: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Wednesday, April 13, 2011

sakit lg

as-salam,

smlm tuan umah mc.. sebab naufal x sihat skali ngan tuan tanah pun demam, batuk, selsema bagai... hr ni pun stil lg batuk2 sakit tekak... huk huk huk... lg kesian klu tgk naufal... kencang sgt2 nafas dia.. ngan dada berombak pastu batuk lg... kesian sgt2... tp, masalah nye si naufal nih klu org suh dok diam dia x nak.. nak jugak dok lari sane-sini... dah la semput boleh plak dia pi main bola...bile tegur kang start la nak mencengeng... klu dah nangis kompom la selsema kan... haishhhh... dugaan btul tau... pg smlm bwk dia pi klinik amik neb ngan ubat... tp tgk mcm x ok lg... doktor pun kate lung dia still sempit lg... so, tghr tu terus pi hospital putrajaya... singgah umah sebab nak buat susu n amik brg ape2 yg patut manatau kan kena check-in spital plak ke... nauzubillah... mcm biasa, sampai2 jer terus masuk ke emergency amik neb... 2 kali gak la amik neb then doktor kata blh balik tp kena pantau jugak keadaan naufal... continue ngan ubat segala...

saper2 yg ade anak asthma memang tau la benda ni... sebab naufal kan budak2 lg... so, dia kena pki aero chamber tu as connector with the inhaler merah n biru tu...

naufal kena pki 2 jenis inhalers nih... yg kaler biru tu Ventolin, dia kena pki 4 jam 2 kali puff then akan reduce kan bile nafas dia dah ok... yg merah tu, budesonite... naufal kena amik 12 jam 2 kali puff jugak... cuma yg biru tu klu naufal dah btul2 ok ngan breathing dia, baru blh stop... if klu dia nak main2 or active sgt2 ke kan, dia kena amik bnda tu... takut nanti tibe2 ms main dia semput plak... haishhh....



*mlm td rase bdn dia panas... so, bg mkn ubat demam, ubat batuk + kahak n ubat asthma... td me col pengasuh, dia kata naufal muntah2 tp skang ni dia tgh tdo... sebab smlm lansung x mkn ape2... minum susu je la kejer nye itupun sikit2 jer... ya ALLAH, lindungilah anakku dunia akhirat... sembuh kan lah penyakitnya ya ALLAH....

1 comment:

ustaz kazim said...

Sakit nie ujian dari Tuhan, maka kita yang sebagai hambaNya kena redha akan ketentuan yang diberikan olehNya. Ini mungkin juga sebagai peringan azab kita semasa kita kat sana.

Janganlah kita mengeluh dengan ujian dariNya.

Sesungguhnya ucaplah:

"inalillahi Wainalillah hirojiun"

Ini yang sebaik mungkin.

Sekadar berkungsi cherita dan pengalaman yang lepas.

- Sang Pendita Gua Pantolan.