: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Monday, June 10, 2013

jom masak meatbal cabonara sempoi

as-salam,

minggu ni kita hidangkan makanan lg yer
memang masak2 sungguh
hahahha
kali ni sy buat meatball cabonara pulak
ala2 pija hutt gitu kan

resepi ni pun sy amik dr kwn sy jugak
mcm2 versi lah resepi nya
tp sy buat cr sy
plg senang n cepat
yg lain2 tu buatnye kena pki oven
sy ni oven x dak
yg ade microwave jer pun
so kena pepandai la olah kannya

ok jom layan gegambor

 cabonara meatball sempoi

 effect cheezy gummy x dok yer.. sebab gunakan microwave jer.. tp klu nak effect mcm chewing gum tu blh jer ltk masa memasak tu lama skit... hiks...

anak beranak makan berebut... tgk la si naufal tu.. sampai terjelir lidah... hahahhah...

resepinya pulak,

meatball (x kisah ape brand pun)
sos cabonara preego
fresh milk (sy pki susu HL - rendah lemak katanya)
garlic (ikut suka)
bawang kuning
cili benggala 
olive oil
garam
keju morzarella


1.goreng meatbal-bawang kuning+cili benggala (secara berasingan tau)
daging tu agak2 jer masaknya... cili n bawang pun hanya nak layur2 kan jer
2.pastu, pecahkan garlic (tumis sampai wangi) n masukkan sos cabonara
kacau2 sekejap, then masukkan susu (ikut tekak sndr nak lemak mana)
masukkan garam n air skit (sebab kuah tu akan pekat)
klu nak bg wangi sos tu, pepandai la ltk rempah ratus omputih
nak senang, ltk jer mix hers tu

dalam bekas lain,
- masukkan bahan 1 kemudian tutup dgn bahan 2
- taburkan keju atas bahan 2 pulak...

dah siap cover semua bahan2 tu
masukkan dlm microwave n set la ms ikut suka juga
sy buat 3 mins jer
tu yg x der effect chewing gum kat cheese sy tu..

hiks

ok darlings... selamat mencuba yer...

 


No comments: