hr ni bwk bekal lg pi ofis... pg td bekpes makan sanwic telur... buat skali utk naufal n hayyan... then tghr plak me bwk lauk taucu ikan ngan sambal macang... abang n adik plak me masakkan sup ikan merah...
cara-cara penyediaan... heheheh...
ikan yg dah siap goreng.... x kisah la ikan ape pun... hiris bawang merah (besar), bawang putih n halia nipis-nipis... tumis hingga naik bau... masukkan taucu - dlm 2 sudu makan utk 2 ekor ikan kembung (besar)... tumis kejap... masukkan air asam jawa ikut suke nak kuah bnyk mane... agak2 kuah dah menggelegak, masukkan timun yg dah dipotong n bawang besar yg dipotong wedges... klu nak pedas tambah cili padi seketul2... heheheheh... then, adjust rase... letak la gula ikut rase lidah masing2... sebabnye, air asam jawa tu dah masam n taucu tu dah masin.. so, adjust pki gula jer la... x yah letak garam... agak2 dah masak n dah rase sumer, blh la masukkan ikan pulak.... biar dlm 3 minit then bolehlah angkat n hidang...
sedap dimakan dengan nasi panas2.... huhuhuuuu...
1 comment:
hebat niza ni, dia posting time start meeting...
memnag terer la..
Post a Comment