: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, March 22, 2012

resepi : ayam masak kicap sempoi

as-salam,


rasenya sy masak lauk ni minggu lps kot... mati la kan... citer dah nak basi... pdhal memang dah basi dah.. klu biar lauk tersadai seminggu maknanya dah berlapuk berkulat la lauk tu bwh tudung saji... gagaggagagaga... kebetulan ade belen ayam beli sebelum-sebelum ni (read: 2 bulan lps) yg memang dah membeku je dlm freezer tu... plan nak masak nasi tomato n buat ayam masak merah... tp plan dok asyik tertangguh jer (read : malas).. pastu takut plak ayam membusuk secara natural, tu yg gagah jugak masak ayam tu...

ayam masak kicap sempoi





bahan-bahannya:

- ayam 1/2 ekor : digoreng garam kunyit
- bawang besar sebiji 1/2 - blend
- bawang putih 2 ulas - blend
- cili kering 2 sudu mkn - blend
- bawang besar sebiji - potong bulat
- garam + kicap manis kipas udang

cara-caranya:
- tumis bahan2 yg dah diblend td sampai garing @ naik bau
- pastu masukkan kicap manis
- perasakan dgn garam
- masukkan sedikit air jgn kasik nampak pekat sgt
- masukkan ayam yg telah digoreng dan bawang potong td
- kacau2 bg sebati.. siap...


biasanya sy masak kicap (x kisah la apa2 pun) sy gunakan cili padi... tp hr tu (read : seminggu sblm masak) sy dah siap2 blend bwang + cili bagai, so guna yg dah siap je lah... x yah nak menumbuk2 lg dah... hahahahha.. al-maklum lah... hiks...



*jom la kita sama2 rajin memasak.. huhuhuhuhhuhu...

5 comments:

suria kencana said...

malam tadi aku makan ayam masak kicap... ada kentang...

suria kencana said...

memasak baik utk keluarga.

lesung batu dah beli baru ke?

Hambali ® said...

saya suka tambah sedikit air asam jawa. masam-masam manis :)

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

haah, aku pun suka tambah asam jawa..sedapppppppp terliur tgk ayam kicap ko ni...

nifalnin... said...

SK,

batu lesung punya anak sy x beli lg la... tunggu pasar malam baru pi beli... hiks...

hambali,
sy x pernah letak asam jawa pun... takut rasa dia jd pelik pastu sumer x nak mkn... hik... tp boleh dipertimbangkan... ;p

sue,
hahahahha.. terliur kah? blik ni sila suh cik sepiah masak eh.. x pun kamu je yg masak...