: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, April 21, 2011

bila dah malas

as-salam,


hurmmm... agak2 klu malas boleh tak pi surau nak tdo man 5-15 minit... ehheheheh... x tau la knp hr ni mcm malas sgt nak dtg kejer (pdhal memang malas pun) hiks.. yg buat jd mls pun ade gak.. mane x nye, dr td dok transfer file kat server ni still mcm tu jugak.. dok la kena refresh bnyk2 kali... hoih... ok lah... dah name pun mls kan.. so, kena tunggu rajin blik la baru bleh hapdet blog... skang ni nak buat2 rajin nak pi sambung kejer balik...

3 comments:

Irfan Khairi said...

Malas - musuh nombor 1

Malas… bagaimana hendak membenterasnya? Untuk mengetahui cara membenteras penyakit malas, kita perlu faham, mana datangnya sifat “malas” ini.

Malas berpunca dari kita terlalu selesa dengan keadaan semasa kita (zon selesa/comfort zone). Untuk keluar dari zon selesa kita, kita akan rasa berat dan susah. Ini adalah normal bagi semua orang- setiap kali kita nak keluar dari zon selesa kita, secara psychology akan menarikkan kita kembali ke zon selesa.

Berita baiknya adalah, zon selesa manusia berubah-ubah. Apa yang anda perlu lakukan adalah keluar dari zon selesa tersebut secara sedikit-demi sedikit dan pegang pada keadaan semasa yang baru. Lama kelamaan, zon selesa anda akan mengubah mengikut keadaan semasa anda.

Sebagai contoh, sekiranya anda rajin membaca buku 30 minit sehari sahaja. Lebih dari itu, terasa malas (luar dari zon selesa anda). Anda perlu paksa diri anda keluar dari zon selesa itu secara perlahan… mungkin baca selama 45 minit. Sehingga suatu masa nanti, zon selesa anda akan berada pada tahap 45 minit. Apabila ingin membaca lebih dari itu, terasa malas (luar dari zon selesa baru). Apa yang anda perlu lakukan adalah ulangi langkah sehingga anda mencipta zon selesa baru.

Untuk membenteras sikap malas, anda perlu fahami “zon selesa” anda. Semua orang mempunyai zon selesa tersendiri dan ianya boleh diperbaiki. Bagi diri saya, membaca buku sehingga 4 jam adalah zon selesa saya. Membaca lebih dari 4 jam… terasa malas… ;)

Pengakap tua said...

Motivasi diri di waktu pagi:

Bersyukur, bersyukur, bersyukur
Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi
Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah
Set Target Kemajuan Diri Sendiri
Lihat Warna Cerah
Penuhkan Hati Dengan Kemaafan

nasrudin al-nafiri said...

dalam-dalam malas ni pun, sempat jugak tukar theme skin blog dia.

hehe