: : jom jadi kawan2 sy jom : :

Monday, June 13, 2011

pasar pagi

as-salam,

sambung lagi kisah penang... (hr pertama)

pg2 tu masing2 dah bngn siap (w/pun ade yg lmbt bngn).... sebab, pg ahad tu ade pasar pg btul2 kat depan umah (jalan besar) umah yg kitorg duduk nih... so, dah siap2 sumer kitorg kuar beramai2 dok memburu makanan... sambil2 tu dok cuci2 mata tgk barang2 yg depa dok juai... wahhh... menarik... me ade la dok tenang(tengok) satu tudung layer2 nih... memang cantik sebab rasenye kat kl x der lg kot... me tanye bape regenye.. budak tu jwb 15 hengget je kak... eh, mcm x caye jer... x per kite jln lg... sebab x bekpes kan, so benti la kat warung mkn nih... klu x, me nak mkn laksa buyong (sebab kuahnye masak dlm buyong).. tp x der plak... huhuhuhuhuhu... so, mkn roti canai le jwbnye... kirenye sume geng2 FB & Co.(FatimahBaba) pun join mkn beramai2... seronok... warung tu plak betul2 kat tmpt nelayan dok naik ikan... memang seronok berganda2... heheheh... dah mkn... kitorg sambung plak pusing2 pekan pagi...
berpeluh ketiak dok pusing2 kat situ.. sebab pasarnye memang panjang dan bersimpang siur.. me x der beli ape pun... ops... pasal tudung layer2 tu kan, regenye memang 15 hengget sajer... tp, sila percaya me x beli walaupun berkenan sgt2... sebabnye, me ni bile dah bnyk2 tudung cenggitu mule la meroyan x tau nak pilih yg mana satu... wakakakakkak.... dalam ertikata lain, rambang mata sampai x terbeli sekaligus selamat duit den...wahahahhhah....
dah penat jln2 pasar pagi, kitorg balik umah... pastu, moksu ajak pi tgk ikan sebab nak wat bakar2 kat mlm tu... hehehheeh... yg senior2 memang pi beli ikan fresh dari laut, me n cousins yg lain pi sambung misi makan laksa pulak.. tp, bukan laksa buyong tetap laksa periuk... memang sedap... rase mcm dr sndr yg buat.... hahahhha... eh tak.. kuah laksa tu memang terbaek... siap hirup2 kuah sampai angkat pinggan ok... pastu order ais kacang... pu sedap jugak... wahahahahahhaha.....

 laksa sempoi yg sedap... rm2 hengget jer.... (meleleh ayaq liuq ni wehhhh)

ais kacang yg meriah n mewah... rm1.80 kupang (klu tapau = rm2 hengget) sedap2....
muke teruja nak mkn laksa... mata terbuntang dapat mkn laksa sedap... patut la ade yg tapau sampai 10 bungkuih... hahahahahahahah..... 


dah selesai makan2 nih... kitorg sambung kejer kat umah plak.. ade pertandingan siang ikan... wahahahhahah... me = 1, dpt siang 37 ekor ikan... moksu = 27 ekor... azreen = 23 ekor... dan plg best, jue dpt siang 17 ekor ikan.. dah la mcm2 teknik dia guna semata2 nak cepat siang ikan.. skali same jugak.... hahahahah.... mkn tghri di sponsored sepenuhnya oleh makcik n pakcik tuan rumah (m.ngah norbi nye besan)... eh, m.norbi masak asam pedas, me buat telur dadar... but lauk yg paling special dr tuan rumah adalah masak lemak rebung ngan udang... memang sedap... sebub rebung fresh dr pokok buluh blakang umah n udang pun fresh dr laut... sgt2 manis n lemak... (maap, x sempat nak amik gambor sebab masing2 lapor nak mkn)....
nanti me citer plak aktiviti ptg kami di penang....

2 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

niza kalau pegi penang mmg best .. jalan2 sambil mkn yg best ;-)

chinta nisah idham said...

nmpk sedap je.. terliuq chek tauuu... :p