: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Monday, April 23, 2012

cian kat hayyan

as-salam,

kesian sgt2 kat hayyan..
sedih pun ade kelakar pun ade...
rasa bersalah pun ada jugak..
sebab mcm x sangka jer hayyan blh jd cenggitu disebabkan ubat yg dia makan...

ekceli rabu lepas kami bwk dia ngan naufal gi klinik
sebabnya dua beradik ni batuk2 ngan selsema
tp naufal up lg sebab asthma dia tu
so, dah selesai check sumer amik ubat mcm biasa

mlm tu kasik ubat kat 2 beradik ni
tp biasanya sy memang x consistent bg anak2 mkn ubat
kecuali naufal
sebabnya, kdg2 kat umah bbsitter pun diorg x diberi mkn ubat
ubat tu me bg skali mlm rabu, pg khamis, pg jumaat n last pg sabtu
semua pun sekali sehari jer
then, sy perasan since jumaat bdn hayyan dah penuh merah2
mcm rashes tp bukan rashes
ingatkan dia demam tp bdn x panas
until saturday nite, dah start nampak tumbuh bengkak2 kat muka dan belakang tengkuk dia
memang dah rasa lain mcm dah
pastu sapu minyak habbatus sauda, nak kasi surut skit bengkak tu
subuh tu sy peratikan muka hayyan dah berubah sgt2
satu muka dia bengkak... mata bengkak sampai x blh nak bukak
kesian n sedih sgt2 tgk hayyan ms tu

nasib baik dia x meragam nangis2
cuma dia gatal je la
pastu siang tu bwk hayyan gi hospital putrajaya terus masuk semi kritikal
bgtau n tunjuk kat dokter ubat yg dia mkn sumer tu
even dokter pun terbengkak bibir dia sebab sebab lepas dia pegang botol (area penutup)
then dia terpegang plak bibir dia...
dokter col klinik yg kasik ubat tu sumer sebab nak confirmkan ubat apa yg hayyan dpt
alhamdulillah.. nasib baik x kena thn wad
sebab umah dekat ngan hospital so dokter suh pantau dr umah
hayyan siap nangis2 kata x nak duduk hospital
pastu bila nangis lansung x nampak mata dia

ms dok tunggu amik ubat
semua pun tgk muka hayyan
sebab memang lain sgt2 pastu kepala lg besar dr bdn
harap2 lps mkn ubat yg dokter kasik tu bengkak allergy kat bdn dia makin surut
aminnnnn....

kesian budak allergy ubat nih... sorry ye sayang.. mummy pun x tau kamu ade allergy kat ubat... sayang sgt2 kat hayyan... even dah nak masuk 3 yrs pun mummy still anggap awak mcm baby busyuk tomey2 mummy... semoga ALLAH lindungi adik dunia akhirat.. aminnn...


*kawan2.. sama2 doakan hayyan cepat baik yer.. moga2 kesan ubat tu cepat hilang dr dlm darah dia... mekaseh.. semoga kita semua dirahmati ALLAH...



3 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

insya-Allah, mujur cepat p spetal, kalau x lg sian kt hayyan yg ensem tu.. alalalo..mesti tambah manja ler tue...lepas ni kena hati2 tang ubat hayyan.... takot2 ada lg ubat2 lain pun dia x bleh makan..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

niza ubt apa yg smp allergik gitu .. alahai ..siiannyer

suria kencana said...

biasa ja tu, semua perkara biasa yang kita lalui setiap hari... teruskan berjuang demi agama dan bangsa...