: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Monday, February 13, 2012

ahad yg menterujakan (letih mak)

as-salam,

amacam hr ni.. semua ok ke ko??? hakhakhak... mesti sumer 'seronok' bekerja kan.. sama la ngan me... 'seronok' wat kerje ni hah... sebenarnya nak citer pasal semalam... sebab td terbaca blog filla dok citer pasal dia gi pasar... hahahha...
ok yg me nye citer ni agak mencabar gak la... sebab smlm pg2 bngun mcm biasa ar kan... pastu turun bwh tgk apekebenda yg blh dibuat lauk... skali tgk lauk pun sedih jer... eh, ade ayam ngan daging... so, kita defrost dulu siap... sayur mayur memang x der la kan... ingat nak goreng bihun tp bhn x complete.. so, kita kasik rendam bihun n kuar pi pasar dulu... anak2 pun me kasik hangkut masuk dlm keter... bwk skali pg pasar... en.suami, ops.. dia x der.. tinggal pn. mummy bersama anak2 terchenta sajork... so, anak2 pun ikut skali me gi pasar tp sblm tu singgah pi isi minyak dulu... sebab tank dah blink2 kan... selesai isi minyak terus zasssssss pg pasar bt 14 puchong... sebab itu je pun yg paling dekat... nak gi pasar borong selangor kang besar pulak kwasannya...

ms dlm keter dah siap2 pesan ngan naufal n hayyan jgn mintak menan... sebab dlm poket ade 40 hengget jer... eh, 30 hengget... sebab td dah isi minyak 10 hengget... dah siap buat akujanji sumer, mak budak ngan anak2 pun berbondong masuk pasar.. memula tu kitorg pg kat tmpat sayur... hah.. kat sini la me mula berangen... tgh syok2 pilih sayur, skali dgr naufal ngan hayyan dok merengek2... si adik x nak pegang tangan abang... konon dah besar sgt la kan... me thn kan lg... pilih sayur cepat2... pastu bayar... e'eh... bakor darah la pulak... org elok beratur, si chayanunalif ni blh plak dia potong line... terus dia letak cili dia atas penimbang.. kita ni elok dah beratur... ape ko hengat ko punyer cili jer nak kena timbang... hangen... tp diam je la sebab 1Malaysia kan... grrrrrrrrrr.... tgh2 nak byr tu si hayyan blh plak mengamuk tolak2 abang dia... pastu, memang kena la dua beradik tu kat situ... alar, me usik manja2 jer pun... wakakakakaakak... dah selesai bayar tu, me bwk budak2 tu pusing cr bahan lain plak...

gaya dah mcm nak masak kenduri jer gayanye kan... wakakakakkka... pg plak kat tmpt ikan... mcm x berkenan... last2, me beli udang ngan kepah (tp bukan kepah)... hahahahhaah... tp rasa mcm kepah cuma kulit dia bulat skit dr kepah.... wakakakakakak... beli 2 haiwan tu dpt la 10 hengget... beli sayur mayur lebih kurang 8 hengget jer... so dlm poket ade balance 12 hengget lg... hahahahhah... giler bajet...
blik dari pasar singgah petronas plak sebab nak w/draw duit... sampai2 tgk diorg tgh isi duit... pheeewww... menangis... tp kat sebelah tu blh jer pki tp pak guard tu x kasik guna.. muke kerek gile vavi jer tau... agaknye, diorg dah salah buat pastu org pun dah ramai, terus dia bukak line satu lagi tu... memang bertuah la pak guard tu... dah siap kuar duit, naufal ngan hayyan dok pau mummy dia beli menan... huaaaaaaaaaaa... kena jugak akhirnya... ingatkan nak terus blik umah, rupe2 nya tak... sebab ade plak barang yg lupe nak beli... singgah kedai beli sos cili, sos tiram ngan roti... pastu belikan air utk naufal n hayyan... ingatkan kat petronas je kena pau, kat kedai tu pun kena pau jugak... kali ni kena pau menan telor yg dlm tong kotak tu.... huhuhuhuhu...
sampai umah, dok rehat jap... masak air buatkan susu naufal n hayyan pastu start goreng bihun... masing2 dah kenyang mkn bihun so dpt lah me relax2 dulu.. dpt mkn bihun tu pun dah pukul 12 tghr... hahahhhha.. pastu, kol 1pm start masak utk lunch pulak...dlm pada penat2 tu pun sempat la jugak me masak 3 jenis lauk... yg tu nanti me citer lain eh... hehehheeh... dah lepas masak n makan tu, baru la dpt berehat... penat nye la hai...

4 comments:

saat sulaiman said...

panjangnya cerpen ini.

boleh buat penulisan kreatif ni..
macam saat sulaiman...

eina said...

huuuhh...ko citer ni pun aku baca dah rasa penat...sapa ada anak2 hero mcm tu la kan...aku pun dah mula terasa bahangnya niza

eina said...

aku baca pun dah terasa letihnya...biasalah hero ada 2 kan..aku pun dah terasa bahangnya niza

nifalnin... said...

saat sulaiman,
lps ni klu sy buat cerpin lg jgn lupa dtg bc eh... kuikuikui...



eina,
hahahahhah.. selamat memenatkan diri ye eina... memang penat sgt2 bila ade 2 hero kat umah... makcik, bila mau hapdet nih...