: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Wednesday, January 4, 2012

23/12/2011 - 25/12/2011

as-salam,

merasa la guna thun 2011 lg kan... hiks... bukan nya apa pun, sajer nak tinggal kenangan utk naufal
sebabnya, ms 23/12 (jumaat) mlm tu me bwk naufal gi hospital putrajaya sebab dia x baper sihat
dah 2-3 hari jugak la dia dok batuk2 semput sumer tu
bg ubat still x ok jugak... last2, me bwk jugak dia gi amik neb kat spital
bila doc tgk jer, doc siap ckp naufal kena admit... me dah cuak dah... sebab kesian kat dia
3 kali amik neb, still x ok... g x-ray sumer... checked paru2 n amik darah...
doc kata, paru2 x baper ok... saluran nafas dia sempit
result darah pun x ok jugak... ade virus n kurang kandungan garam dalam darah - sebab bnyk sgt amik neb...


last2, col en.fizu bgtau naufal tetap kena admit spital jugak...
so, tgh2 mlm tu naufal masuk wad 2c (katil no.15) kat spital putrajaya... bilik yg dia duduk tu memang khas utk pesakit yg ade akena mengena ngan asthma n paru2 je ye...
nak masuk melawat pun ade limit... tp skng ni spital putrajaya dah x kasik budak2 bwh 12 thn naik melawat dah kan... sian kat hayyan....

ok... sambung balik... bila dah naik bilik tu, start la prosedur biasa...
amik darah sumer bagai... pastu, oksigen memang kena pakai sentiasa...
selang 2 jam kena tukar neb pulak... every 2 hrs dok tukar neb-oksigen... kesian kat naufal
nak tdor pun x bleh... pastu, kena amik darah lagi...
ngan masuk ubat salbutamol bla bla bla... ngan air lg... ngan antibiotic lg.. sumer pun ikut drip  kat tangan tu...
kiri kanan kena cocok... belah kiri masuk drip, ubat sumer... belah kanan plak cocok utk amik darah...
sedih tgk dia... sepanjang masa bercocok jer la tangan kiri dia tu... tiap kali nurse cocok ubat mesti dia jerit... rasanya satu floor blh dgr dia jerit.. sebab memang sakit weh... urat budak besar mana la sgt kan...
sampai bengkak2... itupun masuk mlm ke-2 baru perasan tangan dia dah bengkak... pastu, tukar drip tangan kanan plak... situ la amik darah.. situ la masuk ubat.. situ la masuk air sumer...

sampai naufal pun dok menangis2 jerit nak blik umah... x nak dok spital... siap ckp 'saya benci pada awak'... 'saya x suka awak'... 'kenapa awak dera saya'....
bila ingat balik mcm kelakar jer dia ckp mcm tu... doc pun suka melayan dia.... lg la si naufal dok meleleh sampai kuar ayat buku... wakkakakakaak... tp tetap sedih tgk condition dia...

tp kali ni naufal masuk spital memang agak hectic jugak la me rasa... sebab ahad 25hb tu adik me nak bertunang.. hantaran satu hape pun x buat lg... 1st nite tu en.fizu tolong jg naufal... me blik umah kipark dlm kol 2pg ++ nak amik baju sumer... thanks PIL sebab temankan me sampai hntr balik umah mak.. sebab nak amik susu naufal kat sana plak... sampai umah mak dalam kol 4pg... tgk hayyan bgn nak susu... hukhukhuk.. sedih plak tgk adik sebab x tdo ngan mummy... nasib baik suh adik me amik hayyan ms otw nak gi spital... klu x, lagi haru... lepak jap ngan hayyan sebab nak suh dia tdor balik...
dlm kol 5.30pg me shoot balik gi spital... sampai2 jer terus naik atas.. tgk naufal ngan en.fizu tgh lena... x nak ganggu.. pdhal dr sndr x cukup tdor tu... then, turun jap beli sarapan...
naik atas balik... dlm kol 9pg ++ balik umah jap nak siapkan hantaran plak... huwaaaaaaaaaaaaaaa... letih...
bagai nak tercabut pinggang lutut sumer nih... kul 11pg ++ patah balik spital... lepak sana sampai ptg... skali ngan en. fizu... pastu, mlm tu me suh en. fizu blik tdo kat umah...

sebab 25/12 tu kitorg ade plan sebenarnya... yg tu nanti2 me sambung eh...



yg penting, skang ni naufal dah makin sihat dan aktif seperti biasa.. cuma risau bila asthma dia dtg balik.. itu jer... semoga naufal baik2 saja lps ni... insyaALLAH... aminnnnn....

2 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahai dugaan ko di hujung2 tahun .. skrg naufal dah ok ..aminn.. apa sambungannya 25hb ???

neeloofa said...

tapi takpa, dah sampai gua kelam tu hehehehehe....