: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Wednesday, February 29, 2012

mainan budak2 dulu dan sekarang...

as-salam,


pg td opah tepon... sajer je nak bgtau dia x pi kejer hr nih... hiks... pastu, dok gebang nak gi sana sini ngan no'oi... ches.. x patut btul la kan... alasan x pi kejer sebab jam semata2... x patut btul tau opah nih.. dah le bwk keter auto je pun... hahahhha... tp x per, sebab cuti opah pun bnyk lg... hahahahhah...
pastu opah kata, elok jer motor 2 beradik tu parking kat dlm umah... sederet jer... hahahahhah... tuan motor plak x der... study obersi katanya... ekceli, motor tu naufal ngan hayyan yg punyer... opah le yg belikan... kesian kat cucu yg semput tu.. sanggup pi beli motor x nak kasik cucu dia dok lari sana sini... opah.. opah... pastu, skang ni plak si naufal request beli PSP... seblm tu dah mintak beli ipad... amboi la anak.. amboi la cucu... dia ingat opah dia kejer chop duit ke hape... opah pun sama naik jugak... selalu jer hint kat anak dia nih... ayat standard opah selalu guna "mak tgk skang ni budk2 dok main ipad jer... kesian pulak dkt naufal... dia tu semput, sesuai sgt le klu nak main ipad..." phewww... tp memang btul pun... sana sini dok ralit ngan ipad ngan tablet... paling koman pun PSP... x pun gameboy... maybe budak2 skang ni dah makin advance kan.. menan pun kemain advance lg....
x mcm kita dulu2... dok sibuk main congkak, batu seremban, ceper botol, main guli... pastu, main tengteng pun ade kan...
 batu seremban... hebat tak, budak lelaki pun pandai main batu seremban... buah batu seremban ni pun ade 2 set... ade yg main 7 bj... ade yg main 5 bj... me biasa main yg 5 biji jer... senang nak kaup...

 main ceper oren aka penutup botol... klu nak main yg ni kena atas simen yg licin.. baru best... ms ni lah leh tgk mcm2 style nak tembak ceper tu... sampai terbaring tertonggeng pun ade kan... mesti korang pernah buat aksi tu... heheheheheh....

 congkak... game paling best... sebab kita kena kreatif n tau kira2 utk menang... plg best klu leh main tembak2... pastu dpt tembak umah yg penuh guli plak tu... best gilak... melimpah2 guli... hahahhaha... klasik gile kan gambor nih... 

tengteng... ok, yg ni mainan kat luar umah.. biasa lukis kat atas tanah... pastu, cr la buah yg paling hebat skali utk guna baling kat atas lukisan tu... dah habes satu round leh dpt umah sebiji kat kotak2 tu... klu kita nye umah leh letak 2 kaki.. klu umah org lain plak kita x leh nak pijak.. pepandai la korang nak lompat camner... hahahahah... tp tengteng ni bagus utk menguatkan kekuda...

pastu, ade konda-kondi... yg ni plak kena guna 2 batang kayu... satu panjang, satu pendek.. pastu kena gali lubang...kena ada 2 team plak tu... sape team yg kalah kena kejar team yg menang ngan baling kayu pendek tu... pastu main baling selipar... cara ngan teknik pun sama jer... ekceli permainan traditional mcm ni bnyk kebaikannya... sebab, mainan ni bantu kita lari laju pastu bantu otak kita fikir secara kreatif n berani... klu nak ikutkan, bnyk lg permainan traditional kat malaysia ni... cuma skang x dipraktikkan sgt... klu me blik kg pun jarang nampak budak2 kampung main games nih... pendek kata memang skang ni permainan budak2 lebih tertumpu ke arah electronic base... ape2 pun, klu ade games tradisional yg di modernkan masuk kat tablet pun best jugak kan...

*petang ni nak beli getah pastu nak kait pastu nak main getah ngan anak2.... hahahahaahha...

*semua gambor adalah digugel... terima kasik en.gugel...
 

3 comments:

sudirman said...

itulah peredaran masa. sekarang ni pun kita tengok, mak bapak pun dah guna iphone ka? blackberry ka? ipada ka? dan macham macham lagi la.

mungkin time kita dulu, yang ada hanya telefon rumah keluaran Telekom Malaysia yang tidak buleh dibawak kemana-mana. dan pada masa tu ada brick game, atau game-game lain yang tekan-tekan guna bateri jam yang bulat tu ja.

Atau main tikam-tikam. Tapi permainan tudung tin tu popular masa bulan posa sebab kantin tutup, maka budak-budak akan dok kat kantin sekolah main tudung tin dan batu seremban (bagi sekolah yang ada perchampuran antara lelaki dan perempuan la).

Main getah seperti mana yang puan katakan itu adalah permainan budak pompuan jugak, masa zaman sekolah rendah, budak-budak banyak pakai skirt ja (pinafore), kalau terlompat tu, alamak terselak la jugak. Nampak la paha .... eeeee takut.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

zaman dah berubah ler skrg ..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.