: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Wednesday, September 22, 2010

raya oh raya

salam sumer,


gi jln2 kat blog kengkawan sumer dok pakat citer pasal raye.. me jer x citer lg.. huhuhu... raya thn ni mcm raya thn2 sudah jugak.. cume kureng menyengat la kan.. tp tetap la bestnye sebab kali ni raye kat umah mak jer... heheheh.. memang x pi mane2 lar...


1 hr raya - pg tu kami siap2 kat umah PIL... pastu, en.fizu g solat aidil fitri... selesai sumer, kami pg umah mak utk acara makan2 n salam2 di pg hari raya... kami adik beradik cukup sumer cume adik me yg no-3 (pakdeli) jer yg x ade.. dia balik sg besar belah org umahnye... sebab wife dia dah sokseksoksek nak blik kg... hahhahaha... salam2.. nangis2.. n makan2... siap sumer, kami pi umah makngah (norbi) en.fizu kat bukit kuchai... kat sane my PIL n adik ipar sedare sepapat sumer dah kumpul... nenek en.fizu (belah mama) pun ade kat sane jugak... makan2 n salam2... kutip duit raye sumer... lepak2, pastu PIL nak blik melaka dah... owh.. tata ayah.. tata mama... kem salam kat org kampung yer... then, kami pun pulang blik umah mak... ptg tu, moksu me dr s'ban dtg umah tumpang banchik(sepupu me)... best sebab moksu tido kat umah... yeay... makngah norbi dtg beraya kat umah...


2 hr raya - duduk umah mak mcm biase jer.. tunggu org dtg... induk ngan busu nordin (+ anak2) dtg beraya... lps zohor bw moksu pi raya umah makngah (kakak abah)... syok... sebab sepupu2 n anak2 sedare dok kumpul kat sane... makan2.. salam2... kutip duit raye... heheheh... pastu, blik umah tgk cikjue dtg umah ngan cikjusoh (+ anak2)... so, siap2kan laksa n kasik tetamu makan laksa saje... owh, lupe nak bgtau... me berjaya masak laksa dgn bantuan mak ms raya pertama.. sukses... hehheeheh.... mlm tu kitorg pi jln2 ke ikea.. yeay... akhirnya, dpt gak mkn meatball... sedapppp... pueh hati den...

3 hr raya - duduk umah jugak.. tunggu tetamu dtg...tdo.. mkn... tgk tv... dlm kol 10 cenggitu, makteh, pakteh n kak yati dtg beraya dr semban... yessssss... masak2 n makan2.... hehehhe... moksu ikut makteh blik semban skali.. alar... dah x best dah... mlm tu, kitorg repeat g ikea lagi... mkn meatball.. kali ni ade chicken wing.. mcm sedap, so amik 5 ketul... en.fizu tanye sape nak mkn semua tu... last2 dia dok perabihkan sumer... no'oi pun ikut skali... sepupu abah dari rantau dtg umah... beraya...

4 hr raya - dok umah... mlm plak, ikut en.fizu g jln raya umah kwn dia kat langat... blik terus tebongkang kang-kang...

5 hr raya me dah start kejer... uish... tp x leh kejer sebab x der saper nak jg anak2... so start kejer btul pd 6 hr raya...

 contra gile kaler baju en.fizu ngan baju me... patut nye tudung n baju me tu kaler turqoise.. sekali dlm gambar bertukar plak.. chait....

2 comments:

lengkuas said...

hahahaha panjangnya cerita dia...ni mesti dia cerita sebelum dia balik rumah ni. hehe

mohsin hanafe said...

fulamak, ada mafla Haji la en Nin tu... pakai spec plak tu, mana songkok dia? mesti takut rambut dia tak tercacak dah tu