: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Tuesday, November 23, 2010

naufal @ hospital

salam sumer,


ini kisah masa naufal warded kat hospital putrajaya... ingat lg tak yg kes naufal semput tu.. owh.. me x citer lg eh.. urmmm... naufal start batuk n selsema dr hr jumaat.. then sambung ke hr sabtu.. tp ms tu tgk dia ok lg n masih active main kat adik hayyan... hr ahad plak ade kenduri kat umah uncle en.fizu, (sebelum tu pi hospital melawat my nephew yg eksiden tu)..
so ofkos la akan ade air sejuk batu kan... si mamat ni memang pantang n dia ske main water dispenser tu... plus hujan plak petang tu.. lg semput la si naufal nih.. mlm tu plak dia dah start merengek.. x leh nak breathing... minum susu pun x nak... lebih kurang dlm kol 11 lebih cenggitu... dia batuk2 n muntah... so, me amik keputusan nak bwk pi hospital... en.fizu tinggal umah jg hayyan.. me pg ngan MIL jer... sampai saner dlm kol 12.30 tgh malam...
sampai hospital terus masuk emergency n dokter kasik neb... 1st neb mcm x ok... then bg 2nd neb... same gak... between 1st n 2nd neb tu, dokter amik darah naufal... check takut ade virus ke hape kan... alhamdulillah.. clear... after 2nd neb pun x ok... last2 dokter suh pi imaging.. x-ray... dokter check, saluran paru2 naufal mcm sempit skit.. n ade same infection kat lung... so, dokter suh admit hospital... ms tu me dah nangis dah... sebab teringat kat hayyan... ermm... col en.fizu, tanye mcm mane... dia kata ok, dok jer hospital.. hayyan dia leh jg... ok, fine... siap2 sumer terus naik ward... dlm kol 3.30pg naufal dah dpt katil... pastu, kol 4pg dokter amik darah n bagi ubat siap2 kat naufal... sedih gak time tu dgr naufal nangis... sayu jer... pastu, dokter terus kasik neb.. dlm tempoh 24 jam, every 2 hours naufal kena kasik neb... disebabkan oksigen dlm bdn naufal pun rendah, so neb diselangselikan dgn oksigen... memang sedih sgt2... nasib baik la naufal x melawan.. mungkin dah penat sgt kot...

hari kedua plak ingatkan dah bleh stop amik neb... rupenye dokter turunkan sikit hrs tu.. jdnye 3 jam skali kena amik neb... pastu, dah tghmlm tukar plak 4 jam skali... urmmm... x kisah la janji naufal ok....



 gambar ni ms hr pertama isnin naufal kat wad... lps mandi... ekceli naufal x leh mandi sebab dokter x kasik, tp ntah mcm mane tibe plak dia termuntah... tu yg terpaksa mandikan jugak tu... dokter siap kate naufal cerdik n panjang akal sebab cr idea utk mandi... hahahahah... bijak2...

 dah selirat selirut tiub kat badan naufal.. ngan tiub oksigen nye.. ngan tiub nebulizer nye... hurmm... pastu, tangan kanan plak masuk drip... sedih arwah atok abah bile tau cucunye masuk spital... pastu, kena asma plak tu... hurmmm.... ms ni naufal dah start mengantuk... maybe sebab neb kot... pastu, masuk ubat lg... harap2 lps ni naufal x kena serangan asma yg teruk2 mcm sblm nih...



* me siap kena marah ngan dokter sebab lambat hantar naufal pg hospital... pastu, naufal dah teruk baru nak bwk.. dok bebel2 la dokter tu kat me... terpaksa tadah telinga... redha je lah...



3 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

sedihnya bila tgk anak sakit..huhuhu

Sidratul Muntaha said...

time anak tgh sakit,memang luluh jer ati bonzer aku nih.

mar!ahaf!z said...

ala dr tu kita cepat ke lambat ke ada je nak salahkan..

kalau cepat anta,kata TAKDE PAPE NI, SKIT JE..

kalau lambat anta, dia akan kata kita tak care kat anak pulak..

manusia kan.. hmm