: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Friday, March 1, 2013

apa perasaan korang

as-salam,

dah lama rasanya x share n3 ngan korang sumer kan.. tp ade ke yg nak baca.. heheheheh... maaf lah sebab lately ni bizi sgt.. ngan bisnes cake.. tolong kwn jer pun tp alhamdulillah sebab permintaan tinggi kan.. pastu skang ni slalu jer blik lmbt... alhamdulillah jugak sebab murah rezeki dpt mengajar al-baghdadi secara private kat umah org... terima kasih kak sebab percaya kat saya.. syukur sgt pd ALLAH..

sebenarnya sy nak share sumthing atau lebih kepada nak luahkan perasaan... klu kita luahkan kat sini bukan la nak bukak pekung di dada.. tp mana tau ade jugak yg pernah alami apa yg sy alami skang ni... owh ini bukan kisah rumahtangga yer kawan2.. tp lebih kepada hal anak2...

rsanya sumer pun tau kot anak sy 2-2 lelaki... itu lah jantung hati cinta sy... tp bila jd mcm ni sy rasa mcm sedih sgt... ye, anak sy hayyan (no.2) tu agak rajin tolong sy... then suka pegang bag.. x kisah bag ape pun.. janji bag... sebab dia suka simpan semua brg2 dia dlm bag... sampai satu masa ada org kata anak sy ni dah mcm perempuan... ok.. sy kecil hati disitu... memang ms peknen dulu sy teringin anak perempuan tp ALLAH dah tetapkan sy anak lelaki.. dan sy redha dan syukur pd ALLAH...

sampai satu masa ada mulut kata.. "hayyan jd girl lah"... masyaALLAH... lawak apakah itu... dia tau x perasaan sy bila dia ckp mcm tu kat anak sy didepan sy... klu ikutkan memang sy nak tegur dia blik tp bila kenangkan yg dia lebih tua dr sy (yg sepatutnya ada akal) jd sy diam dan senyum... tp dlm ms yg sama sy katakan pd hayyan "hayyan boy mana blh jd girl.. nanti ALLAH marah"...

untuk makluman, naufal n hayyan akan selalu main sama... so, istilah masak2... mekap2 memang x ada... kecuali bila dia jumpa ngan cousin dia yg perempuan.. but then, hayyan tetap main mainan lelaki.. mcm sepak bola.. gaduh2..
perasaan geram sy makin meluap bila satu hari hayyan blik rumah n bgtau sy ada org panggil dia pondan... budak sekolah tadika ye kawan2... dan bdk tu sgt close ngan family kami... sy x percaya then sy tanya naufal dan naufal mengiyakan apa yg hayyan kata... sy pesan pd hayyan, nxt time klu org kata mcm tu hayyan marah jer dia... hayyan bgtau kat dia "hayyan lelaki bukan pondan"... dengan naufal pun sy pesan mcm tu... marah org yg kata adik bukan2...

dan smlm perkara yg sama jd... naufal n hayyan dtg pd sy n mengadu kata bdk yg sama kata dia bnda yg sama... dpn mak dia, bdk tu blh kata anak sy mcm tu dan mak dia diamkan sj.. siap blh gelak... hello.. this not funny ok... sepatutnya sbgi mak  kita kena ajar anak sndr jgn ckp bnda x baik kat org lain.. but then, mak dia pun sama naik dok gelakkan anak org... astaghfirullahal'azim... kemudian, sy tegur budak tu secara 1 to 1... sy nak tahu knp dia panggil anak sy mcm tu... dan ajar dia x baik kata hayyan or sesiap pun dgn bnda2 x elok... sy tanya dia pondan tu ape? dia kata lelaki yg jd perempuan... then sy tanya dia lagi, hayyan tu lelaki ke x? then dia jawab YA.. so, why panggil dia mcm tu... then dia diam...

sy ckp elok2 ngan dia... sy slow talk ngan dia dan sy pesan ngan dia.. nxt time klu ckp hayyan mcm tu lg sy x kan teragak2 cili kan mulut dia... dan sy ckp dpn nenek dia... btul... sy x kan teragak2 cilikan mulut dia... sebab mak dia x tegur anak sndr so, biar sy tegur anak dia... sebab klu anak sy buat slah dpn sy then sy akan tegur melainkan klu bukan dpn sy then sy x kisah org lain tegur... sebab itu pun pengajaran jugak kan...


*lega dpt citer kat sini... klu ade yg nak share or advise ape2 blh lah komen nanti yer... thanks..:)


5 comments:

Nurin Jazlin said...

panjangnya kak niza tulis, lepas tulis, terus makan nasik ayam kiriman kawan-kawan hahahahaa hehe

SSulieana said...

cubiiittt je molot budak tu...biasa kan ngata org...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahaiii..sabo je bdk tu cakap gitu .. yg kita plk terbalik ..adam rajin tolong buat keje rumah ..aidil plk manja bebenor selalu buli abg dia .... sabojelah

Anonymous said...

nurin fatin liyana..

sabar la banyak2 ya k.niza dengan dugaan smua itu..biasa la budak2 lagi kan, dia xtau lg mana yg btul mana yg tidak..so, kita kena tegur dia elok2..xsemestinya main masak2, main ank patung smua tu, lama2 jadi pompuan..nma pon budak2 lagi kot, bukannya dh sek rendah sek menengah nak main masak2, ank patung semua tu..yg tu blhla kata pompuan..kadang2 manusia nh akal je lebih tapi otak kurang berfungsi dgn baik..

* manusia nh bila terhantuk baru la nk tengadah..so sama2 la kita renung2kan percakapan mahupun perbuatan kita sntiasa..insha allah..allah itu maha mendengar lagi mngetahui..

eina said...

Sabar ye niza....ada hikmah disebalik apa yg berlaku...