuba yer...

 


Thursday, June 6, 2013

masak lemak cili api sotong dgn cendawan

assalam,

wah...

tajuk n3 kemahen hebat lagi kan
dah ala-ala blog masakan gitu
kihkihkih

yg sebenarnya nak citer mlm td sy masak lauk kat atas tu le
sebab stok sutung kat umah bnyk lg kan
dah sebulan rasanya sutun tu dok dlm esbok
hahahahahaha
mana tak nya... hr buruh lps PIL sy gi candat sutun
so, stok sutun byk la
sblm2 ni pun sy dah buat masak dah

tp kali ni special skit (bg sy la kan)
sebab pestaim ni masak sutun cenggini...
dok la gugel resipi
last2, mak jugak yg ku cari
mekaseh mak resepi sempoi tp sedap mak tu
lebiu kiss2 pipi kiri kanan

nak resepi.. ok jom...


bahan2 yg kena ada

sutun
cili api
kunyit idup (baru sodap)
serai
asam keping
pati santan
garam

simple dimple jer kan...
korang cuma tumbuk cili api ngan kunyit idup tu jer
pastu titik kan serai...
renehkan sotong ngan bahan2 tumbuk tu
agak2 dah kuar air sutun korang masukkan santan plak
klu agak2 pekat santan tu masukkan air skit
sebab sutun ni bnyk air so guna pati santan pun dah ok

ms kuah mendidih tu korang masukkan asam keping, garam ngan cendawan
x yah kacau selalu cuma kena pandai jg api jer

dah siap pun
sap sap soi jer kan...

*org nismilan ni klu msk makanan laut msk lomak cili api x pki bawang yo... sobab eh, x nak ilangkan raso manih lauk tu nanti... hiks... ops, omak den org perak tp pandai masak style nismilan sobab arwah abah org rantau...