: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Thursday, June 16, 2011

kota kuala muda - pulau sayak - pantai merdeka : cerita penang x abeh lg

as-salam,

huhuhuhuu.. x tau biler blh abeskan citer jln2 cuti skolah ke penang nih.. pdhal pg bukan lame pun... hiks... owh ya.. kitorg bukan takat pi penang ja tau.. kiranya siap pi jln2 kedah nu... hahhahaah... citer ni sumer lps mkn tghr ahad tu.. kan pg tu kitorg sumer pi serang pasar pagi kan.. then, ptg tu plak kitorg sumer pi jln2 kat kota kuala muda tempat kejadian tsunami dulu tu... kami pg kat kawasan 'sedut air' kat jeti tempat org kampung naikkan ikan... kat situ pun ade air laut 2 kaler jugak... subhanallah... memang insaf bila tgk keadaan rumah2 yg kena tsunami tu.. then, rumah2 org kampung yg tinggal pun agak menyedihkan jugak... sebab mcm x sangka kehidupan mereka begitu sekali...

group photo kat monument sempena memperingati tsunami di KKM... pakcik yg mencangkung plg hujung tu la kitorg nye jurupandu... pakmentua pd cousin en. fizu (dok mencangkung pki bj hitam).... tenkiu pakcik...

lps jln2 kat area tsunami tu, kitorg singgah solat asar kat masjid area situ2 jugak... amazingly, masjid tu x der rosak yg teruk2 pun mcm rumah2 lain... cuma retak sikit2 jer... kuasa ALLAH kan... 
lps jer jln2 kat area KKM kitorg terus pi ke pulau sayak pulak.. kat sini terkenal ngan ternakan udang n femes ngan mee udang jugak... kitorg pi try mee udang kat area tepi laut... jauh skit ke dalam tp puas hati sebab dpt lepak2 tepi laut kan... then, lautnye pun bersih jer.... gambor dlm camera en.fizu hancus x buleh guna (x tau sapa dok khianat pi rosakkan MC dia).... harga mcm biasa... sepinggan mee/nasi/kueteow/bihun yg ade udang = RM6-7 hengget sepinggan... tp kuantiti udang x bleh lwn ngan bnyknya udang kat Mak Jah Taiping.... heheheheheh.... selesai makan2 sumer, kitorg serbu pantai merdeka plak... ramai sgt manusia... maybe sebab cuti sekolah kan.. siap ade yg camping2 BBQ bagai... hiks... best2.... kat pantai merdeka jugak la kitorg naik bot pusing2 tgk kawasan... hahahahhha.....

gambar dlm bot... hiks... seronok sgt2 dpt naik bot nihi.. maklum lah, dok KL mane nak rase naik2 bot ni kan... heheheheh... tp dlm hati cuak la jugak.. kot2 terbalik ke bot nih... nauzubillah... memang x plan naik bot nih.. tp, moksu n poksu dah sajes, kitorg pun follow je la.. yg kesiannye, pensajes x dpt joint sebab kuota hanya utk seploh org dewasa shj.... hahhahahha... so, kitorg tong2 duit sorang 4 hengget utk naik bot pakcik yg baik hati nih... satu bot = RM40 sajer... best w/pun hanya pusing2 jer pun... hiks.... seronok bila tgk hayyan n naufal naik bot... mule2 naik tu naufal n hayyan nampak jugak la muka cuak nye... tp dah lame2 skit tu masing2 ok... siap dok capai2 air lg... me ni hah yg kecut jer takut dua beradik tu pi terjun dlm air... hahahahah...

muke puas hati dpt naik bot ramai2... hiks.... dewasa 10 org (me yg plg kecik kot).. hahhahaahha... kanak2 5 org... hiks... klu nak tau, bot yg kat blakang tu la yg kitorg naik ramai2... hahahhha.... sekali langgar ombak... berkali2 jantung me berkocak... hahahahaha.... klu ikutkan ramai lg yg joint aktiviti ptg ni.. tp, dorg sumer lepak kat tepi jer... kat kat pantai merdeka tu mcm ade benteng kan, so diorg lepak kat atas benteng tu je la... hiks... lps selesai sumer acara petang yg santak ke senja tu, kitorg blik umah pulak sebab nak ready utk acara kita bakor jer ikan2 yg ade... heheheheheh.... 


seperti biasa.. cerita akan bersambung lagi....

2 comments:

SSulieana said...

amboi!berjalan sakan kome ye...fizu paling beso dlm gambo...hahaha

nifalnin... said...

hahahhha... aku kan suke yg besar2 nih.. cukup sifat sumer.. besar dan tinggi... hahahahah...